Ћирилица Latinica
14.05.2020.
Društvo

UNCG: Novinara Kadića policijske siledžije napale po uzoru na egzekutore Staljinove NKDV

Autor: Redakcija 5 Ostavite komentar

Udruženje novinara Crne Gore javgno se danas obratilo Vladi Crne Gore, ambasadi SAD-a, Delegaciji EU u Crnoj Gori, međunarodnim novinarskim asocijacijama i građanima Crne Gore, povodom brutalnog policijskog napada na novinara i šefa crnogorskog dopisništva Večernjih novosti, Velišu Kadića.

Obraćanje koje potpisuje predsjednik UNCG, Goran Ćetković, prenosimo integralno...

*******

Sinoć je nepoznata grupa nasilnika u uniformama policije Crne Gore, napravila kraću pauzu u prebijanju građana Nikšića i, bez ijednog razumu shvatljivog povoda, uhapsili i povrijedili našeg kolegu Velišu Kadića, dopisnika "Večernjih novosti".

Veliša Kadić je baš u tom trenutku snimao scenu premlaćivanja jednog mladića iz Nikšića, obavljajući svoj posao savjesno i profesionalno i,  za razliku od maskiranih siledžija, nosio vidno istaknutunovinarsku  identifikaciju.

Policajci su nasrnuli uz viku na kolegu Kadića, koji je zadržao pribranost i mirno im pojasnio ko je i "zašto snima". 

Kako su dosadašnji primjeri policijske brutalnosti prema novinarima u Crnoj Gori ostali nekažnjeni, a institucije sistema namjerno jalove i nedopustivo nezainteresovane  u procesuiranju nasilnika koje plaća ovaj isti narod koji prebijaju, nikšićki policajci i nisu mogli da znaju da je to što čine zločin protiv demokratije i javne riječi, gušenje slobode medija, osnovnih ljudskih prava i sloboda i prava javnosti da zna istinu!

Manirom egzekutora staljinističkog NKVD-a, maskirane siledžije su prvo uništili dokaze i izbrisali snimljeni materijal, a potom, za svaki slučaj, tokom sprovođenja prema stanici policije, sasuli Veliši Kadiću hemijsko sredstvo "biber sprej" u oči i tako mu  potpuno onesposobili vid.

Udruženje novinara Crne Gore zna da će ovaj protest ostati bez reakcije.  Javljamo se u znak solidarnosti sa čovjekom i kolegom za ponos i nosiocem najviših nagrada u novinarstvu, koji služi na čast i državi i Večernjim novostima i našem Udruženju.

Udruženje novinara Crne Gore koristi priliku da javno iskaže i protest usled eskalacije torture i hapšenja koja su u toku ovih dana i poručujemo da režim treba da čuje šta narod traži na ulici, umjesto što ga ućutkava, zastrašuje i prebija. Umjesto robnih rezervi, državni magacini se pune oružjem i hemijskim agensima, u čemu se prepoznaje karakter, suština i opredjeljenje vlasti.

Zločinjenje režima prema Crnoj Gori i njenom narodu se podržava od lažnih novinara, režimskih propagandista,  koji su postali tamničari istine i neprijatelji sopstvenog naroda.  Svako će dobiti što je zaslužio: neko batine ili metak, a neko sramotu u najbližoj budućnosti. Ko ovo ne shvata, neka se zapita da li zna šta je sram.  Ko ne zna, shvatiće uskoro.

Ovo obraćanje upućujemo Ambasadi SAD-a i delegaciji EU, kao najuticajnijim faktorima u Crnoj Gori. Pozivamo ih da ne saučestvuju  u održavanju poretka nepravde i pljačke, kako su to radili do sada, dajući režimu alibi u laskavim ocjenama "uspjeha" za opšti sunovrat koji gledamo i svjedočimo.

Pozivamo sve novinarske asocijacije regiona isvijeta da usmjere pažnju na Crnu Goru i pokažu kolegijalnu solidarnost, pošto druge zaštite nemamo jer nećemo da lažemo javnost.

Kolegi Veliši Kadiću želimo brzo ozdravljenje i šaljemo mu jedino što imamo - drugarsku i kolegijalnu solidarnost. Molimo sve kolege novinare da se paze, jer će biti mete i u narednim danima, ali i da istrajati u dužnosti koju imaju  prema svom pozivu i javnosti.

Neka nam je svima Bog u pomoć da pobijedi razum,  pravda i najbolji interes naroda i države!

 

 

 

Komentari
Za kadica
Za kadica: Kadija te "tuzi" Kadija ti "sudi" 😉 😉 😉 idi odakle si doso🇷🇸👋👋👋
14.05.2020 17:08
Enis
Enis: A ko so ti da mu reces da ide ? Okle si ti fasisto
14.05.2020 18:24
buba
buba: Enise potrcko,crve mali,ne bolje,misicu.
17.05.2020 20:51
hahaha
hahaha: De si "delijo" zenskog imena,sta ti kazu mama i babo sto si kovertas?Nego kada ce lite ponestalo nam parica zbog koronice,pa da uvecamo skupinu manjinsku?Ne mogu da vas ne skontam ,tako ste smjesni i primitivni.
18.05.2020 17:16
enisa
enisa: Za enisa i bratiju se prica da su spijuni i kovertasi,biznis bato .....
18.05.2020 23:06
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
08.09.2020.
19
Komite(tlije)
14.08.2020.
15
Milo Ante portas
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar