Ћирилица Latinica
05.11.2020.
Društvo

SNP traži da Krivokapić poštuje volju birača i da ne osniva svoju partiju

Autor: Redakcija 8 Ostavite komentar

Situacija na crnogorskoj političkoj sceni danas bi mogla biti nešto izvjesnija budući da je za poslijepodne planiran sastanak mandatara za sastav vlade Zdravka Krivokapića sa liderima partija iz tri pobjedničke koalicije „Za budućnost Crne Gore”, „Mir je naša nacija” i „Crno na bijelo”.

 Kako Dan nezvanično saznaje, Socijalistička narodna partija (SNP), na čijem je čelu Vladimir Joković, tražiće od mandatara Zdravka Krivokapića da, u zamjenu za podršku ekspertskoj vladi, potpiše ili obeća da neće osnivati političku partiju, kako on, tako ni bilo ko od eksperata kojima dodijeli čelne ministarske funkcije u novoj vladi.

To, kako je potvrđeno, sve zarad građana koji su glasali za promjene, odnosno kako ne bi došli u situaciju da ako propadne plan sa ekspertskom vladom, bude da su parti je za koje su ti građani glasali izigrali njihovo povjerenje i volju koju su izrazili na izborima 30. avgusta.

Lider SNP-a Vladimir Joković tu informaciju juče za Dan nije ni demantovao ni potvrdio. Kazao je da o podršci bilo kakvoj vladi ne odlučuje predsjednik partije.

“Odluku o davanju ili ne davanju podrške bilo ekspertskoj ili nekoj drugoj vladi može donijeti samo glavni odbor partije, niko drugi. Posebno ne ja kao predsjednik partije”, kazao je kratko Joković.

Mandatar Krivokapić se već jednom sastao sa liderima partija koje čine tri pobjedničke koalicije 30. oktobra, kada je i dogovoreno da kompletna vlada bude ekspertska i da se u njoj ne nađe nijedno ime sa bilo koje od političkih lista koje su učestvovale na ovogodišnjim parlamentarnim izborima.

 Kako je Danu saopšteno, predlog SNP-a nije neprihvatljiv i za ostale činioce koalicije „Za budućnost Crne Gore” i takav zahtjev mogao bi već danas biti izložen direktno mandataru Krivokapiću kako bi se on izjasnio.

Za SNP i druge činioce koalicije na čijem je čelu na izborima bio i sam Krivokapić sasvim je logično da kad su se već svi lideri političkih partija nove parlamentarne većine izjasnili da će dati podršku ekspertskoj vladi, da bi bilo pošteno i da se Krivokapić zauzvrat izjasni, a u najboljem slučaju potpiše, da neće osnivati nikakvu političku partiju.

“Dogovor je da mandatar dobije podršku za sastav ekspertske vlade koja bi trajala 200 dana, do kad bi trebali ti eksperti da se pokažu na djelu, a da ukoliko ne bude rezultata da ide rekonstrukcija vlade, tehnički mandat na godinu dana pa izbori, kao i da se za vrijeme tehničke vlade stvore svi uslovi za prve fer i slobodne izbore. Međutim, kako bi se izbjegle sumnje da bi Krivokapić mogao osnovati svoju partiju i tako na narednim izborima došlo do rasipanja glasova, logičan je zahtev da se kao što su se lideri parti ja obavezali da će podržati eksperte, i Krivokapić obaveže njima da neće osnivati svoju stranku”, saopšteno je Danu.

Mediji su nedavno objavili informaciju da mandatar Krivokapić planira da osnuje demohrišćansku stranku.

To je posebno problematično za partije iz koalicije za čijeg nosioca na izborima je Krivokapić postavljen isključivo kao nestranačka ličnost.

Promjenom tog statusa, tj. osnivanjem partije, kako smatraju u koaliciji „Za budućnost Crne Gore” izigralo bi se povjerenje birača i samih partija koje su stale iza Krivokapića na izborima.

Komentari
Miloš
Miloš: Śedi Jokoviću ne mlati. Cenzus nebi prešao da nisi u koaliciju sa Krivokapićem. Najbolje odma da se ponove izbori pa da vidite đe ste...
05.11.2020 08:37
Mонах
Mонах: Не припада ми да политичарим следбено позиву који сам одабрао. Али и ми лаици видимо неке ствари. Господине Кривокапићу, засигурно немате благослов блаженопочившег МИТРОПОЛИТА да Влада коју ћете евентуално водити признаје лажну државу Косово и афимрише НАТО. Немате благослов да преко антиправославне "Побједе" најављујете све што најављујете, поред толико народних, српскихм зовите их како хоћете - медија. Саставите више владу, Срби су су донијели промјене, ЦРКВА је донијела промјене, а ЦРКВА има и свој став око Косова и Метохије, језика, НАТО-а итд.
05.11.2020 08:47
Kuku
Kuku: Koliko ste vi mali i jadni i koliko se bojite za svoje guzice! Piiiiiii
05.11.2020 08:53
za monaha
za monaha : Da u pravu ste da i mi laici nešto vidimo e pa vidimo da se vi popovi ne bavite svojim poslom već politikom ostavite političarima da se dogovore i vode državu a vi se vratite u crkve i Molite za bolje sutra mirnije smo živjeli dok vi niste počeli da političarite ne dijelite ljude na antipravoslavne i ove vaše supervjerujuće nije posao popa da zavara ljude
05.11.2020 18:18
Mile
Mile: Jokovicu ne mlati castiti!!uhh jos vidjeh vaska u pozadini lalosevica...neka te!!
05.11.2020 18:52
BANJO
BANJO: SRAMOTA, ŠTO RADE, KRIVOKAPIĆ, DRUGA FAMILIJA, GOJKO PEROVIĆ I NEKI, OKO NJEGA. VELIKI BROJ JE GLASAO, ZA NEŠTO DRUGO. NIJESMO SIGURNO ZA DRITANA, JER DA JE SMO, ON BI IMAO VIŠE OD 4 MANDATA. KO GOD DA JE STOJAO NA ČELU ZBCG, DOBIO BI ISTO GLASOVA, JER JE CRKVA STOJALA IZA NJEGA. NE TREBA IDEALIZOVATI PROFESORA, ZA KOJEGA VEĆINA NIJE NIKADA ČULA. PONAŠA SE, KAO DA JE BIO NA ČELU DRITANOVE LISTE. NEVIĐENO!!! ONI KOJI SU GINULI GODINAMA, POD TORTUROM DPS_a, ISPADOŠE IZDAJNICI, A DRITAN I KRIVOKAPIĆ, OSLOBODIOCI. OVO ME PODSJEĆA, NA POSLIJERATNO VRIJEME, KADA SU TREBALA, DVA SVJEDOKA, DA POTVRDE, DA JE OSOBA BILA UČESNIK NOBA I DA OSTVARI BENEFICIJE. DŽABA SMO KREČILI.DRITAN DA SUMNJA U MENE I DF, DA LI DOVOLJNO VOLIMO CG, DA JE NE BI IZDALI, JE NEVJEROVATNO. ON KOJI JE APLAUDIRAO I DOČEKAO TAČIJA U UL, KOJI JE TADA IZABRAN ZA POČASNOG GRAĐANIMA UL!? DA LI JE JOŠ PONOSAN NA TAČIJA, SADA KADA IDE ZMIJA IDE U HAG, OVAJ UMIŠLJENI LIDER, DRUGE FAMILIJE!? CG ŠTO DOČEKA. ANDRIJA, MILANE, ŠTO DOZVOLI STE, DA DOPUSTITE, DA VAS DRUGI VODE. IZ DADOŠE, ZDRAVKO, MILAČIĆ, DANILOVIĆ(DRUGI PUT), GRUBAČ, VUKIĆEVIĆ...! OKRENUŠE SE DVJESTOPROCENTNOM KRIVOKAPIĆU(TAKO REČE POSLIJE IZBORA, NE RANIJE), A PLJUNUŠE NA DF. NEKA, DOBRO JE, DA SVAKA ZVIJER, POKAŽE TRAG!! OVO SU OPASNE IGRE. MISLIM DA JE U PITANJU I BUDUĆNOST MCP U SKLOPU SPC. MIRIŠE, A TAKO BIH VOLIO, DA GRIJEŠIM!!!
05.11.2020 22:50
Krimi St Bar
Krimi St Bar: Samo naprijed. Bog te blagoslovio. U tebe se uzdam gospodone.
06.11.2020 04:17
RaZum
RaZum: Ne znam što je problem, Krivokapić je dobio odriješene ruke 41poslanika.isti ga čekaju u Skupštinu da se predstavi sa svojim kabinetom i programom. Ako neko zida kuću pa us put mijenja plan kako ko naidje sa savetom ta kuća se nikad neće napraviti ili će biti sa 100 ćoškova. Treba znati stati i saslušati po meni.
07.11.2020 14:40
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar