Ћирилица Latinica
28.07.2019.
Hronika

Previše laži i od najlažavije policije u regionu

Autor: Redakcija 17 Ostavite komentar

Piše: Igor Stojanović

 

Nije mi bila namjera da se ponovo upuštam u priču o policiji, ali obim laži koje su naveli u svom reagovanju ne daje mi za pravo da ne  reagujem na tekst "Reagovanje Uprave policije: Postupali smo profesionalno prema Stojanoviću", koji je prekjuče objavljen na ovom portalu, a nakon mog autorskog  teksta o iksustvu koje sam nedavno lično doživio sa crnim uniformama i šefovima tih uniformi.

Najprije, svakako mislim da ni naredni redovi neće interesovati nikog u policiji, niti ću nešto promijeniti, ali ću bar pokazati da nismo svi od onih koji ćute policiji i samo klimaju glavom. Njihovo smiješno reagovanje po copy/paste sistemu objasniću po pasusima, gdje je svaki pasus nova laž, iako su oni "uvijek u pravu", i oni "u svemu postupaju profesionalno i shodno ovlašćenjima".

Čak i kad ovi specijalci mlate momke po gradu, to je profesionalno i shodno ovlašćenjima, jer ih gotovo uvijek pokušavaju uhvatiti sa drogom, ali gotovo nikad u tome ne uspijevaju.

Nisam mogao zaista da prećutim ovoliko laži, pa ću objasniti koliko puta su slagali u svom reagovanju.

Prva laž (prvi pasus): Čak i kada je Interventna jedinica CB Bar 19.07. u večernjim časovima, izvršila "pregled", a ne "pretres" mog druga i mene, oni su i tada u istini, posebno onaj dio da su "tražili od nas da pokažemo stvari koje imamo kod sebe, što smo mi i uradili". U pravu su i u istini, iako nam niko nije tražio da pokažemo stvari, a kamoli da smo mi to uradili (ovo je čak u domenu izmišljanja), već sam ja, znajući da to slijedi kad su nas zaustavili, krenuo da vadim stvari iz džepova, a oni viknuli "ne to, stani, mi ćemo sami". U istini, zaista.

Ovdje moram dodati i 20 evra koje su mi nestale tokom pretresa, na koje niko ni glavu nije okrenuo, a kamoli da to upiše kao zabilješku. Tvrdio sam tada da niko od njih četvorice nije uzeo taj novac, već da je ispao iz džepa u tom mrklom mraku dok su mi vadili mobilni (sve je bilo u istom džepu), međutim, sada tvrdim da su jednostavno nestale tokom pretresa (još jedna laž jer to niko nije ni pomenuo u reagovanju), i želim da mi se da zvanična potvrda o nestanku novca tokom pretresa/pregleda policije. Dakle, pozivam policiju da se javno, putem saopštenja sličnom ovom reagovanju, oglasi povodom nestanka mog novca. Ovdje je nebitno što se radi o "samo" 20 evra.

Druga laž (drugi pasus): "Tom prilikom policijski službenici su saopštili I.S. razlog kontrole, a to je zato što se nalazio u društvu bezbjednosno interesantnog lica, V.G". Apsolutno nije tačno ni ovo, jer su mi rekli da je V.G. bezbjednosno interesantno lice tek kada sam otišao sam u policiju nakon završenog pretresa, rekao mi je lično komandir Zoran Deletić. Ipak, moram priznati da policija jednostavno mora biti u istini čak i kada besomučno laže.

Treća laž (treći pasus): "I.S. je kasnije iste večeri došao u CB Bar kako bi prijavio policijske službenike Intervene jedinice koji su ga prethodno kontrolisali i pregledali, navodeći da su bili neljubazni, kada je i pitao da li policija smije da pretresa građane. Trojica starješina CB Bar su primila na razgovor I.S. i objasnila mu da policijski službenici imaju zakonska ovlašćenja da kontrolišu lica, te da je u konkretnom slučaju nad njim i V.G. izvršen pregled a ne pretres".

I ovdje su slagali, jer ja nisam pitao da li policija smije da pretresa građane, već da li policija, s obzirom da mi je jednom prilikom jedan policajac iz interventne jedinice rekao "da ne smiju sami da gledaju ništa od mojih stvari", smije sama da kopa po mojim džepovima, ili treba da izvadim sve što imam kod sebe, a onda mogu i golog da me skinu ako treba, i da li smiju da mi stavljaju ruke u džepove dok ja ne gledam u tom pravcu, jer mi tako mogu staviti šta hoće i reći da su to pronašli kod mene, te mi nakačiti bilo koje djelo.

Lično komandir Deletić mi je rekao da smiju sami da mi kopaju po džepovima, već samo u izuzetnom slučaju ako imaju provjerenu i tačnu informaciju da kod mene postoji nešto nezakonito. Odakle policiji takva informacija, ako sam ja objasnio da sam sasvim slučajno izašao napolje, jer sam bio bolestan, ali sam ipak izašao samo oko svoje zgrade, na poziv druga da ispušimo po dvije cigarate i malo se ispričamo? Ni ovdje policija nije u istini, a njihovo reagovanje na moj tekst pokazuje se pasus po pasus kao obična laž.

Četvrta laž (četvrti pasus): "Policijski službenici su prema I.S. i V.G. postupali profesionalno i shodno zakonu prilikom pregleda, kao i prilikom prijema I.S. u službene prostorije u CB Bar, i prema ovim licima nisu upotrijebljena bilo kakva sredstva prinude". Ne znam da li se ovo zove laž ili kako, ali komandir Zoran Deletić izbacio me je iz kancelarije hvatajući me pod mišku i gurajući vani, gdje me je predao nekom mladom policajcu koji je stajao ispred kancelarije, a koji me je izveo iz zgrade.

Ovo guranje Deletića, uz hvatanje pod mišku, vjerovatno je profesionalno i shodno zakonu, i nisu upotrijebljena bilo kakva sredstva prinude, pa je policija opet u istini, ako, naravno, ne računamo ovo guranje i hvatanje pod mišku, iako sve liči na sredstva prinude. Nisam, evo, siguran da li da ovo ipak podvedem pod "policijski istinu", jer njihova istina nije ona istina normalnih građana, oni imaju neki svoj svijet u kome važe njihove pravila, a za to je krivo Ministarstvo unutrašnjih poslova, i režim koji im dozvoljava da se ponašaju ovako. Ili da ovo ipak podvedem pod još jednu, petu laž u reagovanju?

Inače, moram zaista reći da je Deletić u početku bio vrlo ljubazan, čak mi je rekao da mi poznaje oca i da će ga odmah ujutro nazvati da mu kaže s kim se družim (što se naravno nije desilo, evo Deletić slaga još jednom). Kad sam mu objasnio da je Vlado moj drug od djetinjstva, i da to nema cijenu (vjerovatno je mislio da će mene sa 41. godinom prepasti kad mi spomene oca), da me njihove službene zabilješke o njemu ni najmanje ne interesuju, njegovo ponašanje se drastično promijenilo, i počeo je da priča sa mnom povišenim tonom. Pitao da me da li sam nešto pio (nakon pola sata normalnog razgovora) i da li sam koristio neke zabranjene supstance, na šta sam tražio alko test, kao i sve testove na sve moguće droge, da dokažem da sam čist. Tada je bukvalno "eksplodirao", i na već pomenuti način me izbacio.

I poslednja, šesta laž (poslednji pasus): "Policijski službenik R.LJ, kojeg I.S. spominje nije navedenog dana bio na poslu odnosno nije bio radno angažovan". Ja Ranka Ljujića nisam spominjao osim u sledećoj rečenici, "Stigao je komandir (za koga sam tek sjutra dan saznao da se zove Zoran Deletić), sa još trojicom kolega, i primio me je u kancelariji na prvom spratu. Osim komandira, iskreno, zapamtio sam samo jednog sijedog čovjeka kratke kose (za koga su mi dan kasnije rekli da se zove Ranko Ljujić, mada ne mogu to i da potvrdim dok ga ponovo ne bih vidio i pitao). Dakle, tek sjutradan mi je jedan policajac rekao da je to možda Ranko Ljujić, kada sam ga opisao, ali sam u tekstu na koji su reagovali rekao da ne mogu da potvrdim da se radi o Ljujiću, dok ga ponovo ne bih vidio i pitao za ime. Ovo ću podvesti pod kategoriju "polulaž", ali svakako da nije istina. Uostalom, gospodina Ljujića sam pomenuo u superlativu, iako možda, eto, nije bio to čovjek na koga sam mislio.

Prema tome, za svaku stavku iz reagovanja sam dokazao da je laž, što smatram velikom sramotom policije. Tako obmanuti javnost, na tako podao način, upućujući građanstvo da sam zapravo ja krivac i negativac u cijeloj ovoj priči, jako je nisko čak i za najlažaviju policiju u regionu.

A i šta bolje očekivati kad su čak 123 registrovane psihički oboljele osobe zaposlene u policiji, a najviše ih je u Baru? Policajci koji imaju dijagnoze pod šifrom F, napunjeni steroidima, pušteni na ulicu da rade šta hoće. Dobitna kombinacija za sve loše što može da se dogodi.

"Ta cifra nije konačna jer uključuje samo službenike kojima je izabrani ljekar u Zdravstvenom centru Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). To u praksi znači da nijesu obuhvaćeni policijski službenici koji zdravstvenu zaštitu ostvaruju po mjestu boravka u drugim medicinskim ustanovama, tako da navedena brojka može biti mnogo veća - kaže predsjednik Savjeta za građansku kontrolu policije Saša Zeković" (citat iz više medija).

A u Baru je bar 60 odsto policajaca negdje sa sjevera Crne Gore, i ja lično bih prilično povećao ovaj broj, mada moguće i da griješim.

Na kraju, moram reći da u policiji radi mnogo dobrih ljudi, poštenih, ali da ih šačica ovih napumpanih od steroida sve stavlja u isti koš. Po meni, ove "naoštrene" treba pod hitno premjestiti u Spuž, da tamo čuvaju zatvorenike, ali i zadnjice, jer su mnogima koji su sada su u Spužu upravo oni "prepravljali zadnjice" i ostale organe.

 

Komentari
Bambi
Bambi: Treba svaki dan navodit primjere njihove bahatosti. Praviti arhivu i kaznjavati ih cim im gazda privatne drzave ode u Spuz.
28.07.2019 09:48
Janez
Janez: Gile, sto ih ne tuzis nego ovako mlatis. Tuzba pod hitno!
28.07.2019 10:47
Netko
Netko: Šteta što narod cijelu policiju gleda kroz desetak ovakvih kretena, i misli da je cijela policija ovakva. A nije! I ko sad više išta da im vjeruje nakon što je Stojanović cijelo njihovo reagovanje argumentima oborio potpuno, dok oni nijedan argument u svoju korist nisu dali, samo ono lažno reagovanje, taman po principu copy/ paste Kako je i napisao?
28.07.2019 11:30
Igor za Janeza
Igor za Janeza: Tužio sam ih Janez, prema njihovoj proceduri prvo, pa treba da prodje 30 dana. Pa kad vidim rezultate, onda ćemo o privatnim tužbama.
28.07.2019 12:50
Nešo
Nešo: Svaka čast Stojanoviću. Ima mnogo kukavica koji ne smiju ni da iznesu istinu. Tebi alal vjere !
28.07.2019 14:14
Boxer
Boxer : Bar ima malo ljudi, teško je naći čovjeka kao Vi, svaka čast za ISTINU !
28.07.2019 14:15
Mrki
Mrki: Poče polako da izlazi na viđelo kakvi su, a to nije do sad još ništa. Ohrabrio si i druge da počnu da govore.
28.07.2019 14:17
Igor Stojanovic
Igor Stojanovic: Janez, oni prvo imaju neku internu kontrolu da vide [ta se ta;no desilo, neka "Pritužba" koju sam podnio, i sad čekam nekih 30 dana da odgovore. Ako ovi junaci na čelu sa Deletićem ne budu kažnjeni, za bar troje od njih imam materijal za privatnu tužbu, pa će se po njima slomiti za svih petoro. Inače, ovo je moje poslednje obraćanje javnosti što se tiče ovog slučaja, osim ako zaista ne izmisle još neku toliko veliku laž da se ne može prećutati sve i da hoću. Od prvog dana samo sam želio da kažem da nas još uvijek ima koji neće ovima u crnim uniformama, pokvarenih jaja (da ih ne stavljam u isti koš sa ok momcima), samo da ćute i klimaju glavom na njihov bezobrazluk, već da prvo javno imenom i pezimenom riješe problem, prvo sa samom policijom, a ako to ne uspije, tužbama i upoznavanjem javnosti kako policija laže građane, kako spinuju te svoje laži, i na kraju, da se ponašaju kao najjači u državi. A tako se ponašaju jer ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića uopšte ne zanimaju ovakvi slučajevi, već sastanci po Evropi sa drugim ministrima, poput ovog poslednje sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Bugarske, Mladenom Marinovim (evo linka ko želi da čita http://www.mup.gov.me/vijesti/208155/Ministar-Nuhodzic-Bugarska-prijatelj-i-partner-u-vanrednim-situacijama.html, ali je cijela priča prdi rabota. Nuhodžić nikako da shvati da prvo svoje kadrove dovede u red, a ne da komandiri momke za crne uniforme traže i selektuju po teretanama, neiživljene dječake, sa traumama iz djetiwstva pa se sada iživljavaju nad normalnim narodom, a mnogima od njih mogu biti tata inače. Kad smo već kod ministra Nuhodžića i Ministarstva, uputio sam dva kratka novinarska pitanja ministru na mejl dosupan javnosti kabinet@mup.gov.me i zamolio ih u petak oko podna da odgovore na pitanja do kraja radnog vremena tog dana. Naravno, nikakav odgovor nije uslijedio, a nije bilo potrebe da tu informaciju guram u ovaj tekst, samo da pokažem koliko naše Ministarstvo unutrašnjih poslova interesuje jedan ovakav "bezopasan" događaj, jer nije bilo nikakvih batina na koje bi onda morao i ministar reagovati. Ali bilo je otimačine gospodine ministe, od strane vaših specijalaca Milićević Radovana, Đurđić Aleksandra, Jošović Žarka i Šoškić Petra, kao i nestanka novca za vrijeme pretresa/pregleda, koji je odmah na licu mjesta uredno prijavljen, ali nikada nisam dobio i potvrdu o tome.
28.07.2019 15:15
Bastro,Mino,Gano,Kaco,Đedo
Bastro,Mino,Gano,Kaco,Đedo: Svaka čast rade vrlo težak posao.Treba uključiti špijunčinu Boža pa bi im bilo lakše
28.07.2019 19:46
Betmen
Betmen: Stavi te boza jankovica on je vrhunski spiuncina nego su ga iz policije ocerali nisu mu dali pripravnicki da odradi zato sto su ga imali u evidenciji ko diler i narkoman
29.07.2019 07:39
Igor Stojanović
Igor Stojanović: Inače, ako je neko zaboravio ko je Radovan Milićević , evo linka da se podsjeti ovog delije: https://www.vijesti.me/vijesti/sad-ces-da-vidis-kako-bije-policija "Milićević je postigao dogovor da bude uslovno osuđen na 11 mjeseci zatvora, ali ni ta kazna se ne bi izvršila ukoliko u roku od dvije godine ne bi učinio krivično djelo", navedeno je u presudi suda. Dvije godine još uvijek nisu prošle, a Milićević je izvršio sledeće djelo, pa neka ga policija kvalifikuje kako hoće - za vrijeme pretresa mene, koji je on sprovodio, meni je iz džepa nestalo 20 eura. Još jednom ponavljam da sam mu prije pretresa rekao da u džepu imam 40 eura, te da sam mu odmah nakon pretresa rekao da imam samo 20. Da se ja pitam, ovo bi bilo krivično djelo kradja, a kako je izvršeno od strane policajca imalo bi i dodatnu težinu i kaznu. Gdje je sada Osnovni sud da preispita moje navode?
29.07.2019 17:43
the walking dead
the walking dead: a šta radi policija sa ovim finim momcima što idu u metadonski centar u dom zdravlja, uzmu po dva buprenorfina, prodaju ih po 8 do 10 eura i onda opet kupe heroin? neka policija, nego što rade ovi iz metadonskog, te doktorke i doktori, prave li im kakve testove da vide drogiraju li se ti momci? jer izgledaju kao sa groblja adams family. ako se drogiraju, kako onda i dalje mogu koristiti usluge metadonskog centra? što im najavljuju testove, što im ne naprave kako kome na prepad? ja sa 48 godina, koji se nikad u životu nisam sreo sa drogom, prepoznam ih čim ih vidim, a ne doktori tamo. svaki dan prolazim tuda kad idem na pauzu sa posla, kad pojedine pogledam ne znam jesu li živi ili smo počeli da živimo u stvarnosti the walking dead. simovića da sretnem negdje u mrak srce bi mi operisano otkazalo. ovi nesrećni doktori im ništa ne mogu, pišu im te recepte za ksalole i ostale sedative, a oni ih posle prodaju kutiju 10 eura i kupuju kokain ili heroin. velika sramota za metadonski centar i doktore koji rade tamo, postali su sprdnja grada! a o policiji necu da pricam mnogo, jer u to vrijeme bar jedno vozilo i nekoliko policajaca stoji tu i sve to posmatra, kako ide "iz ruke u ruku", nekom pare, nekom tablete, nekom droga... najveća pijaca droge trenutno ispred metadonskog centra Bar! hoćete li nadležni preduzeti nešto da se ova djeca spasu? jer njima bi i zatvor bio spas.
30.07.2019 17:22
Za. Don Kihota
Za. Don Kihota: Don kihote izgleda si dokon tj. bez rabote a volis da pises pa nas udavi tvojom pisanijom. U pocetku je bilo kolko tolko interesantno da bi sad preslo u dosadu. Smaras brate previse a vrtis sve jednu istu pricu nista novo. Policija je takva kakva je to je zlo bez kojeg se ne moze bilo i bice i moramo se pomiriti s tim. Digo si brate veliku dzevu a skoro nizbog cega 20 eura i racun pa ti treba da budes srecan sto si tako jeftino proso kad nisu radile vaspitne metode a koje su pitaj tatu pa da napisu zapisnik ometanje sluzbenog lica opiranje napad i sto sta jos a znas kao i mi da se njima vjeruje i da su zasticeni ko bijeli medvjedi. Ima vise primjera dje je sve snimljeno i vidjela citava CG javnost i jeli ko odgovarao ne niko. Pa vidio si onaj rucni rad sto napravise Caki Ivanovicu on nagrdjen i u zatvor a tabadzije na slobodu i sto pise u zapisnik. Ne zelim ti zlo daleko od toga ali se bojim da ne navuces sam sebi vece probleme od ovog sto je bio. Vrana vrani oci ne vadi.
30.07.2019 17:30
Igor Stojanović:
Igor Stojanović:: Ni Milan Adzić, načelnik unutrašnje kontrole, ni Petar Krstajić, šef kabineta policije, nisu mi odgovorili već dva dana, iako sam zamolio za odgovor do kraja radnog vremena još prvog dana kada sam im poslao mejl, na dva vrlo jednostavna pitanja, kako oni gledaju na ovo kršenje zakona policajaca ove jedinice, kao i jednog komandira, a drugo, povodom nestanka mojih stvari tokom pretresa, o čemu nema potpisane zabilješke od niti od strane policije niti od strane mene, te o stvarima koje su mi oduzete za koje takođe nema nikakve potvrde. Dakle, čak i unutrašnja kontrola ne može ništa policiji, ili se jednostavno i ne trudi, već i oni gledaju da slučaj zataškaju i gurnu pod tepih. Kako bilo, sledeća adresa sutra je Veljović, videćemo da li će možda on imati neku ideju kako da opravda ovo ponašanje policije, posebno ovog Milićevića, odnosno da li će mu djelo koje ja napravio tretirati kao krivično, ili će ga i on samo preskočiti, u već dugom nizu policijskog preskakanja odgovornosti za mnoge druge stvari koje su uradili "shodno ovlašćenjima", ali po nekom njihovom kodu, jer zakonski nisu u okviru dozvoljenih ovlašćenja.
30.07.2019 21:23
Odgovor za ovog Don Kihota
Odgovor za ovog Don Kihota: Ne vrtim sve jednu istu pricu, već uvijek iznesem neki novi podatak, čisto da javnost upoznam sa "nečim novim" što je policija uradila. Slažem se sa tobom da je policija takva kakva je, zlo bez kojeg se ne može, ali ne i sa tim da se moramo pomiriti s tim. Nikakva frka nije dugnuta zbog 20 eura i računa, OVO POSLEDNJI PUT OBJAŠNJAVAM, PA KO HOĆE DA SHVATI SHVATIĆE, KO NEĆE, NEKA OSTANE POGNUTE GLAVE. Sve je ovo počelo zbog njihovog bahatog ponašanja te noći, i zbog toga što nema potvrde koju sam potpisao o oduzetim stvarima. Ako nema potvrde, onda je to prekoračenje ovlašćenja, i kršenje zakona, a to mora biti sankcionisano. Ja, za razliku od mnogih, nisam htio da ćutim, već idem od jedne do druge nadležne institucije, redom, da vidimo da li će neka reagovati. Do sada nije nijedna, videćemo još Veljovića sutra, i crnogorska javnost će onda konačno znati da jedan običan građanin ne može da se žali apsolutno nikome u ovoj totalitarnoj policijskoj državi ukoliko bi, eventualno, imao bilo kakav problem sa policijom. Samo da još dovedem do direktora Veljovića, i objasnio sam sve, moja se misija ovdje završava. Osim naravno privatne tužbe za specijalcva koji mi je uzeo račun i napravio djelo - otimačina, kao i protiv Milićevića zbog krivičnog djela - kradja.
30.07.2019 22:20
Za The Walking Dead
Za The Walking Dead: Bravo! E ovo je pitanje!
31.07.2019 13:34
Vasilije
Vasilije: Osim poziva da se navedu primjeri bahatosti radnika MUPa Bar ja zelim da navedem pozitivan primjer. Posto godinama zbog bolesti sam vezan za stan a posto mi je radi ostvarivanja prava u Hrvatskoj bila hitno potrebna potvrda o životu nekako su me "dovukli" do prostorija mupa u Crvenoj banci. Ljubaznost radnika Mupa Bar u ovim prostorijama prevazisla su sva moja očekivanja. Napominjem da sam se MUPu i elektronskim putem obratio za pomoc i da su bili krajnje ekspeditivno da mi omoguće zamjenu istekle l. k. ali nisam mogao ići tim putem zbog hitnosti. HVALA MUPU BAR!
05.10.2019 08:34
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
14.10.2020.
8
Vladika
01.10.2020.
10
Kapela
08.09.2020.
20
Komite(tlije)
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar