Ћирилица Latinica
17.05.2019.
Društvo

Srednjoškolci se pridružuju akcijama čišćenja Sutomora

Autor: Redakcija 1 Ostavite komentar

Ruski državljani nastanjeni u Sutomoru koju su nedavno organizovali više akcija čišćenja ovog turističkog mjesta od nagomilanog otpada, uskoro dobijaju pojačanje za svoje ekološke aktivnosti.

Naime, kako "Dan" piše, srednjoškolci iz različitih crnogorskih gradova su tri dana vrijedno radili na pronalaženju rješenja za probleme koje su prepoznali u svojoj lokalnoj zajednici, na „UPSHIFT” radionici - dvanaestoj po redu, koja je održana je u hotelu „Park” u Bijeloj, i rješavanje problema otpada u Sutomoru identifikovali kao prioritetan.

Rije je o projektu koji se realizuje u organizaciji Laboratorije inovacija za mlade „Kreaktivator”, koja predstavlja zajednički projekat UNICEF-a, Vlade Crne Gore i „Digitalizuj.me”, finansiranog od strane „ING” fonda.

Srednjoškolci iz različitih crnogorskih gradova su tri dana vrijedno radili na pronalaženju rješenja za probleme koje su prepoznali u svojoj lokalnoj zajednici, pomoću raznih kreativnih metoda kroz koje su ih vodili njihovi mentori.

Ekipa koju su činili izviđači SICG-a sastojala se od pet članova. Jasmin Škrijelj, Mihailo Hajduković i Maida Kurgaš iz Bara (IO „24. novembar”), Nikola Spaić iz Nikšića, i Balša Božović iz Podgorice, uspjela  je da, zajedno sa još četiri ekipe, obezbijedi sredstva u iznosu od 2.000 evra za realizaciju osmišljenog projekta.

A, njihov projekat je rješenje nelegalnog odlaganja otpada u Sutomoru pod nazivom „Osvijesti.me”.

Projekat za prvobitni cilj ima podizanje svijesti građana o štetnim uticajima nelegalnog odlaganja smeća i divljih deponija, a onda i prelazak na konkretnu akciju čišćenja, i kasnije očuvanja očišćenog. Trenutni cilj je uklanjanje otpada sa lokacija u Sutomoru, a kasnije je u planu da se ovaj princip rada sprovodi i u ostalim djelovima opštine Bar, kao i u čitavoj Crnoj Gori, piše "Dan".

 

Komentari
spicanino
spicanino: Za svaku pohvalu,jos opstina da sredi onu nocnu buku i vasarluk,mogli bi se nadati boljem sjutra.Sutomore uvjek u <3<3<3<3<3<3<3
17.05.2019 13:52
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar