Ћирилица Latinica
08.07.2020.
Društvo

Svač: Pravoslavcima zabranjeno da se mole Bogu na ostacima crkve

Autor: Redakcija 20 Ostavite komentar

Ove godine na Ivanjdan – praznik Rođenja Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, izostalo je tradiocionalno liturgijsko sabranje na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču kod Ulcinja zbog, kako je saopštio protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, arhijerejski namjesnik barski, poštovanja propisanih zdravstvenih mjera nadležnih institucija, a imajući u vidu novonastalu epidemiološku situaciju u zemlji.

 “Ono što nas evo već poslednje tri godine boli, a to se ponavlja, nažalost, i ove godine, jeste ponašanje pojedinaca iz političkih albanskih krugova, podržanih od vrha, nažalost, bogobornog aktuelnog režima crnogorskog, i osporavanje našega prava da kao hrišćani dolazimo na te drevne svetinje, da se tamo Bogu pomolimo. Brane nam da to učinimo jednom u godini”, naglasio je otac Slobodan.

Podsjetivši na događanja od prije dvije godine, kada su ostrašćeni pojedinci pokušali da spriječe dolazak Mitropolita Amfilohija i bogosluženje, kao i prošlogodišnje, kada se Božija služba zbog izvođenja radova na tom lokalitetu služila na livadi ispod Svača, prota Slobodan je kazao da Crkva podržava da se neotkriveni oltari Gospodnji otkriju i da se, ako Bog da, u svoje vrijeme i obnove.

“Ali vidimo da iza toga ipak stoji zla namjera, da se spriječi naš dolazak na tu svetinju. Prošle godine neposredno pred ovaj praznik, tamo su postavili kapije, ograde, katance, da se ne može prići, navodno ograničivši izvođenje tih radova na par mjeseci, da bi ove godine otišli korak dalje. Prije desetak dana donijeta je nova odluka, politička i zlonamjerna, da se tzv. zaštićena zona proširi i u nju je ušao i onaj parking, igralište i sve do glavnog puta. Toliko je jasno, providno i očigledno, da je to urađeno samo sa jednim ciljem – da se nama zabrani pristup”, konstatovao je sveštenik Zeković.

On je kazao da se opet, kao i prošle godine, “pitamo u kakvoj mi to državi živimo i jesmo li mi slobodni građani ove zemlje”.

“Je li ovo naša zemlja? Zašto se nama, pravoslavnim hrišćanima, ograničava pravo kretanja? Zašto mi ne možemo slobodno, kao i svi drugi ljudi, kao i naše komšije Albanci, da hodimo svakom stopom naše zemlje, nebitno da li je to Ulcinj, Podgorica, Pljevlja, Nikšić ili bilo koji dio naše otadžbina? Zašto ne možemo slobodno tamo da idemo? Mi ne tražimo ništa za sebe više od onoga što svi drugi imaju: pravo na slobodu kretanja, pravo na ispovjedanje naše vjere, a to se nama, nažalost, ograničava.”

Govoreći o progonu Crkve od aktuelnog režima, pored ovih zabrana služenja na Svaču, prota je podsjetio i na nedavno rušenje konaka manastira Svetog oca  Vasilija Ostroškog Čudotvorca na Briskoj gori, pa na prijetnju otkazivanja boravka u Crnoj Gori o. Siniši.

I kakva se poruka šalje nama, pogotovo pravoslavnim hrišćanima u Ulcinju, koji su ovdje već odavno manjina, pritješnjeni sa svake strane?! Mi se optužujemo da navodno širimo nekakav nacionalizam, da ugrožavamo naše komšije Albance. Pa to je laž i svi to dobro vide i znaju”, poručio je on.

Komentari
Klik
Klik: Dobri ste vi momci!
08.07.2020 00:22
Радоњић
Радоњић: Брзо ће од тог вражјег накота да се ослобађа и Свач и Улцињ, а и српски Скадар гдје је и најбоље сачувано сјећање народа, али оног поштеног арбанашког на њихово српско поријекло. Ови албанизовани улцињски Срби су феномени... Они се сјете да су им преци били Срби само кад оду на гробља своја па виде презимена са "ић". Зато их задњих година бришу, па нису Бардићи него Барди, ни Куртовићи него Курти, и тако редом сви. То је земља Немањића, Балшића и Црнојевића бре !!!
08.07.2020 00:32
Banjore III
Banjore III: Cijeli Skadar je ponosan na svoju srpsku prošlost, te ljude ne uporedjujte sa Ulcinjanima, iako su Ulcinjani i ovi iz Ostrosa mnogo kasnije albanizovani nego Skadrani. To jasno determiniše Albanska akademija nauka u svojim zapaženim izdanjima.
08.07.2020 00:35
Rusro
Rusro: Niko vam ne brani da idete u crkvu, Ostvarivanje mračnih ciljeva koje odrađuje te za vaše mentore iz Srbije neće proć dok ima CG i crnogoraca
08.07.2020 04:51
rolls royce
rolls royce: Nemate što da tražite u Svaču.Crkva je izgrađena od Dukljanja prije podjele hriščana.Srušili je Rašani kao i grad Svač.SPC nema što da traži na razvalinama tuđe crkve.Država treba pod hitno da zaštiti ovu crkvu od još jedne otimačine.
08.07.2020 10:54
Kaco
Kaco: Bravo Rusteme i ja se slažem sa tobom.Neka srbi Mole,neka idu i u crkvu i džamiju samo da nas ne diraju i da ne rade gluposti kao do sada jer mi imamo lijeka za sve. Bravo Rusteme
08.07.2020 12:22
BANJO
BANJO: Za rolsa, UVIJEK SE ISMIJEM, KAD ČITAM KOMENTARE OVOG CRVENOG. NEMANJJĆI VLADALI ŠASOM, KOVALI NOVAC.,ZIDALI CRKVE, JEDNA OD NJIH JE I SV. JOVANA KRSTITELJA. ŠAS SU SRUŠILI DO TEMELJA MONGOLI, A NE RAŠANI. VIŠE OD ŠEST VJEKOVA, TAMO SE NE ODVIJA ŽIVOT. DECENIJAMA SE NA TEMELJIMA HRAMA ODRŽAVAHU LITURGIJE, DO POSLEDNJE DVIJE. ZNAMO I ZAŠTO. TI ROLSE ISPADE MONTENEGRIN, IAKO SI CRVENI HRVAT. KAKVE VEZE, OVAJ PROSTOR IMA S TOBOM I TVOJIMA!? ZNA SE KO JE ZIDAO STARI SKADAR I DRŽAO OKOLINU, PA I ŠAS. ZATO, MALO VIŠE ČINJENICA, A MNOGO MANJE MRŽNJE, PREMA SRBIMA, ZARAD ZDRAVLJA.
08.07.2020 18:00
Za. banja
Za. banja: E ve ga ovi banjo odavno ga nije bilo dje si bio mrcio se bas smo se bili zabrinuli za tebe da te nije korona ili kakav kuronja sahvatao ali bogu hvala dobro zi jos ces ti nama drzati casova iz istorije. Reci banjo sto mislis o jos jednom porazu vase srpske ideologije oces li moci da to prezivis a oces naucili ste vi na to u zadnjih 30 godina. Bilo kako bilo pobjednik je Milo. E VIVA, E VIVA 🇲🇪🇲🇪❤️🇲🇪🇲🇪
09.07.2020 12:54
XYZ
XYZ: VALA STE SE POPELI NA GLAVU I BOGU I NARODU SA TOM VAŠOM" UGROZENOSCU". VIJEKOVI PROLAZA, CIVILIZACIJE SE SMJENJUJU...A VI UVIJEK ISTU PRIČU PRIČATE. AKO VAM JE LAKŠE, SVI NARODI I NARODNOSTI, U OKRUŽENJU I ŠIRE, SU POSTALI OD SRBA. VRIJEME JE DA SE PROBUDITE - ŽIVIMO U 21.VIJEKU!
09.07.2020 17:08
BANJO
BANJO: SRBOMRŠČE, UMRI OD MUKE. ŽIV JE BANJO, UMRO NIJE. JOŠ MNOGO ĆU VAS JA NERVIRATI. DO TADA U HLADU, POD SIJENKOM PALMI, LIJEČI SE OD DEPRESIJE. DIŠI DUBOKO, MORE JE TU.
09.07.2020 18:09
rolls royce
rolls royce: za Banja:E moj albanski potomče, pa zar si slijep pri zdravim očima?Radi se o katedrali sv. Ivana, koja je izgrađena u vrijeme Dukljanskih vladara Vojislavljevića, pripadala je Barskoj nadbiskupiji.Razorena je od strane Stefana Nemanje.Nema tu mržnje Banjo, samo upozorenje na protupravno prisvajanje tuđe baštine.Skrad su gradili tvoji sunarodnjaci Albanci a rušili ga Rašani.
09.07.2020 19:08
Za. Banja
Za. Banja: Banjo ja ne mrzim srbe nego volim Crnu goru ali zato nepodnosim vas nakalemljene srbe koji ste odje rodjeni a 50% nikad nije ni bilo u Srbiju a pljujete po Crnoj gori. Zivjela 🇲🇪🇲🇪 i 🇷🇸🇷🇸 a muti vode izdajice i ostala bulumenta poslije jos jednog poraza sta vam preostaje nego na 🚜🚜🚜pa pravac kod Vucka da vam da malo pendreka zato sto ste opet zijanili.
09.07.2020 19:16
BANJO
BANJO: NIĐE NEMA ARHEOLOŠKIH DOKAZA, OSIM PRETPOSTAVKI, DA JE POSTOJALA, NA MJESTU CRKVE SV.JOVANA U ŠASU, NEKA STARIJA CRKVA. NJU JE PODIGLA JELENA ANŽUJSKA NEMANJIĆ. POMAGALA JE U OBNOVI NEKOLIKO KATOLIČKIH HRAMOVA OKO SKADRA. PODIGLA JE I HRAM SV. NIKOLE U SKADRU, ĐE SE I ZAMONAŠILA. DUŽI SU TRAGOVI SRPSKI U TIM KRAJEVIMA, NEGO TURSKI, KOJI DATIRAJU, TEK OD DRUGE POLOVINE XVI VIJEKA. KOJA BARSKA NADBISKUPIJA JE UPRAVLJALA CRKVOM SV. JOVANA? SV. JOVAN VLADIMIR JE UPRAVLJAO IZ ŠASA. BIO JE I NOVAC SA NJEGOVIM LIKOM. NA PLOČI HRAMA SV. JOVANA STOJI UPISANO, XIII VIJEK. DANAS VAM JE PRIPALO DA BRIŠETE SVE ŠTO MIRIŠE NA SRPSKO, NO TO NA DUGE STAZE, NIJE MOGUĆE. ŠTO SE TIČE MOG ALBANSKOG PORIJEKLA, NAJBOLJE DA PITAŠ DRITANA ABAZOVIĆA, KO JE BIO SKENDERBEG, ILI JOŠ PRIJE NAJBOLJEG ALBANSKOG ISTORIČARA,KOJI JE SKORO O TOME GOVORIO. POTOMAK DINASTIJE BRANILOVIĆ, ČIJI OTAC I BRAT, POČIVAJU U SRPSKOM MANASTIRU, NA HILANDARU, NA ATOSU. KAJ NE REĆI ISTINU, CRVENI!!!
10.07.2020 06:23
Dzoni
Dzoni: Siptari pakujte se nemojte sta zaboravit
10.07.2020 13:05
rolls royce
rolls royce: za Banja:Živ je Draža, umro nije!Slušaj Zutog Serhatlica a ne ove što košnice nose na glavi.
10.07.2020 13:37
Za litijase
Za litijase : ⛪⛪⛪Aja Sofia postala"dzamija"😉 😉 😉 ne damo svetinje🤣🤣🤣, e bas ste "avetinje" 😁
10.07.2020 20:45
rolls royce
rolls royce: za Banju:Ma kakv Dritan Abazović, pa taj čovijek nema veze s Albancima iako se deklariše kao Albanac.Skenderbeu Gjergji Kastrioti, rođen u Kruji, središnja Albanija, katolik,borac protiv Osmanlija,Albanac.Priča završena Banjo.
10.07.2020 23:39
XYZ
XYZ: MOŽDA ĆE AMFILOHIJE ORGANIZOVATI LITIJE PO ISTANBULU. NARAVNO, NE PODRŽAVAM OVU ODLUKU TURSKE.
12.07.2020 17:00
Dzoni
Dzoni: Siptari destabilizuju cijeli balkan sa njihovom veljikom aljbanijom treba im izbiti te glupe ideje iz glave
14.07.2020 12:23
Za dzonija
Za dzonija : Kadal dzoni "vaismiler" 😉 😉 😉
15.07.2020 12:28
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
14.08.2020.
2
Milo Ante portas
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar