Ћирилица Latinica
10.06.2019.
Društvo

Svi putevi vode u Podgoricu: Da se crkva Hristova odbrani od Đukanovićevih bezbožnika!

Autor: Redakcija 26 Ostavite komentar

Pravoslavne vjernike, njihovo sveštenstvo i monaštvo u Crnoj Gori,  u subotu 15. juna,  svi putevi vode ka Podgorici, pred Saborni hram. Tako se i Barani masovno organizuju u svim parohijama grada.

Cilj je da se zaustavi združeni atak deklarisanih bezbožnika, satanista i sektaša, čiji je neformalni predvodnik predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na Mitropoliju crnogorsko- primorsku i Eparhiju budimljansko-nikšićku odnosno na njihovu imovinu.

Vladika budmljansko - nikšićki Joanikije poručio je sledbenicima lidera DPS-a da ne očekuju da će atak mirno proći. Najavio je danonoćno dežuranje ispred ostroškog i cetinjskog manastira.

"Naše svetinje branićemo golim životima! Neka ne očekuju da će njihov atak mirno proći. Kad do toga dođe, pravila nema. Vjerski sukobi su najopasniji i kad do njih dođe pravila više nema. Nikog ne plašim, to je jednostavno tako. Mislim da niko nije lud da udari na ćivot Svetog Vasilija Ostroškog" - poručio je vladika Joanikije.

Ta njegova poruka najbolje odslikava stanje koje vlada u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i njenim eparhijama nakon što je Vlada Crne Gore usvojila predlog Zakona o slobodi vjeroispovesti i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Svi putevi vjernika, monaštva i sveštenstva, bogoslova, članova crkvenih horova, "Kola srpskih sestara", vodiće ka jednom mjestu - Sabornom hramu u Podgorici. Režim u Crnoj Gori je predloženim Nacrtom zakona o slobodi vjeroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica prešao crvenu liniju, jer se njime sva crkvena imovina do 1918. godine prenosi u vlasništvo države! I to posle osam vijekova trajanja autokefalne Srpske pravoslavne crkve, koja je preživjela sve osvajače koji su tutnjali ovim prostorima.

Tog dana, svi obredi, svete službe, kao i obilježavanje Duhovskih zadušnica, biće odloženi.

"Crkve i manastire ćemo 15. juna u znak protesta privremeno zaključati, a kakvi će naši dalji koraci biti saznaćemo kada čujemo njegovo visokopreosveštenstvo mitropolita Amfilohija. Sigurno ćemo pojačati bezbednost naših svetinja, posebno Cetinjskog manastira i Ostroga, organizovaćemo danonoćne straže, kao što to već činimo u odbranu krstionice "Suza Njegoševa" na Miholjskoj prevlaci kod Tivta" - kazali su u cetinjskoj mitropoloji.

Strahuje se da aktuelna vlast preko ovog akta sprema konačni udar na najstariju instituciju - Srpsku pravoslavnu crkvu, i daje vještačko disanje zanemarljivo maloj grupici raskolnika oko anatemisanog raspopa Miraša Dedeića koji predvodi  nevladinu organizaciju "CPC" registrovanu u cetnjiskoj filijali policije.

Predloženo zakonsko rješenje je, po mišljenju mnogih analitičara, rigidnije od onog iz 2015. godine. Iz kabineta premijera Markovića poručili su da će svi "vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini SHS 1918. a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice - biti prepoznati kao državna imovina".

Mnogo puta do sada Mitropolija je ukazivala da je Crkva zakoniti vlasnik a ne držitelj svoje imovine, a da bi svoja prava trebalo da dokazuje država a ne Crkva.

U tekstu se koriste izrazi "država Crna Gora" i "Crna Gora", iako se država do 1918. nije tako zvala. Ne postoji dokument od 1860. do danas koji dokazuje da je Knjaževina, a potom Kraljevina bila vlasnik crkava i džamija. Što se tiče današnjeg vremena, stvar je jasna kao bijeli dan. Mitropolija, eparhije, manastiri i crkvene ustanove su se kao pravni subjekti upisivali u katastarske knjige, kao i druge firme i građani - navode u Mitropoliji.

 Deklarisani bezbožnik najavio "obnovu" NVO "CPC"

Dodatnu vatru rasplamsao je krajem prošle nedelje Milo Đukanović kada je u Nikšiću, čiji je duhovni pokrovitelj i zaštitnik Sveti Vasilije Ostroški Čudotvorac, sa lokalnog skupa DPS-a poslao skandaloznu poruku o obnovi kanonski nepriznate "Crnogorske pravoslavne crkve".

Prvi put u svojoj tri decenije dugoj političkoj i državničkoj funkciji Đukanović se otvoreno priklonio društvu anatemisanog raspopa Miraša Dedeića, koga je prokletstvu predao patrijarh vaseljenski Vartolomej. I upravo od Vartolomeja šačica nevjernika traži da se u Crnoj Gori primeni "ukrajinski model"!

 

Mitropolit: Đukanovićev teror neće proći

Mitropolit crnogorsko-primorski zapanjen je izjavom Mila Đukanovića: - Zapanjen sam šta sam čuo od predsjednika Crne Gore, čovjeka koji je naslednik komunističke vlasti i koji se javno deklariše kao ateista. S druge strane, on prigovara kako neće crkva da se miješa u politiku, a pokušava da bude glava crkve, da stvara svoju crkvu. To je prvi put u istoriji da ateista stvara crkvu!

"Đukanović pribjegava prijetnjama sa neskrivenom namjerom da putem zloupotrebe svog visokog položaja izvrši državni teror nad Crkvom i da joj jednim potezom oduzme vjekovni kontinuitet i svu imovinu, uključujući neprocjenjivo kulturno blago. Mi kao sveštenici i pravoslavni vernici imamo dužnost da čuvamo imovinu Crkve! - kazao je za beogradske "Novosti" episkop Joanikije.

 

Hiljade tapija o vlasništvu

Crkvena imovina u Crnoj Gori ima svog titulara - Mitropoliju crnogorsko-primorsku, a to potvrđuju hiljade tapija, ugovora o poklonu ili zavještanju, listovi nepokretnosti, kupoprodajni ugovori, povelje, hrisovulje. Do Drugog svjetskog rata Mitropolija je imala ogromne posjede u svojini, prema nekim računicama gotovo trećinu teritorije Crne Gore.

 

Ostrog

Sva sela oko manastira Ostrog bila su na crkvenoj zemlji, dok su u Bjelopavlićima mještani koji su imali kuće na crkvenim imanjima plaćali agendu. Manastir Sveta Trojica u Pljevljima imao je prije eksproprijacije oko 700 hektara šume, 68 hektara oranica i livada, mlinove i zgrade u pljevaljskoj čaršiji. Slično je i u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Cetinju, primorskim mjestima...

 

Džomić: Nema časnijeg mjesta od Crkve da čovjek ostavi glavu braneći dostojanstvo

AKO se desi da se zakon usvoji u Skupštini Crne Gore, onda treba pružiti pravni i društveni otpor - smatra protojerej stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Nema časnijega mjesta da čovjek ostavi glavu nego na vratima Cetinjskog manastira i Ostroga, braneći dostojanstvo, imovinu, integritet crkve Božje i naroda koji joj pripada. Mi smo vojnici crkve Hristove i spremni smo da nosimo krst u ovom vremenu. I dalje smo za dogovor i da dijalogom dođemo do rešenja" - poručio je o. Džomić.

 

V.Radunović

Komentari
Gorica
Gorica: Bilo je vrijeme. Vladike kad zovu moramo poci. Ovo je biti ili ne biti za pravoslavlje u Crnoj Gori. Samo kukavice i poltroni pravoslavne vjere toga dana neće biti u Podgorici. Bolesni jedino mogu imati razlog da ne dodju. Ko za Boga zna i za Pravoslavlje doći mora !!! Idemo svi braćo i sestre!
10.06.2019 09:55
Андрија
Андрија: Долазимо сви!! Из Бара се креће аутобусима у 7 и 30!!! Потребно је да се пријавите у парохијском дому ових дана, да би се знао капацитет аутобуса! Превоз је бесплатан! Сви на сабор! Спријечимо највечу срамоту у ЦГ историји!
10.06.2019 09:56
ahld25568922
ahld25568922: zive bile nase vladike sta bi mi bez njih u ovo zlo vrijeme
10.06.2019 10:48
Krivac
Krivac: " na kamenu ovom sagradicu crkvu,ni vrata paklena nece je nadvladati",a za premijera I predsjednika: "Dok oci nasi jedose kisjelo voce, djeci trnjahu zubi" Dalje ruke od svetinja bagro komunisticka,da vam SE nebi osusile!!!
10.06.2019 11:30
Robin hud
Robin hud: Ajmo vojvode I serdari prvo odbranite Kosovo pa Onda dodjite da branite Ono sto ste jednom oteli.
10.06.2019 12:28
Miki
Miki: Spremite traktore spc sektasi!Kosovo je pored srbije pa put tamo idite
10.06.2019 13:02
Ljubo krajisnik
Ljubo krajisnik: Pomaze bog
10.06.2019 14:20
Musa Kesedzija
Musa Kesedzija: Ne vole vas Ukrainci, Hrvati, Albanci, Bosanci, Slovenci, Crnogorci, Kosovari I Jo's ovih 100 zemalja sto su priznali Kosovo Pa Onda Nato alijansa pa prst na celo za pitajte se jeli problem u sve ove zemlje ili u vama. Sve ratove od Kosova na ovamo ste izgubili stvorili ste jednu genocidnu nazovi republiku I to vam je do jednog Dana. Oteto je uvijek prokleto. Zlo ciniti a dobru se nadati nece moci. Crna gora je bila drzava I crkva autokefalna do 1918 Kad ste nas vi nazovi braco okupirali I sad vi bi malo opet ratovali pa Kosovo nikad nije bilo drzava a tamo su sve vase svetinje pa ajde junaci pravac Kosovo prpa a vojvode nego se ovdje junacite Ali I to ce vam biti kratkog daha. Pravac Srbija svi srbi u jednu drzavu bolje I za vas a I za nas. Bez mnogo talasanja I prijetnji ponasaj te se civilizovano ako mozete.
10.06.2019 14:37
Vinka, Bijelo Polje
Vinka, Bijelo Polje: Imali časnije žrtve od Krsta, slava Bogu, svi će mo doći!
10.06.2019 17:27
Lara
Lara: Bog ce pomoci da se sacuvaju nase svetinje nasa vera nas spas!
10.06.2019 18:47
Stefan
Stefan: Vidi Milo da je dosao kraj.Pa mora da uradi i ono posljednje sto je obecao svojim gazdama koje vjerno sluzi od 99god.A nazalost tada je on bio srbin i cak prilagao novac za svetinje koje su se tad pocele obnavljati.Zavarane vladike pomislise,evo pravog covjeka i dadose mu podrsku,a Momira Bulatovica otpisase.I sad Milo mora da dodje do kraja.U pocetku je mislio da malo izda,ali ne moze kad se krene mora se do kraja ici.A sto se tice Boke ona je do 1918 bila provincija,cak je imala je svoju eparhiju i svog Episkopa i tu su ziveli srbi,hrvati i muslimani.Srbi pravoslavi,srbi muslimani srbi rimokatolici romi itd.Jedna divna kultura koju je otac Mila Djukanovica sa svojim drugovima iz Centralnog komiteta unistio.Pa sta se moze ocekivati.Nece kruska pasti daleko od stabla.Nekada je bilo biti komunista cast,pa su svi bili komunisti,onda je bilo moderno biti srbin i vjernik.Blazeno pocivsi Vladika Nikolaj rece.Citiram:Nece srbi biti vjernici i odlaziti u hramove i graditi hramove zbog vjere i duse nego da bi ih drugi vidjeli i hvalili u sav glas.Nazalost nisu svi iz crkve bili toliko duhovno prosveceni,pa su pruzili ruke i prigrlili,vjecite izdajnike koristuljubljive ljude,i poneke kriminalce,lazne srbe,lazne cetnike i na kraju i lazne ljude.
10.06.2019 21:21
Božo DPS
Božo DPS: Sve četnike u Srbiju a CG nek ostave na miru
10.06.2019 21:37
ÐANGO
ÐANGO: Gospodo ovo je Crna Gora ,svetinje su na zemlji CRNOGORSKOJ ,ne tražite đavola her ćete proć grdno ,grđe no na KOSOVA
10.06.2019 21:50
D
D: Prodao se Milo siptarima. Imate emisije svaki dan gde se Srbi blate a uzdizu siptari kao neko ko vise voli cg od crnogoraca. Jad
11.06.2019 00:07
I SRBI NARAVNO OPET KRIVI
I SRBI NARAVNO OPET KRIVI: PA KADA JE TAKO BRACO CRNOGORCI I KADA SE ODRICETE SVEGA I PROTERUJETE SRBE, IMAM SAMO DVA PITANJA, 1. STA CEMO SA CRNOGORCIMA KOJI SU U SRBIJI, KOJI SU DOSLI I KORISTE I STO IM PRIPADA I STO IM NE PRIPADA? 2. KO CE VAS JADO HLEBOM HRANITI KAD OD SRBIJE ZIVITE?!! SRAMOTA!!!!
11.06.2019 01:23
Robin hud
Robin hud: Kakvi ste trag vam se ugasio. 1918 dobro znate kolko ste zla nanijeli Crnojgori I Crnogorcima pa ste opet poceli sa oprostenjem da kopate G.... prvo ste postavili onu Trafiku navrh Rumije dje joj mjesto nije, PA Onda krstionicu u more sto istorija nije zabjelezila samo trazite Djavola odavno niste ratovali vi ste proklet narod vazno je da ratujete I prolivate neduznu krv I po obicaju sve ratove gubite. I sad vase bajne Vojvode Mandic Danilovic Risto I ostala boranija prijete oruzjem cemo braniti Ostrog to mogu samo maloumnici da izjave od koga cete to da branite junaci. Kad ste ratovali po Bosni I Hrvatskoj ovde ste formirali 7 bataljon dosla vojska ako se to moze nazvati vojskom iz Nisa I okolnih Sela da maltretiraju Barski narod. Milo je morao da ko Jaser Arafat putuje I da se krije od,, brace,, Srba. Ne priznajete zastavu himnu skupstinu vladu pa Koji bre vi Kurac hocete daj bre sjasite Aman ljudi pa nemoze ni ovako da se zivi a kamoli Jo's sa vasim drzavnim udarima I ratnim poklicima.
11.06.2019 10:12
Đorđe-Đoka pozadinac
Đorđe-Đoka pozadinac: Slažem se sa Bokijem u potpunosti
11.06.2019 11:23
Nego sto.
Nego sto.: Oteto.prokleto 1918 dode vrijeme da Sveta Crnogorska Pravoslavna Crkva bude sto je vazda bila crkva ovoga naroda i drzave.Vjek vjekova.Amin
11.06.2019 11:56
krivac
krivac: pitanje za ove montenegrine- gdje je nestalo iz himne "lOVCEN NAM JE OLTAR SVETI"?
11.06.2019 14:13
Црногорац
Црногорац : Људи има пар људи (полтрона ) који на сваки портал висе ,интересантно сваки коментар исти ,пун мржње. Нема ту свађе само ми треба да говоримо ,као свети Петар Цетињски : Боже ако смо на погрешној страни све што имамо у пепео нам претвори , а ако су они на погрешној страни ( због велике љубави према браћи нећу ово даље говорити ) . По својој чистој савјести ја и свако мој је тај дан у Подгорици .
11.06.2019 20:48
Đedo-St.Bar
Đedo-St.Bar: Treba prevladati razum,tolerancija živjet će se u zajedništvu bez obzira na rasu,vjeroispovjesti i boju kože.Ove kurajbere kao Božo i Đoka pozadinac netrebamo jer njihovim djelovanjem postajemo nervozni i netolerantni. Ima li ko će ovaj tandem prizemljiti.
11.06.2019 21:44
Ivan
Ivan: Svi,svi,svi,svi.... Milogorci,prpa vas hvata. Verujem da ce na protestu biti i glasaci nesrecnoga Mila koji tek sad vide da ovaj sluzi necastivom. Ne sluzimo istog Cara. Po delima se prepoznaje ko kome sluzi.
12.06.2019 08:00
Za. Crnogorca
Za. Crnogorca: Zasto se lazno predstavljas cus Crnogorac jes ko jesam li ja Eskim. Toga Dana tamo nece biti ni jednog pravog Crnogorac osimmozda nekog ko je pobjego iz Kotora ili kome su vrane mozak popile. To organize Pukovnik Risto I Vojvode Mandic Knezevic tj. Frontovci oni nemogu smirom sjedjeti nego stalno huskaju ovaj narod protiv CG I Crnogorac. Kako ih je ruzno vidjeti na kanabe kod Vucica dje traze da ih on brani oce ko uprkno ko sto je Kosovo odbranio od Arnauta. To su tuzibabe koje niko ne ferma trce Malo do Srbije Malo do Rusije a zadnja stanica ce I'm biti sva prilika Spuz.E sad ti tz. Crnogorce dobro razmisli ako I as s cim na koju ces stranu.
12.06.2019 08:14
Za. Djeda
Za. Djeda: Nemoj mnogo da palamudis ti DPS potrcko samo ti nogice vire iz Brankinog dupeta. Ti nekoga nazivas Kurajber blavoru jedan Starobarski Kad spomenes Bokija da skocis na noge I stances mirno. Jeli jasno bez mnogo prdnjave u buduce.
12.06.2019 08:22
Robin hud
Robin hud: Bjeseli ovo Ivo Vrana sto ovako pametno zbori. Koga bre vi plasite sako Jada vi ste obicni Traktorasi svuda zapocnete kavgu PA Onda bjezanija kud Koji mili moji. Milo je politicar 21 vijeka a ne ko ove vase tz. Vojvode sto ko Mala djeca idu u drugu drzavu da pljuju po svojoj I traze da ih brain Vucko oce Vala ko sto je Kosovo odbranio. Odakle si ti junace zdimio Bosne, Hrvatske ili Kosova PA se sad junacis po Crnojgori. Tisina bre Misevi u rupu.
12.06.2019 08:36
URA
URA: Dobro je poceli ovi Miloguzi iz DPSa da se pljuju izmedju sebe ko je veci poltron spijun potrcko da bi dobili Koji poen kod Vodje Milasa pukla tikva. Obrni okreni sve su to kreteni.
12.06.2019 11:08
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar