Ћирилица Latinica
08.09.2018.
Hronika

Katnić oprašta višemilionsku pljačku "Primorke"

Autor: Redakcija 10 Ostavite komentar

Specijalno državno tužilaštvo (SDT), na čijem je čelu Milivoje Katnić, odustalo je od potpisivanja sporazumnog priznanja krivice sa osnivačem preduzeća „Melgonia Primorka“Nebojšom Boškovićem i izvršnim direktorom „Primorke“ iz Bara Svetozarom Markovićem i protiv njih će najvjerovatnije sledeće sedmice biti podignuta optužnica, potvrdio je za "Pobjedu" advokat Ratko Pantović.

Prema saznanjima pomenutog lista, oni će biti optuženi za zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, ali ne i za višemilionsku štetu pričinjenu državnoj kasi za koju su se teretili u fazi istrage. 

Zloupotreba službenog položaja se ogleda u činjenici da su optuženi umjesto za oživljavanje „Primorke“ iz Bara novac iskoristili za pokrivanje kredita Boškovićevih kompanija „Krisma motors“ i „Krisma trejd“.

Krajem jula, Specijalno tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja predsjednika i članova Komisije za kontrolu državne pomoći među kojima je i Predrag Stamatović, bliski saradnik Igora Lukšića koji se u vrijeme potpisivanja sporne garancije nalazio na poziciji ministra finansija.

Upravo je u okviru ove istrage, u svojstvu svjedoka saslušan i Lukšić.

On je u Specijalnom tužilaštvu tvrdio da je potpis na spornu garanciju stavio na osnovu zaključka Vlade, donijetog na osnovu nezakonitog rješenja Komisije za dodjelu državne pomoći.

Naveo je i da mišljenje Komisije nije bilo obavezujuće za Vladu koja je odlučila da se 4.000.000 evra isplati preduzeću „Melgonia Primorka“. Prema navodima iz Naredbe za pokretanje istrage, Svetozar Marković je po nalogu Boškovića, pomogao da se sprovede kriminalan plan koji su osmislili Črtomir Mesarič i Bošković.

Nakon što je preuzeo „Primorku“, Bošković je Svetozara Markovića postavio za izvršnog direktora u toj barskoj kompaniji. Sa te pozicije, on je trebalo da obezbjedi nesmetano uvođenje „Primorke“ u unaprijed planirani stečaj.

Naime, Bošković je u dogovoru sa Mesaričem, 2008. formirao fiktivno preduzeće na Kipru „Melgonia holding limited“. Ova kompanija osnovala je preduzeće u Crnoj Gori „Melgonia“ koje je preuzelo obaveze kompanija „Krisma trejd“ i „Krisma motors“ koje su kupile barsku kompaniju „Primorka“.

Kupovina „Primorke“ se finansirala iz kredita koji je 2010. obezbijedila NLB banka, a zahvaljujući neistinitim prikazanim finansijskim stanjem u preduzećima Krisma trejd i Krisma motors i prikazivanjem da će se namjenski kredit koristiti za oživljavanje proizvodnje u „Primorci“ i isplatu obaveza radnicima. Kredit je isplaćen i na osnovu zaključka Vlade o reprogramu prethodnog duga iako zahtjev nije bio usvojen niti su sredstva kojim se reprogramira dug prošla proceduru dodjele državne pomoći.

Osim ovih garancija, založena je i cjelokupna imovina „Primorke“ objekti, oprema i zemljište površine 66.000 kvadrata koje je u stvari u vlasništvu države. Pošto kredit nije vraćan uredno, banka je aktivirala garancije i hipoteku i na taj način postala vlasnik zemljšta, opreme i objekata bivše „Primorke“ u vrijednosti od 15.000.000 evra, kao i Vladine garancije u iznosu od četiri miliona evra.

Tužilaštvo nije odustalo od nagodbe koja je ranije dogovorena sa bivšom suprugom Nebojše Boškovića i vlasnicom kompanije „Krisma trejd“ Biljane Bošković. Ona će potpis na sporazumno priznanje krivice staviti u ponedjeljak. Ona nije sporila da je potpisala ugovore kojima je bilo predviđeno oživljavanje „Primorke“ .

„Činjenica da je ona kao direktor preduzeća to potpisala gubi svaku mogućnost da se ona brani od toga, tako da je to razlog zbog kojeg je njena odbrana inicirala nagodbu sa Tužilaštvom“, kazao je ranije njen advokat Radoš Kastratović.

Ona je tvrdila da nije znala za planove koje su osmislili prvoosumnjičeni Črtomir Mesarič i njen bivši suprug Nebojša Bošković umjesto oživljavanja „Primorke“.

Komentari
Drndoje
Drndoje: Milivoje Šaletin,sluga i avetinja. Aco ga puni
08.09.2018 12:45
Ina
Ina: Kakav gad od "covjeka". Umrla je odavno pravda i pravo u pokojnoj Crnoj Gori.
08.09.2018 13:35
Jole
Jole: Da li je moguce da niko ne pominje starog lupeža Vlahovica?! On je počeo unistavanje! Ministarkinog oca! E to je bila stara lopovčina!
08.09.2018 14:34
St.Bar
St.Bar: Kod nas se govorilo za nekoga koji slican ovom covjeku Vidi mu glavu sve ceti biti jasno .Sa lovcena vila klice oprosti nam Dubrovnice L.S.C.G.
09.09.2018 09:46
Hrklhus
Hrklhus: Vidji tu telecu facu
09.09.2018 15:03
Bole
Bole: za Jole: slažem se, ali njegov pion Andro Drecun je rasprodao sve nekretnine primorke i onda vjerovatno podijelio lovu š njim. Znači Milivoje, ako ovo čitaš prvo Velja i Andra pa onda ostale apsi.
10.09.2018 07:06
HAHAHA
HAHAHA: E moj Bole pa ti ko da si skruske pao koga on smije uhapsiti ako mu milas ne naredi a da ima imalo pravde ova dvoica sto su urnisala primorku odavno su trbala da budu u prdekanu ali kadija te tuyi kadija ti sudi a CG nazalost ide u ambis
11.09.2018 00:05
malavita
malavita: Dok god su ljudi poput Katnica na celu SDT, od pravne drzave CG nema ni slova P. Kad onaj koji bi prvi morao da bude predmet SDT, da se protiv njega vodi najmanje nekoliko krivicnih postupaka, stoji na celu te "ustanove", svi lopovi i kriminalci ove drzave mogu mirno da spavaju. Crna Gora i njeno SDT moze da vodi postupke jedino protiv male Vidak, namijesta takve afere, ima lazljive sudije, izmislja optuzbe protiv Medojevica (koji je inace prvi javno iznio sav prljav ves ove drzave i sve afere), a ona droga u Bokanov kontejner u Luku Bar i oni silni milioni od cigara, to nista, Katnic tu ima svoj dio, tako da ne shvatam narod ove napacene zemlje koji moze vjerovati ovoj nesrecnoj fizionomiji ni jednu jedinu rijec koja izadje iz njegovih usta. Cim kaze dobar dan slagao je, jer ce taj dan sigurno biti los, licno on ce da ga usere.
14.09.2018 15:01
Za Malavitu
Za Malavitu: Vala boljeg teksta na zadatu temu odavno nisam procitao sve gola istina i da je srece da ovo procita neko ko mijesa karte u ovom nakaradnom sistemu pa da uzme metlu i jednu vecinu ovih sto odlucuju o sudbini nas obicnih smrtnika posalje tamo dje im je mjesto a da na njihovo mjesto dovedu mlade i sposobne ljude koji nemaju afere tipa dubrovnik droga cigarete itd i da rade svoj posao posteno ali onda polako bi stigli do ovih glavnih igraca e zato ce i dalje ostati sve po starome i gradjani dobro pazite da nenapravite kakav prekrsaj koji je vrijedan od 100 do 1000 evra jer cete nagrabusiti sto vise nula to manja opasnost od apsane a zato ima primera da nenenabrajam jer bi tekst bio predugacak pozdrav za Malavitu i sve istomisljenike
16.09.2018 11:16
malavita
malavita : Mi obični smrtnici teško da šta možemo promijeniti, osim izlaskom na ulice. Samo ovako da pišemo i busamo se u prsa junačka, skriveni iza nekih lažnih imena i nadimaka. Kad je Milo dolazio na vlast, on je narod izveo na ulicu da skloni Momira. Kad treba danas njega da sklonimo, niko ne smije na ulicu. Ne boji se narod policije, jer pola tih policajaca stalo bi na drugu stranu linije, no su prodali obraz uz ličnu kartu za 20 eura i vreću brašna, pa će izaći u tom scenariju i javno ko je sve imenom koštao tih mrčnih 20 eura. A onda slijedi sramota, ogovaranja, podsmijavanje... Našem je narodu lakše da živi ovako kako živi, nego da po cijenu te "sramote" skine ovu bitangu konačno s vlasti. Što se mene lično tiče, dabogda prošao kao Čaušeski, uz neki zid, pred streljačkim vodom, jer koliko je zla nanio ovom narodu bolje nije zaslužio. A Katnić, to će sve da padne kao kula od karata u sekund kad gospodar ode, pobeći će glavom bez obzira.
18.09.2018 08:41
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
14.10.2020.
8
Vladika
01.10.2020.
10
Kapela
08.09.2020.
20
Komite(tlije)
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar