Ћирилица Latinica
15.12.2019.
Društvo

Proglas Crmničana: Odazvaćemo se pozivu za odbranu naše Crkve, svi idemo za Nikšić!

Autor: Redakcija 12 Ostavite komentar

Mi, Crmničani, nasljednici i sljedbenici trinaestojulskog plamena, odani tradiciji koju danas najbolje personifikuje naš mitropolit Amfilohije, spremni smo da stanemo u odbranu Časnog krsta i zlatne slobode

U  Virpazaru je održana sjednica Upravnog odbora Udruženja Crmničana „13. jul“. Na sjednici je usvojen proglas povodom velikog Crvneo-narodnog sabora u Nikšiću 21. decembra. Prenosimo sadržaj proglasa...

****

Braćo i sestre, suočeni sa prijetećom činjenicom da aktuelni crnogorski režim, koji već godinama satire sve ono čestito u crnogorskom narodu, prevarama, podvalama, pa i brutalnom silom pretvarajući Crnu Goru u Montenegro, predvođen Demokratskom partijom socijalista čiji članovi slijepo slijede svog partijskog vođu u njegovoj obijesti, najavljuje nastraj na našu najsvetiju Srpsku pravoslavnu crkvu, saopštavamo sljedeće:

Mi, Crmničani,


Sabrani na vrijednostima naše svete pravoslavne, prađedovske vjere, iskazujemo najoštrije neslaganje sa sramnim predlogom Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je topovska cijev uperena u Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori i cjelokupan crnogorski pravoslavni narod.

Ovaj zakon u predlogu po svojoj suštini je oružje režima kojim on hoće da se, u neravnopravnoj borbi, obračuna sa nama, pravoslavnim narodom u Crnoj Gori. On je pijuk koji, kao i onaj koji je porušio crkvu Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu, udara u temelje civilizacije na kojoj je nastala, uzrasla i do ovih zlih dana opstala Crna Gora.

Stoga, obavještavamo javnost da se odazivamo pozivu naših apostola: Mitropolita crnogorsko-primorskog i čuvara svetog trona pećkog Amfilohija i Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, da se saberemo u Nikšiću 21. decembra na veliki Crkveno-narodni sabor.

Pozivamo odnarođenu braću da se vrate duhu naših zajedničkih predaka, da se okanu dušegubne prevjere koja rađa bratomžnju, u koju ih je poveo sadašnji crnogorski režim. Naši preci su sačuvali svoju Pravoslavnu crkvu pred Turcima, Austrougarima, Njemcima, Italijanima…, i ostavili su nam u amanet da je i mi čuvamo, pa i od ovdašnjih domaćih izdajnika.

Mi, Crmničani, nasljednici i sljedbenici trinaestojulskog plamena, odani tradiciji koju danas najbolje personifikuje naš mitropolit Amfilohije, spremni smo da stanemo u odbranu Časnog krsta i zlatne slobode.

Komentari
Ostoja
Ostoja: Tako je braćo moja Crmnička. Hulja i ološ iz vatikanske vlade Montenegra je krenula na ćivot Svetog Vasilija. Moramo sačuvati to najvrjednije što imamo. Pokažimo da smo bar oko Crkve jedinstveni, jer mi nemamo drugu crkvu do onu koju predstavlja naš mitropolit Amfilohije i vladika Joanikije. Sotoni treba zadati smrtonosni udarac, a sluge Sotonine iz režima naučiti pameti i vratiti vjeri svoji đedova.
15.12.2019 23:37
RONKULA
RONKULA: Pa zar vam nisu vece svetinje bile po Kosovo polju i ostaviste ih arbanasima na milost i nemilost i sad probate u zadnjih 10- 15 godina na svaki nacin da izazovete haos u CG predvodjeni sotonom a ne popom jer pravi pop je bio patrijah Pavle koji nikad nijednu ruznu rijec nije uputio crnogorcima niti je gasio pozar benzinom kao sto radi risto sa bratijom. Mnogo ste se zaigrali da vam se ne obije o glavu. Tom vasom vec vidjenom ratno huckackom politikom ste o jadu zabavili bivsu Jugoslaviju i Evropu sa razno raznim sao mao krainama a svuda ste izvukli deblji kraj. Sad necete na mir da ostavite ni civot svetog VASILIJA OSTROSKOG slava mu i milost dotakli ste dno dna. Ajmo svi svi ali svi traktoristi pravac Karpati.
16.12.2019 00:11
Miris Tamjana
Miris Tamjana: Ronkula, ti pripadaš pokatoličenoj manjini, vrati se u kućicu, i podsjeti me da ti stavim brnjušku kad se vratimo iz Nikšića.
16.12.2019 00:14
Traktorista
Traktorista: Ronkula smrade!
16.12.2019 01:00
Nepotkupljiv
Nepotkupljiv: Ronkula ne mlati
16.12.2019 09:47
Milos
Milos: Idemo svi za niksic...
16.12.2019 09:48
MUGI
MUGI: Sta je vojvode i serdari boli vas istina pa kevcete sve sto je napisao ovaj ili ova Ronkula je ziva istina daj demantujte nesto od toga. No prding junaci na baterije.
16.12.2019 11:30
Za mugija turea
Za mugija turea: Porurice tisinaaaaa!
16.12.2019 16:24
Драган
Драган: Зајеби пактове, дајте оружје!
18.12.2019 23:44
Zdrale
Zdrale: Kao sto ste se sabirali povodom priznanja tzv kosova, referendums o nezavisnosti Crne Gore, ne prdite
19.12.2019 15:01
Komita
Komita: Manite se prica u crmicu su crnogorci ane srbijancici
21.12.2019 08:50
Katunska nahija
Katunska nahija: Mi smo.svoju drzavnost stekli na.sablji.protiv turaka.u slavu Hrista a ne na.sir i prsutu...tako da milogorci i ostala bratija....ajte polako.put doma...
24.12.2019 20:49
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
08.09.2020.
19
Komite(tlije)
14.08.2020.
15
Milo Ante portas
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar