Ћирилица Latinica
05.11.2018.
Društvo

Paroh čikaški, dr Miloš Vesin: Demon napada kada smo u mnoštvu!

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Svetu liturgiju u 23 sedmici po Duhovima u Hramu Svetog Jovana Vladimira služio je i paroh čikaški, protojerej-stavrofor dr Miloš Vesin profesor na Bogoslovskom fakultetu Svetog Save u Libertvilu .

Sasluživali su protojerej-stavrofor Slobodan Milunović starešina Saborne crkve Svetog Jovana Vladimira u Minhenu, protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, protojerej-stavrofor Radomon Mijajlović i protojerej Ljubomir Jovanović.

U nadahnutoj pastirskoj besedi otac Miloš je kazao da je današnje Jevanđelje jedno od onih koje savremeni čovjek sluša i prima sa velikom rezervom, zato što ako smo i spremni da prihvatimo i slavimo ime Božije, kada je u pitanju druga strana – princip zla, skloni smo da to doživimo i shvatimo na drugačiji način. On je kazao da je upravo to jedna od onih najopasnijih zamki koju zlo priprema svakome od nas.

Istakao je da današnje Jevanđelje pruža jedan dinamičan opis direktnog susreta Isusa Hrista – oličenja lepote, dobrote, istine i pravde, sa demonom koji je ušao u čovjeka. Apostol i jevanđelist Luka daje opis kako i gdje je taj čovjek živio, kako se oblačio i ponašao. Jednom riječju on je bio potpuno van kontrole, nesocijalizovan, kako bi se danas reklo, vjerovatno je išao poluodeven ili pak potpuno  go.

Podsjetio je da je u besomučnika obitavalo mnoštvo demona i da ovaj opis predstavlja suštinu savremene demonologije, savremene opsednutosti jer su prisutni svi elementi.

„Prije svega mnoštvo, demon uvek napada onda kada smo u mnoštvu, kada osećamo lažnu snagu da smo okruženi istomišljenici. Drugi element – golotinja, ono što danas predstavlja ne samo veliku sablazan nego i najveći problem i teret savremenom čoveku“, kazao je paroh čikaški.

Objasnio je prota da je to zato što je golotinja toliko prisutna svuda oko nas da čovek to jednostavno ne doživljava kao problem:

„Ne govorimo neminovno samo o telesnoj golotinje nego o tome da je čovjek danas u stanju da sebe potpuno razgoliti u svakom pogledu, emotivnom i psihičkom, nemajući više mjesta na kome bi se sakrio i šta da ostavi za sebe i svoje najbliže. Sve je dostupno“, rekao je otac i konstatovao da je naš svakodnevni život i njegova prisutnost na tzv. društvenim mrežama isto tako jedna vrsta golotinje.

Govoreći o tome da ovaj besomučnik nije nikako mogao da se skrasi na jednom mjestu, otac Miloš je to uporedio sa odlikama savremenog čovjeka:

„Jedan savremeni bogoslov je rekao da je najveći problem savremenog čovjeka upravo u tome što on nikada nije tamo da jeste. Njegove misli su uvijek usmjerene ka onome što će doći za sat vremena, sjutra, za nedjelju, mjesec dana. Tako propuštamo najdragocjeniju mogućnost da živimo u sadašnjosti. Ne da koristimo trenutak, nego da zaista iz blagodarnosti Bogu, osjetimo ovaj jedini vremenski period koji je zaista naš. Ono što je bilo juče – to je prošlost, ono što je sjutra – to je neizvjesnost. Jedino je izvjesno ovo što je danas, ovo što mi je danas Bog podario, kako bih danas činio dobre izbore.“

Protojerej-stavrofor dr Miloš Vesin je kazao da je jedan veoma logičan momenat u ovom jevanđelskom čitanju što demon ne može da postoji van nekog materijalnog oblika, ako neće biti u čovjeku onda će biti u svinjama.

Nakon što su se demonizovane svinje utopile, prva reakcija stanovnika Gadarinskog kraja bila je da Hrista zamole da ode od njih.

„Isto ono što i mi danas činimo. Mi, zapravo molimo Boga da ode od nas, umjesto da Ga činimo ne samo sažiteljem, nego domaćinom naših života i domova. Okivamo Ga u ramove, stavljamo na zid. Mislimo da Mu je tamo mjesto. Zaključavši vrata svog doma ili sobe u kojoj je ikona, mislimo da Bog ostaje tamo. Drugim riječima želimo da ne bude prisutan u svakom segmentu našega života, opet želeći tu podvojenost između onoga što pripada svijetu, i onoga što pripada nama, i onoga što, mislimo, da pripada Bogu.“

Na kraju svog obraćanja protojerej-stavrofor dr Miloš Vesin profesor na Bogoslovskom fakultetu Svetog Save u Libertvilu je preporučio da pročitamo barem još jednom ovo jevanđelsko začalo,  kako bismo shvatili šta nam to Gospod danas poručuje svojim rečima, koje su aktuelne bile onda kada ih je on izgovorio pre 2.000 godina, ali i danas

Vjerni narod pričestio se Krvlju i Tijelom Hristovim, a nakon Svete službe otac Slobodan Zeković zahvalio se ocima Milošu i Slobodanu, a vjerni narod pozvao na posluženje u kripti hrama.

 

Dejan Vukić/Vesna Dević

(Mitropolija crnogorsko-primorska)

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar