Ћирилица Latinica
05.02.2019.
Hronika

Optužnica protiv 30 ljudi zbog šverca cigareta preko Luke Bar

Autor: Redakcija 13 Ostavite komentar

Specijalno državno tužilštvo (SDT) dostavilo je Višem sudu u Podgorici optužnicu protiv osam službenika Uprave carina i još dvadesetak fizičkih i dva pravna lica, pišu "Dnevne novine".

Prema navodima tog lista, oni se terete za stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, davanje mita, primanje mita i krijumčarenje.

Carinicima Vojinu Lekoviću, Đorđiju Đuraškoviću, Nikoli Masoničiću, Ivanu Nikoviću, Ireni Jovanović, Anđeliji Dabanović, Vesni Kovač i Milutinu Šoškiću na teret se stavlja da su namjerno propustili da vrše službene radnje čime su, zajedno sa ostalim okrivljenima, oštetili državnu kasu za oko 40 miliona evra. Optuženi se terete da su od maja do avgusta prošle  godine prokrijumčarili oko 40.000 paketa cigareta.

Optuženi Šoškić je, navodno, u Specijalnom tužilaštvu priznao da je prihvatio ponudu kolege Gojka Lekovića i za određenu imovinsku korist iz carinske zone Luke Bar propuštao šlepere sa cigaretama bez plaćanja poreza i akciza kojima podliježe ova vrsta robe.

Šoškić, navodno, nije jedini koji je u istrazi priznao nezakonite radnje i učvrstio sumnje tužilaštva i policije u ovom slučaju, navodi list.

I okrivljeni N.Č. i B.Č. su pred tužiocem, govoreći o svojim zaduženjima u lancu, razotkrili na koji način je funkcionisao šverc cigareta. Oni su kazali da su po nalogu P.M. u više navrata svojim kamionima izvozili cigarete iz skladišta slobodne carinske zone, odvozeći je do Podgorice.

U Podgorici su kamione sa robom predavali nepoznatim osobama, koje su je odvozili u njima nepoznate magacine. I okrivljeni Z.P. potvrđuje sumnje istražitelja da je optuženi P.M. imao učešće u inkriminisanim radnjama koje mu se stavljaju na teret.

Z.P. je pred tužiocem ispričao da je P.M. bio zaposlen u njegovom preduzeću i da je u kancelariji preduzeća držao pečate kompanija Lončar šped iz Bara i inostrane firme Konrad Delaver.

Osmoro carinskih službenika uhapšeno je krajem avgusta prošle godine, zbog sumnje da su sudjelovali u švercu cigareta, konkretno onih koje su zaplijenjene početkom avgusta u kamionu na putu Bar Podgorica.

Carinici su uhapšeni u akciji “Kliker”, a kako je ranije saopšteno iz policije, to je nastavak akcije započete početkom avgusta 2018. godine, kada su lišena slobode četiri pripadnika navodne kriminalne organizacije, kada je zaplijenjeno 1.360 paketa cigareta koje su prokrijumčarene iz Slobodne zone Bar na teritoriju Crne Gore.

Komentari
Enes
Enes: Hoće li na kraju ostati netaknuti glavni organizatori šverca cigara i droge preko Luke Bar ? Pitam zbog komša....
05.02.2019 09:12
Kiki
Kiki: Zbori se da su neki carinici ispricali pred tuziocem zabranjenu istinu o ovom najunosnijem poslu u CG.
05.02.2019 09:24
Trajce
Trajce: A ovaj iz sutomora biznismen sto pljacka sve okolo otima kod njega se skladistilo i pretovaralo nista njemu ,navikli smo al bice brzo nece ni on dugo
05.02.2019 09:25
Maršala Tita
Maršala Tita: Zataškaše li onu priču,što je neko krenuo da pjeva?Doći će i to na red.
05.02.2019 09:28
malavita
malavita: Spico i njegova uloga u svemu ovom je vrlo interesantna. Nije valjda da je to vec zaboravljeno, a da ce on, oznacen kao vodja, proci kao da niceg nije ni bilo?
05.02.2019 11:16
Budimorealni
Budimorealni: Pohvataše ove, da bi prikrili prave kriminalce i švercere.Preko ovih ce oprati sav sverc koji rade godinama oni koji su sebi vile i hotele napravili.Kolateralna stetna.Eviva Montenegro!
05.02.2019 15:06
Leko
Leko: Gojka ostavite na miru,on nije kriv samo je sa Talijanima i Albancima dogovarao tranzit i prodaju najtraženije robe.On će se snaći, sigurno će aktivirati svoje veze.Da skratim ,Gojka i družinu smjestiti u HOTEL gdje je tim kretenima i mjesto
05.02.2019 18:13
Ding Dong
Ding Dong: Preko njih će oprati sve što se švercovalo do sada. A što bi s onim kokainom što carinici nađoše u bananama čiji je naručilac bio Voli? To se zataškalo brzo, kao i sav kriminal ljudi, bliskih režimu. Nedugo zatim, popadaše carinici. Hm... Što se dešava sa švercom cigara koji se godinama radi, a svi znamo ko i kako radi? Barska opština je mala, vile ih odaju. Nesrećna li si, Crna Goro... Neće ni ovaj dugački iz Rastoka još dugo, Spuž ga čeka.
05.02.2019 20:44
Banane
Banane: Sta bi sa onim Biznismenom Bananom ko to gura pod tepih pa Bar je mali sve se zna. Zaklela se zemlja raju da se tajne sve doznaju. Pa evo i kuverte poslije mnogo godina izadjose na videlo.
05.02.2019 21:10
miseviii
miseviii: sto ovdje nema 70+ komentara? haha misevi mali
07.02.2019 00:05
bjeliši
bjeliši: za@malavita:Spičo je ugledni građanin našeg grada i molim te da ga ostaviš na mir.On je direktor košarkaškoga kluba i prvi saradnik biznismena i gazde kluba Đoke Pavića. Naravno još niko ne saznade kojim se to biznisom bavi Đoka.Znam da znate no se šalim.Mislim, da se uskoro neće razdvajati ovaj dvojac bez kormilara ni u ZIKSU, samo da ovi carinici progovore do kraja.
07.02.2019 14:46
Vera
Vera : A sto je sa micom perovicem????
10.02.2019 02:09
Dandi Junajtdet
Dandi Junajtdet: Šta će biti sa Dragom Spičanovićem na kraju ?
11.02.2019 23:22
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
14.10.2020.
8
Vladika
01.10.2020.
10
Kapela
08.09.2020.
20
Komite(tlije)
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar