Ћирилица Latinica
29.09.2019.
Društvo

Počela druga faza istraživanja Tabije

Autor: Redakcija 12 Ostavite komentar

Na ostacima tvrđave Tabija u Sutomoru juče je održana prva radna akcija druge faze arheoloških istraživanja ovog lokaliteta.

Uspješno je  sprovedena akcija čišćenja pristupnog puta ka Tabiji i terena unutar trvđave.

Organizatori iz NVO "Novo i ljepše Sutomore" zahvalili su svima koji su doprinijeli svojim radom i na druge načine ovu aktivnost.

Naročita zahvalnost upućena je vrijednim momcima iz Uprave za pomorsku sigurnost, Izviđačkom odredu „24. novembar“ iz Bara na pomoći i donaciji cerada za natkrivanje lokaliteta, te domu solidarosti Crvenog krsta u Sutomoru koji je vrijedne radnike okrijepio  doručkom.

Pomoć je stigla i od JP "Vodovod" Bar i DOO "Komunalne djelatnosti" Bar.

Aktivnosti se nastavljaju po utvrđenom planu, a, kako kažu ovdje, predstoji  puno posla i novih radnih akcija. 

NVO "Novo i ljepše Sutomore" realizuje projekat sistematskih arheoloških istraživanja otomanskog i austrougarskog utvrđenja ”Tabija” na lokalitetu Golo brdo u Sutomoru, opština Bar, u državnoj svojini.

finansijer je Turistička organizacija Bar, a nosilac projekta JP Kulturni centar Bar, dok je rukovodilac istraživanja mr Mladen Zagarčanin, naš priznati arheolog.

Projekat kulturno - turističke valorizacije tvrđave Tabija ima za cilj unapređenje turističkog i kulturnog ambijenta, kroz bogatu ponudu materijalne i nematerijalne kulturne baštine Sutomora, a ujedno i opštine Bar.

NVO “Novo i ljepše Sutomore” je juna mjeseca 2015. godine inicirala i pokrenula sve neophodne radnje za valorizaciju ovog kulturno istorijskog spomenika. Nakon uspješnog završetka prve faze, koja se prvenstveno bazirala na dobrovoljnom radu i finansiranju od strane privrednika i građana Sutomora, došlo je do pauze zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Ipak, kažu iz over NVO, zahvaljujući uspješno realizovanoj prvoj fazi i uredno dostavljenoj neophodnoj dokumentaciji, stekli su pravo na finansijska sredstava za drugu fazu ovog projekta, koja je uspješno započeta 16. septembra ove godine.

Finansiranje je omogućeno zahvaljujući sredstvima koja TO Bar izdvaja od boravišne takse za arheološke, konzervatorske i restouratorske projekte na teritoriji opštine Bar.

Riječ je o sistematskim istraživanjima veoma malo pozantog utvrđenja koje je sagrađeno između 1859. i 1862. godine. U tom periodu obnovljeno je i prošireno kasno srednjovjekovno utvrđenje Nehaj, pa su Haj (Tabija) i Nehaj postali dva izuzetno važna punkta nad „Spičanskim poljem“ koja su ujedno bila predstraža prema Austrougarskoj, i veoma važna vojna uporišta tokom sve češćih upada Crnogoraca i napada na turske karaule, nakon čega je i osmišljeno ovo malo "vojno-inženjersko" remek djelo.

Tokom prve faze istraživanja 2017. godine otkopan je objekat sagrađen u sjevenom dijelu utvrđenja (A), zapadno o ulaza, i tom prilikom je konstatovana ogromana količina arheološkog materijala. Ovogodišnja istraživanja će se usredsrediti na objekat sa istočne strane (B), po gabaritima iste veličine kao i objekat sagrađen zapadno od ulaza, s time što je ovaj prostor složeniji za istraživanje, te će ovogorišnje arheološko istraživanje i fizički i tehnički biti izuzetno zahtjevno i naporno.

Sutomorskim entuzijastima predstoji  dug posao kako bi uspjeli da urade predviđeno, a cilj im je da istraže cijelo utvrđenje i ispitaju sve faze gradnje.

"Nakon prikupljanja podataka stvoriće se mogućnost da se svi objekti restauriraju onako kako to dolikuje savremenoj konzervatorskoj praksi, nakon čega će svaki objekat dobiti svoju adekvatnu namjenu" - navode iz sutomorske NVO. 

 

Komentari
Сања
Сања: Браво неимари спичански. Честитке од срца.
29.09.2019 11:08
Vuk
Vuk: Malo pomalo, uz pomoć Boga dovršićete vi to. Divna inicijativa. Bravo Slobodanki, Stojanu, Draganu Vukmarkovicu i svima ostalima. Imate Mladena koji je od Boga dar, bar neće dati da se falsifikuje ništa tu.
29.09.2019 11:10
Božo
Božo: Svaka čast bog vas blagoslovio. Od boga ste dani jvi odbijate pasošeza raj nebeskj
29.09.2019 11:39
Roken rol
Roken rol: Svaka cast vi ste prava ekipa Sutomore s vama svakim danom napreduje a sa kumarom i njegovom ekipom je nazadovalo. Spic Spicanima nego sto.
29.09.2019 12:06
Haj-Nehaj
Haj-Nehaj: Svaka vam cast. Samo nemoj da dodje Risto odmah ima da pronadje neku crkvu i onda ste dzaba radili.
29.09.2019 13:09
Zdravko D.
Zdravko D. : Mladen je naš najbolji stručnjak za arheologiju koji zaslužuje mnogo bolje mjesto za istraživanje nego spičanska tabija... Ovo je ponižavajuće.
29.09.2019 14:01
Zankovic
Zankovic: Ne čačkajte puno tu ima ostataka svetinja Nemanjića. Ovdje su sve što je vrijedno Nemanjići gradili. Zna to Mladen dobro.
29.09.2019 14:06
Vlado
Vlado: Zankoviću živio ti nama, hvala što čuvaš tradiciju i istinu Spiča i Crne Gore
29.09.2019 17:17
Božo
Božo: Za Zankovića,da ima nešto vrijedno ti i tebi slični davno bi ste iskopali .....
29.09.2019 18:07
spicanino
spicanino: Jeste da jeZankovic"Spicanin &srbin"ali za boza i slicne je postenje,no cackare.
30.09.2019 08:49
Za. Spica-nina
Za. Spica-nina: Sjecas li se blavoru kako te ta individua svojevremeno castila nekim pogrdnim imenima i ti sad njega branis od Boza i ostalih. Budi dosledan i ne lutaj ili jesi ili nisi nemoze se na dvije stolice K... I tebe i njemu poared G.... Da je vjecna CG🇲🇪🇲🇪👆👆
30.09.2019 09:19
spicanino
spicanino: Da je vjecna !! ali Zankovic je od dobre familije,malo je cudan,ali svi mi imamo po neku "Manu"ipak je on Spicanin!
30.09.2019 21:07
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
03.06.2020.
0
Ubijen Baranin
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar