Ћирилица Latinica
07.08.2019.
Društvo

MZ "Spič" neće vratiti pečate: Samo narod može da nas smijeni

Autor: Redakcija 10 Ostavite komentar

Iz Odbora Mjesne zajednice „Spič“ – Sutomore poručili su da im nije ni na kraj pameti da vraćaju pečate Opštini Bar kako je to od njih zatraženo.

„Ne pristajemo na rušenje temljenih vrijednosti demokratije da građanin bira i bude biran u slobodnom i demokratskom procesu i odlučuje o svojim potrebama i interesima neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika u organima lokalne samuoprave“ – kaže se u dopisu upućenom gradonačelniku Bara Dušanu Raičeviću koji potpisuje V.D. predsjednika MZ Ratimir Ratko Vujošević.

U istom dopisu koji je proslijeđen i Sekretarijatu za lokalnu samoupravu, navodi se da je Odbor ove mjesne zajednice još 19. juna ove godine donio odluku da nastavi sa radom i da pečate i štambilje preda novoizabranom odboru koji će biti biran od građana Sutomora, u slobodnom i demokratskom procesu u skladu sa zakonom.

Vujošević je najavio i tužbu Upravnom sudu protiv odluke kojom su mjesne zajedenice raspuštene.

Podsjetimo, Sekretarijat za lokalnu upravu dao je u međuvremenu uputstvo da skupština imenuje privremene odbore na predlog političkih partija koje imaju odbornike.

Pomenuti odbori, kako je zamišljeno, bili bi sačinjeni od građana s prebivalištem na području MZ za koju se imenuju.

Iz Odbora MZ „Spič“ smatraju da je to uputstvo neprihvatljivo, te da mjesne zajednice nikako ne smiju biti pretvarane u političke organe, što je jasna tendencija Opštine Bar koja proizilazi iz uputstva Sekretarijata.

Na konstataciju Opštine Bar da im je mandat prestao, iz MZ Spič odgovaraju da je njima to poznato još od 2015.godine, od kada su organizovali tri neuspjela zbora građana, čijem epilogu je kumovala loša namjera rukovodstva barske lokalne uprave koja se na nečuven način miješala u sam čin izbora, protivno zakonu i interesima građana i njihovoj slobodno izraženoj volji.

Tvrde i da je ovakav odnos opštinskog rukovodstva poremetio međuljudske odnose, zbog čega je teško organizovati učešće građana Sutomora kod donošenja odluka koje definiše Opština Bar. Potenciraju da Everopska povelja i Bečka deklaracija o ljudskim pravima propisuju da građanin nije kriv za nerad administracije.

"Poštujući međunarodne propise, Ustav Crne Gore i set zakona o ljudskim pravima, kao i opredjeljenje Vlade Crne Gore da bezuslovno teži evropskim integracijama poštujući načela, norme, standarde i principe demokratije kojima se ostvaruje vrijednosni sistem jednog društva, Odbor mjesne zajednice Spič – Sutomore je nastavio sa radom.

Izabrani smo na slobodnim izborima odnosno zboru građana, koji nisu pristali na našu nezakonitu smjenu. Pokušaji da se formiraju paralelni organi u mjesnoj zajednici rezultirali su nezakonitim i žalosnim klanjem krava koje će morati da se plate jer je sudski proces pri kraju. Glavni akteri u ovom naumu su uposleni u Opštini Bar pod sumnjivim okolnostima, što je bila nagrada za subverzivnu djelatnost i dokaz ko je kreator tih procesa“– stoji u aktu Odbora MZ „Spič“ upućenom barskom gradonačelniku.

Iz ove MZ takođe tvrde da je njihov odnos prema spornoj odluci Opštine Bar usaglašen sa stavom Venecijanske komisije, koja je, primjera radi, savjetovala da se produži mandat Sudskom savjetu zbog nemogućnosti održavanja demokratskih procedura, ne želeći da ruši fundamentalno pravo građanina da bira i bude biran u slobodnom i demokratskom procesu

Komentari
Miris Tamjana
Miris Tamjana: Samo jako, samo slozno!!! Ova odluka Opstine pada na Upravnom sudu kao zrela kruska! Ne mogu Vam nista, to vam rade da vas zastrase da se e izdvajate iz Bara sad kad ste dobili sve potrebne papire od Vlade. Ne podrzavam Ratka kao personu ali podrzavam Sutomore. Samo ne politizujte kao oni iz Novog Sutomora.
07.08.2019 08:09
Drndoje
Drndoje: Lako je Ratku kad ga njegov kum Milo podrzava za sve, posebno za Opstinu Sutomore.
07.08.2019 09:13
Ima neka tajna veza
Ima neka tajna veza: Ček, zašto prije desetak dana kad je Milo bio u Bar nije mogao niko sa njim da bude u drustvu od lokalaca osim Ratka Vujosevica i njegovog sina? Zasto su lokalni politički "lideri" obigravali oko Ratka i molili ga da "ubači u uši" kumu Milu neku lijepu riječ za njih. Neki bi u diplomatiju, neki na lokalu funkcije. A Ratka funckije ne zanimaju, niti ima ambicije ni za Sutomore, samo je istrajan.
07.08.2019 09:15
Madzar
Madzar: Što misle o ovome Jozo Filipovic i Ivica Zankovic?
07.08.2019 09:34
Božo
Božo: Za Madžars, ne mislimo ništa.Veži konja đe ti gazda kaže
07.08.2019 09:46
spicanino
spicanino: Samo polako i mudro,da ne blokiraju radove za trg i setaliste.Spic spicanima i Sutomorcima
07.08.2019 09:52
Aladin
Aladin: Nazalost dps bara prepusta vlast u baru micu i sd. Raspus.mj.odbora i formiranje priv.odbora od 9 clanova po volji orlandica nije ni po ustsvu i volji naroda.no barani nek nam je srecno sa micom .stari barani vjerovatno se sjecaju da i sav komunizma u ono vrijeme nije mogao sa njim osnovao je svoj sk ubaru ali kratko nadamo se da ce i sada tako proci.l
07.08.2019 16:19
Vule
Vule: Nema poterebe za nikakvom blokadom i Baranima je u interesu izgradnja trga i prosperitet Sutomora,imaće đe da provedu svoje slobodno vrijeme u mnogo ljepšem,sređenijem i čistijem "SPIČU"
08.08.2019 00:58
Za. SPC
Za. SPC: Daj boze da se napravi taj famozni trg na taj trg je Ratko opstajao svih ovih godina a sto je napravio za spic osim svoju pumpu. E sad kad je drzava stvarno rijesila da ga napravi njemu i njegovim jatacima ne odgovara. A ako se trg napravi to nece bit samo za Spicane i sutomorane kako napisa ova lunja nego za sve pa valjda si bio nedje van Sutomora klempo.
08.08.2019 09:37
Šetalište
Šetalište: Hitno potrebna pješačka staza od Bara do Sutomora Od Šušanja do Ineksa Takođe, kanalizacija Ratac
17.08.2019 12:18
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar