Ћирилица Latinica
16.06.2019.
Društvo

Polaznici vjeronauke obišli manastire na Skadarskom jezeru

Autor: Redakcija 1 Ostavite komentar

Polaznici škola vjeronauke pri Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru i Crkve Svetog Nikole u Starom Baru obišli su manastire Starčeva gorica i Beška na Skadarskom jezeru.

Grupu od sedamdesetoro djece, pored vjeroučiteljice Slavice Orlandić, pratili su arhijerejski namjesnik barski i starešina Sabornog hrama protoprezviter-stavrofor Slobodan Zeković i prezviter Aleksandar Orlandić, kao i nekoliko roditelja.

U manastiru Presvete Bogorodice, posvećenom prazniku Živonosnog istočnika, na Starčevoj gorici, djecu je dočekao jeromonah Grigorije, koji u ovoj svetinji služi, obnavlja je i čuva već više od 25 godina. Ovaj manastir potiče vremena Balšića (14 v), a osnovao ga je ugledni duhovnik tog doba starac Makarije po kojem je dobio i ime. Ovdje je sahranjen i čuveni štampar Božidar Vuković (16. v)

Grupa se, zatim, uputila ka manastiru Beška, gdje su mališane ugostile igumanija Fotina i njeno brojno sestrinstvo. Ovaj manastir je, takođe, osnovan u 14. vijeku. Stariju Crkvu Svetog Georgija je najvjerovatnije podigao Đurđe II Stracimirović-Balšić, a ktitor manje Crkve Blagovijesti je njegova supruga, Jelena Balšić, ćerka Svetog kneza Lazara.

Nakon posjete svetinjama, polaznici vjeronauke su se u dva broda uputili ka virpazarskom pristaništu, odakle je i otpočelo ovo pokloničko putovanje, a odatle ka Baru, blagodareći Bogu i Majci Božijoj na ovom divnom danu.

 

o. A. Orlandić

(MCP)

Komentari
Srele
Srele: Trebalo bi kad voze ovu djecu u camcu da im daju prsluke za spasavanje jer nedaj boze da se prevrne camac.
16.06.2019 21:40
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar