Ћирилица Latinica
08.10.2020.
Društvo

Srbi izopšteni iz državnih institucija iako su stvorili Crnu Goru

Autor: Redakcija 19 Ostavite komentar

Na popisu u Knjaževini Crnoj Gori 1909. godine, 94,38 odsto stanovnišva izjasnilo se kao Srbi, da bi nasiljem komunističkih vlasti taj broj na popisu 1948. bio smanjen na svega 1,78 odsto. Već na popisu 2003. broj Srba je bio 32 odsto što je bio povod da se uključi alarm kod onih koji po svaku cijenu ne žele da Crna Gora bude ono što jeste – dio srpskog teritorijalnog, nacionalnog i duhovnog svijeta, kazao je urednik portala IN4S i prvi čovjek Udruženja Crmničana "13. Jul" Gojko Raičević na konferenciji „Položaj Srba u Crnoj Gori nakon pada režima Mila Đukanovića“ u organizaciji Instituta za političko umrežavanje.
 
Prema njegovim riječima, odmah su aktivirani svi mehanizmi diskriminacije srpskog naroda u Crnoj Gori, ali to nije dalo efekta, jer se, ipak, respektabilnih 28,73 odsto, i to na pokradenom popisu 2011. godine, izjasnilo kao Srbi.

„Nema sumnje da je i pomenuta cifra „previše“ za predstavnike odlazeće crnogorske vlasti. Godinama unazad crnogorska vlast guši slobode i prava svojih građana, a naročito građana pravoslavne vjeroispovjesti, posebno građana srpske nacionalnosti. Svaki oblik otpora bio je suočen sa najbrutalnijim oblicima odmazde: gubitkom radnog mjesta, psiho-fizičkim šikaniranjem, ugrožavanjem porodice, policijskim, parapolicijskim (mafijaškim), te sudsko-policijskim progonom. Da ništa nije prepušteno slobodnom novinarskom tumačenju, ja ću koristi zvanične podatke odlazeće crnogorske vlade, preciznije resornog Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Dakle radi se o „Informaciji o zastupljenosti manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u državnim organima, organima državne uprave, organima lokalnih uprava, sudovima i Državnom tužilaštvu“, navodi Raičević.

U nastavku izlaganja, Raičević je predočio poražavajuće podatke o malom broju Srba u državnim organima Crne Gore:


Od 27 anketiranih u Apelacionom sudu nema nijedanog Srbina u:
– Upravni sud 21/0
– Vrhovni sud 46/0
– Ustavni sud CG 32/1
Ukupno od 126 sudija i zaposlenih u ova četiri suda, jedan je Srbin i to sudija Milan Gogić.
– Vijeće za prekršaje 22 /22 0
– Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore 34/2
 
Ista situacija je, kaže Raičević i u Osnovnim tužilaštvima.

„Područni organ za prekršaje Cetinje, Danilovgrad, Herceg Novi, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Pljevlja, Rožaje, Ulcinj…, redom svaki, pojedinačno su oslobođeni od prisustva Srba„, navodi Raičević.

Kada su u pitanju Direkcije, ni tu nije ništa bolje stanje, tvrdi Raičević.

„Direkcija javnih radova 21/0;  Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća 4 (svi su Crnogorci); Direkcija za zaštitu tajnih podataka 8/0; Državna komisija za kontrolu postupka javnih nabavki 9/0“, rekao je Raičević.

Bez Srba su, navodi Raičević i Fond rada, Fond za obeštećenje, Fond za zaštitu i ostvarenje manjinskih prava,  Komisija za sprečavanje sukoba interesa, Uprava za antikorupcijsku inicijativu, Uprava za igre na sreću, Uprava za kadrove, Uprava za zaštitu kulturnih dobara, Uprava za zbrinjavanje izbjeglica, Sekretarijat za razvojne projekte.

Ministarstva
* Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore 106/0
* Ministarstvo nauke 19/0
* Ministarstvo rada i socijalnog staranja 76/0
* Ministarstvo pravde 19 od čega 18 Crnogoraca  i 1 Bošnjak

Po jednog Srbina imamo u: 

* Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija 63/1
* Ministarstvo kulture 34/1
* Ministarstvo zdravlja 42/1

Takođe, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda od 18 anketiranih nema nijednog srpske nacionalnosti.

„Popis stanovništva u Crnoj Gori je jedan od prioritetnih zadataka srpske političke, kulturne, naučne i medijske zajednice. Dakle svih nas. Kopiju popisnog listića koju građanin dobija nakon obavljenog popisa treba da sačuva i da mu služi kao dokaz prilikom ostvarivanja korpusa prava koje država Srbija daje Srbima iz regiona“, zaključuje Raičević.

Komentari
Paladin
Paladin: Ovo je istina da smo svi bili Srbi bez obzira na vjeru al sad je doslo neko bolesno vrijeme. Jedino su danasnji Albanci i tada bili posebni tj Arbanasi ili Arnauti, svejedno
09.10.2020 10:11
Šestan
Šestan: Opet kuknjava i plakanje “Mi smo ugroženi” ;)
09.10.2020 12:04
ZaPALADINA
ZaPALADINA: PALADINE cestitam ti na tvojoj izjavi i rekao si zivu istinu ali nazalost mnogi to isto znaju kao ja i ti ali nemaju hrabrosti da to izjave i da se pišu kao i preci im dali iz straha ili materijalne koristi jer i milo djukanovic (namjerno malim slovima) se on od SRBINA pretvorio u ništa zbog lopovluka i šverca. Zato na novom popisu treba da se svako piše onako kako su mu se i preci pisali do 1945 gd. jer poslije rata DZILAS je pravio od nas novu naciju po nalogu partije a kad je kasnije uvidio da je napravio grešku prema svom narodu i poceo da pravda da je to radio po zadatku KPJ onda ga je tito strpa u zatvor tako da se kasnije ponovo izjašnjavao kao SRBIN i i umro je kao SRBIN i na samrti je trazio da ga sa POPOVIMA sahrane i zelja mu je ispunjena. Nadamoo se da ce Djukaj to traziti ali mu se nece zelja iispuniti jer se premnogo ogriješio o svoj SRPSKI narod a njegov sin Blazo ima šansu da se vrati SRPSTVU jer ga je fukara od oc na to navraticerala ka maloljetnika a takodje i MAMA mu LIDIJA neka se vrati korijenima.
09.10.2020 13:12
Vjera
Vjera: Ima Srba u svim institucija a, samo nijesu htjeli da se tako javno izjašnjavaju. Ali, od sad hoće. I, što ne navedete koliko je procenat Srba u barskog gimnaziji? Tamo ih je 90% uključujući i direktoricu i pomoćnicu i sekretara. Svoji na svome. Slave uz četničke pjesme i ne ustaju na himnu
09.10.2020 15:06
Šestan
Šestan : U originalu popis u Crnoj Gori 1909 bio je vjerskog karaktera a ne nacionalnog i glasi ovako: PRAVOVERNI: 85,38% Muhamedanci: 12,55% Latini : 2,07%
09.10.2020 15:08
Njegoseva CG
Njegoseva CG: Prolazi vrijeme falsifikatorske,primitivne dukljanstine i Crna Gora se Bogu hvala vraca sebi!
09.10.2020 16:20
za ŠESTANA
za ŠESTANA: Jeste moj ŠESTANU procenti su ti priblizno tacni a ne navodiš pravo istorisko pisanje iz te godine gdje lijepo stoji da u CRNOJ GORI zive mahom SRBI i navodi teprocente vjerskog opredjeljenja SRBA a to što je neko prije toga prelazio u vjeru okupatorsku za veceru to je njihov problem a tog problema danas nebismo imali da je KRALJ NIKOLA postupio kao bugari i grci koji su sve koji se nijesu htjeli vratiti u PRAVOSLAVLJE ane kako ti kazeš (pravovjerne) POSLALI U TURSKU I AUSTRIJU tako da bi ti ŠESTANU danas zivio u austriju ili italiju po BGARSKO-GRCKOM ZAKONU ali se KRALJ NIKOLA smilovao na svoje SRBE koji nijesu pravoslavci i nadao se da ce se sami vratiti u svoju PRAVOSLAVNU vjeru a ne da ponovim (pravovjernu) kako ti zeliš nametnuti HRVATSKI naziv jer kod tebe i takvih još vladaju geni FRANJAA JOSIFA.
09.10.2020 16:44
za Sestana
za Sestana: Popis 1909 kaze 94,38 Srbi ostalo Albanci a Zemljopis stampan na Cetinju 1905 po odobrenju Ministrstva Prosvete kaze da u CG zive Srbi vecinski Pravoslavni a ima ih i Katolika i Muhamedamaca i govore srpskim jezikom. Drzavna zastva trobojka ,Himna "Onamo Namo" sluzbeni jezik srpski ,pismo Cirilica.
09.10.2020 17:13
balsa
balsa: Mi Srbi u Crnoj Gori imamo svoju maticnu Drzavu a to je Crna Gora, zato sto je svaki Crnogorac Srbin a svaki Srbin nije Crnogorac, zato oprezno sa tim,,Maticna,, drzava, ,,Presjednik svih Srba,, i tome slico, da se Srpstvo ne pretvori u Srbijanstvo.
09.10.2020 17:31
Šestan
Šestan: Nije lijepo nazivati bilo koju drugu vjeru Okupatorskom to govori dosta o tebi, a najviše da si turbo vjernik od 90-te pa na ovamo kojih je nazalost same Crne Gore previše. Vezano za pravo istorijsko pisanje- literatura koju ja ponekad procitam ti ces za nju rec da je to cista laž, nista manje cu i ja reci za literaturu koju ti citas, i to će tako ostati. Vjera za večeru - josip franjo , ta ti tvrdnja ne stoji moje intencije nisu takve bile a tebe vidim boli dosta, popij čaj od lipe da se smiriš. ;) O vašem snu da ste vi ili kako volite da kazete svi mi Srbi, citiraću ti Poznatog Srpskog geografa i Svjetski priznatog Etnologa Jovana Cvijića koji kaze prije tačno 100 godina sledeće: “ “ ...Srbija mora zbog svoje ekonomske samostalnosti dobiti pristup na Jadransko more i jedan deo arbanaske obale: bilo zauzimanjem teritorija bilo dobijanjem ekonomskih i komunikacionih prava na tu oblast. To znaĉi, dakle, zauzimanje istina jedne etnografski strane oblasti, ali takve koja se mora zauzeti zbog osobito važnih privrednih interesa, upravo zbog životne potrebe.” Nećeš ovo pronaći u tvoje knjige izbrisali su to komšije kao i dosta toga. Kralj Nikola je bio savremen političar za doba i okruženje u kojem je vladao.
09.10.2020 19:03
Šestan
Šestan: Evo link: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:POPIS_CRNA_GORA_1909_GODINE.jpg Pa se sam uvjeri što piše sa sve ekavicom ;)
09.10.2020 19:09
Za 🇷🇸
Za 🇷🇸: Budite vi 🇷🇸niko vama ne brani, ja sam i biti cu MONTENEGRINO&CRNOGORAC 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪ZAUVJEK 🙏🙏🙏💓💓💓👌👌👌
09.10.2020 19:28
Za šestana
Za šestana: E ŠESTANU ja u klin ti u plocu slaba ti je ta tvoja prica, nego ti meni reci koliko vas je poginulo za oslobodjenje SRPSKOG SKADRA u crnogorskoj vojsci, ja tvrdim niko jer jer ste imali na ruke po 6 prsta pa umjesto da branite C.GORU vi ste krali po crmici i zeti pa vas je KRALJ prozvao Š E S T A N I.
09.10.2020 21:39
Dzoni
Dzoni: E kilogorci dosta je bilo vase tiranije i diktature
10.10.2020 01:06
Šestan
Šestan: Šestani se prvi put pominju u kotorskom arhivu 1114 godine. Nika Lukolić barjaktar na Taraboš. Sad polako uzmi opet Marvelov roman - Načertanije pa ga stavi pod jastuk i sanjaj da ti bolje udje u glavu i da ti bude jasnije kako si postao ono sto vjeruješ da jesi. “Mi smo ugroženi” 😭😭😭
10.10.2020 07:26
XYZ
XYZ: ETO NEMA VIŠE MILOVE VLASTI...OPET SRBI "UGROZENI"!!! ŠTA SADA TREBA RADITI???
10.10.2020 12:20
Za xyz
Za xyz: Da se svi pretvorimo u 🇷🇸, opet bi nekoga "okrivili" 😂😂😂😂
10.10.2020 16:06
rolls royce
rolls royce: za za Šestana, a po kome su oni u Hrvatskoj prozvani Šestani?Jesu li i oni krali po Crmici i Zeti?To vrijedi i za Paladinu katoličke vjere, srpske svijesti i talijanskih korijena.Kako to da su Paladine u Hrvatskoj nacionalno Hrvati, dok su u Crnoj Gori čardak ni na nebu ni na zemlji?
11.10.2020 13:39
Šapina
Šapina: Srbi nisu stvorili CG, jedino su radili i pokušavaju da remete prosperitet CG, unazadit i ojadit kako bi njome vladali. Srbi kao i ostali neprijatelji će zube polomiti zajedno s ratnim huškačem AMFILOHIJEM "tvrd je orah voćka čudnovata ne slomi ga Al zube polomi"
13.10.2020 07:17
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
17.08.2021.
18
Ustoličenje
21.06.2021.
4
Ljubo i Krsto
08.02.2021.
20
Krstolomci
03.02.2021.
21
E, moj Saša...
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar