Ћирилица Latinica
04.06.2019.
Društvo

Vladika Teodosije: Pravoslavlje ugroženo u Crnoj Gori isto koliko i na Kosmetu

Autor: Redakcija 1 Ostavite komentar

U barskom sabornom hramu jutros je, u okviru „Dana Svetog Jovana Vladimira“ liturgijski proslavljen praznik ovog svetitelja, nebeskog pokrovitelja i zaštitnika grada pod Rumijom.

Bogoslužili su:  Arhiepiskop verejski RPC Amvrosije, rektor Moskovske duhovne akademije i gospoda Episkopi raško-prizrenski Teodosije, pakračko-slavonski Jovan i buenosajreski i južno-centralnoamerički Kirilo, uz sasluženje mnogobrojnog sveštenstva Srpske pravoslavne crkve i molitveno učešće vjernog naroda.

Nakon čitanja Jevanđelja, besjedio je Vladika pakračko-slavonski Jovan i uzmeđu ostalog rekao da Sveti apostol Petar dugo nije mogao da shvati šta je to Hristos donio među ljude.

„Jer je bio čvrst Jevrejin, poštovao je zakone jevrejske. A po tim zakonima se tačno znalo šta to čovjek može da jede, šta ne može da jede, kako može da hoda i koliko može da hoda u dan šabatni – hiljadu koraka do sinagoge i nazad… I zbog toga što je Hristos pokazao da je Bog iznad takvoga zakona, da je ljubav iznad takvoga zakona, bio je raspet“, kazao je Episkop pakračko-slavonski.

Dodao je da se i mi hrišćani danas često ponašamo kao Jevreji o kojima je riječ.

„Pa jesam li pročitao sve molitve, pa jesu li sve te molitve pročitane kako treba, pa jesam li stajao u crkvi kako treba, je li ova ikona dobra, je li ovaj hram dobar… Pokazujemo da smo isti kao Petar prije nego što m ui je Gospod dao viziju i naučio nas da nije Bog u zakonu. Nego je u slobodi, nego je u tome da je svakome čovjeku živome došao Hristos kao vaskrsitelj i osloboditelj, ali isto tako da je taj Hristos rekao: Omrznuće vas svijet i opominjite se riječi koju vam rekoh da nije sluga veći od gospodara svojega, ako mene goniše i vas će goniti“, poručio je Vladika Jovan.

Nakon pričešća vjernih blagosiljan je slavski kolač.

Vladika Teodosije, koji je načalstvovao ovom Svetom službom, je na kraju sabranima čestitao praznik i slavu hrama.

„Blagodat Svetoga Duha nas je danas sabrala da u ovom hramu i ovom gradu proslavimo Svetoga mučenika Jovana Vladimira. On je živeo pre Svetoga Save i on je jedan od svetih koji su vladali ovom zemljom. Nas kao narod je opredelio za Hrista i za Carstvo nebesko revnujući za istinu i pravdu Hristovu, verujući u silu Časnoga Krsta“, kazao je Episkop kosovsko-metohijski.

Dodao je da se Sveti Jovan Vladimir nije bojao smrti.

„Već je, mnogo pre Svetoga kneza Lazara, ispovedio da je zemaljsko za malena carstvo, a da je ono Hristovo uvek i doveka. Na taj način Sveti Jovan Vladimir je opredelio nas, a potom i Stevan Nemanja i Sveti Sava, i sveti Nemanjići i Sveti knez Lazar, i svi sveti vladari i arhiepiskopi i patrijarsi u rodu srpskom. Opredelili su nas kao narod za Hrista i za neprolazno carstvo Njegovo“, kazao je on.

On je naglasio da je život na zemlji, kakav god da je, prolazan.

„Koliko god da steknemo materijalnog blaga, koliko god da smo srećni i bogati i koliko god da sve imamo ovde na zemlji, to će jednog dana da prođe. Isto tako, oni koji pate, koji su siromašni, koji su bolesni, koji su u zatvorima, u tamnicama, i to njihovo će da prođe. Ali nas Gospod naš uči da to nije kraj, da posle ovog prolaznog zemaljskog života nastupa onaj pravi, večni i lepši život u carstvu Hristovom nebeskom. Zato u svetom Jevanđelju Gospod nas uči Carstvu nebeskom, a to su potvrdili mnogi sveti, naročito mučenici. Među njima je bio i Sveti kralj Jovan Vladimir“, podsjetio je Vladika Teodosije.

Kazao je da danas, kada smo kao pravoslavni hrišćani svi u opasnosti, i u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji, i svuda po svijetu, treba da hodimo putem Hristovim.

„Treba da hodimo putem krsta, jer tim putem, koliko god bio uzak, tesan i težak za nas, ne hodimo sami, već je Gospod sa nama, jer je rekao da će biti sa nama u sve dane našeg života“, zaključio je Vladika raško-prizrenski i kosovsko-metohijski g. Teodosije.

U ime sveštenstva barskog sabornog hrama, Crkvene opštine barske i vjernoga naroda Bara sabrane je pozdravio i arhijerejima i mnogobrojnom sveštenstvu zablagodario na učešću u današnjem sabranju starješina hrama protoprezviter-stavrofor Slobodan Zeković.

 

Radosav Rajo Vojinović

Foto: Jovan D. Radović

(MCP)

Komentari
Vrsuta
Vrsuta: Dobro li bjese dok Tito bijase medju nama ni popova ni hodza a sad su ovi popovi osilili to prave neke cirkuse po Baru zavadjaju narod vode politiku blagosiljali su one horde koje su isle po Hrvatskoj I Bosni da kolju I pljackaju a stalno kukaju da su ugrozeni pa od koga ste to Aman ljudi vi ugrozeni u CG preoteli ste Nam skoro sve crkve a stalno kukate dabogda stalno I kukali Kad ste takvi a nikakvi ste.
07.06.2019 10:00
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar