Ћирилица Latinica
22.11.2020.
Društvo

Sahranjen patrijarh Irinej: Ostavio zavjet da sačuvamo Kosmet i Republiku Srpsku

Autor: Redakcija 17 Ostavite komentar

Danas  (u nedjelju 22. novembra) je u kripti hrama Svetog Save u Beogradu sahranjen blaženopočivši Patrijarh srpski Irinej.

Sveta zaupokojena Liturgija i opelo  služeni od  9 časova u istom hramu, gdje je inače Patrijarh bio izložen. 

Načalstvovao je Njegovo Preosveštenstvo Mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje više arhijereja i sveštenstva Srpske Pravoslavne Crkve i gostiju iz drugih pomesnih Pravoslavnih Crkava. Pojaće Prvo beogradsko pevačko društvo i hor Branko iz Niša. Tokom svete Liturgije besediće Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački Irinej.

Besjedama su se od Njegove Svetosti oprostili - starešina Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu protojerej-stavrofror Petar Lukić, Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Patrijarh Irinej biće prvi srpski poglavar koji će počivati u Hramu na Vračaru.

Podsjetimo, povodom upokojenja blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Irineja, Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve održao je sjednicu 20. novembra 2020. godine u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu i donio odluke koje su Ustavom Srpske Pravoslavne Crkve predviđene u ovakvim situacijama.

Donijeta je odluka da patrijaraške dužnosti preuzima Sveti Arhijerejski Sinod u skladu sa članom 62 Ustava Srpske Pravoslavne Crkve, a da Svetom Sinodu do izbora novog Patrijaha srpskog predsedava Mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sveti Arhijerejski Sinod je izabrao Njegovo Preosveštenstvo Episkopa šumadijskog Jovana u skladu sa članom 70 Ustava Srpske Pravoslavne Crkve.

Tijelo blaženopočivšeg Patrijarha srpskog Irineja bilo je izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete Liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine, a posle toga u 11:30 prenijeto u hram Svetog Save na Vračaru, gdje su se vjernici u plaču i molitvi tokom cijeog dana i noći opraštali sa blaženopočivšim Patrijarhom.

Mitropolit Hrizostom: Patrijarh je svjedočio ljubav i dobrotu božiju

„Patrijarh se pokazao dostojnim svog velikog učitelja i prethodnika patrijarha Pavla, a to nije bilo jednostavno. Zato smo ponosni na njega“, rekao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom posle opijela.

„Crkva mora biti iznad svih naših slabosti i nedostataka. Patrijarh se pokazao kao nepokolebljiv borac za očuvanje njenog dostajnstva. To je veliki gubitak za naš narod i Crkvu“, napomenuo je on. „Pored ovog velikog iskušenja ne gubimo hrabrost. Znamo i vjerujemo da su patrijarh i mitropolit Amfilohije sa nama, da nas gledaju da su sa nama„, rekao je mitropolit Hrizostom.

„Ne gubimo vjeru, nego učimo od njega kako da se borimo za svoj narod i Crkvu. Sve nam oprosti i blagoslovi nas„, rekao je on.

Episkop bački Irinej (Bulović): Patrijarh Irinej bio ovaploćenje

"Na najveća moguća poniženja umio je ne samo da sačuva hladnokrvnost, nego da uzvrati pažnjom dobrotom i dobrim djelima upravo onim ljudima koji su mu nanosili nepravdu" – rekao je vladika Irinej u besjedi na zaupokojenoj liturgiji u Hramu Svetog Save.

On je dodao da je patrijarh Irinej bio ovaploćenje mironosca i mirotvorca i među hrišćanima i među drugim narodima, a prije svega u svom narodu.

Vladika bački je napomenuo da su mnogi spremni da, sudeći o drugima, olako presuduđuju, te je tako i patrijarh Irinej, kao i svi arhijereji i Srpska pravoslavna crkva ponekad bio izložen nepravednim sudovima i osudama.

"Neki su govorili i pisali da nije dovoljno savremen, drugi da je veoma rigidan da pokazuje netrpeljivost, a treći opet kako je suviše popustljiv i spreman na kompromise, čak i na trule kompromise. Ništa od svega toga nije istina" – poručio je episkop bački Irinej.

Istakao je da je patrijarh Irinej svoj plodan, dug život, koji je najvećim dijelom proveo u u službi Crkvi i narodu u teškom vremenu, na sve sve ratove, bježanije, stradanje, ali i raskole, uspeo da da istinski, svetosavski i kosovsko -lazarevski odgovor.

"Zato je bio i omiljen kod ogromne većine ljudi prije svega kod ljudi, svi su razumijevali njegovu dobrotu" – naglasio je vladika Irinej.

Napomenuo je da je patrijarh Irinej i u odnosu sa drugima nepravoslavnima i nehršćanima bio otvoren, iskren i dobronamjeran.

"Mi se molimo sada za dušu novopredstavljenog patrijarha, ali smo uvjereni i da se on sa očinskom ljubavlju koju je pokaziva svima moli za sve nas, za Crkvu našu, naš narod i svekoliku crkvu i sav rod ljudski. Stoga ga ispraćamo više sa radošću nego sa žalošću i želimo da Gospod duši njegovoj podari vječni život i radost u carstvu nebeskome, a telo njegovo da počiva u ovom svetom hramu do sveopštog vaskrsenja" – poručio je vladika Irinej.

Pročitano i pismo ruskog patrijarha Kirila

„Sa osećajem duboke tuge primio sam vest o upokojenju patrijarha Irineja. U ime arhipastira i pastira i monaštva Ruske pravoslavne crkve izražavam duboko saučešće. Bog je Crkvi Svetog Save darivao dubokoumnog patrijarha. Ispunjen iskrenom hrabrošću i ljubavlju za ljude novoprosvetljeni patrijarh se ne štedeći snagu trudio da bude pored svoje pastve. U u poslednji čas svog zemaljskog života je podelio stradanja sa onim vernicima čiji je život prekinula strašna epidemija. Svojim autoritetom je učinio mnogo za očuvanje vaseljenskog pravoslavlja. On je bio veliki prijatelj Ruske pravoslavne crkve i više puta je govorio u prilog kanonskog pravoslavlja u Ukrajini. Završetak unutrašnjeg uređenja Hrama ući će u istoriju kao jedno od glavnih dostignuća njeovog patrijaršijskog služenja. Neka gospod Isus Hrist upokoji dušu novog sluge svoga, večna mu i blag pomen“, piše u pismu ruskog patrijarha.

Starješina Saborne crkve: Sveštenstvo, monaštvo, vjernici su ga voleli kao roditelja

Starješina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić rekao je da je biti čovjek težnja kojom cijelog života stremimno i da nas to stremljenje približava.

„Možemo danas reći da se patrijarh bogat ljudskim vrlinama, a naročito smirenjem, ljude pridobija za dijalog„, rekao je Lukić i dodao da je blagi osmjeh bio plod njegovog smirenja.

Ta blagost ga nije napuštala, rijetko ga je ko pamtio drugačije, istakao je Lukić.

Ako je nekom svešteniku skrnuo pažnju na ponašanje, to je činio obazrivo, rekao je Lukić.

Dolazak patrijarha na tron posle patrijarha Pavla, čije je poštovanje bilo ogromno u narodu možda je i najaveći pokazatelj njegove velične, rekao je on.

Dodik: Patrijarh je brisao sve granice među nama

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska u poslednjih 11 godina nije plakala ni veselila se a da s njom nije bio patrijarh Irinej.

Dodik je rekao da je patrijarh Irinej bio „pastir svih nas“ i da je „brisao sve granice među nama“.

„Bio je skroman čovek, blagih riječi i čvrste vjere. Njegova blaga narav bila je paravan iza koje se krio čovjek koji nikad nije ustuknuo“, rekao je Dodik.

Vučić: Kosovo i Metohija i naš narod - bili glavna briga Partrihaja 

Predsjednik Vučić od patrijarha Irineja oprostio se rečima:

Jedno vreme se završilo, samo ovozemaljsko, vreme patrijarha midrosti i ljubavi. Njegova svetost sklopio je oči kako je i živeo - u miru sa sobom, bogu i ljudima. Imao je jasne ciljeve boga, ljubav i Srbiju i njegov bog je bio bog koji prašta, a ljubav je bila osnova njegove vere.

Njegova svetost je sklopio oči sa samo jednom željom da njegov hram i njegov san nikada ne porušimo i da se u hramu okupljamo u ljubavi i miru. Ljubav je bila osnova vere počivšeg patrijarha Irineja, a njegova Srbija bila je ona koju je i sam stvarao - Srbija mira, Srbija koja razume i koja okuplja.


Na mnogo načina, on je i bio i ovaj naš hram. Saborni, mudri, pun milosti i ljubavi. Pred njim, našim duhovnim ocem, mi se nismo delili. Pred njim nije bilo zavisti, zlobe i mržnje - rekao je Vučić.

Naš patrijarh voleo je beskrajno Rusiju, patrijarha Kirila, ali nije bio protiv bilo koga sa zapada.

Zahvaljujući njemu danas više nego o bilo drugom govorimo o junacima sa Košara, dajemo po njima ulicama ime. ne plašimo se da istinu kažemo u lice celome svetu. Sa njegovim blagoslovom obeležavamo NATO agresiju, a ne intervenciju kako su nam u amanet ostavili.

Kako je rekao najveća briga mu je bila Kosovo i Metohija, postupao je racionalno i hladne glave.

Rođeni Čačanin kojeg su svi i preko Drine voleli i poštovali. Brinuo je i sa tom brigom u rajsko naselje je otišao i brinuvši za srpski narod u Crnoj Gori.

Irinej je bio veliki patrijarh, uspostavio je partnerski odnos sa državom, koji je govorio da država treba da radi svoj, a crkva svoj posao, naglasio je predsednik.

On ima sa čim da izađe pred Svetog Savu, Svetog Lazara i pred svoje prethodnike - rekao je u svojoj besedi Vučić.

Tijelo prenešeno u kriptu Hrama Svetog Save

Nakon održanih poslednjih pozdrava nad odrom patrijarha Irineja pripadnici Garde Vojske Srbije odnijeli su tijelo u kriptu Hrama gde će počivati 45. poglavar SPC Irinej, ujedno i prvi patrijarh koji će tu počivati nakon izgradnje najvećeg pravoslavnog Hrama na ovom delu Evrope.

Komentari
Александар
Александар: Нека му је хвала и слава за све што је урадио за наш народ. Призвао је Бог и њега и Митрополита Амфилохија себи, јер ће нам заједно с њим требати више тамо гдје су сједињени, с обзиром да нас најтеже изгледа тек чека, али Срби ће с њима светима изаћи као апсолутни побједник и повратићемо окупирану Српску Крајину, окупарано Косово и свету Метохију, као што смо повратили до јуче окупирану Црну Горру. Али и преосталих 49 посто тзв. БиХ морамо да повратимо јер је цијела БиХ српска а не само Република Српска.
22.11.2020 14:25
Neka serdare
Neka serdare: Jesi li Aleksandre preskocio terapiju grom te avetnog gadjao pa lupas ko maksim po diviziji. Sve sto ste branili sve ste izgubili jos Rasku i Vojvodinu i onda cuvajte to sto vam je ostalo. Uzimaj redovno terapiju i pazi se korone da nepodjes na put bez povratka.
22.11.2020 17:29
Dzoni
Dzoni: Da nema ovih zločinaca iz nacisticko americke teroristicke organizacije za 10 tak dana bi srpska vojska preuzela kontrolu nad svojom otetom teritoriju znaju siptari to Kosovo i Metohija je SRPSKA ZEMLJA
22.11.2020 18:19
LOLA CG
LOLA CG: NAŠEM blagopočivsšem patrijarhu gospodinu Irineju-Vječnaja pamjat u Carstvu Nebeskom🙏
22.11.2020 18:40
XXL
XXL: Lola svakom po zasluzi.
22.11.2020 22:58
Dzoni
Dzoni: Evo ga xxl a dje si bravuljane ja mislio uzela te kUrona🤪
22.11.2020 23:51
Bordero
Bordero: Ovom zlonamjernom gore.Crnu Goru vratismo.Pola Bih je nase tu je vec 29 godina Republika Srpska Srbija cijela a I Taj Kosmet cemo rijesiti priznanja se povlace.Vrijeme radi za nas.Nego dje ste vi patrijoto ono malo po Cetinju jos.Neka ti zlonamjerni komentari I 30 avgusta ste bili drcni pa vas pojedosmo I ponizismo.
23.11.2020 02:47
XXL
XXL: Bordero nemo da jes ono sto se ne je. Samo ti fantaziraj pa kad na vrbu rodi grozdje a na kuronju nikne nokat ce ti se ostvare zelje gedzo.
23.11.2020 11:42
XYZ
XYZ: Despot Vučić koristi i ovu priliku da sebe promoviše. Stvarno čovjek treba ozbiljnu terapiju. P.S. A i ovaj "komentator" Džoni treba hitno terapiju ili da mu ljekar propiše adekvatnu...ova koju koristi nema efekta.
23.11.2020 11:59
Dzoni za xyz
Dzoni za xyz: A dje si bravuljane ja pitah neke ljude odje dje si jesi li to krepa pa ne avetas odje mislio sam izela te kUrona kad cuh da si bio u dobrotu ako ako ziv ti svako ajd polako ..a mrsss siptaru uipppp
23.11.2020 21:50
XYZ
XYZ: Džoni, Džoni, tebi se stvarno pogoršava stanje. Vidi se da ti je konfuzija u glavi, a to se odražava na tvoje, inače, "poetično" pisanje.
23.11.2020 23:21
JEDITE 🍔🍔 KOD DZOA
JEDITE 🍔🍔 KOD DZOA: Dzoni nesretni sine ima li 🍔🍔kako te placaju sendvic, burek jogurt cesmovaca vala posteno to odradjujes izgleda si dezuran ko drakstor 24 sata lajanja na zvijezde nije nimalo lako zlo ti u dom avetnome mici se da ako ne propadne srpstvo bez tebe i tvojih brljotina.
24.11.2020 01:18
rolls royce
rolls royce: za Aleksandra:Prazu bez jaja, moli boga da Erdogan ne isporuči Bakiru bespilotne letjelice pa da ne završite kao Jermeni.Samo se vi tješite da ste nešto povratili ili da će povratiti.Kako stvari stoje, nema tramponje da vam pomaže.....možda vam pomogne Klintonica i Bajden ?
24.11.2020 07:10
Dzoni za xyz siptara
Dzoni za xyz siptara: Dabogda te lijecio Tomanović u barsku bolnicu dabogda te zauvijek u dobrotu zadrzali dabogda ti sin nasao decka a cerka djevojku dabogda ti apoteka menza bila izela te kUrona dabogda
24.11.2020 17:05
Roki
Roki: Ahahahahah ovaj dzoni me uvijek oraspolozi bravo brate urnisa ove dukljane siptare i ostala ..ovna samo napred brate Srbadija barska je uz tebe dzoni legendo
24.11.2020 19:12
Tri Gedzovana
Tri Gedzovana: Kako se mnoze ove avetinje prvo Dzoni pa Bodin i evo ga iz neke rupe se pojavio i Roki ima da nas o jadu zabave njihovim balezgarijama. Ako je srpstvo u CG spalo na njih troicu i njima slicnima onda su ga utuljili.
25.11.2020 20:00
Dzoni
Dzoni: Eo ga ovaj siptar sto balezga ahahahaha a dje si bravuljane kUrona te izela 🤪🤪🤪🤪pozdrav za brata Rokija
26.11.2020 00:36
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar