Ћирилица Latinica
10.01.2021.
Društvo

Vladika Joanikije rukopoložio Plamenca u sveštenika i Tomovića u đakona

Autor: Redakcija 6 Ostavite komentar

Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske g. Joanikije služio je sa sveštenstvom danas u nedjelju Svetih bogootaca Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru.

Preosvećeni vladika Joanikije je sabrane vjernike poučio riječima liturgijske propovijedi, podsjećajući da je Bogomladenac – Spasitelj svijeta sišao s neba kao Sin Božji, primivši ljudsku prirodu radi nas i našega spasenja. Iako car nad carevima i gospodar nad gospodarima, Hristos se nije rodio u carskoj palati, nego u mračnoj vitlejemskoj pećini, koja je bila pretvorena u štalu, položen u stočnim jaslama na slami. Time je, kako je kazao vladika, pokazao dubinu svoga smirenja i snishođenja palom čovjeku.

“Svojim silaskom u ovaj svijet pokazao je krajnje snishođenje prema nama i našim i grijesima, ne gnušajući se palog potomka Adamovog i palog čovječanstva, da bi nas očistio od grijeha i obnovio našu prirodu. Da bi nas prosvjetio i učinio novim narodom, sinovima i kćerima Božjim, i utvrdio među nama zajedništvo, da nas sve privede ka Bogu i Ocu i obraduje svojim nebeskim radostima i obnovi svojim božanskim novinama”, besjedio je vladika.

Rođenje Hristovo je, kao što su mnogi Sveti oci primjetili, najčudesniji događaj poslije stvaranja svijeta. Njime se, kako je ocijenio vladika, ispunjava božanski plan o ovome svijetu jer je Bog u svojoj premudrosti i ljubavi još prije postanja svijeta, htio da pošalje Sina svoga u ovaj svijet da se javi kao bogočovjek:

“Da se sjedini sa nama da bi nas prisajedinio Ocu svome nebeskome, da bi nam darovao slobodu da se kao djeca Božija obraćamo Bogu živome, molitvom i razgovorom sa Bogom: Oče naš koji si na nebesima…”

Naglasio je da se preko 2.000 godina blagodaću Hrista Bogomladenca obnavlja lice zemlje, obnavlja se i osvećuje rod ljudski:

“Već su milioni i milioni Svetih zablistali svojim vrlinama, svojom vjerom, a mnogi od njih su svoju vjeru u Hrista Bogomladenca posvjedočili svojom mučeničkom krvlju, naročito sveštenici i monasi”, istakao je Preosvećeni vladika.

Učesnici ovog divnog sabranja imali su danas veliku blagodat i poseban dar jer su zajedničkom molitvom učestvovali u rukopoloženju novog sveštenika Krsta Plamenca i novog đakona Dejana Tomovića.

“Veliki je to blagoslov za ovaj hram i ovaj grad. I svima nama danas koji smo uzeli učešća u ovom svetom činu je velika radost jer je Gospod isposlao, i na jednoga i na drugoga, blagodat Duha Svetoga i darovao im silu i snagu da služe Svetom oltaru Božijem u sve dane njihovoga života. Oni će Božijim ustrojstvom i molitvama Svetih da osjete radost svešteničke službe i taj uzvišeni poziv i služba će da ih krijepi u sve dane njihovoga života”, govorio je Episkop Joanikije. Ipak, po njegovim riječima, mladi sveštenici treba da znaju koliko je ova služba svijetla i uzvišena, toliko je teška i traži mnogo istrajnosti i čvrstine karaktera.

Uputio ih je da se to dobija molitvom i postom, istrajnim služenjem Bogu i svojoj Crkvi:

“Neka ih Gospod ukrijepi da ne posustanu nikada, posebno kada dođu teški momenti, kao što obično dolaze u životu svakoga sveštenika zbog raznih životnih okolnosti, iskušenja, spoljašnjih i unutrašnjih, da tada budu čvrsti, kao što Njegoš kaže: U dobru je lako dobar biti na muci se poznaju junaci.”

Da nije bilo toga etosa i morala ne bismo ni svoju vjeru sačuvali kroz svu našu prošlost, i ne bi mnogi od naših predaka zasijali vrlinama i javili se kao Sveti poslije svoga upokojenja, niti bismo mogli sačuvati svetinje i odbraniti ih, poručio je Njegovo preosveštenstvo i dodao:

”Evo, iako se nijesmo nadali da ćemo u 21. vijeku biti prinuđeni da branimo i svoju vjeru i svoje svetinje od naše bivše vlasti, vidjeli smo šta nas je snalazilo za proteklih godinu i po dana. Ali proradilo je u duši našega naroda nasljeđe od svetih naših predaka, koji su živote svoje polagali i glave davali, krv svoju prolivali za vjeru i svetinje, za ime, čast i obraz i sebe i svoje porodice i svoga naroda.”

Osvrnuo se Episkop budimljansko-nikšićki i na litije koje su se pretvorile u najveće svečanosti u našem narodu. Iznova smo u svim tim događajima, naglasio je, počeli da čitamo "Gorski vijenac" i ocijenio da ovi mladi sveštenici uzimaju svoj krst, da služe Bogu i narodu, a gdje ima želje i volje “tamo će i Bog dodati svoju blagodat i milost, i ukrijepiti nove sveštenoslužitelje”.

“Samo oni da ne posustanu i da budu vjerni svojoj Crkvi i da istrajno sa smirenjem nose svoj sveštenički krst pa će ih Gospod izobilno blagosloviti i obdariti, dati im i mudrosti i znanja, riječi i hrabrosti, i svake druge sposobnosti, da ovu svetu službu vrše časno i dostojno, kao što i priliči svešteničkom činu. Nek im je sa Božjim blagoslovom, neka ih raduje ova sveta služba i Božija milost i blagodat u sve dane njihovoga života. Neka ih raduje svaki Božić, i svaki Vaskrs, i svaki praznik, i svaka nedelja, i svaka sveta služba, u sve dane njihovoga života. Amin, Bože daj. Mir Božiji – Hristos se rodi”, pozdravio je sabrane Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske g. Joanikije.

Vesna Dević

Foto: Dejan Vukić

(MCP)

Komentari
Срђан
Срђан: Достојни и Крсто и Дејан. Изузетни млади људи. Велика част да их је Владика Јоаникије рукоположио. Диван дан за наш Бар.
11.01.2021 00:05
VESKO BAR
VESKO BAR: Bjese li ovaj mladi pop sto drzase lampu ocu dok raskopavahu grobove po Crmnici aferim.
11.01.2021 01:31
Љиља
Љиља: Ада Еско, зашто себи тепаш "ВЕСКО", не стиди се имена мрчио се.
11.01.2021 01:38
Лабуд
Лабуд: Кад сам први пут упознао Владику Јоаникија рекао сам да ће овај Човјек једног дана бити Патријарх. Мислим да је дошло то вријеме.
12.01.2021 01:29
Dzoni
Dzoni: Tomovic je dobar bravo
14.01.2021 14:58
Za 🐴🦓🦓🐏🐂🐄🐖od naroda
Za 🐴🦓🦓🐏🐂🐄🐖od naroda : Blago vam "upamet" cemu se vi radujete😬😬😬🏰Vam je oprala🧠🧠, nijesam vam zavidan, ali mi vas je "zao" 🙄🙄🙄🙄🙏🙏🙏.
14.01.2021 16:31
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
08.02.2021.
20
Krstolomci
03.02.2021.
21
E, moj Saša...
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar