Ћирилица Latinica
06.04.2020.
Društvo

Nadbiskup Đonlešaj: Uskršnje mise bez vjernika

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Prvi put u istoriji na katolički Uskrs, na svetim misama neće biti prisutni vjernici.

**************

"Na žalost, prvi put u istoriji katoličke crkve, ovako se nešto dešava – virus je ozbiljna prijetnja za cijeli svijet - kazao je novinarima Nadbiskup barski i primas srpski, monsinjor Rok Đonlešaj, koji je i upravitelj Kotorske biskupije.

On je podsjetio da katolici ove godine slave Uskrs 12. aprila.

Za Veliki četvrtak planirana je Sveta misa u 18.00. Kako je kazao monsinjor Đonlešaj, dovoljno je da se vjernici u to doba duhovno saberu porodično kući, u molitvi.

Na Veliki petak, 10. aprila u 15:00 u crkvi Svetog Nikole i župnim crkvama slaviće se obred Muke gospodnje. Određena je molitva i posebna nakana za bolesne, pokojne ili one koje se osjećaju izgubljeno ili prestrašeno. Molio bih da u vrijeme kad je Isus umro na krstu, u 15:00, vjernici se saberu u kućama i duhom prisustvuju Svetoj misi, kazao je nadbiskup barski i primas srpski.

Na Veliku subotu, po njegovim riječima, obično se praktikuje blagoslov hrane, ali to neće biti slučaj ove godine.

"Umjesto toga, neka se obitelj sabere i dok jedu hranu pripremljenu za Uskrs, neka se pomole – mi ćemo se u duhu povezati s njima i blagosloviti" - poručio je on.

Sva hrana, dodao je,  dar  je od Boga. U 21:00, u subotu veče, slaviće se obredi i misa Vazmenja gospodnjeg, ali neće biti loženja vatre, ni procesije, već hvalospjev vazmenog psalma i nastaviće se Svetom misom. U nedjelju, na Uskrs, na blagdan svih blagdana, srce cijele liturgijske godine, Svečana misa će biti u 10:00 u crkvi Svetog Nikole i u svim župama u određeno vrijeme, bez prisustva naroda, na žalost.

 

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar