Ћирилица Latinica
13.06.2019.
Društvo

"Nema sile pred kojom će Crnogorci pljunuti na Krst i svoju Crkvu"

Autor: Redakcija 13 Ostavite komentar

Piše: Goran ĆETKOVIĆ

 

"Doći će vrijeme kada će ispred vas staviti hljeb i krst i reći: "Biraj"! Prorokovala je jedna sveta Ruskinja, Matrona Moskovska.

Upravo takva atmosfera vlada ovih dana Crnom Gorom, gdje se Svaki Crnogorac sprema da (ne)dolaskom na Trojičindanski pričest, potvrdi ili ospori zavjetnu vjernost najdugotrajućoj instituciji ovog naroda njenoj svetoj, sabornoj i apostolskoj crkvi.

Situacija više nije nejasna, pa je atmosfera i liturgijska i saborna i svečarska, jer konačno se dešava da nas neko okupi kao narod, narod kome je jasna prevara, kome je dosta zelenaško-bjelaških, partizansko-četničkih, Milo-Momirovskih i svih drugih zamki i frontova na kojim smo isfronclali svoje narodno tkivo, pretvoreni u nepomirljive neprijatelje, iako smo iz iste kuće, iste krvi i genetike, iste prošlosti i tradicije.

Poslednji stepenik je pred sunovrat, jasno je svima. Nismo ni zaslužili da imamo Crkvu, ako je ne možemo odbraniti:

"Muž je branič žene i đeteta/ narod branič Crkve i plemena"!

Prokletstvo 20. vijeka nije rušilo naš narod samo po broju mrtvih, iako se radi o milionima.

Pomor našeg naroda je snažniji u degradaciji svega što nas čini narodom, posebno naše veličanstvene etike i epike, kakve nema ni Evropa ni svijet. Nije kosovski zavjet nonšalantno određen cilj marketinških stručnjaka, već vrhunski ratni cilj Novog svjetskog poretka u pokušaju.

Od komunističkog agresivnog ateizma, rigoroznijeg od otomanskog agresivnog islama, još je gori Đukanovićev državoliki klon, rob Novog svetskog poretka i glavni hulitelj na jedine narodne vrijednosti. Rušenje Kapele na Lovćenu, antivcivilizacijski je čin, čiji korjeni sežu u Njegoševoj dalekovidosti i vatikanskom shvatanju značaja zaposjedanja Lovćena. U rušenju kapele, Zakon o otimanju crkvene imovine nalazi svoj najsnažniji podstrek.

Od kapele, pa do drugih Svetih Hramova marširaju već bemaksi, geneksi, ceneksi, karneksi, mutanti... spremajući mašine za obračun sa "retrogradnim" pravoslavljem, "jedinom kočnicom pred zapadnim blagostanjem".

 Ubrzanje anticrkvene aktivnosti Mila Đukanovića i nešto nalik prijetnji, izrečenoj na nikšićkoj konvenciji, ne dovode u pitanje uvjerenje da je Kneževićeva koverta već naplaćena novom amnestijom guvernera Đukanovića, koji zauzvrat treba Pravoslavlju i Srpstvu da zada odlučujući udarac.

Utvrdili smo odavno da je Milo Đukanović spreman na sve kako bi odbranio privatne tekovine vladavine, koje se kažu odavno mjere milijardama. Ali je konačno uspio i da se preračuna da će mu i ovaj posao kao i oni brojni odranije ostati bez otpora.

Srbi i Crnogorci neće dozvoliti da zaživi Zenkin zakon. Mnogo bi bilo da to iko očekuje od njih.

Svaki dogovor na uštrb crnogorske državnosti, suvereniteta, integriteta, tradicije i volje većinskog naroda u Crnoj Gori, otpašće sa odlaskom diktatora. Neka to uzme u obzir i ambasada na Kruševcu i ona nema i bezglasna kod Vezirovog mosta i ona bratska ispod Gorice, kad trguju da ne prave račun bez srpskog naroda. Neka to upamte i naši sugrađani iz drugih narodnih skupina. Pošteno je.

Samo u poslednjem vijeku, posebno u nekoliko zadnjih decenija, Srbi u Crnoj Gori su dali veličanstven primjer bratskog strpljenja i trpljenja.

Srbi su najzaslužniji narod u Crnoj Gori za mir u državi. Srbi su jedini branili svaku našu državu i zbog toga kažnjeni, umjesto da budu bar pohvaljeni. Braniće Srbi i Crnu Goru neodstupno, jer je to jedini odgovor koji bi im dali njihovi preci da ih mogu pitati. Srbi iz Crne Gore nemaju drugu državu osim ove i ovakve Crne Gore, niti drugi smisao postojanja od njenog očuvanja.

Na prag kućnog mira smo stavili zajedničku državu sa Srbima u Srbiji i drugim sunarodnicima širom Balkana. Prećutali smo i istrpjeli referendumsku prevaru, sve izborne prevare, monstatove falsifikate, prosvetne elsperimente, začinjene bogaćenjem izdajnika i kovertita!

Doživjeli smo da nam se predsjednik Crne Gore uneredi u svaki crnogorski podvig, naposletku i onaj vjekovni pokosovski, koji nas je popeo na Lovćen da odatle sanjamo slobodu i našu veliku Imperiju. Tako se Crna Gora, sva kipteći od Kosova u sebi, našla na prvom mjestu priznanja zločinačke narko-države, nastala na nasilju i torturi nad Srbijom i Crnom Gorom, a na istoj strani sa lažovima, zlikovcima, trgovcima organa, narkotika i oružja... Ponizio nas "rođeni predsjednik", još uvijek ljut na sve koji se nisu odrekli Kosova i Crne Gore, na sve koji neće da izdaju u ime "svijetle budućnosti".

Naposletku, postali smo i NATO država. iako nismo oprostili žrtve, otimanje, bombardovanje i trajno zagađenje vazduha i vode, Đukanović nas je samo servirao okupatoru, bez grama savjesti. Bez otpora smo dopustili da se sa našim svetim tradicijama sprda neki Adnan Čirgić, Nikolaidisi, i ostali nepomenici... Da se u sred crnogorske skupštine i po ulicama njenih gradova veličaju zlikovci pod barjacima Velike Albanije. Pljuje se na Rusiju, na sve srpsko, na sve crnogorsko, "istoričari" rade kao rudari na izokretanju istorijskog saznanja, sve je laž kuda se god okrenemo.

Ne smijemo zaboraviti da smo do litice do koje nas je doveo režim u Crnoj Gori, putovali preko malih, jadnih, kupljenih, pokradenih, potplaćenih i nadasve nečasnih kompromisa.

Svaka je bruka u Crnoj Gori dobila pasoš.

Na Trojičindan, ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja, svi prisutni će doći da poruče istinu i da kažu da nema više kompromisa.

Nema te sile na zemlji, nema tog "višeg cilja" pred kojom će Crnogorci pljunuti na Krst i svoju Crkvu.

Nije crnogorska nesreća samo opasna namjera naše braće da zatru kulturu, tradiciju i kosovsku kičmu Crne Gore. Naša je nesreća višestruka i na onoj strani koja barjači trobojkama, kao svaka druga navijačka grupa. Treba zamoliti pozivare koji se umnožavaju, sve intelektualce, političare, književnike i ostale koji misle da su pozvani da tumače situaciju, da ne larmaju sa pozivima, tumačenjima, zakletvama i kletvama, jer prebrukaše više. Takvi pozivi imaju zadah trulih kompromisa i jalovih rabota.

Neka "Skupština o Trojčinu dne" posluži "liderima" da čuju nešto od svog naroda, neka ostanu po strani, neka u subotu ne stoje u prvom redu, neka se pričeste poslednji, neka puste svoj narod da se pričesti prvi, neka urade kao Njegoševi glavari koji su se "makli u stranu, dok narod kolo vodi"

Kad Mitropolit poziva treba svi da zaćutimo i čujemo šta će nam poručiti.

Da čujemo šta će reći pastir crnogorski, utemeljen i ukrovljen u Crnoj Gori, njen čuvar, sa bremenom kakvo nisu poznavali njegovi slavni i sveti prethodnici na tronu cetinjskom, crnogorsko-primorskom, brdskom, skenderijskom. Mitropolit je kao nijedan prije njega opravdao zvanje Čuvara Sveštenog Trona Pećkog. Mitropolija crnogorsko-primorska i eparhija budimljansko-nikšićka su najzdravije košnice Srpske pravoslavne crkve. Njih da čujemo, Đukanović je svoje već rekao. Valja se pričestiti, Vidovdan se bliži.

 

(Autor je predsjednik Udruženja novinara Crne Gore)

Komentari
Спасоје Б.
Спасоје Б.: Какво разваљивање! :-)
13.06.2019 15:55
МИРАШ.Л
МИРАШ.Л: САМА СЛОГА ДРЖАВУ ГРАДИ НИКОГ НЕ ТРЕБА МРЗЕТИ ИМА МЈЕСТА СА СВЕ ВЈЕРЕ И НАРОДЕ
13.06.2019 19:38
Đoka
Đoka: Samo sloga nas spasiti može
13.06.2019 21:17
Nole.
Nole.: Svako ko bi pljunuo na crkvu i mitropoliju crnogorskuprimorsku i svo svtenstvo ta bi pljunuo i na kućni prag i svoju porodicu. Upamet se ljudi. Ne idite ne brukakte se i ne slišajte antihrista koji zagovara ovo što se dešava. On oće da napravi sukobe jer mu po svoj prilici to i odgovara za bijeg. Zalud njegova manipulatorska priča ko da ga neznam 30 i kusur godina.
13.06.2019 22:09
Rikavac
Rikavac: Ja mislim da je ovdje svaki komentar suvisan dovoljno govori slika I ovi domaci izrodi. Pukovnik, samozvani Vojvoda I pisac najveci pljuvac po svojoj drzavi. PA narode pamet u glavu ne nasjedajte na njihove provokacije oni su debelo placeni za to a mozda su na platnom spisku I kod Milasa.
14.06.2019 14:11
Cangara
Cangara: Mozda je ovo prava prilika da se narod suprotstavi mafijasu i mafiji. Udario nam je i po svetinji. Linc je odavno zasluzio!
14.06.2019 15:47
zoki
zoki: Nemojte braco da se zavadjujete i unistavate samog sebe , Prirodno je kad Crnogorci imaju od 2006god. svoju drzavu pa da imaju i svoju crkvu ! Ranije je bilo Rimsko i Grcko carstvo dio Balkana se spojio Rimskoj Katolickoj crkvi a mi pravoslavni smo se spojili Grckoj pravoslavnoj crkvi I TO SU TA DVA CARSTVA I TE DVIJE CRKVE a mi pravoslavni po svijetu nepripadamo nikakvim Ruskim i Srpskim crkvama NEGO SAMO RIMSKIM ILI GRCKIM CRKVAMA 😉 a Boga niko nemoze odnijet iz Crne Gore u Srbiju mada to zele , Bog je svuda na svijetu i za sve nas koji vjerujemo u njrga
14.06.2019 18:38
Ђорђе Стојсављевић
Ђорђе Стојсављевић: Црногорци су увијек били најбољи Срби. То им ваља поново да потврде. Шта ће ти држава, кад изгубиш идентитет и душу.
14.06.2019 19:53
Za Cangaru
Za Cangaru: Sto mislis da Milu naduvas bijele bubrege kroz onu stvar blavoru jedan.
14.06.2019 22:01
Srbin iz crne gore
Srbin iz crne gore: Presveti sveti Vasilije molim ti se ustani i odbrani nasu pravoslavnu veru i crkvu nasu svetu nedaj svoj narod o molim ti se gospode milosni pomozi
14.06.2019 23:40
Za Zokija
Za Zokija: Svaka cast na komentar pametnom dosta ekstremima tesko dolazi iz dupeta I glavu. Budala ostaje Budala.
15.06.2019 11:23
Vasojević
Vasojević: Jedan smo narod...isti su nam geni, korijeni,istorija i vijera... i jedini Srbi slave od svih Pravoslavnih naroda. Ista su nam imena, prezimena, jezik. Od istih predaka poticemo...mi smo jedno!!! Jedan narod.!Srbski narod! Do kad vise da se dijelimo...Kad diktator i izrod ode sa vlasti,jer nikone zivi vijecno osim Boga, a gamad pocnu napadati i otimati dijelove nase lijepe Srbske Crne Gore,na sta se spremaju i odavno cekaju, da li ce tada njegovi zaslepljeni sledbenici ,oni koji pljuju na svoje porijeklo, vijeru,krv...na svoj identitet,gonjeni neprijateljima, opet pljuvati na svoju Srbsku krv, crkvu,vijeru i bracu, kao sto to sad čine? Ili ce tada kad zagusti ,biti veci Srbi od nas koje sada napadaju? Pa ce traziti zastitu centralne matice Srbije i sigurnost u njoj, bijezeci...Narode , progledaj vec jednom! Ne budi vise slijep! Probudi se i voli bliznje svoje, bracu i vijeru svoju...samo jaki i slozni ce mo opstati...Ko ti je preči, šiptar koji ti otima zemlju i svetinje i sprda se sa svima nama,ili bliznji svoj,brat tvoj??? Vidjite sta su uradili sa Kosmetom?Proceravaju sve sto je Srbsko i Pravoslavno...a nase Crkve i Manastire su rusili i ruse... i sad zele lazima da ih prisvoje, kao sto i ovaj Nečastivi otpadnik od svoje vijere i naroda čini sa nasim svetinjama u nasoj Srbskoj Crnoj Gori...Pa sta mislite...da li nas vole, ili koriste nase neznanje i neslogu da bi nas jos vise potkopali, da bi sto sigurnije pali i nikad vise ne ustalu...Budimo jedno! Ovo je nasa zemlja na kojoj smo oduvjek...mi je nismo nikome oteli. Ona je nasa od postanka. Mi smo njena djeca i druge nemamo! Niti nam neprijatelji i oni koji su se doseljavali i otimali nam zemlju ,koji nam mijenjaju istoriju i prekrojavaju je, mogu biti nasa braca...pa to je suludo! U njih vijere nemajte... okrenite se jedni-drugima! Oni su slozni u zlu i nepravdi svojoj ka svima koji nisu kao oni i tako nas pobjedjuju polako ali sigurno,zlom i otimacinom, a mi budimo u ljubavi slozi jedni ka drugima, u pravdi i casti, u vijeri i pomažimo se i kraja nam nece biti!!! Nista nam nece moci! Ne pljujmo na one koji gradili i koji su svoje zivote davali da bi mi danas imali slobodu na svome pragu...ne unistavajmo ono sto je krvlju oslobodjeno. Krvlju, slogom i bratskom ljubavlju i teznjom da budemo slobodni i svi u jednoj jakoj i Svojoj drzavi...Svoji na Svome!Bog je Ljubav! U Bogu se ujedinimo i volimo i pomazimo se i bicemo jaki i slozni i Bog ce biti s bama! Ne dozvolimo "NEZNANJU"da vlada nad nama! Kad nesto ne znamo, onda svako moze da manipulise i vlada nad nama. ZIVI MI BILI BRACO MOJA, MA DJE BILI!!!! Prastajmo jedni drugima i volimo se! Ne napadajmo jedni druge i ne slabimo sve vise...neznanje i mrznja koja izvire iz tog neznanja, to nam je veci i najveci neprijatelj! Mnogo veci nego oni koji nas gone i koji zele da nas istrijebe! Ne dozvolimo da to oni iskoriste! Niti ne dozvolimo da ove moje rijeci uzmemo za nase dobro ,tek onda kad bude vec kasno... Ovo nam je zadnja sansa...prastajmo i osvestimo se. Volimo se i saznajmo ko smo i sta smo! A ne da nas uci tome,ko smo i sta smo, covjek koji je sve politike izmijenjao. Od velikog Srbina pocetkom devedesetih , pa danas do najveceg antisrbina! Covijeka koji po svaki cijenu zeli da zadrzi vlast...pa cak da u toj pohlepi nanese zla svom narodu,veca i vise nego svi zajedno do sada dusmani i osvajaci nasi...on je odlucan da nas totalno dokusuri...samo ako budemo slepi i povodljivi...
16.06.2019 00:26
Za. Vasojevica
Za. Vasojevica: Ti si ostao bez posla PA pises romane. Mani se corava posla sjeti se ili podsjeti 1918 za pocetak dosta a ima Jo's mnogo toga slicnog.
16.06.2019 02:08
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar