Ћирилица Latinica
16.01.2019.
Hronika

Dva lica osumnjičena za utaju poreza od 326.000 evra

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

Policijski službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta rasvijetlili su koruptivno krivično djelo i s tim u vezi su državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru podnijeli poseban izvještaj, kao dopunu krivične prijave, protiv:- I.P. (44) iz Bosne i Hercegovine sa privremenim boravkom u Budvi, ovlašćenog lica u pravnom licu „MONTER.ING“ d.o.o iz Bara,- B.B. (36) sa Kosova i Metohije koji je osnivač i izvršni direktor ove firme i- pravnog lica „MONTER.ING“ d.o.o, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u sticaju sa koruptivnim krivičnim djelom zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Iz Uprave policije je saopšteno da su ova lica, kako se sumnja, počinila krivična djela na način što su kao odgovorna lica u pravnom licu „MONTER.ING“d.o.o, sa namjerom izbjegavanja plaćanja poreza i pripadajućih poreskih dažbina, neopravdanim i nedokumentovanim podizanjem novca sa žiro računa prikrili ostvarene prihode u vremenskom periodu 2015, 2016. i 2017. godine, odnosno prilive novčanih sredstava na žiro račun preduzeća „MONTER.ING" d.o.o.

Osumnjičeni su u tom smislu, sumnja se, prikrili relevantne činjenice koje su bitne za utvrđivanje poreskih obaveza, čime su pribavili sebi korist na način što su, suprotno pravilima finansijsko knjigovođstvene evidencije i privrednog poslovanja, prikrili i nezakonito prisvojili imovinsku korist.

Osumnjičena lica konkretno, sumnja se, nisu obračunala i prijavila dospjele obaveze za prijavu i plaćanje PDV-a Poreskoj upravi u iznosu od 203.045 evra.

Takođe oni nisu, sumnja se, prijavili poreze i doprinose na ostala lična primanja u iznosu od 110.182 evra i poreze na dobit pravnih lica i poreze na dividende u iznosu od 13.225 evra.

Ukupna šteta prouzrokovana ovim krivičnim djelima po Budžet Crne Gore, kako je utvrđeno na osnovu analiza i vještačenja dokumentacije koji su izvršeni u periodu od podnošenja krivične prijave u julu 2017. godine do 14.01.2019. godine kada je i podnijet posebni izvještaj, iznosi tačno 326.452 evra. 

Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
08.02.2021.
20
Krstolomci
03.02.2021.
21
E, moj Saša...
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar