Ћирилица Latinica
25.05.2019.
Hronika

Blage kazne za zlostavljanje životinja ohrabruju mučitelje

Autor: Redakcija 14 Ostavite komentar

Tek što je izrečena, više "upozoravajuća" prvostepena presuda kojom su dvojica Barana osuđena na uslovne zatvorske kazne zbog zlostavljanja životinja odnosno pokušaja ubistva, u gradu pod Rumijom zabilježeni su novi slučajevi nečovječnog postupanja prema životinjama.

Na tri lokacije u Baru u poslednjih 15 dana desila su se nova zlostavljanja i ubijanje životinja.

U Makedonskom naselju, na pijaci, i u centru grada, tri psa su ranjena, a jedan ubijen i kako se sumnja. Iz NVU Društvo za zaštitu životinja i prirode „Sunčani sat” Bar prijavili su slučaj policiji.

Sačinjena je krivična prijava protiv NN lica, koja će biti podnijeta u redovnom postupku Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru. Iz NVU „Sunčani sat” navode da imaju i klinički nalaz ovlašćene veterinarske ambulante iz Bara, koja je radila obdukciju ubijenog psa.

Kako je konstatovano, osnovano se sumnja, usled povreda grudne duplje, oštećenja na koži, srcu i plućima, da je smrt nastala zbog iskrvarenja koju je prouzrokovalo strano tijelo - projektil.

Prema pisanju „Dana“, najvjerovatnije se radi o malokalibarskoj pušci, a sumnja se i da su svi ovi psi pogođeni iz takve puške. Iz NVU „Sunčani sat” ističu da nemaju dovoljno sredstava da bi mogli odvesti pse kod veterinara na liječenje koji bi im trebalo, već su prinuđeni da ih ostave na ulici. Ističu i da nemaju ni odgovarajuću pomoć Opštine, i da sve uvijek ostaje samo na obećanjima.

„Ovo posebno kad je u pitanju izgradnja azila, što se već godinama obećava u Baru, dok su daleko siromašnije opštine na sjeveru Crne Gore otvorile azile i vode računa o napuštenim životinjama“- ističu iz Društvo za zaštitu životinja i prirode „Sunčani sat”.

Kinološki sudija i sekretar Kinološkog saveza pucao u psa

Podsjetimo, prije desetak dana, kinološki sudija i generalni sekretar NVO “Kinološki savez Crne Gore” Miodrag Vreteničić osuđen je na četiri mjeseca zatvora, godinu uslovno, dok je vlasnik šteneta od pet mjeseci Darko Vuković osuđen na dva mjeseca, uslovno na godinu, zbog pokušaja ubistva psa.

Njima je prvostepenu presudu izrekao Osnovni sud u Baru, a obojica imaju pravo žalbe.

Vreteničić je po nalazu suda kriv jer je u martu prošle godine pucao na štene u Kinološkom savezu koji se nalazi u sklopu njegovog imanja, a Vuković, jer je nakon toga, psa bacio niz liticu na putu Bar-Ulcinj, a da mu nije ukazao pomoć.

Volonterke iz “Prijatelja životinja Bar”, pronašle su ranjeno štene, nakon što im je, kako su saopštile, njegov vlasnik Vuković dojavio gdje ga je bacio zatvorenog u vreći.

Zaštitnici životinja su poručili da su kazne u ovom slučaju male, te da treba mijenjati kaznene norme.

 

V.Radunović

Komentari
Иван П.
Иван П.: Да би се неко иживљавао над недужним бићима мора да је имао трауматично дјетињство, да је силован, и на друге начине злостављан, да се стиди својих најближих или да су га се одрекли. Замислите каквих психопата имамо у комшилуку, у окружењу. Па још кинолошки судија, и сам власник више паса, секретар кинолошког савеза.... Дакле, све пошло у материну пизду.
25.05.2019 09:12
Robin hud
Robin hud: Sramota za ovog Vretenicica ajos veca ovog ili ove sudije koja GA je uslovno kaznila. PA to je znak ostalima da nastave I dalje da zlostavljaju zivotinje to je poruka ovog Suda. PA Kad jedan Buzdovan to radi a citavog zivota je sa psima I kao dobija neke na grade sta ocekivati od drugih. I da je ovaj sudija njega kaznio to bi bio dobar primer za sve ostale, a ovako tresla se gora rodio se mis. Tako vam je to u ovim Banana drzavama.
25.05.2019 11:13
B B B
B B B: Je li kinološki savez CG izopštio ovog monstruma iz svog članstva
25.05.2019 12:13
Profesor
Profesor: KUKU ONOM KO ZLOSTAVLJA PSE ZNA SE DA DA GA ZA 3 GODINE NAJVISE CEKA SMRT. NESRE NICU I KUKAVICE NEYMIJU DRUGO PA JADNE NEZASTICENE ZIVOTINJE . ALI GOTOVI SU.
25.05.2019 12:22
V o j k a
V o j k a: Mu iteljima pasa ceka vas isto nastradacete. Ili V A S CEKA RAK.
25.05.2019 12:24
Bgm.
Bgm.: SITNE DUSE TO BI ISTO I LJUDIMA SAMO DA MOGU
25.05.2019 12:25
NADA
NADA: Svim koji na ovo ne reaguju moze se desiti isto. BAR JE PUN .MANIJAKA
25.05.2019 12:31
Grupa gradjana
Grupa gradjana: VRETENICICU SRAM TE BILO . ZARADJIVAO SI NA PSE . CEKA TD BOZIJA KAZNA KUKAVICE . AJDE PKKAZITE SE DRUGACIJE TI I TVOJI JUNACI NA PSE . NE ZIVI se dugo poslije ubistva pasa ! ! !
26.05.2019 23:28
Gtz.
Gtz.: JUNACI IZ BARA . BOLESNICI U KULTURNIM DRZAVAMA bili bi u L u d n i c u . Zamisljate li da masakrirate ljude . To su VAM P O B U D E.
26.05.2019 23:30
Aco
Aco: OD ANTIKE DO DANAS KO UBIJE PSA DUGO NE ZIVI VEC GA PONESE TRAGEDIJA. ZALIM OVE NESRECNIKE ALI TAKO TREBA KRVNICIMA . BOG SVE VIDI
26.05.2019 23:35
Inspektor
Inspektor: Svima koji su odgovorni a CUTE NEKA Pogledaju u svoju savjest i naci ce K R V neduznih i neka ih prati odgovornost na savjesti im leze Najbolji covjekovi prijatelji neka znaju da su krivi I cekaju Da plate Boziju kaznu .
26.05.2019 23:40
Miki
Miki: Osobe koje muce i ubijaju zivotinje su opasnost i za ljude!
04.06.2019 18:39
Spuz
Spuz: Koga da zovnem..iz opstine Danilovgrad sam....5 dan ker od klmsija zavija,bukvalno kao covek...i danju i nocu...zatvoren u mali plakar..bez vode i hrane...2-3 sata ga pustaju tokom dana...moje misljenje je da je to zlostavljanje....
24.06.2019 19:28
Turist
Turist: Bar. 20.09.2019. U jednosmjernoj ulici sa tržnice prema Makedonskoj, u dvorištu poslednje kuće sa desne strane, u kojoj očigledno niko ne živi, pas, veliki i lijep, zavezan, zavija , plače i cvili čitav dan i čitavu noć. Pretužno. Pas je očito ugrožen i molim da neko od nadležnih reaguje. Strašno je biti svjedok i ne moći pomoći nedužnim biću.
20.09.2019 08:07
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
14.10.2020.
8
Vladika
01.10.2020.
10
Kapela
08.09.2020.
20
Komite(tlije)
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar