Ћирилица Latinica
25.08.2019.
Društvo

Udruženje Crmničana: Znaćemo da odgovorimo na dobra djela, ali i na zulum komšija

Autor: Redakcija 18 Ostavite komentar

Udruženje Crmničana „13 jul“ saopštilo je da očekuje od Uprave policije i crnogorskih vlasti da konačno upoznaju javnost u vezi sa činjenicama koje su utvrdili istragom koja se tiče provokacije i prijetnji grupe Albanaca iz Murića prema monahinjama u manastiru Beška na Skadarskom  jezeru.

„Sa naročitom pažnjom i zabrinutošću pratimo razvoj situacije u vezi sa nemilim događajem u manastiru Beška i uznemiravanjem monahinja.  

Koliko god sviknuti na kolektivno ćutanje režimskih glasnogovornika na progon Srba i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ovog puta, u vezi sa incidentom u manastiru Beška želimo da izrazimo i zabrinutost zbog ćutanja većine ovdašnjih medijskih kuća, među kojima su i neke deklarativno nezavisne“ – kaže se u saopštenju koje potpisuju predsjednici Upravnog odbora i Skupštine Udruženja, Zoran Leković i Gojko Raičević.

U saopštenju se ocjenjuje da su se oni mediji koji su prećutali skandalozno ponašanje Albanaca u manastiru na Skadarskom jezeru prema monahinjama, svjesno solidarisali „sa protagonistima i kreatorima antisrpske histerije čiji smo svjedoci poslednjih mjeseci i sedmica“.

Udruženje Crmničana apeluje na njegovanje dobrosusjedskih odnosa Crmničana sa Albancima.

Odavde su se posebno obratili „komšijama iz Murića“ koji, upravo kao pripadnici druge vjere, kako se navodi,, imaju obavezu više da vode brigu o pravoslavnim monahinjama.

„Crmničani, makar onaj dio njih koji drži do tradicionalnih vrijednosti, znaće da cijene svaki ljudski gest koji naprave komšije muhamedanci, ali i da odgovore na bilo koji zulum koji bi uslijedio sa bilo koje adrese“ – poruka je Udruženja Crmničana.

Iz asocijacije Crmničana zatražili su i od Uprave policije i crnogorskih vlasti da konačno upoznaju javnost u vezi sa činjenicama koje su utvrdili istragom koja se tiče nedavne provokacije i prijetnji grupe Albanaca iz Murića prema monahinjama u manastiru Beška na Skadarskom  jezeru.

 

„Ovo nije srpski hram već džamijski vakuf“

Podsjetimo,  grupa od dvadesetak Albanaca došla je u manastir 14. avgusta, govoreći monahinjama kako manastir nije njihov, te da je to zapravo džamijski vakuf.

„ Govorili su nam da manastir nije naš, kao što nije naše ni Kosovo i prijetili da će nas otjerati odavde –posvjedočila  je monahinja Varvara.

Ona je navela da je u manastirski kompleks ušlo deset muškaraca, nekoliko žena i djece koji su nakon pozdrava zahtijevali da snimaju kompleks profesionalnom kamerom.

Monahinja Varvara je istakla da im je rečeno da je za to potreban blagoslov mitropolije, na šta su oni, kako je rekla, uzvratili smijehom i porukama da kompleks nije u vlasništvu manastira.

Ona je takođe kazala da se jedan od njih predstavio kao novinar i pitao čiji je manastir i dodala da je odgovorila da je manastir Srpske pravoslavne crkve.

Monahinja Varvara je potvrdila da joj je na odgovor ironično uzvraćeno pitanjem "zar to nije bio katolički manastir?".

Prema njenim riječima, tražili su da vide i jednu stariju monahinju za koju su tvrdili da je Albanka.

Monahinja Varvara je objasnila da je riječ o starijoj monahinji koja govori albanski jezik i koja je živjela ranije u Vraki u Albaniji i da je srpskog porijekla.

Ona je rekla da je mislila da će se tenzije smiriti nakon što je došla monahinja i počela razgovor sa njima na albanskom, ističući da je u jednom trenutku čula kako Albanci viču i snimaju mobilnim telefonom.

„Mi ćemo vas odavde istjerati, ovo je naše, kao što je naše i Kosovo, uzvikivali su Albanci - rekla je monahinja Varvara.

Ona je istakla da su "govorili i da daju i velike pare kako bi bili istjerani iz manastira i tvrdili da je to Džamijski vakuf i da je to njihovo".

Monahinja Varvara je kazala i da su po odlasku zaprijetili da će se ponovo vidjeti, ističući da monahinje strahuju da će biti napadnute van manastira.

Slučaj je prijavljen policiji, monahinje su dale izjavu, ali još nisu otkriveni Albanci koji su im prijetili.

 

 

Komentari
Никола
Никола: Давно се рекло: Црмница је српска перјаница, Црмница је душманска гробница.
25.08.2019 16:10
Gero
Gero: Drugim rijecima - dobicete po pic... mrski Arnauti
25.08.2019 16:31
Pekic Krnjice
Pekic Krnjice: Nek se vrnu u pravoslavlje komsije iz Murica, sto bi im falilo
25.08.2019 16:32
Crmnicanin
Crmnicanin: E nece po Crmnici niko. I ako ne zivimo tamo za nju do zadnje kap krvi...
25.08.2019 17:07
Miris Tamjana
Miris Tamjana: Bogu hvala sto Crmnicane predstavljaju Srbi, da su montenegrini sve bi pristali samo da glavu sacuvaju, dali bi im i zene i sestre i majke, i grobove bi zaboravili predaka
25.08.2019 18:22
Tiho
Tiho: Da li je Brano Gvozdenovic.i dalje potpredsjednik ovog udruzenja i kakav je njegov stav ?
25.08.2019 18:24
Zabrinuti Baranin
Zabrinuti Baranin: Zasto gospodine Gojko Raicevicu dizete tolke tenzije ni oko cega to je bio verbalni sukob turista odakle vi znate da su bas iz Murica pa ako znate sigurno prijavite ih policiji neka ih monahinje prepoznaju i stvar je rijesena. A ne ovako optuzivati komsije i stvarati naboj medju ljudima koji ne vodi na dobro. Svaki put kad Partizan ili Zvezda dodju u Podgoricu ili Bar navijaci skandiraju ovo je Srbija. Andrija Mandic na otvaranje auto puta u Srbiji kaze ovaj auto put je vjencao Srbiju sa srpskim morem od kada Gojko Srbija ima more. Po Baru su svuda portreti Ratka Mladica po Hagu ratni zlocinac za vas heroj da li to nekome smeta i kakvu to poruku salje ne Srbima. Da li Gojko u Crnoj gori ima koji Crnogorac dje su njihove crkve po vama sve su srpske e pa Gojko sto je mnogo mnogo je. Gojko nemoj pozar gasiti benzinom za dobro bit svih pa nije valjda sada gore nego sto je bilo 90tih zato bez tenzija i stvaranja problema tamo dje ga nema.
25.08.2019 18:41
@Zabrinuti Baranin
@Zabrinuti Baranin: ''od kada Gojko Srbija ima more'' Pitajte gospodine Baraninе Njegoša: ''Куго људска, да те Бог убије! Али ти је мало по свијета те си својом злошћу отровала, но си отров адске своје душе и на овај камен избљувала? Мала ти је жертва сва Србија од Дунава до мора сињега?''
25.08.2019 18:53
Komita Barski
Komita Barski: Interesu je me koji ovo Blavori lupaju negativne lajkove na ovaj tekst ovog Starobaranina. Napisite sta je napisao a nije tacno boli istina a Vojvode i Serdari vi ste inace poznati kao veliki junaci. Ajde upamet se bravi ne trazite DJavola bez potrebe ponasajte se kao da ste normalni. Znamo se.
25.08.2019 19:21
ZELJENAS
ZELJENAS: Ko no sinoc kroz Cetinje prodje KRSTO ZRNOV i komitske vodje. Tisina Ravnogorci posrali vas Milogorci.
25.08.2019 20:17
BANJO
BANJO: SLAZEM SE,DA NE TREBA NIKOG PROZIVATI,DOK SE NE DOKAZE.MEDJUTIM NIKO OD LJUDI IZ MURICA SE NEJAVI ,DA KAZE ,DA SE OGRDJUJE OD POMENUTOG SLUCAJA.U TOM SELU ,KOLIKO ZNAM ZIVI MALO LJUDI,MAHOM STARIH.MOGUCE JE POSTO JE LJETO,DA SU IM U GOSTE DOSLI RODJACI ,KOJI RADE NA ZAPADU.NE OPTUZUJEM,SAMO RAZMISLJAM!PRVO NA SVACU,SAD NA BESKI.STO JE SLJEDECE!?OVI MI LICI NA OBILJEZAVANJE TERITORIJE.POSEBNU TEZINU IMA STO U MANASTIRU BORAVE MONAHINJE!PLASITI ZENE U NJIHOVOM MANASTIRU!?TO JE JUNACKI,JEL DA !?TREBALO BI OTKRITI OVE JUNAKE I PRIMJERNO KAZNITI,ZARAD NAUKA.POSEBNO TREBA POSTOVATI SVE VJERSKE OBJEKTE I LJUDE KOJI SLUZE U NJIMA.AKO JE SUPROTNO ,ONDA NAJVISE BOLI.PAR PORTALA JE O TOME JAVILO,OSTALI NIJEMI!?ZASTO?VAZNO JE DA ZNAMO KADA JE PARADA PONOSA!!??KUDA IDEMO???
25.08.2019 20:26
TUDJEMILI
TUDJEMILI: Kalajte malo Serdari sta ste zapjenusili koji vam je sa oprostenjem kurac.
25.08.2019 20:41
Leka
Leka: Lekovocu ako ste vi Srbi ona ja sam Japanac. Ovo nije Srpska Zemlja i SPC nema mjesta u ovim krajevima!! Pustite nas jednom i zauvjek na miru rak neolječiv!!!
26.08.2019 03:20
Muricanin
Muricanin : U Murice ste jednom kosti ostavili.
26.08.2019 03:52
MURIQI
MURIQI: Bas ste glupi jaoooooooooo. I mi cemo u muriqe do zadnje kap krva kao na vrijime Kralj Nikolle...ako neznas za murica, citaj sto se desilo tad. Ali ne trazimo mi rat ni nista od nikoga, mi samo hocemo da to uzima Crna Gora a ne Srbi iz rusije da nam dodje tu i bude Komsija u nasoj Crnoj Gori. Srbi ne da nas uzimaju nama albancima istoriju nego uzimaju vase crno gorcima i vise, i kad Millo ide, ciao bello montenegro opet Serebia i CG.............MURICE MOZDA IZGLEDA KO DA NIKO NE ZIVI TU...........ALI TU SMO.......SVE PRATIMO........SVE SNIMAMO.....i na Kraj Crkva nas ne Smeta! MI SMO SAMI gradili Struju i Sami smo vam dali !!! Nije Crkva problem, nego extremisti iz Srbije sto dolaze tu i sire muda i prijete nas da kao da nismo Zivi! ... SELMAN MURICI
26.08.2019 05:41
Bar
Bar: Jeli zulum bio kad su stanovnici junackog MURIQA spasavali popove kad su se topili u jezero jeli zululm sto su vam stanovnici MURIQA ustupili struju iz svojih domova za crkvu i ne shirite neistine za JUNCKO POSTENE HRABRE MURIQE . To je nase iako sa vrlo malo stanovnika nemoj mislit da je napustrno i zaboravljeno.Muriqi i Crmnica su uvjek imali dobre odnose a ti sto bljujes vatru iz usta bog ceti vratit . Muriqi su u Crnu Goru a ne u srbiju
26.08.2019 08:06
spicanino
spicanino: Bolje da napravite pjesacki prelaz da vam turisti bezbjedno predju magistralu,"crkve i Murici" nece nidje iz C.G.Proslo je vrijeme junastvu,imate spomenik ,gledajte i ponosite se sa njim,pamet u glavu i gledajte da iskoristite dar prirode.Budite mudri kao "Njegos" ne zasijedajte na (SRBIJANSKe) smicalice,vazda ste bili(Orlovi) to i ostanite,Spicani vazda uz vas.Pozdrav za sveCrnogorce.
26.08.2019 10:08
DOKAZ
DOKAZ: Dobro Crmnicani su poznati po tome da je brat ubijao rodjenog brata zbog politickih ubijedjenja, a kamoli tu neke komsije druge religijske i nacionalne pripadnosti. Zamolio bih urednostvo ovog protala da ne dize tenzije ovog tipa. Ima mjesta za zabrinutost i sa jedne i sa druge strane. Ali svaki vjernik ma kojoj relogiji da pripada, ako je posvecen od njega se trazim zdrav razum. Mislim da smo pocijepani po svim savovima dovoljno.
29.08.2019 08:01
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar