Ћирилица Latinica
04.02.2018.
Hronika

Imovina Žarka Pavićevića na dobošu

Autor: Redakcija. 1 Ostavite komentar

Poslovni prostori koji su vlasništvo bivšeg gradonačelnika Bara, Žarka Pavićevića, našli su se na prodaji zbog kredita od 350.000 eura. Zaključak o prodaji donio je Privredni sud, koji je ročište za prodaju nepokretnosti zakazao za 16. februar.

Država je poslovne prostore stavila na prodaju po osnovu kredita kod Crnogorske komercijalne banke. Tako su na prodaju stavljena dva poslovna prostora, vlasništvo firme Samba, odnosno Pavićevića. Poslovni prostori se nalaze na prvom spratu poslovno-stambenog objekta u centru Bara. Dva poslovna prostora, površine 29 i 44 kvadrata, oglašena su na prodaju po cijeni od 150.774 eura.

Kredit od 350 hiljada eura kod CKB-a uzela je firma Zavod za izgradnju Bara (ZIB), a poslovni prostori, u vlasništvu firme Samba, bili su obezbjeđenje i stavljeni pod hipoteku za kredit. Kako je vraćen samo mali dio kredita, CKB je tražila da se poslovni prostori prodaju kako bi namirila dio potraživanja.

ZIB je, takođe, firma gdje je Pavićević većinski vlasnik.

Pavićević je osuđen na godinu zatvora jer je zloupotrebom službenog položaja prilikom izgradnje stanova za potrebe zaposlenih u državnoj upravi gradsku kasu olakšao za 1.780.240 eura. Pavićević je u zatvoru proveo pola godine, tako da mu je ostalo malo više od pola kazne.

Pavićević je, kako sumnjaju istražitelji, bez odobrenja o zaduživanju i davanju garancija Skupštine opštine Bar, sa ZIB-om zaključio ugovor o finansiranju izgradnje stambeno-poslovnog objekta u Baru kako bi se riješilo stambeno pitanje zaposlenih u više državnih institucija. Tim ugovorom osumnjičeni Pavićević je sredstvima barske opštine garantovao vraćanje kredita za izgradnju objekta A6 u Baru.

Danijela Krković se sumnjiči da je od 2010. do 2013. godine kao izvršna direktorica ZIB-a u službene isprave unosila neistinite podatke koje je ovjeravala svojim potpisom i pečatom tog preduzeća.

Pavićević je, iznoseći završne riječi, tvrdio da mu je dobrobit sugrađana bila vodilja u cijelom poslu oko izgradnje zgrade za državne službenike. Istakao je da je tužilac odustankom od dijela optužnice koji se odnosi na ZIB potvrdio njegovu odbranu da nije imao namjeru da pribavi korist kompaniji na čijem se čelu nalazio prije nego je postao predsjednik barske opštine.

U istom predmetu bivša izvršna direktorka Zavoda za izgradnju Bara (ZIB) Danijela Krković osuđena je zbog umišljajnog pomaganja Pavićeviću na uslovnu kaznu zatvora od četiri mjeseca koju će odležati ako u naredne dvije godine ne počrši istovjetno krivično djelo. Ipak, njen branilac, advokat Srđan Lješković, uložio je žalbu na osuđujuću presudu.

Odluku u predmetu protiv Pavićevića i Krkovićeve donio je sudija Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Ana Vuković. Kako je sudija pojasnila, tokom postupka utvrđeno je da je Pavićević mimo statuta i bez odobrenja Skupštine opštine garantovao novcem Opštine na način što je zaključio ugovor o jemstvu kojim je obavezao Opštinu Bar da vrati cjelokupni kredit u slučaju da Zavod za izgradnju Bara ne bude uredno vraćao kredit.

U međuvremenu, službenici Specijalnog policijskog tima podnijeli su novu krivičnu prijavu protiv Žarka Pavićevića. Ovom prijavom se sumnjiči da je kao bivši izvršni direkgor Zavoda za igradnju Bar ad počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Pavićević je, kako je saopšteno iz Uprave policije, kao odgovorno lice u pravnom licu Zavod za izgradnju Bar ad, zloupotrebom svog položaja u pogledu raspolaganja tuđom imovinom nanio štetu ovom pravnom licu u iznosu od 96.300 eura.

Izvor: Dan

Komentari
Šušanjanin
Šušanjanin: Sve da mu se oduzme. Primjer za buduće!
21.02.2018 14:01
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
14.10.2020.
8
Vladika
01.10.2020.
10
Kapela
08.09.2020.
20
Komite(tlije)
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar