Ћирилица Latinica
10.10.2019.
Društvo

Zaljevo: Groblje i ostatke crkve zatrpali šutom

Autor: Redakcija 11 Ostavite komentar

Na placu u barskom naselju Zaljevo, na kojem se nalaze ostaci ranohrišćanske bazilike, već izvjesno vrijeme odvijaju se građevinski radovi kojima će ovaj vrijedan arheološki lokalitet biti trajno izgubljen!

Plac sa ostacima crkve iz VI vijeka nalazi se uz magistralni put Bar-Ulcinj, 300 metara prije tunela Ćafe, kuda je prije tri godine trebalo da prođe i instalacija Regionalnog vodovoda, ali je upravo zbog vrijednog arheološkog nalaza ova parcela zaobiđena, podsjeća portal "Mondo"

Radovi, prema pisanju ovog medija, nisu u potpunosti zaustavljeni uprkos tome što je Uprava za zaštitu kulturnih dobara donijela rešenje kojim se na ovoj parceli nalaže privremena obustava radova do sprovođenja zaštitnih arheoloških istraživanja.

Riječ je o ostacima drevne crkve čije je temelje prošlog mjeseca svojim tijelom branio mještanin Tahir Alibašić kada su „neimari“ pokušali da je zatrpaju šutom.

Nakon toga uslijedile su brojne urgencije sa stručnih adresa i NVO da se prekinu radovi. Nakon dopisa kustosa Zavičajnog muzeja u Baru i Starog grada arheologa Mladena Zagarčanina, Uprava za zaštitu kulturnih dobara formirala je komisiju koja je imala zadatak da utvrdi činjenično stanje i sačini o istom izvještaj.

Komisija u kojoj su bili arheolog Petra Zdravković, arhitekta Milan Jovićević i konzervator Sanja Šoljaga utvrdila je da se na terenu vrše radovi teškom mehanizacijom te da se u rasutoj zemlji vide djelovi grobnih konstrukcija i pravilno tesanog kamenja za koje se vjeruje da su ostaci ranohrišćanske crkve.

Kako "Mondo" precizira, ovi arheološki ostaci nalaze se na katastarskoj parceli br. 2467 u Zaljevu, u vlasništvu Tidže Nuho Marinović.

Riječ je, inače, o crkvi koju spominje u svom kapitalnom djelu „Crna Gora u prošlosti i sadašnjosti“ čuveni arheolog, etnolog i istoričar Pavle Rovinski. Posebnu pažnju posvetio joj je i arheolog Đurđe Bošković u monografiji „Stari Bar“ u kojoj navodi da se mještani na tom mjestu još početkom 20. vijeka iskopali ostatke crkve. Poznati arheolog smješta crkvu okvirno u kasnoantički-ranovizantijski period.

Crkvu su prilikom arheološkog rekognosciranja evidentirali i arheolozi Omer Peročević i Olivera Velimirović Žižić, koji su zapisali da je nekadašnji vlasnik zemljišta na kojem se nalaze tragovi bazilike Mirto Barović ispričao da je crkva bila sazidana na hridini zaljevskog polja, uzidana od pritesnog kamena u malteru, dok su grobnice oko nje bile sazidane od velikih opeka odnosno „tegula“.

Pomenuta stručna komisija je nakon evidentiranog stanja donijela mišljenje da u skladu sa članom 88 Zakona o zaštiti kulturnih dobara potrebno donijeti rešenje kojim će se radovi privremeno obustaviti i obaviti zaštitna arheološka istraživanja.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara je nakon dopisa arheologa Mladena Zagarčanina i mišljenja stručne komisije ovakvo rješenje i donijela ali to nije bilo dovoljno da se u potpunosti zaustave radovi na parceli na kojoj se nalaze ostaci ranohrišćanske bazilike i grobovi iz tog perioda.

O ovom rješenju obaviješteni su Ministarstvo kulture, Narodni muzej, Kulturni centar u Baru ali i vlasnica parcele na kojoj se izvode građevisnki radovi Tidža Marinović.

Iz pouzdanih izvora, "Mondo" saznaje da se, uprkos, rješenju o privremenoj zabrani, na parceli svakodnevno u smanjenom intenzitetu obavljaju građevinski radovi, odnosno da se istovara šut.

Stanje na terenu svakodnevno, međutim, prate članovi lokalne NVO koji o tome obavještavaju građevinsku inspekciju od koje se očekuje da naloži izvođaču građevinskih radova da ukloni nasuti materijal.

Komentari
Robin hud
Robin hud: Sta se bre digla tolika prasina oko necega sto niko nezna tacno sta je a iz 6 vijeka pa kolko je eksponata nestalo iz muzeja na Cetinju i svakim danom se desavaju razne afere Ramada Pomada Koverta Stanovi Limenka itd, itd a vi po onoj narodnoj Kuca gori a baba kose ceslja. Manite se corava posla. A ako mislite da ce nas ovo spasiti i izvuci iz bezdana u koji svaki dan tonemo samo nastavite vi koji ste dokoni i bezposleni.
10.10.2019 11:07
Adi
Adi: Ovo jenudarac po gradjevinskoj mafiji iza koje stoji oni koji su dozvolili sve afere koje pominješ. Kad nemaš pojma u čemu je caka ne ometaj, osim ako ne radiš za onog koji se skriva iza vlasnice parcele
10.10.2019 19:37
Gornje Zaljevo
Gornje Zaljevo: Bogu hvala kad ti znas u cemu je caka a muci maljugane ti neznas ni ko ti glavu nosi a palamudis o nekakvim cakama. Pa iznesi mrco te cake da i mi znamo o cemu se radi. No prding.
10.10.2019 21:06
Za Adija
Za Adija: Saj si ga loma. Sipu racku Dalobu tenukre. 😄😜😎
10.10.2019 23:39
Само полако
Само полако: Мјештанин Тахир Алибашић брани темеље цркве и гробове из ранохришћанског периода. Па то је прво велико археолошко налазиште за које би цијела Европа вољела да га има. Друго човјек је Мухамеданске вјерописповјести, који је свјестан локалне историје. Прави примјер суживота три вјере на једном простору. Сада је прилика свим слобним грађанима Бара, да покажу и докажу да су у Бару три вјере, које се не дијеле! Да се сви скупе из све три вјере. Прво православно свештенство и да позову римокатоличку цркву и исламску заједницу. Ајде дођите. Ово је наша историја и наша светиња. А не нека парцела за бетонирање и фолирање. Да ни Управа за заштиту културних добара нема никакав значај. А још је Управа Републике Црне Горе! Не брукајте се Барани! Сви Ви који сте рођени и који живите у Бару!
18.10.2019 18:01
Baranka
Baranka: Ovi ljudi nemaju pojma što pričaju. Kakav Mirto Barović.To mjesto se vazda zvalo alijer Tafulića(Tofula) i njihovih bratstvenika Marovića. Tiđza kupuje zemlju od Marovića. Imali smo tu crkvu, drugu na velju Volujicu, treću na malu Volujicu, četvrtu na čok, petu na zli potok..... Ja znam da je ova naša svetinja oskrnavljena u teškim vremenima. Pod turcima je pretvarana u topionicu zlata. Ali Vas molim, danas u slobodnoj Crnoj Gori, da zaštitite ono što nam preci ostaviše u zavjet, molim Vas da zaštitimo bar njihove grobove i crkvu. Da počivaju u miru.
19.10.2019 17:12
Za. Baranku
Za. Baranku: Ti gospodjo si pobrkala terapiju bogami brinem za tvoje zdravljle sad si baranka malo prije zaljevka a u stvari si prolupala 100% pa kako te nije sramota da pricas da su tu grobovi tvojih predaka pa dje si bila do sada pa grobovi se cuvaju obilaze a ti sad kukas malo ko ce povjerovati u tu tvoju pricu mozda unucici da im pricas pred spavanje. Pa Zaljevo je poznato po begovima a ti nabraja masu crkava pa jeli mozda bila koja dzamija nisu begovi isli u crkve. Podji kod Tahira iste ste pameti. Ajd u zdravlje i sanjaj crkve ako nemas druge rabote.
19.10.2019 23:50
Baranka
Baranka: Zaljevo nikad nije bilo poznato po begovima, jedino ako ne mislite na ono što oteše narodu zemlju. Đzamije Zaljevo nije imalo, i ovu jednu napravi muftija Karađzuzy neđe skoro oko 1940-te.Zaljevo je vazda bilo veliko i slavno, ka Zaljevo više. A begovima se dopadalo mnogo,birali su đe će koju komad dić, no im đzaba bješe, minuše u nepovrat.
20.10.2019 16:54
Markova sofra
Markova sofra: 😂Zaljevo poznato po Begovima???Ne brini ti za Baranku, ona je extra u pamet. No se zabrini za sebe, što ti ja zlo oću. Birali su begovi đe će što dić. A nisu oni odili u crkvu, njih su zanimalo parcele, kao i ove današnje.Ti begovi su bili samo prolaznici kroz Zaljevo,mala nam je rabota sa bjelosvjetska narod. No mi moramo zaštiti ovo groblje i crkvu Zaljevčana.
20.10.2019 18:45
muho
muho: zaljevo nema crkve.nego samo dzamiju.i dosta
07.12.2019 12:17
Mali Zaljev
Mali Zaljev: Zaljevo leži na crkve, u moje imanje ima jedna. A đzamija nije Zaljevska. No je Kralj Nikola dao muftiji Karađzuzy da napravi sebi bogomolju.To su bili njihovi dogovori. Kao što su turci lijepo prihvatili Crnogorce u Carigradu, tako smo i mi Turke u Bar,i u cijelu Crnu Goru.Crnogorci su u Carigrad bili cijenjeni i ugledni. Tako je Kralj Nikola od turaka dobio najlepšu kuću na Bosforu, kao i nekoliko komita. Upravnik zatvora je bio Pavlović iz Dobre Vode. Doktor Petar je takođe imao kuću na Bosforu,da ne nabrajam, mnogi Barani. Pa je iz zahvalnost Kralj dao muftiji da izgradi njegovu bogomolju u Zaljevo. Iako su se Zaljevci bunili, 1940 je izgrađena.
17.12.2019 09:40
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar