Ћирилица Latinica
03.12.2019.
Društvo

Klanovi "Grand" i "Mojkovac" u "ratu" oko kontrole šverca preko Luke Bar

Autor: Redakcija 8 Ostavite komentar

Između međusobno netrpeljivih klanova u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista bukti pravi "rat" oko toga ko će preuzeti dominaciju nad kontrolom šverca koji se odvija preko Luke Bar.

Tako makar tvrdi portal "Borba", koji je objavio informaciju da predsjednik Crne Gore i DPS-a Milo Đukanović pregovara sa arapskim biznismenima oko prodaje najvećeg južnojadranskog pristaništa, kako bi njegov "klan iz Granda" mogao da preuzme potpunu dominaciju nad švercom cigareta.  Zbog toga je, piše "Borba", premijer Duško Marković isključen iz te kombinacije.

Prema izvještaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, šverc cigareta je glavni oblik organizovanog kriminala na Balkanu.

U istom izvještaju se navodi da je središte šverca Crna Gora, gdje se prave i lažne marke cigareta, proizvode i zatim krijumčare preko Luke Bar u različite zemlje EU, na Bliski istok i u Afriku.

Klanovi “Mojkovac” i “Grand” najveće su grupe umiješane u šverc cigareta iz Bara.

“Jasno je da je Đukanovićev favorit Grand, pa je prodaja Luke Bar, koja bi išla preko njega, idealna prilika da se mojkovačka ekipa izbaci iz igre za šverc cigareta.

Premijer i Vlada su ti koji odlučuju o prodaji Luke Bar, ali ovdje je Đukanović preuzeo njihove ingerencije i bez njihovog znanja ugovara prodaju jednog od najvećih resursa crnogorske privrede.

Glavni njegov posrednik u tom poslu je Dušanka Jeknić, novi ambasafor u UAE, koju je on lično postavio na tu funkciju, kaže sagovornik "Borbe" iz vrha vladajuće partije.

Cigarete koje se utovaruju u Baru odlaze uglavnom u Libiju, Egipat, Liban i na Kipar.

Godinama traje bitka između dva klana, ko će imati primat u švercu cigareta preko Luke Bar. Zato je za direktora i doveden Vladan Vučelić koji važi za Đukanovićevog čovjeka, pa samim tim, “Grand” ima bolje početne pozicije u cijeloj priči, dodaje popularni portal.

Prema podacima iz istrage koju je provela Evropska služba za suzbijanje prevara, brodovi stižu prazni na predviđenu destinaciju, dok cigarete najvjerovatnije završe preusmjerene na crnom tržištu EU. Cigarete bivaju ili ilegalno istovarene na teritoriji EU ili se prebacuju na druge brodove na otvorenom moru, van domašaja carina ili obalskih patrola, odakle se švercuju nazad u EU…

Od početka 2015. presretnuto je osam brodova sa važnim teretom cigareta natovarenih u Baru – zbog krijumčarenja cigareta u Grčku i Španiju. Na šest brodova pronađene su cigarete čije je odredište bila Libija, jedan je plovio ka Kipru a jedan ka Libanu.

Sveukupno, konfiskovano je gotovo 350 miliona cigareta koje su prevozili ti brodovi, što iznosi skoro 70 miliona evra kada se uračunaju carinjenje, taksa i porez na dodatu vrijednost… Međutim, to je samo vrh ledenog brijega. Prema nekim podacima, svake godine se iz Luke Bar prošvercuje 600 kontejnera cigareta”.

Izvještaj tretira žarišta organizovanog kriminala u Albaniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Navodi se da se crnogorske cigarete švercuju širom regiona. Takođe, nelegalno se proizvode u Bosni i Hercegovini i Srbiji (naročito na Kosmetu). Zatim se krijumčare u Crnu Goru, odakle nastavljaju, sa crnogorskim cigaretama, ka Evropskoj uniji i dalje. Odnedavno, Kosmet je novi regionalni centar distribucije cigareta. Velike količine se dalje švercuju odatle u centralnu Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Bugarsku, a zatim transportuju kroz porozni prelaz ka Crnoj Gori, navodi se u tekstu organizacije čije je sjedište u Ženevi.

Naglašava sese da je Bar poznat kao žarište šverca cigareta. Inostrane marke navodno stižu preko Bara za reeksport, dok se cigarete proizvedene u Crnoj Gori transportuju iz grada pod Rumijom, podsjeća "Borba".

Komentari
Vidovita Plana
Vidovita Plana: Cijeli Bar zbori e je u sve umiješan Spičanović iz policije pa je zato napredovao junački u službu svoju
03.12.2019 09:30
Vanja
Vanja: Mora država da radi nešto, a da se usladilo usladilo se mafiji. Kriv je Slobo sve jer je šverc počeo za vrijeme sankcija Jugoslaviji zbog šovinizma i ratova koje je Srbija izazvala u Bosni, Hrvatskoj i po Kosovu.
03.12.2019 11:42
ljiljan bijeli
ljiljan bijeli: za Vidovita Plana: a ne pominješ moja Plano onoga pored kojeg šedi svake subote??? On bi treba njega da uhapsi po službenoj dužnosti, ali mu ovaj sređuje zbog žmurke napredak na poslu.Tragedija.Eto od toga mi imamo pola amerike u košarci.
03.12.2019 11:54
Paladin
Paladin: Ne kupite trunje Spičo je čestito stvorenje skoro ništa nije prijavio na svoje ime od nekretnina. Vele da su ga čvrgali kad je igro košarke po Spiču i okolini pa se sade sveti onima te su ga ćukali
03.12.2019 13:34
Hroničar
Hroničar: Vodim evidenciju o kriminalu u Baru. Pišem knjigu o tome. Pozivam sve gradjane koji išta imaju na ove i slične teme da čuvaju materijale, uskoro ćemo praviti tribine, večeri, i slično, Crna Knjiga Bara izlazi na vidjeli.
03.12.2019 14:18
volvox
volvox: svaka cast za ovu kombinaciju , Vladan je lagan za kombinaciju zato je i doveden tu,A Tanja je sada u odbor glavni DPS-pi Spico kralju,sibaj i daj ako ima jos sto da se radi ,zovi nas nemoj koga drugog, inace tast ti je kralj!
03.12.2019 14:32
Nego sto
Nego sto: Lopovi iz dps kosarkaskog tima ce kad tad u zatvor
03.12.2019 23:04
Božo
Božo: A đe je Đoša Pavić? Taj dobročinitelj ????
05.12.2019 07:21
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar