Ћирилица Latinica
07.01.2021.
Društvo

Proslava Božića u barskom hramu Svetog Jovana Vladimira

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Zbog epidemije koronavirusa, Barani su praznik Rođenja Gospodnjeg ove godine dočekali u skromnijim uslovima.

Na praznik Rođenja Hristovog – Božić u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira služene su dvije liturugije.

jutros je protojerej Mladen Tomović u 6 časova služio Liturgiju u kripti koja je posvećena Svetom Aleksandru Nevskom, dok je u 8 časova u Hramu Svetog Jovana Vladimira Svetu službu Božiju služio otac Slobodan Zeković, a sasluživali otac Ljubomir Jovanović i đakon Krsto Plamenac. Đakon Plamenac je pročitao Sveto jevanđelje, a pred Sveto pričešće, otac Ljubomir je pročitao poslanicu Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve. Otac Slobodan je na kraju pozdravio sve vjernike, poželio im dobro zdravlje i mir.

Sveta liturgija služena je i juče na Badnji dan u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira. Načalstvovao je protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, a sasluživali su protojereji Jovan Plamenac, Ljubomir Jovanović i Mladen Tomović.

Prigodnu besjedu, nakon pročitanog Jevanđelja, izrekao je otac Jovan. Po završetku Svete službe oci su osveštali badnjake, koje su i ove godine donijeli predstavnici iz Crmnice, i zamolili vjernike da se pridržavaju propisanih zdravstvnih mjera i da u toku čitavog dana mogu dolaziti i donosti badnjake uz minimalno zadržavanje, kao i da Badnju veče provedu u kućama sa svojim porodicama.

Djeca sa vjeronauke su u popodnevnim satima okitila badnjak koji se nalazi u Hramu. Uveče je služena večernja služba sa Petohlebnicom.

 

D. Vukić

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
08.02.2021.
20
Krstolomci
03.02.2021.
21
E, moj Saša...
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar