Ћирилица Latinica
01.06.2019.
Društvo

Počela svetkovina "Dani Svetog Jovana Vladimira"

Autor: Redakcija 4 Ostavite komentar

Svetom Liturgijom na ostacima barskog trikonhosa na Topolici danas je počelo obilježavanje svetkovine “Dani Svetog Jovana Vladimira” koja će trajati do 4. juna.

Večeras u 19 časova u kripti sabornog hrama biće organizovana projekcija filma sveštenika Nenada Ilića “Avva Justin”.

Sjutra (nedjelja), u 9:00, biće služena Sveta Liturgija na ostacima hrama Prečista krajinska, uz organizovan prevoz vjernika iz Bara autobusom koji polazi ispred sabornog hrama u 7 časova. U 20 časova u porti hrama Svetog Jovana Vladimira zakazano je pjesničko veče Blagoja Bakovića.

Trećeg dana manifestacije biće služena Sveta Liturgija na ostacima manastira Presvete Bogorodice na Ratcu, takođe u 9 časova. U porti hrama Sv. Jovana Vladimira biće u 20:00 predstavljena knjiga “Stara Srbija i Albanija” Ivana Stepanoviča Jastrebova, koji je proveo svoj radni vijek na Balkanu kao diplomatski predstavnik Ruske carevine.

O knjizi će govoriti učešće episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, istoričar dr Žarko Leković i priređivač i urednik Božidar Čeliković.

Na sam praznik Svetog Jovana Vladimira, u utorak, 4. juna, u hramu će biti služena liturgija, a u 19 časova će ulicama Bara proći praznična litija.

Organizatori “Dana Svetog Jovana Vladimira” su Pravoslavna crkvena opština barska i NVO Srpsko kulturno društvo “Slovo ljubve” iz Bara.

Sveti Jovan Vladimir prvi je svetac u rodu srpskom.

 

Komentari
Kaldrmar
Kaldrmar: Prvi srpski svetac zato sto ste pozurili da ga proglasite, a on je crnogorski svetac, crnogorska crkva postoji od prije Nove ere, a možda i od prije stare ere, samo što to kriju neki krugovi kojima ne odgovara istina, sve se zna. neće to moći tako dovijeka, sad se oduzima sva imovina koju je militantna SPC otela crnogorskoj crkvi i drzavi
01.06.2019 14:11
Милан
Милан: И шта кажеш, од прије нове ере а можда и прије старе а? Сузе ми иду одавно се нисам овако насмијао. Да ли је могуће да је неко толико необразован и неписмен. А ипак се јавља за ријеч. Ваљда мржња тјера на то. Живио ми ти сто година и све овако бранио ту секту.
01.06.2019 15:47
Mula
Mula: Nije on neobrazovan, nego je glup
08.06.2019 05:57
Božo
Božo: Nemojte lupetati,neznate ništa iz istorije.Da ne dužim to je crnogorski svetac.I Đoka pozadinac ima takvo mišljenje
08.06.2019 22:09
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar