Ћирилица Latinica
16.02.2019.
Hronika

GI: Teror pijanih policajaca uz seksističke uvrede ženama

Autor: Redakcija 14 Ostavite komentar

Građanska inicijativa koja se protivi izgradnji vrtića kraj barske Gimnazije nakon najnovijih dešavanja i nasilničkog ponašanja pripadnika Uprave policije prema protestantima ispred gradilišta započetog objekta, izdala je saopštenje za javnost, optužujući organe reda za prekomjernu upotrebu sile, a nakon što je kao kulminacija opšteg haosa stigla informacija da je jedna od privedenih žena (Ivana Joličić - Mećikukić), koju su fizički razvaličili policajci, kako se ispostavilo, izgubila bebu.

“Ne postoje riječi kojima možemo adekvatno da iskažemo revolt, tugu i zaprepašćenost koje osjećamo danas, nakon sinoćnje i današnje demonstracije bespotrebne policijske sile nad mirnim i civilizovanim demonstrantima” – stoji u saopštenju.

Dodaje se da su građani Bara bili ispred gradilišta da pitaju izvođača radova i pripadnike policije zašto i po čijem naređenju se mehanizacija za kopanje temelja na gradilište dovodi noću, van radnog vremena, i zašto se sve to radi dok traje sudski postupak za utvrđivanje (ne)validnosti građevinske dozvole.

“Odgovor građanima bio je dolazak svih raspoloživih policijskih jedinica, u oklopima, a zatim od njih uvrede, psovke, pljuvanje i šutiranje. Na sve ovo građani, mahom žene i srednjoškolci, ostali su civilizovani, sjedjeći na trotoaru, uporni sa svojim pitanjima.

Sa istim pitanjem građani su došli i jutros, i ovog puta dočekani smo na još gori način. Ženama su policajci u civilu govorili najodvratnije seksističke uvrede, a pritom je nekolicina pripadnika policije u uniformi bila u vidno alkoholisanom stanju” – navode iz Građanske inicijative.

Podsjećaju da je privedeno petoro ljudi, među njima dvije žene, jedna od njih u drugom stanju.

“Zašto i čemu sve ovo? Ako je sve legalno na tom gradilištu zašto se ne sačeka odluka Upravnog suda? Zašto se disciplinuju nenaoružane žene i djeca?
Ponavljamo po ko zna koji put- ovo nije priča samo o čempresima, oni su samo simbol za sve nas. Ovo je priča o netransparentnosti, lošim projektima, kršenju zakona i pravilnika, ovo je priča o vrtiću koji je loše osmišljen, na katastrofalno lošem mjestu, o djeci kojoj se otima školsko dvorište, o ljudima koji ne mogu da priđu svojim kućama zbog loše i prenatrpane infrastrukture. Ovo je priča o građanima koji vole svoj grad i zbog toga plaćaju svojim zdravljem. Kome i zašto odgovara da je pretvori u priču o nasilju i tragediji? “ – pitaju se iz Građanske inicijative.

Podsjetimo i na to da je direktor Opšte bolnice Bar dr Dragoslav Tomanović juče potvrdio da je Baranka koja je bila učesnik protesta izgubila bebu.

Po riječima Tomanovića, patologija će dati nalaz o vremenu i razlozima nastanka uginuća ploda.

Uprava policije: Naši pripadnici nijesu bili u alkoholisanom stanju

Povodom saopštenja Građanske inicijative a u kojem se navodi da su policijski službenici upućivali uvrede licima koja su pružala aktivni otpor u Baru, te da su se nedolično ponašali i da su neki od njih bili u alkoholisanom stanju, reagovala je i Uprava policije.

U saopštenju dostavljenom „Barskom portalu“ iz policije su naveli da je
netačno da su službenici CB Bar, tokom pružanja asistencije pravnom licu u izvršenju rješenja u Baru, bilo koga vrijeđali, nedolično se ponašali i da su neki od njih bili u alkoholisanom stanju.

„Naprotiv, upravo su policijski službenici prilikom sprovođenja zakona bili vrijeđani od strane pojedinih okupljenih građana.

Policija je dužna da postupi shodno Pravilniku o uslovima i načinu pružanja pomoći drzavnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave i pravnim licima u postupku izvršenja njihovih odluka, kad god se za to steknu uslovi, što je bilo slučaj sa pomenutom asistencijom pravnom licu, s tim što policija nije ovlašćena da ocjenjuje zakonitost odluke. Dakle, policija nije adresa za sporenje putem medija u vezi sa gradnjom vrtića“ – navedeno je u saopštenju.


Protest ispred CB-a Bar: „Svi smo mi Ivana“

Oko 70 građanskih aktivista okupilo se sinoć u 21 sat ispred gradilišta vrtića kod barske gimnazije. Odatle su, kroz centar grada, došli do policijske stanice.

Sa pištaljkama i aplauzima, okupljeni su skandirali: "Svi smo Ivana". Ivana je aktivistkinja koju su juče ujutru policajci nasilno odveli sa protesta, nakon čega je izgubila bebu.

Policajci večeras nijesu imali kontakata sa okupljenima, osim što su se na kratko pojavili na vratima i ubrzo vratili u stanicu.

Protest ispred stanice policije završen je u 21:55 i kolona se vratila kod gradilišta.

Građani su novinarima kazali da je ovo još jedno spontano okupljanje kao "reakcija na policijsku silu".

Nastavak protesta u organizaciji Građanske inicijative najavljen je za nedjelju u 12 sati ispred gradilišta vrtića kod Gimnazije "Niko Rolović".

Komentari
Majka/sestra/ zena/kcer
Majka/sestra/ zena/kcer: Boze dragi kako je ova plava policajka, kao da nije zena, majka...pih sto nacini malo moci od insana
16.02.2019 11:30
Mirko
Mirko: Policajci su bili vrijedjani od gradjana i trebali su jos ostrije reagovati, ovo je postala svakodnevnica zalbe na policiju, a nasa policija je previse mekana, gospodja trudnica je trebala sjedati kuci? a ne joj je sad neko kriv za bebu.
16.02.2019 11:33
Munda
Munda: Bravo Barskom portalu. JEDINI IMATE PETLJU DA NAPISETE PUNU ISTINU. Ostali se prilagodjavaju po potrebi. Strah covjeku kalja obraz cesto...
16.02.2019 13:03
Za Mirka
Za Mirka: Kad si tako pametan i branis ove lopovcine i ujedno policiju zasto tako ne postupe sa Kriminalcima no im se izvinjavaju prilikom zaustavljanja. No nasli silu da upotrebljavaju na gradjane koji samo ne vole nepravdu. Zato ne mlati ili ako nisi jedan od njih.
16.02.2019 13:24
Za Mirka
Za Mirka: Najgore je kad covjek nema obraza i mozga dzaba mu svi drugi organi te organe i zivotinje imaju. Zato nesreco ne brani policiju od golorukog naroda i zena. Imaju oni dje da se pokazu da smiju bez da tuku trudne zene i djecu.
16.02.2019 14:43
Zak
Zak: Trydnoj zeni svakako je mjesto u kuci sa muzem i djecom a ova ih ima..a ne da lezi pi plocnicima i glumata Pedja Buskovic takodje ima porodicu..zenu i djecu i sigurno joj ne bi naudio. Sve je to njena gluma i teatralnost Treba da je sramota. I nju i muza koji je pustio da u noc lezi trudna po ulicama
16.02.2019 15:45
Duka
Duka : Zena se bori da joj djeca imaju vazduha i treba
16.02.2019 19:04
baranka
baranka: ZAK, da si gledao snimak i čitao tekst znao bi da Ivana nije u noć ležala na ulici već je to bilo juče ujutru. Za ostatak komentara treba da te je sramota.
16.02.2019 19:34
baranka
baranka: A taj tvoj Buskovic i ostali policajci treba prvo da procitaju i nauce Zakone da bi ih sprovodili, a po Zakonu o unutrasnjim poslovima CG clan 52b trudnice se ne privode.
16.02.2019 19:38
Za Zaka
Za Zaka: Ti si teska Baraba ili si policajac ili njihov spijun. To nije zena nego heroina ako se daj boze promijeni ova vlast treba joj dati ulicu ili trg a ove curke i kokoske za Spuz tamo im je mjesto.
16.02.2019 19:40
Zak
Zak: Toboz trudnice
16.02.2019 21:59
Zak
Zak: Prvo nije joj tu bilo mjesti ni u l je diba dana ako je trudna i ako ima ista Pameti. Drugo ljekari konstativali idsustvo povreda i krvarenja Cista farsa i njeno krisranjw i gluma A oedja je privjereno dobar covjek...casno radi svoj posao
16.02.2019 22:09
crnogorac
crnogorac: da je gospodja imala i gram mozga u glavu śedjela bi kući i pazila to dijete a ne śedjela po ulicama. a u ostalom, utvrdjeno je da je izgubila dijete od virusa, koji je isto vjerovatno pokupila po ulicama..
17.02.2019 14:28
Za tz CG
Za tz CG: Nadji drugi naziv ne brukaj crnogorce. Ponasaj se ko da si normalan. U rupu Blavoru.
17.02.2019 17:35
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
14.10.2020.
8
Vladika
01.10.2020.
10
Kapela
08.09.2020.
20
Komite(tlije)
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar