Ћирилица Latinica
18.07.2018.
Hronika

Bar i dalje "oaza" za šverc cigareta

Autor: Redakcija 1 Ostavite komentar

Uprava carina je za pola godine zaplijenila blizu pola miliona eura vrijednosti švercovanih cigareta, a najviše krijumčarenja cigareta i drugih akciznih proizvoda registrovano je na najfrekventnijim graničnim prelazima

Iz Uprave carina saopštili su Pobjedi da su najfrekventniji prelazi Dobrakovo, Luka Bar, Šćepan Polje, Božaj, Kula, Sukobin, Vraćenovići, Ilino brdo i Debeli brijeg.

Vlada je zbog pada legalne prodaje cigareta za 35 odsto predložila da se od septembra vrati akciza na duvanske proizvode sa 40 na 30 centi po paklici.

U prvoj polovini ove godine službenici Uprave carina spriječili su 104 slučaja šverca i zaplijenili 4,4 miliona komada cigareta u vrijednosti od 454,39 hiljada eura.

U istom periodu je u devet slučajeva zaplijenjeno 444 kilograma rezanog duvana, piše Pobjeda.

„Izdato je 75 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 18 hiljada eura i podnijeto 14 krivičnih prijava“, naveli su iz Uprave carina.

Oni su podsjetili da su prošle godine zaplijenili 85,9 miliona komada cigareta u vrijednosti 4,3 miliona eura, oko 252 kilograma rezanog duvana vrijednog 2,16 hiljada eura, izrekli 176 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 35,9 hiljada eura i podnijeli osam krivičnih prijava.

Dodaje se da su krijumčarenje duvanskih i drugih akciznih proizvoda identifikovali kao jedan od značajnih rizika za pojavu sivog tržišta i u tom pravcu fokusirali carinske kontrole.

„Mobilni timovi Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja sprovode pojačane kontrole na graničnim prelazima i u unutrašnjosti carinskog područja, a pojačane su kontrole akciznih obveznika i drugih učesnika na tržištu s ciljem jačanja fiskalne discipline“, kazali su iz Uprave carina.

Kako su naveli, oni sprovode nadzor nad poslovanjem privrednih subjekata i doprinose uvođenju fiskalne discipline i poštovanju propisa.

U Ministarstvu finansija kažu da se samim smanjenjem akcize ne može suzbiti sivo tržište i da treba da se u borbu uključe svi raspoloživi instrumenti.

Oni smatraju da je potreban sistemski koncept borbe protiv sive ekonomije, a njega nije jednostavno kreirati i još ga je teže sprovesti, pa je zbog toga siva ekonomija, u manjem ili većem obimu, prisutna u svim ekonomijama na svijetu.

„Na primjeru akciza na duvanske proizvode vidjeli smo kako se siva ekonomija, poput vode, razliva u sve pukotine, pa i u one koje nastaju ako se poreska politika posmatra separatno, a ne kao kompozitni element ukupne ekonomske politike, uz efikasnu primjenu mehanizama pravne države“, kazali su iz tog resora i dodali da je borba protiv te, sada već hronične pojave, prioritet Vlade.

Oni su naveli da je formirana komisija na čijem je čelu potpredsjednik Vlade, a koja treba da koordinira rad različitih organa kako bi njihovi resursi, organizovano i po jedinstvenom planu, bili u funkciji ograničavanja i neutralisanja sivog poslovanja.

„Treba imati u vidu da se ne radi samo o represivnom obračunu sa nezakonitošću, nego i o sistemskom stvaranju prostora za prelazak sive u regularnu ekonomiju“, objasnili su iz Ministarstva.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun Pobjedi je kazao da se siva ekonomija ne može suzbiti samo represijom, ako su razlike u cijenama cigareta velike.

„Jedini način da sivo tržište nestane je da razlika u cijeni legalnih i ilegalnih cigareta bude takva da ne motiviše na krijumčarenje“, rekao je Drecun.

On je predložio da se razmisli o dodatnom smanjenju akciza, konstatujući da je upitno da li treba podsticati potrošnju cigareta sa aspekta zdravlja populacije.

„Postoje elementi sivog tržišta koje sve države tolerišu, jer bi u slučaju eliminacije dara bila veća nego mjera, pošto veliki broj ljudi živi od toga“, kazao je Drecun i dodao da 30 odsto svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) dolazi sa sivog tržišta.

Izvor: Mondo

Komentari
bole
bole: Samo još da potpiše ovi Nidam, posle ga apsite.
18.07.2018 10:59
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
08.02.2021.
20
Krstolomci
03.02.2021.
21
E, moj Saša...
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar