Ћирилица Latinica
11.11.2020.
Društvo

Raičević: Političarima je bilo mjesto u Vladi, ekspertima u strukturama vlasti

Autor: Redakcija 25 Ostavite komentar

Glavni urednik portala IN4S Gojko Raičević, koji je i predsjednik Skupštine Udruženja Crmničana "13 jul", kazao je da je bilo  očekivano da političari ispolje rezervu prema konceptu ekspertske Vlade, koji je predložio mandatar, prof. dr Zdravko Krivokapić. Kako je istakao, bio bi sigurniji u vladu iza koje u potpunosti i bez zadrške stoje politički subjekti koji su izvojevali pobjedu. Ekspertima bi, kaže, bilo dovoljno prostora u vladinim strukturama. 

U nastavku prenosimo integralno intervju Gojka Raičevića koji je dao za sajt "SRPSKA ISTORIJA"...

***

Vi ste glavni urednik portala IN4S, portal koji je dosta doprineo u svrgavanju politike Mila Đukanovića, niste odustajali.

Raičević: Činjenica je da je IN4S odigrao ogromnu ulogu u svrgavanju režima. Deo predstavnika nove vlasti je, čak i tokom slavlja nakon veličanstvene pobede na minulim izborima, odao priznanje našem mediju. Za nas su posebno važna priznanja koja smo dobili od građana Crne Gore, njihove tople reči zahvalnosti su ravne najvrednijim odlikovanjima. Na sebi svojstven način, „odlikovao“ nas je i poraženi režim – hapšenjima, prebijanjem, brojnim opstrukcijama i pokušajima da, preko uslužnih servisa, smanji naš domet.

Nismo odustali, niti smo na to imali prava. Snagu su nam davali i naši čitaoci, čiji se broj rapidno uvećavao tokom minulih godina.

Kako vidite medijsku sliku u Crnoj Gori?

Raičević: Medijska slika i Crnoj Gori je, još uvek, skoro pa nepromenjena. Mediji bliski odlazećem režimu nastavljaju da seju srbofobiju, ne libeći se da najgnusnijim uvredama „zaspu“ čak i blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Otvorena mržnja prema srpskom narodu, Srbiji, Rusiji, tobožnji „strah“ od „Srpskog sveta“, te kontinuirani pokušaji da diskredituju novu Vladu – principi su na kojima počiva rad tzv. ANB-medija, koji obilato koriste ovaj postizborni vakuum da dodatno „ogade“ medijski prostor i, po mogućnosti, prodube podele i otvore brojne rane koje su uveliko zaceljene litijama i pobedom nad trodecenijskim režimom.

Pokrenuli ste i internet televiziju Nacionalna TV sa sedištem u Beogradu, kako je sve krenulo i koji su dalji koraci?

Raičević: Na Vidovdan smo počeli sa televizijom koja, za sada funkcioniše kao veb tv. U danima pred nama odlučićemo da li ćemo ulaziti u proceduru za dobijanje licence za kablovsku televiziju ili da tražimo frekvenciju za terestrijalnu televiziju u nekoj od srpskih zemalja. Kako bilo pokrenuli smo svakodnevno program koji se zove Srpski sv(ij)et i informativni program 1244, dovoljno da se nasluti uređivačka politika televizije. Cilj nam je da Srpstvo i Srbiju predstavljamo u najlepšem svetlu.

Hapšeni ste, zbog čega? Ali, i dalje ne prezate, nastavljate borbu i pored zastrašivanja i pretnji. Odakle energija i snaga?

Raičević: Hapšen, privođen, lažno optuživan, ali na kraju se ispostavilo da su svi napori režima bili uzaludni, a da su muke kroz koje smo prošli kolege iz redakcije i ja bile vredne i plodotvorne. Makar se nadam da je tako.

Ogroman je gubitak mitropolita Amfilohija Radovića za SPC u Crnoj Gori, koga priželjkujete kao naslednika trona, da taj isti put nastavi?

Raičević: Nažalost, nisam mogao da prisustvujem sahrani blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, koji uistinu jeste bio onaj kamen, na kojem se nakon decenija vladavine komunista i njihove ideološke „dece“, izgradila pravoslavna Crna Gora. Obnovljeno je monaštvo, crkve i manastiri, vaskrsli su vera, ljubav i solidarnost. A, sve „na krilima“ pregalaštva našeg Đeda, koji je znao i da prekori i da pohvali, da opomene i da pomiluje, uvek voleći bližnjeg svog i verujući da se svaki grešnik može vratiti na put dobra. Njegovom nasledniku neće biti lako, a konačnu reč o tome ko će naslediti mitropolita Amfilohija daće sveti Sabor Srpske pravoslavne crkve. Čvrsto verujem da će, uz pomoć Boga, odabrati najboljeg. Koga god da odaberu, na nama je da kažemo – Aksios!

Kako vidite trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori?

Raičević: Koliko sam srećan izbornim rezultatom duboko sam nesrećan zbog svakodnevnih svađa unutar srpskog korpusa. Svakako nisam očekivao da odmah nakon smene DPS-a i „satelita“ Crnom Gorom poteku „med i mleko“. Ne čude ni „nadmetanja“ predstavnika pobedničkih koalicija, koja su istina utihnula tokom predizborne kampanje. Uostalom, reč je o istinski raznorodnim koalicijama, i iluzorno je bilo očekivati da neće biti određenih neslaganja. Takođe, bilo je očekivano i da političari ispolje rezervu prema konceptu ekspertske Vlade, koji je predložio mandatar, prof. dr Zdravko Krivokapić.

Ipak, jedno je jasno – svi relevantni politički činioci obećali su podršku prvoj Vladi u modernoj istoriji Crne Gore, u kojoj neće učestvovati DPS. I, to je najvažnije. Istina, bio bih sigurniju u vladu iza koje u potpunosti i bez zadrške stoje politički subjekti koji su izvojevali pobedu. Ekspertima bi bilo dovoljno prostora u vladinim strukturama. Ovako se pribojavam stalnog trvenja između nove vlade i nove skupštinske većine.

Izjavili ste da bi želeli da Srbija i Crna Gora budu jedna država, da li mislite da je to moguće?

Raičević: Vekovni san generacija i generacija srpskog naroda bio je oslobođenje i ujedinjenje. Dugo smo čekali da dobijemo priliku, a onda je nismo valjano iskoristili. Mi nemamo pravo da vekovni san ne prenosimo na generacije nakon nas i da se nadamo da će doći bolji i sposobniji koji će san pretvoriti u javu.

Kako bi po vama trebala da izgleda vlada Crne Gore, i koja pitanja bi prvo trebala da budu pokrenuta?

Raičević: Po meni, nova Vlada mora da predstavlja diskontinuitet u odnosu na sve ono što je DPS do sada nudio građanima Crne Gore.

U tom kontekstu, predlog mandatara Krivokapića smatram zadovoljavajućim i dobrim prvim korakom ka demokratizaciji našeg društva. Evidentno je da se u Vladi neće naći nijedan srbofob, bogoborac niti neznalica, koji su dominantno činili prethodne Vlade. Čak naprotiv.

Prvo što bi trebalo rešiti je status SPC, odnosno konačno razrešenje problema zvanog „Zakon o slobodi veroispovesti“, što će se i dogoditi u najskorijoj budućnosti. Zakon o poreklu imovine je neophodan, a koliko čujem – i pripremljen, a valja pripremiti teren i za donošenje Zakona o lustraciji kao i Zakon o dvojnom državljanstvu. Osim svega ovoga, nova vlast se mora suočiti sa „eksplozijom“ korone, ali i praznom državnom kasom, dugovima, prispevajućim ratama za kredite, uništenim turizmom, armijom režimskih „uhljeba“ u javnoj upravi spremnih da, u meri mogućeg, otežaju posao novoj Vladi…

Čekaju ih veliki izazovi. Na nama je da im pružimo svu neophodnu podršku, i poželimo sreću. Trebaće im.

Vrlo bitan momenat je i popis stanovništva u Crnoj Gori koji će se održati sledeće godine, da li se radi na tome?

Raičević: Mi smo se brojnim tekstovima, a onda i otvaranjem posebne rubrike – IDENTITET, svim silama trudili da se odupremo pokušajima dukljanizacije Crne Gore. To je bila i jedna od primarnih misija našeg medija.

IN4S se snažno suprotstavio besramnim pokušajima odlazećeg režima da stvori neku „novu Crnu Goru“ i neke „nove Crnogorce“, koji ne samo da se odriču srpskoga korena, SPC, Petrovića, Kosova… već Srbe doživljavaju kao neprijatelje a SPC kao okupatorsku. Naravno, nastavićemo u istom stilu.

Veoma sam relaksiran po pitanju popisa. U regularnim uslovima, bez ucena, pritisaka i straha – kao osnovnog oružja Đukanovića i njegovih saradnika, građani Crne Gore će poslušati svoju savest, glas Petrovića, Janka Vukotića, naših svetih vladika i svih onih koji su proslavili Crnu Goru.

Dakle, rezultati popisa, sasvim izvesno, neće ići na ruku onima koji su pokušali da, iz temelja, promene biće Crne Gore, nudeći gladnom i ucenjenom narodu „pun frižider“ kao vrhunski ideal i zamenu za sve na čemu jedan narod i država moraju da počivaju.

Da li bi po vama trebao da bude bolji odnos srpskih političara u Crnoj Gori sa političkim strukturama u Srbiji?

Raičević: Mislim da je odnos srpskih političara u Crnoj Gori sa politički strukturama u Srbiji izvanredan, i samo je takvo stanje stvari prihvatljivo. Takođe, smatram prirodnim da se srpski lideri okupljaju, konsultuju i zajednički dolaze do najboljih rešenja za srpski narod, u zemlji i regionu. Zaštita prava Srba, našeg kulturnog nasljeđa i pisma – moraju biti važnim delom politika svih struktura.

Želim da istaknem i da država Srbija snažno podržava srpska društva i srpske inicijative u Crnoj Gori, što se i ta kako oseća i u kvalitetu rada istih, i uticaju koje ostvaruju.

Po vama, pitanje Kosmeta da li može da se reši i kako?

Raičević: Odgovor na to pitanje se nalazi u Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija. Dok se ne desi da naš vekovni san postane java i srpske zemlje se oslobode i ujedine – neka nas Gospod podari sa strpljenjem.

Da li će mitropolitova želja biti ispunjena, da se vrati stari izgled Njegoševe kapele na Lovćenu?

Raičević: Mitropolitova želja postala je zavet svakog pravoslavnog vernika u Crnoj Gori, ali i šire. I kako je rečeno u jednom tekstu, nedavno objavljenom na IN4S kapela će se obnoviti pre ili kasnije. A onda – ne sme biti dileme ko je podigao.

Bez obzira ko položio taj prvi kamen-temeljac za njenu obnovu – kapelu je podigao naš voljeni Đedo, blaženopočivši mitropolit Amfilohije.

Šta su značile za vas litije koje su bile pokrenute masovno po čitavoj Crnoj Gori?

Raičević: Litije su „vaskrsle“ pravoslavnu Crnu Goru, učinile nas boljim, solidarnijim, hrabrijim, dovoljno snažnim i složnim da zbacimo okove DPS-tiranije i odbranimo ćivote naših svetaca i hramove. I naša inoverna braća, koja nisu bili deo „satelita“ vladajuće partije i „budžetski korisnici“ – osetili su sve ovo i pridružili su nam se.

A, sada smo dovoljno jaki da odbranimo i naše reke, planine – sve, na što se pruža „šapa“ nezasite, bivše vlasti.

Litije su najveći javni čas demokratije ikad održan. Litije su omogućile da posle decenija stida da kažemo odakle smo to napokon, sa blagim ponosom možemo istaći.

Da li ste vi Srbin ili Crnogorac?

Raičević: Ja sam Srbin.

Za kraj, kako zaštititi srpske interese u Crnoj Gori?

Raičević: Kulturom, naukom, sportom, ekonomskim napretkom, na sve moguće načine.

 

Razgovarao: Đorđe Bojanić

( www.srpskaistorija.com)

 

Komentari
Шајо
Шајо: Из главе цијела народа. Браво Гојко, соколе. Да ће више формирати ту владу па да обнављамо Душаново царство, уз благослов Свевишњег! Амин!
11.11.2020 23:40
Bane
Bane: Časno i do kraja istinito. Nego, Gojko, sad ćeš se zamjerit "patriJotama" sa fejzbuka što ni dana nisu proveli pod šatore i koji su do juče zborili ne mogu ja protiv DPS-a radi brata od tetke te je čuvar u Luku Bar, daće mu otkaz, inače sam ja u duši Srbin, a sad arlauču po fejsbuku pljujući na DF za koji su navodno glasali. Za takve mogu samo da kažem da mi je bliže da vjerujem da su glasali Dritana i drušge šiptarske ili bošnjačke liste.
11.11.2020 23:58
Adel
Adel: A kako ne, docekacete srbi na sveti nikad da opet na silu ugurate nasu Crnu Goru u sastav Srbije. Crna Gora to dozvolit nece a sad pokazujete pravo lice sto ste rekli prije izbora da nece da se ponisti nezavisnot Crne Gore. Slikajte se za to. E viva MONTENEGRO
12.11.2020 00:08
Gluhi do, Crmnica
Gluhi do, Crmnica: ponosan sam sto si moj Crmnicanin. Razvaljuj brave kako i dolikuje srpskom vitezu
12.11.2020 00:49
Simo
Simo: Jos se ponosite sto ste lagali, izmisljali, pljuvali po svemu sto je Crnogorsko. Sram vas bilo. Ovako rade ljudi koji se nemaju casti ni obraza. Sve ce doci na naplatu. Nemoze se sijat mrznje I zlo radit a nadat se I docekati dobro.
12.11.2020 07:43
Milutin drugi
Milutin drugi: Goša dobri, ne misliš valjda da je zadatak tvoga portala da samo dijeli narod, kao što je to činio jedan što minu prije desetak dana? Reci nam javno zašto to činiš, zašto stalno potencirate SrBstvo i ostale kučine.Pa vi živite u ovoj zemlji i treba da je nekako gradite.Zar ti nije dovoljno ovo ponašanje Mandića i Kneževića, kao i nenormalnog Meda, da jednom shvatiš da ti ljudi gledaju samo sebe.Uostalom veoma lijepo su živjeli u zagrljaju DrPSa. Zašto Gojko, ajde jednom objasni napaćenom narodu.Ne dijeli ih i ovako su totalno izgubljeni u svemiru.
12.11.2020 09:24
vasilije
vasilije: puno pohvala
12.11.2020 12:07
13.07.1941
13.07.1941: Ko nezna ko je Gojko i odakle je bi pomislio da je iz Surdulice ili Babusnice pa ovako konstantno pljuje po Crnoj gori i Crnogorcima koji je razlog za to to samo on zna jer tolko mrznje je neshvatlivo za jednog toboze normalnog covjeka. I jos se sprda pa je uzeo 13 jul za naziv nekakvog drustva njemu slicnih pa 13 su pravi rodoljubi patriote partizani podigli ustanak protiv fasizma i domacih izdajnika zato Gojko ili mijenjaj naziv ili probaj da promijenis sebe i svoj stav o CG i crnogorcima jes da te Vucko izgleda dobro placa ali nije sve u novcu misli malo o obrazu.
12.11.2020 12:13
Бодин Србски
Бодин Србски: Једно велико БРАВО за правог српског витеза и борца за своје и наше српство!!!
12.11.2020 12:15
Nina
Nina: Bože dragi kakav smo mi narod?!Nista nam ne valja i nikad da se opametimo!Umesto da budemo jedinstveni,slozni...sve bi lakse i bolje bilo.
12.11.2020 12:34
Јоца
Јоца: Гојко би требао да буде министар правде 😊
12.11.2020 12:36
Za Bodina Kotorsku Dobrotu
Za Bodina Kotorsku Dobrotu: Бодине Доброта те чека... кошуљу су ти сашили по мјери... Крени Бодине...
12.11.2020 12:43
Prc mne
Prc mne: Tisina prodate poturice i podukljice!
12.11.2020 12:51
Бодин Србски
Бодин Србски: Мир расрбице, мир када кажем!!!!!!!! Спавали сте дугим мртвијем сном издрогираних наркомана који су се се готово предозирали па онда пали у кому у којој су вам се нон стоп превртале халуциногене слике о некаквом црном монтенегру и негро гори!!!! Сада сте се пробудили и закључили да живите не само у обичној српској земљи, него у правој Србији, приморско-загорској Србији од које српскија Србија нигдје не постоји!!!!!!!!!! Мир расрбице, мир, да не би васпитне мјере за наркоманске луђаке почеле да се примењују!!!!!!!!!!!!
12.11.2020 13:11
BANJO
BANJO: GOJKO, MILO MI JE ŠTO NE ODLUTA, ZA ZDRAVKOM.DIZAO SI GA U VISINE, SAD ZDRAVIJE RAZMIŠLJAŠ. UVIDIO SI DA OVO EXPERTI, NEMAJU SNAGE, PA SU SAD POLITIČARI TI, KOJI TREBA DA NOSE PROMJENE. NIJE DOBRO DA ODVAJAŠ DF,A UZDIŽEŠ ZDRAVKOVIĆA. ZNAŠ TI DOBRO KO JE KRVARIO UZ TEBE, SVIH OVIH GODINA. DF, DRUGI SU BILI, SAMO NA PAPIRU. OVAJ ZDRAVKO, OSUDI I PRIJE KRIVICE, OCA JOVANA, DA BI POSLIJE SAMO PAR SATI, PODRŽAO ISTOG. KO GOD ZNA OCA JOVANA, ZNA DA TAJ RADI PRAVE STVARI, NA DOBROBIT, NJEGOŠEVSKE CG. GLEDAM OD MOMENTA, BAJDENOVE "POBJEDE", DUKLJANI I KOMITE DIGOŠE "USTANAK". 30 NJIH UKUPNO, OĆE DA NAS NA TJERAJU, DA SLUŠAMO TOMPSONA I SLAVIMO, KRSTA ZRNOVA(KOLABORANT FAŠISTA), KOGA UBI PARTIZAN, RAKO MUGOŠA!? BUDI PAMETAN, PA ZNAJ KOGA, DA SLAVIŠ. GOJKO, IMAO SAM PRILIKE DA TE UPOZNAM. ZNAM DA SI ČASTAN I HRABAR. NE PODLIJEŽI UTICAJU NOVOPEČENIH JUNAKA, NO SE DRŽI UZ BRAĆU, ANDRIJU I MILANA. VJERUJ NEĆEŠ POGRIJEŠITI. ZNAM DA TI NIJESI MILAČIĆ, KOJI SE PRIJE 5 GOD., BUNIO ŠTO NAŠ MILI ĐEDO GOVORAŠE, NA SKUPU DF, PRED SKUPŠTINOM, A SAD OŽALOŠĆEN BIJAŠE, PRED HRAMOM, NA OPROŠTAJU OD NAŠEG VLADIKE. MARKO, KOJI UĐE U PARLAMENT, ZAHVALJUJUĆI DF, KOJEMU SE BRZO ZAHVALIO, POSTAJUĆI "NEZAVISTAN". O TEMPORA O MORES. GOJKO JUNAČE, BUDI UZ PROVJERENU BRAĆU, A SA NOVIMA, NA PROVJERU. PUNO USPJEHA U RADU, SA ŽELJOM, DA NIKADA NE BUDEŠ, BLIZU VIJESTI I DANA. IPAK SI TI INSTITUCIJA.
12.11.2020 17:37
Acko
Acko: E što čini Gnojko pobjegulja i posrbica.....uiiiiip
12.11.2020 18:00
Acko
Acko: E ludji od ovoga Gnojka je jedino ovaj "Bodin Srbski " ,kakva kamikaza....okle je ovaj utekao,andjeli sa njim
12.11.2020 18:04
Miloš
Miloš: MIR TI U TU AVETNU GLAVU “Bodine primorsko-zagorski” samo Bože sačuvaj pamet od ovih budala...
12.11.2020 21:30
SOJIC BELA LADJAJ
SOJIC BELA LADJAJ: Blago Banju evo se pojavio jedan debil necesovi bodin ili bolje reci bidon ako nije pobjego iz Dobrote njih dvojica pa Vojvoda od kolenica pipun Gnojko pop zvani indijana dzons taman dovoljno da osnuju vladu zvanu ravnogorski pokret za spas srpstva i srpski svet. Ajde sa srecom ministarstva podijelite po sopstvenom nahodjenju nemoj te se svadjat oko podjele resora. Zivjela ravnogorska vlada iz sjenke.
13.11.2020 01:46
Бодин Србски
Бодин Србски: Штета што овакви олигофрени(Милош и ШОЈИЋ БЕЛА ЛАДЈА) које "краси" посебан облик менталне ретардираности уопште и постоје!!!!! За вас су пужеви, глисте и гмизавци облици егзистенције са изразито развијеном самосвешћу!!!!Обични људи се питаju зашто је то тако?! Два су фактора пресудно утицала на то!!! Прво, поуздано је установљено да су вам бакутанере са обе породичне стране бацали у водораву пијани Млечани оболели од сифилиса и читаве лепезе најразличитијих менталних болести!!!!! Друго, ништа вас у животу није интересовало друго осим да сисате и љуштите дрогу, због чега сада у лобањама имате типично скврчене сунћерасте уместо сиве масе!!!! Као изразито ниским облицима егзистенције, који нису у стању да промисле ниједан феномен како треба и који не знају ни у којој држави живе и којој нацији припадају, представници ове али нарочито будуће власти наше приморско-загорске Србије ће вам ускратити право да се о тако озбиљним стварима слободно изјасните!!!!! Наша права Србија ће из чистог хришћанског милосрђа и самилости преузети стратељство над вама и хумано одлучити о вашој даљој судбини !!!!!!
13.11.2020 10:57
Бодин Србски
Бодин Србски : Сачувај нас драги Боже ових олигофрена и ретардирано-закржљалих наркомана као што су Милош и Шојић Бела Ладја, у односу на које се пужеви, глисте и гмизавци изразито развијени и самосвесни облици егзистенције !!!!!!!!!!
13.11.2020 12:20
Бодин Србски
Бодин Србски: Сачувај нас Боже драги од оваквих олигофрена и ретардирано-закржљалих наркомана (Милош и Шојић Бела Ладја) у односу на које су пужеви, глисте и гмизавци изразито развијени и самосвесни облици егзистенције !!!!!!!!!!
13.11.2020 12:44
Бодин Србски
Бодин Србски : Да је вјечна славна приморска као и сва приморско-загорска Србија !!!!!!!!!!!
13.11.2020 14:14
Vasilije
Vasilije: Sramota Crne Gore su posteni cetnici,golootocani,danas po Crnoj Gori slavljeni balisti i handzaristi......A treba prvo natjerati Bajdena da najveceg junaka antifasizma (po De Golu,Cherciilu i drugima postavi u centru buduce dvojne ili zajednicke srpske drzave!!!
13.11.2020 19:52
Dzoni
Dzoni: KORONA NE POSTOJI NE DAJTE DJAVOLU DA VAS PREVARI ODUPRIMO SE ODREKNIMO SE SOTONE SVI PROTIV DJAVOLA SVI SVI SVI SVI
13.11.2020 21:04
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar