Ћирилица Latinica
02.08.2020.
Društvo

Raičević: Đukanović je prošlost, na liderima opozicije istorijska odgovornost

Autor: Redakcija 13 Ostavite komentar

Ukoliko se opozicija u Crnoj Gori ujedini i "ukrupni", partija Mila Đukanovića postaće prošlost na parlamentarnim izborima zakazanim za kraj avgusta.

Čak i samu vest iz Podgorice, da je došlo do dogovora među liderima opozicije, mnogi bi sa "one strane" doživeli kao kraj režima DPS. Ukoliko se to ujedinjenje ne desi, bojim se da narod u Crnoj Gori opozicionim liderima nikad ne bi oprostio, već bi svoj gnev usmerio protiv njih.

Ovako, u intervjuu za "Novosti", ukratko ocenjuje situaciju u Crnoj Gori Gojko Raičević, urednik srpskog portala iz Crne Gore IN4S, trenutno u izbeglištvu u Srbiji.

Raičević, koji je i prvi čovek Udruženja Crmničana "13 jul", Podgoricu je napustio u januaru ove godine, nakon poslednjeg u nizu hapšenja od strane režima Mila Đukanovića, kojem se "zamerao" punih 12 godina promovišući na svom portalu, kako kaže, integralno srpstvo.

 Kako ocenjujete političke prilike u Crnoj Gori?


- Donošenjem diskriminatorskog Zakona o verskim zajednicama 27. decembra prošle godine, vlast je prvi put od pokradenog referenduma iz 2006. isterana na ledinu, pred narod. Crnogorski režim shvatio je da je ugrožen, naročito posle litija za očuvanje svetinja na kojima se okupljalo i do 200.000 ljudi. Tada se činilo da će opozicija takvu situaciju uspeti da materijalizuje na izborima. Međutim, pojava korone je uticala da se protesti zaustave. Đukanovićev nacionalni tim za odgovor na virus preuzeo je od države ovlašćenja da zabrani svako narodno organizovanje i saborovanje (zbog njegovog dobra), tako da je situacija u Crnoj Gori danas šizofrena.

Veliku ulogu u organizovanju narodnog otpora imala je SPC?


- Naša crkva je uspela da objedini ceo srpski korpus u otporu nenarodnom režimu koji namerava da joj otme hramove. Ulog u budućim događanjima oko izbora je ogroman, ne samo za politički obespravljeni srpski narod i njegove političke lidere, nego i za crkvu. Ukoliko se desi da na izborima Milov režim opet proglasi pobedu, i Srpskoj pravoslavnoj crkvi se crno piše. Zato ona mora da bude angažovana u narednom periodu, da nastavi borbu protiv diskriminatorskog zakona, u okvirima onog što propisuju Ustav i zakoni. Tačno je da su crkva i država odvojene, ali ulog je velik, a Milova država se uplela u crkvenu jurisdikciju pokušavajući da joj otme imovinu. Njegoš je pevao: Zločin činiti od zla se braniti tu zločinstva nema nikakvoga.

PUCNJEVI U "KRAUN PLAZI"


U HOTELU u kome živite pucano je na dva ugledna Srbina iz Crne Gore koji su vaši prijatelji.

- U hotelu sam gost Miodraga Davidovića Dake, srpskog dobrotvora i crkvenog ktitora. Nisam tada bio prisutan, ali kako sam čuo od njega i ljudi iz hotela, u decembru prošle godine atentator ga je gađao u trenutku kada je objašnjavajući nešto vladici Joanikiju podigao ruku u visinu grudi. Metak koji je ciljao srce završio je u ruci. Vladika kaže da je Bog spasao Davidovića.

Koji je vaš politički stav o vašoj Crnoj Gori?


- Crna Gora ima svoje istorijsko trajanja i ono se završava dolaskom (ili nedugo potom) Mila Đukanovića na vlast. Pravo ime današnje Crne Gore je Montenegro, jer potpuno je neshvatljivo da u Crnoj Gori srpski jezik nije državni, da zvanična Podgorica proganja Srbe i SPC, a da priznaje lažnu državu Kosovo. Pored toga, činjenica da je Crna Gora danas antiruska i antisrpska govori da se ne radi o autentičnoj crnogorskoj državi, nego o provizorijumu.

Koliko su predstojeći izbori presudni za srpski narod?


- Ovi izbori su mnogo važni, ali je popis stanovništva, koji će se održati 2021. u stvari presudan. Ko dobije izbore, imaće mogućnost i da kroji rezultate predstojećeg popisa stanovništva, a režim u Podgorici ne krije da mu je cilj da broj Srba smanji sa sadašnjih 28, na ispod 20 odsto i da državotvorni narod proglasi manjinom. U državnim telima to je već učinjeno. Prema istraživanjima same podgoričke Vlade, Srba je u državnim organima oko sedam procenata, dok ih u pojednim ministarstvima uopšte i nema. Za naš narod je najgore to što su sudovi "očišćeni" od Srba, a to je mesto gde se pripadnicima našeg naroda grupno i pojedinačno "izmišljaju sudski procesi" i suđenja. Od pet viših sudova u Crnoj Gori, samo u Ustavnom sudu imamo sudiju koji se izjašnjava kao Srbin.

 Mislite da se kompromisom između vlasti i opozicije stvari po srpski narod ne mogu popraviti?


- Što se grbavo rodi, vreme ne ispravi. Već neko vreme u Crnoj Gori imamo fenomen da i oni koji su 2006. referendumsku krađu slavili kao pobedu volje naroda, izlaze iz DPS potpuno uvereni da je Crna Gora privatni posed Đukanovića i njegove najuže porodice. Što nisu uzurpirali Đukanovićevi najbliži, brat i sestra, sin ili sestrić, zapalo je njegovim kumovima. Ova kriminalna grupa zato je posebno opasna uoči izbora i popisa, jer je svesna da će promenama koje moraju da uslede i njihovo bogatstvo biti dovedeno pod lupu javnosti.

IZJEDNAČAVANJE PRAVA ČETNIKA I PARTIZANA ODLIČNA STVAR

Raičević smatra da je Srbija donela odličan zakon o izjednačavanju prava učesnika dva antifašistička pokreta i raduje se, veli,  činjenici da se četnici i partizani polako mire.

Kriminal u Crnoj Gori je česta tema u svakoj raspravi o vašoj državi?

 

- Sve moguće anomalije su lako uočljive u sudsko-izvršnoj vlasti. Crna Gora je fragmentirana po svim šavovima, od sukoba po nacionalnoj osnovi između Srba i nacionalnih Crnogoraca, do kriminalnih klanova. U izvršnoj vlasti imamo sukob mojkovačkog klana premijera Markovića i "milovaca" koji imaju svoj grand klan, gdje se ostrašćeno tuku jedni protiv drugih za svaku državnu privilegiju.

Besomučno se pripadnici ova dva klana biju i oko proizvodnje i šverca cigareta. Narko-dileri, "škaljarci" i "kavčani", ubijaju se na svim meridijanima oko droge, a za njih mnogi sa pravom primećuju da su, u stvari, deo "duboke države" Crne Gore. Imamo i lažnu pravoslavnu crkvu. Jedino čega je više od dva su univerziteti. Ima ih za svakog.

Može li taj crnogorski dualitet iko da pomiri?


- Samo Srpska pravoslavna crkva. Najveće poverenje narod ima u mitropolita Amfilohija i vladiku Joanikija i smatra da bi oni pastirskim radom, kada u avgustu pobedimo na izobrima, mogli da savladaju i to zlo.

U Srbiji pravite televiziju koja će se obraćati Crnoj Gori.


- Beograd je prepoznao našu dobru nameru, a upoznat je i sa radom i ulogom IN4S u minulih 12 godina u Crnoj Gori, budući da smo do rasturanja redakcije od strane Milove policije u januaru, imali prostorije u Srpskoj kući u Podgorici. Podneli smo papire REM za dozvolu za emitovanje na kablu, a dotle televizija ide na internetu.

("Novosti")

Komentari
Čika Rade
Čika Rade: Da je bilo pameti ovaj čovjek je trebao da predvodi listu cijele opozicije. Ima najveći ugled, neukaljan, borac kakvog nismo imali u novije vrijeme.. Ali sjutra ce se praviti Vlada, pa ce predsjednicki izbori. Za premijera ili predsjednika Gojka ako mislimo dobro Crnoj Gori. Ako prihvati, a treba ga ljudski ubijediti.
02.08.2020 23:26
Drndoje
Drndoje: Pravo zboris Čiko Rade. Biće to tako na jesen, nemoj da sumnjaš. A sad svi za veliku listu, DF-SNP- Narodni pokret, itd...
02.08.2020 23:41
Fikus
Fikus: Ene naseg "Drndoja" 😊😍
02.08.2020 23:48
Српско Крњице - ЦРМНИЦА - ЈОЛИЧИЋ И ПЕКИЋ
Српско Крњице - ЦРМНИЦА - ЈОЛИЧИЋ И ПЕКИЋ: Гојко је оличење части, морала и свега племенитог. Свака ријеч му је златна, а његов допринос борби за ослобођење Црне Горе од окупатора је највећи. Поздрав од братсвеника из Крњица -- Јоличића и Пекића.
02.08.2020 23:49
Ilhan
Ilhan: Respekt za Gojka, iako se ideoloski nikadnecu sloziti sa njim. Naklon do zemlje za njegovu misiju.
02.08.2020 23:51
Za. Gojka 🇷🇸🇷🇸
Za. Gojka 🇷🇸🇷🇸: Bravo ti ga Gojko tako fino zboris milina je slusati ove tvoje nebuloze MILU i DPSu njima uopste ne trebaju nikakve predizborne aktivnosti dovoljno je da gradjani slusaju tebe i ove popove i ovu gubitnicku opoziciju i opet ce MILAS ovako s vama lagano jos 30 godina u stvari dok mu ne dosadi ali stasava podmladak i nista se ne mijenja 🇲🇪🇲🇪 70 : 🇷🇸🇷🇸 30.pa vi Gosa nastavite da avetate i da mirite cetnike i partizane i da zivite od mitova i legendi. Nikad vise 1918 upamtite to jednom za vazda da ne bude coteka mnogo ste se uzpandrcali.
03.08.2020 00:39
Gaxon
Gaxon: Gojka za presjednika, samo napred i pošteno kao i uvijek.
03.08.2020 08:18
Za gojka
Za gojka: E ti si nasa, buducnost"🙄🙄🙄🤫🤫🤫
03.08.2020 09:37
rolls royce
rolls royce: Za Gojka: Nećeš daleko ni ti ni opozicija koja četnike izjednačuje sa partizanima.
03.08.2020 12:24
Kaco
Kaco: Dvije pete ispod brade nalazi se čika Rade
03.08.2020 15:14
Dzoni
Dzoni: DEMOKRATSKI FRONT DO POBJEDE
03.08.2020 15:41
XYZ
XYZ: AKO DF PREDVODI OPOZICIJU ONDA "BLAGO" CRNOJ GORI. NEĆE VIŠE BITI ŠOVINIZMA, NEĆE SE VIŠE RASPIRIVATI MRŽNJA MEDJU LJUDIMA, NEĆE SE VELICATI RATNI ZLOČINCI...
03.08.2020 20:55
KRSTO
KRSTO: Jao Gosa sto nesto duva ko da se sprema neka oluja. Pazi se Gosa da te ne oduva.
04.08.2020 00:52
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
14.10.2020.
8
Vladika
01.10.2020.
10
Kapela
08.09.2020.
20
Komite(tlije)
14.08.2020.
15
Milo Ante portas
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar