Ћирилица Latinica
09.03.2020.
Društvo

Prvostepena presuda: Franović nezakonito smijenjen sa mjesta direktora Luke Bar

Autor: Redakcija 18 Ostavite komentar

Dnevni list "Pobjeda" objavio je informaciju da je Osnovni sud u Baru presudio da je bivši direktor Luke Bar Zarija Franović  nezakonito smijenjen sa te pozicije 12. oktobra 2018. godine i istog dana nezakonito imenovan za savjetnika izvršnog direktora, presudio je Osnovni sud u Baru.

Sud je, piše "Pobjeda", u postpunosti usvojio Franovićevu tužbu i poništio odluke odbora direktora Luke Bar o njegovoj smjeni, kao i odluku o njegovom imenobvanju za savjetnika novog izvršnog direktora Vladana Vučelića. Franović je u tužbi naveo da je se iz obrazloženja o njegovoj smjeni zbog “nepoštovanja i nesprovođenja odluka odbora direktora” ne vidi šta to nije poštovao, kao i da za mjesto savjetnika nije predviđen koeficijent 20.

Iz Luke Bar su u odgovoru na tužbu naveli da Ffanoviću nijesu otkazali ugovor o radu, već da siu ga smijenili sa mjesta izvršnog direktora i naveli da po statutu kompanije nijesu dužni da daju obrazloženje za smjenu. Istakli su i da je Franović prihvatio mjesto savjetnika, te smatraju da tužbu treba odbiti u cjelosti.

Franović je u svjedočenju naveo da ga je bord imenovao za direktora 01. Avgusta 2017. godine, sa mogućnošću produženja još jednog mandata, a da je radni odnos sa Lukom Bar zasnovao dan kasnije. Dodao je da je odluka donesena van prostorija Luke u hotelu Sidro, kao i da ga niko nije pozvao na sjednicu odbora direktora da se izjasni o primjedbama koje su imali na njegov rad. Istakao je i da je prihvatio mjesto savjetnika po savjetu Inspekcije rada, koja ga je uputila na sudski spor.

Sud je kao svjedoke ispitao dotadašnjueg predsjedika borda Anđeka Lojpura i sekretaricu tog tijerla Vesnu Mihaljević. Lojpur je kazao da su zapisnik sa sjednice na kojoj je Franović smijenjen potpisali on i Mihaljević, a da je odluka o toj smjeni donesena na osnovu zaključaka sa prethodne i 22 ranije sjednice, koliko je održano unazad godinu, da Franović ne sprovodi odluke borda.

Naveo je da ništa nije rađeno tajno, da je Franović bio upoznat sa tim, kao i Vlada, odnosno premijer Duško Marković. Istakao je da odluka ne treba da sadrži obrazloženje, jer je ono sadržano u zapisniku sa prethodne sjednice. Te je navode potvrdila Mihaljević.

Sud je konstatovao da odluka o smjeni izvršnog direktora sa obrazloženjem da ne izvršava svoje ugovorene i zakonske obaveze, mora biti temeljito obrazložena, zasnovana na odgovarajućem činjeničnom stanju i potkrijepljena pravno valjanim dokazima, kako to nalaže čl 143 Zakona o radu.

"U konkretnom slučaju odluka o razrješenju tužioca nema obrazloženje ni pravnu pouku, već je u istoj samo paušalno naveseno da se tužilac razrješava dužnosti zbog nepoštovanja i nesprovođenja odluka odbora direktora, a pri činjenici da se ne navode razlozi za razrješenje niti odluke odbora direktora koje tužilac nije ispoštovao i sproveo, ovaj sud je našao da je pobijana odluka morala biti poništena kao nezakonita", stoji u obrazloženju presude.

Konstatuje se da bi zbog toga trebalo poništiti kao nezakonitu i odluku o imenovanju Franovića za savjetnika izvršnog direktora.

Komentari
Ћорић
Ћорић: добар човјек али кад би се шалили
10.03.2020 08:31
ZA CORIC
ZA CORIC: JESI LI CORICU PRIMIJETIO DA MUSE GLAVA SVA IZOBLICILA OD LOPOVLUKA I DA VISE LICI NA DIMLJENU PRSUTU ZATO TAKVI NAJBOLJE ODRADJUJU POSAO ZA VLAST JER ISTOGA UCJENJUJU JER NJEGOVI PREDMETI LEZE KOD NEKOG IZ VLASTI A TAKVI SU NAJVJERNIJE SLUGE . MISLIM KAD SE PROMIJENI VLAST ON CE RECI SVU ISTINU O SEBI I NJIMA I ZATRAZITI OPROST U NEKOJ OD NASIH BOGOMOLJA KAO SVOJEVREMENO VELJO VLAHOVIC U OSTROG ALI IZGLEDA DA MU NIJE OPROSTIO JER NIJESU PARE BOGASTVO VEC PORODICA I POSTENJE
10.03.2020 15:03
Cvele SU
Cvele SU: Pozdrav Bato ne daj se!
10.03.2020 17:37
Cvele SU
Cvele SU: Nijesi sam! Pozdrav BATO!
10.03.2020 17:42
Doker
Doker: Zarija je mnogo vrijedan čovjek ali ponašanje nula,novi direktor Vučelić je za njega Institucija u svakom pogledu,svi ga vole,cijene,poštuju,Zarija sam si kriv za sve,sad te niko više neće,
10.03.2020 17:52
Cvele SU
Cvele SU: kralju nijesi sam!
10.03.2020 17:52
Cvele SU
Cvele SU: Nije lepo i časno da se Zarija tako vređa sa komentarima!
10.03.2020 20:17
Cvele SU
Cvele SU: Vređanje ne priliči časnim ljudima!
10.03.2020 20:25
Sindikat Luke Bar
Sindikat Luke Bar : Franoviću dobro došao na velika vrata! Biće ovo povratak u normalu. Za to vrijeme koje si ti bio prisutan, znalo se sve od radnika pa do najvećeg sefa i direktora sta rad red i disciplina! Oni koji to ne umiju njima si bio i sada sa tvojim povratkom bićeš opet noćna mora!
10.03.2020 22:38
Topolica
Topolica: Ovaj ZA ĆORIĆA BAŠ PRIČA I PIŠE FUKARSKI..LAŽOVČINO..BIJEDO I KUKAVICE. STO SE KRIJEŠ PIZDO..PREDSTAVI SE..TI DA OCJENJUJEŠ NEKOGA BITANGO KUKAVIČKA. MOŽETE DA GA UFATITE ZA K...C SVI REDOM..TAČAN.ISPRAVAN..TEBI I SLIČNIMA OSTAJE DA LAJETE.. MOŽEŠ DA GA DUVAŠ BIJEDO NESREĆNA.
10.03.2020 23:43
Topolica
Topolica: Ta Dokera. U pravu si..kod njega se znao red a kod ovog Vučelića raspad sistema..nerad..javašluk..nedisciplina..ne dolazite na vrijeme po ugledu na njega koji se ne savija u Luku. To vam odgovara..Tako nam i Država napreduje..Bravo.
10.03.2020 23:47
Za Toplicu
Za Toplicu: Luka sad bolje radi nego ikad,sklopljeni novi ugovori,svi radnici zadovoljni,bez vike i dreke, iživljavanja i bez potrebnih sastancenja satima,nekulture i nepostovanja kolega i radnika,gospodin Vučelić je ipak institucija za Zariju,
11.03.2020 08:52
Cvele SU
Cvele SU: Ti što samo znaju pljuvati nikada ništa nijesu uradili za Bar! Glavu gore Zarija i samo naprijed!
11.03.2020 09:05
BANANA MEN
BANANA MEN: U ovu Banana drzavu sve je moguce sto veci lopov i kriminalac bolje prolazi sjetite se Sarica, Kalica Marovica itd svi ogrezli u kriminal ali u Spuz ide samo sitna boranija tako da ce i ovaj moler sa zeleznice izaci da nije nista kriv pa ce po obicaju tuziti drzavu i na kraju se debelo ovajditi ko svi do sad.
11.03.2020 09:07
Cvele SU
Cvele SU: Nekada su ljudi sa ovih prostora držali zajedno i jedne druge pomagali a ne ko sad da se pljuju i vređaju! Pozdrav Zarija i nedaj na sebe!
11.03.2020 09:54
Garo
Garo: Zarija da je sre'e treba da vodi drzavu. Nijesam glasac sektaske i kriminalne partije DPS ali Zarija je krvavi radnik. Nije dobar govornik i nije narocito pismen ali kao radnik i organizator nema premca u zemlji.
11.03.2020 10:04
Baranin
Baranin: Zarija je radnik kakav nikad nece doć u Luku,posvećen poslu i disciplinovan maksimalno,to mu niko nece i ne može osporiti,ne vole ga neradnici koji su naučili da hvataju krivine,samo da može da ima bolju komunikaciju sa ljudima i da smiri strasti da ne vice,kod njega nije bilo razbacivanja para,
11.03.2020 10:31
Za. Baranina
Za. Baranina: Kazes nevole ga neradnici koji hvataju krivine a mrco voli li ga sin koga je zaposlio u zeleznicu a dolazio samo kad je bila plata bolje ne avetaj kad neznas neke stvari ili znas a pravis se lud.
11.03.2020 17:01
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar