Ћирилица Latinica
13.08.2019.
Društvo

Sve je gotovo – Sutomore ide na referendum o vraćanju statusa opštine

Autor: Redakcija 17 Ostavite komentar

Dileme više nema – Sutomore je dobilo sve potrebne saglasnosti odnosno mišljenja za vraćanje statusa opštine. Održavanje referenduma o tome je neminovnost i pitanje trenutka, koliko god se protivnici ove inicijative trudili da na pravno nedopustiv način tumače jedinstvenu ocjenu nadležnih vladinih ministarstava i uprava da nemaju nikakvih primjedbi na petu inoviranu Studiju o društveno – ekonomskoj opravdanosti za teritorijalnom promjenom.

„Barski portal“ ekskluzivno objavljuje dokumentaciju kojom su, kako je saopšteno iz Savjeta za vraćanje opštine Sutomore, kompletirali neophodne saglasnosti i mišljenja resornih vladinih ministarstva i uprava u vezi sa njihovom inicijativom da se ova mjesna zajednica administrativno izdvoji iz Bara i time vrati nekadašnji status opštine.

Objavljujemo akta Ministarstva ekonomije, Ministarstva finansija, Ministarstva kulture, Ministarstva prosvjete, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva zdravlja, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva  za informaciono društvo i telekomunikacije, Uprave za nekretnine, Uprave za imovinu i Zavoda za statistiku.

Svi oni, nakon što im se za mišljenje o Studiji o društveno-ekonomskoj opravdanosti formiranja opštine Sutomore obratilo Ministarstvo javne uprave, naveli su da nemaju primjedbi na petu inoviranu Studiju koju je podnio Savjet za vraćanje statusa opštine Sutomore.

Oglasio se i predsjednik Savjeta za vraćanje statusa opštine Sutomore Ratimir Ratko Vujošević koji je kazao da je Ministarstvo finansija nedvosmisleno u svom stavu o Studiji konstatovalo proceduralnu ispunjenost uslova za teritorijalnu promjenu.

Iz Savjeta su se osvrnuli i na stav iz mišljenja Ministarstva finansija u kome se navodi da bez obzira na proceduralnu ispunjenost uslova za formiranje opštine, isto smatra da je neracionalno povećavati broj opština. Kako podvlači Vujošević, taj dio mišljenja nikako ne ometa nastavak procedure jer, po njemu, nema nikakvo formalno-pravno dejstvo.

 „Ovdje je jasno da je to više privatno mišljenje ministra finansija Darka Radunovića. Suština je da je i on, jednako kao i drugi ministri, u istom aktu jasno potvrdio da su ispunjeni uslovi iz odredbe člana 5 Pravilnika o sadržaju i metodologiji izrade studije o opravdanosti teritorijalne promjene.

Naglašavam, budući da su očigledne tenedencije da se građani dovedu u zabludu, da ne postoji nikakva prepreka za održavanje referenduma na kome će građani Sutomora donijeti svoj sud da li su ili nisu za vraćanje statusa opštine. Tome treba da prethodi izjašnjavanje  Opštine Bar, čiji stav ne može uticati na to da li će referendum biti održan ili ne, jer Opština Bar ima zakonsku obavezu da donese odluku o njegovom održavanju“– pojašnjava Vujošević.

Savjet je, dodao je on, u međuvremenu kod Opštine Bar pokrenuo zakonsku proceduru i očekuje dalje postupke u skladu sa definisanim rokovima.

Sutomore je do 1956.godine imalo status opštine, kada je pripojeno Baru.

 

Ministarka Pribilović i usmeno potvrdila da nema smetnji za referendum

Kako je Vujošević kazao „Barskom portalu“, na sastanku kod ministarke Javne uprave Suzane Pribilović dobio je i njen jasan i neposredan usmeni stav da su nepodijeljenim mišljenjima ministarstava, uprava i zavoda ispunjeni uslovi za nastavak procedure koja bi morala rezultirati referendumom.

„Želim da istaknem da sam uvjeren da će ministarka na svakom mjestu i u svakom trenutku ovo potvrditi, koliko god je suvišno, s obzirom da dokumenta koja dostavljamo javnosti na uvid najbolje potvrđuju šta je istina, i šta je zakonska obaveza Opštine Bar u daljoj proceduri“ – poruka je Vujoševića.

 

 

 

Komentari
Zorz
Zorz: Malo po malo i eto ga. Bozu Jankovicu srdacan pozdrav.
14.08.2019 01:38
Lale
Lale: Srecno Sutomorani, uskoro ce i nas Petrovac. Vi ste nam uzori !!!
14.08.2019 09:09
spicanino
spicanino: Cekam,Referendum nego sto,kad i dje.B-)B-)
14.08.2019 10:09
za lale
za lale: I vi nama po cistoci i ponasanju,(donekle vam je lako jer nemate dva tunela )kroz koje nama svacega dobrog i losega dodje,Hvala na podrsci.Uvjek ste bili mudri,cekate da drugi probiju led ,pa onda bi i vi.Trebat ce vam neki igrac Ratkovog "Calibra"Adio lale.
14.08.2019 10:46
Cakanov drug
Cakanov drug: Spavaš li mirno Orlandiću Mićo ???
14.08.2019 17:24
Kilaca
Kilaca: Crni Dusane ,prvo cempresi sad opstina Sutomore Daj ostavku sam gospodski je to ,nemas se cega bojat! Ne bio u tvoj kozi i ovako nisi voljne medju gradjane a i sam ti toga svijestan ,posle ovoga te more Jadransko ne opra .
15.08.2019 00:36
SDP.
SDP. : Mico spava opusteno Sin direktor aerodruma on presjednik partije, a kao sto je poznato politicari nemaju ni moral ni obraz jebi ga takvo je to zanimanje. A kako ti spava tvoj drug Cakan hvata li ga san.
15.08.2019 09:49
Nego sto
Nego sto: Sinoc odrzana Susanjska noc,moze i ona da dobije opstinu a Peso Glavanovic za presjednika.Bravo kreteni.
15.08.2019 13:11
Aladin
Aladin: Fala bogu ko ce biti prv.presjednik juzne srpske regije spica ili srzentic ili pjevac ivica dacic
15.08.2019 14:27
spicanino
spicanino: Spicanska opstina se protezala od kufina do mosta od zeljeznice"po Austro ugarskom katastru"ali mi spicani smo skromni ,nase je od kufina pa do raca,susanj i ostalo "poklanjamo" komsijskoj i dragoj opstini Bar"Uvijek ste nam dobro dosli.Nije vazno ko ce biti "El presidente" vazno je da radi za dobro Sutomora i svijak Sutomoraca,Andiamo .
15.08.2019 19:17
Za Spicanina
Za Spicanina: Vazno da ste vi stavili pinjatu na oganj a sto je zec u planinu bas vas briga. Polakote da ne pobjegne zec. Jeste li razmislili koga cete za presjednika opstine ako do toga dodje, ko je kandidat.
15.08.2019 20:51
Teo
Teo: Bice Fustic ili mala Pajkovicka, njih bas vole u Sutomore
15.08.2019 21:13
spicanino
spicanino: Da,pinjata je na oganj,zec je u sumi "trenutno je zabranjen lov" imamo ga na nisanu ,nebi nam trebao uteci.Capischi Amico.
15.08.2019 22:52
Barani
Barani : Veliki pozdrav za slatku malu andreju pajkovic nju stavite za presednika ona je pametna i fina djevojka
16.08.2019 02:04
Konicic dragan
Konicic dragan: Trebalo bi prvo da vratite opstinu virpazaru presjednice raicevicu pa da sitomore saceka
18.08.2019 01:44
Fragan kojiciv
Fragan kojiciv: Prvo virpazaru opstinu pa tek sutomoru
18.08.2019 01:46
Paramparcad
Paramparcad: I mi Mrkojevici trazimo opstinu. E lijepo li bijase u TITOVO vrijeme blago nama starijima sto smo bili dio tog vremena, a zalosno za ovu omladinu bez ikakve perspektive koja je osudjena da zbog ovakvih politicara i politike koju zagovaraju da ide trbuhom za kruhom u pecalbu.
18.08.2019 12:22
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar