Ћирилица Latinica
02.09.2018.
Hronika

Luka Bar poprište obračuna kokainskog i klana švercera cigareta

Autor: Redakcija 4 Ostavite komentar

Bar nikako da siđe sa stranica hronike u domaćim i medijima iz regiona.

Poslednjih dana aktuelna tema je hapšenje sedam ovdašnjih carinika koji se terete za učešće i organizaciju u švercu cigareta preko Luke Bar, odnosno stvaranje organizovane kriminalne grupe koja je državni budžet oštetila za više desetina miliona evra.

Podsjetimo, malo prije toga, policija je zaplijenila pun šleper švercovanih cigareta koji je izašao iz najvećeg južnojadranskog pristaništa. 

Svetu tome prethodila je zaplena oko 40 kilograma kokaina, koji je švercovan u paketima sa bananama.

Prema pisanju portala "Borba", naprasan obračun specijalnih policijskih službi sa švercom droge i cigareta i akterima tih "poslova" o kojima su manje - više znale i "ptice na grani", produkt je žestokog sukoba klanova unutar vladajuće Demokratske partije socijalista.

Unutar Demokratske partije socijalista (DPS) vodi se rat između dva klana koji se bave švercom droge i cigareta, a kulminacija sukoba se tek očekuje, piše pomenuti portal uz pozivanje na izvor iz samog vrha partije na čijem je čelu Milo Đukanović.

Zaplenom cigareta milionske vrijednosti jednom klanu koji se bavi tim unosnim "biznisom" zadat je težak udarac, a sve to je bio odgovor suprostavljenog klana na nedavnu zaplenu kokaina u Luci Bar. Jasno je da su dva klana u žestokom sukobu oko kriminalnih poslova koje kontrolišu, a nedavne akcije zaplene cigareta i droge su jasan signal da sukob prijeti da izbije na površinu.

Nakon zaplene skoro 40 kilograma kokaina, navodi "Borba",  bilo je jasno da je pozadina svega toga obračun unutar samog DPS-a, kako bi se nanijela politička šteta struji koja je gurala Dragana Bokana za gradonačelnika Podgorice.

Nije se dugo čekalo da odgovor tog klana, a kao rezultat toga imamo zaplenu cigareta i razbijanje te kriminalne strukture.

Naravno, u oba slučaja, glavni igrači su ostali van domašaja, a to i jeste bila poenta, kako bi jedni drugima poslali signal da su spremni da u obračunu idu do kraja.

Takođe, sve je očiglednije, kada su u pitanju velike policijske akcije, da nema saradnje između državnih organa, tačnije, da svaki organ samostalno vuče poteze, zavisno od toga ko ga kontroliše od pomenuta dva klana, iako bi borba protiv organizovanog kriminala i korupcije trebala da bude sinhronizovana.

Svjedoci smo da je većina uhapšenih aktera najnovije afere oko šverca cigareta, u koji su umiješani i carinici, iste noći puštena na slobodu, čime je obezvrijeđen rad specijalnog policijskog tima.

Takođe, već tri puta se u Višem sudu odlaže saslušanje zaštićenog svjedoka u predmetu protiv Ranka Radulovića i ostalih koji se između ostalog terete za pripremanje likvidacija policijskih funkcionera, čime se indirektna poruka šalje i timu koji je radi na rasvetljavanju tog predmeta, da nemaju odriješene ruke u radu.

Ova dva poslednja slučaja jasan su signal da unutar sistema postoje opstrukcije, tačnije da dva klana unutar DPS-a, kontrolišu pojedine grane vlasti, ali da niko od njih nema punu kontrolu nad cijelim sistemom.

Nažalost, država i kompletno društvo su nažalost taoci ta dva klana, a sve je izvjesnije da će jesen donijeti nova prestrojavanja, ali i još jaču konfrotaciju glavnih igrača unutar DPS-a - piše "Borba".

Komentari
Cicmil
Cicmil: To se odavno zna. Hapse sitnu boraniju. Sta ce biti s Markovicevim Jokovicem.... ? Veljovic pojacao tim iz mojkovackog klana.... Idemo.....
02.09.2018 12:13
Drndoje
Drndoje: Nece vam ni vračari pomoći uskoro. Sami cete se istrijebiti ako veliki Bog da. Sitno je kako prolaze Sveto, Zarko, Kuljaca, Radjenovic... Mala ce vam Evropa biti da se sakrijete lopine narko dilerske
02.09.2018 12:41
Принцип
Принцип: Милаш шверцује цигаре а конзумира коку. Вас свијет његов кад се надува ...
02.09.2018 12:45
Grgur barski
Grgur barski: Razoblicite ulogu ANB-a i policije u Baru u ovim poslovima !!! Imate materijala....
02.09.2018 18:00
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
14.10.2020.
8
Vladika
01.10.2020.
10
Kapela
08.09.2020.
20
Komite(tlije)
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar