Ћирилица Latinica
08.11.2020.
Hronika

Policijska banda i dalje juriša na sveštenike; Plamenci na slobodi nakon protesta građana i apela političara

Autor: Redakcija 13 Ostavite komentar

Odlazeći režim predvođen krajnje kompromitovanim policijsko-tužilačkim strukturama nastavio je obračun sa sveštenicima Srpske pravoslavne crkve i njihovim članovima porodica.

Naime, danas su najprije uhapšeni i u Osnovnom državnom tužilaštvu saslušani protojerej Jovan Plamenac i njegov sin Krsto, a nakon protesta građana Bara i apela dijela medija i lidera DF-a, pušteni da se brane sa slobode.

Njima se na teret stavlja krivično djelo “povreda groba”. Oni su osumnjičeni za navodno skrnavljenje grobnice svog pretka mitropolita Arsenija Plamenca u manastiru Donji Brčeli.

Policija je ranije saopštila da se "incident" dogodio juče, kada su mještani crmničkog sela Brčeli otkrili da je raskopana grobnica mitropolita, sahranjenog u porti manastira prije 300 godina.

Kako je ranije danas objavio portal IN4S, grupa koja sebe zove SELJANI sa komitskim maskama upala je sinoć u manastir Brčeli kako bi optužili sveštenika Jovana Plamenca da hoće da opljačka grobnicu svog pretka Mitropolita Arsenija Plamenca.

Ispred manastira u Brčelima postoji grob bez natpisa za koji se pretpostavlja da pripada Mitropolitu Arseniju Plamencu, pa je pokojni Mitropolit Amfilohije prošle godine dao nalog da se stavi krst sa obilježjem na grob i za to zadužio sveštenika Jovana Plamenca. Da bi bio siguran da je to mitropolitov grob, otac Jovan je sa sinom Krstom podigao ploču da bi fotografisao zemne ostatke sa insignijama, da ima dokaz da je to Mitropolit Arsenije i da bi postavio krst. Međutim, ispod ploče se našla prljavština, šut i kosti od 3 čovjeka, bez naznaka da je neki od njih bio vladika. Šut je očistio kako grobnica ne bi bila više skrnavljena prljavštinom, a ostalo je ne pipnuvši zaštitio i konzervirao kako bi se uz pomoć arheologa utvrdilo kome pripada grob jer se ispostavilo da nije sve kako je očekivao.

 E tu stupaju na snagu patriJote, komite i SELJANI, koji kao i uvjek na lažima kreću u agrsiju i akciju. I ako ni njima samima nije jasno zašto bi otac Jovan otvorio ploču ako nema dobar razlog, upad u manastir kod mirnih monahinja je odlična prilika za politički promociju. U to se sve danas uključila patriJotska policija i barsko tužilaštvo, zajedno sa CDM-om, Portalom Analitika, Pobjedom i sličnima.

Dok Mitropolit Arsenije leži negdje u porti manastira Gornji Brčeli bez obilježja i spomenika, dotle njegovi duhovni i porodični potomci leže u pritvoru barske policije jer su htjeli da mu nađu i označe grob. Ovi aktivisti eksplicitno ne posjećuju ni manastir, niti ovaj grob, makar poslednjih 50 godina.

 

Vladika Metodije: Nepotrebno dizanje tenzija, biće sve s Božjim blagoslovom i u saglasju sa zakonom

Episkop dioklijski g. Metodije kazao je danas u manastiru Gornji Brčeli, da je nepotrebno dizanje tenzija zbog radova na grobnici mitropolita Arsenija Plamenca u manastiru Gornji Brčeli, te da će sve biti završeno s Božjim blagoslovom i u saglasju sa zakonima države Crne Gore.

“Ovo je vrijeme koje je osjetljivo, ne samo u Mitropoliji trenutno, jer Mitropolija je, kao što znate, u žalosti zbog mitropolitovog upokojenja, nego i zbog situacije u cijelom crnogorskom društvu koja je rovita i u nekom vakum stanju. I sad zbog spleta nekih nespretnih okolnosti bojim se da neko ne uzme da dodatno nabija tenzije i pritisak u društvu kada nam je to najmanje potrebno”, kazao je on novinarima nakon protesta dijela mještana Crmnice u Gornjim Brčelima zbog radova na grobu mitropolita Arsenija Plamenca.

Dodao je da sve to što se desilo u krugu manastira nije ništa tako alarmantno niti zlonamjerno da bi neko tu vidio razlog da bi se dizala tolika ujdurma oko cijele priče.

“Jer, ovo je manastir o kome sestre i cijela Mitropolija brinu decenijama i sve što se radilo u njemu, radilo se na unapređenje ove svetinje, nikako ne na njeno skrnavljenje”, kazao je on.

Vladika je kazao da sve što se u manastiru ubuduće bude radilo biće u saglasnosti sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara, odnosno sa svim nadležnim institucijama.

“Tako da je sad ovo vrijeme u kojem je najmanje potrebno dizanje tenzija i ove bure i nemira”, rekao je Episkop dioklijski.

Na novinarsko pitanje šta je sada urađeno, Vladika je rekao da je trebalo da se stavi krst na grobnu ploču mitropolita Arsenija Plamenca.

“I sad, da bi se na krst stavio natpis, treba da znamo da li samo on tu počiva ili ima više njih koji su tu sahranjeni. Zbog toga se podigla ploča. Ali, sve će se raditi u saglasnosti sa nadležnima. Nama je u interesu da sve bude onako kakav je Božji blagoslov i kako nalaže zakon ove države”, zaključio je Vladika Metodije.

Zoran Leković, predsjednik Udruženja Crmničana “13. jul” rekao je da je došao do informacije nekolicine mještana da je došlo do iskopavanja grobnog mjesta radi utvrđivanja identiteta sahranjenih u njemu.

“Pretpostavio sam da tu treba da budu samo Crmničani, međutim, vidim da među učesnicima protesta ima i ljudi sa strane. Ovo je malo neprijatna situacija. Mi Crmničani uvijek smo bili odani i svojoj Crkvi i svojoj državi i uvijek smo znali pametno i umno razmišljamo. I upravo sam došao kao predsjednik Udruženja da, ukoliko bi bilo kakvih ekscesa, kao predsjednik stanem između jednih i drugih i da pokušamo da problem razjasnimo upravo ovako kako to radi naš Vladika”, rekao je Leković.

Nikola Klisić, predsjednik Crkvene opštine crmničke rekao je takođe da problem treba rešavati na “neki najbezbolniji način”.

“Mi Crmničani ne želimo svađu i ne treba nam svađa između nas”, rekao je Klisić i pozvao sve Crmničane da zajednički rešavaju sve probleme i da ovaj problem prepuste nadležnima.

 

Mandić: Uz Plamence svi pravoslavni hrišćani!

Na informaciju o privođenju oca Jovana Plamenca reagovao je predsjednik Nove srpske demokratije, Andrija Mandić. On vjeruje da danas svi pravoslavni hrišćani u Crnoj Gori snažno podržavaju oca Jovana Plamenca i osuđuju neosnovane napade na njega.

„Otac Jovan Plamenac je obavljajući svešteničku dužnost radio samo ono što mu njegova služba nalaže i želio da na dostojanstven i prikladan način obilježi grobno mjesto jednog velikog Vladike naše svete Crkve koji dolazi iz njegove čuvene i slavne porodice. Ko će drugi brinuti o grobovima naših predaka i značajnih ličnosti naše Crkve ako ne sveštenstvo, a pogotovo je u obavezi to da uradi onaj sveštenik kome je taj arhijerej i predak“, naveo je u reagovanju lider NSD.

Mandić ističe da je Otac Jovan Plamenac za poduhvat restauracije i obnove grobnog mjesta vladike Arsenija Plamenca imao još prije godinu dana blagoslov blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i on je taj posao radio odgovorno i predano.

„Oni koji ne shvataju kako taj proces teče koriste trenutnu situaciju da osude oca Jovana koji je samo nastavio djela našeg Mitropolita Amfilohija koji je u toku svoje službe pronalazio, obnavljao i opojao mnoge oronule grobove i rasute kosti naših predaka da bi nova pokoljenja znala za njih“, dodaje Mandić.

Zamjerati ocu Jovanu i osuđivati ga zbog toga mogu samo zlonamjerni ili neznaveni. A mi svi treba da se zapitamo da li bi se i Mitropolit Amfilohije ovako obrušio i osudio našeg dobrog oca Jovana Plamenca kao što su to danas uradili mnogi.

„Znam da bi neki voljeli da se on bavi drugim poslom, posebno onim koji traži svakodnevno uplitanje u tuđe pozive, a Bog vidi koliko je bilo uzvišeno i puno ljubavi, djelo oca Jovana Plamenca. Zato on ima našu punu podršku i uz njega, vjerujem, danas stoji sav njegov vjerni narod„, saopštio je u reagovanju Andrija Mandić, predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta i zaključio:

„Zahtjevam da se odmah puste na slobodu otac Jovan Plamenac i njegov sin, i da se sa diskriminacijom prema njima odmah prekine od strane policije.

 

Knežević: Plamnci bez mrlje, odlazeći režim da se obuzda

Demokratska narodna partija najoštrije osuđuje maltretiranje i hapšenje sveštenika Jovana Plamenca, njegovog sina i ostalih saradnika, i zahtijeva njihovo puštanje na slobodu – navodi se u reagovanju Milana Kneževića, predsjednika DNP i jednog od lidera Demokratskog fronta.

 „Kako saznajemo Jovan Plamenac je samo želio da sredi grob svog pretka i da na njemu postavi krst, a desilo se da je lažno optužen od poklonika komitskog pokreta za devastiranje istog. Kako je sveštenik Plamenac prepoznat kao čovjek bez mrlje u vršenju svojih dužnosti, posvećen vjeri, a koliko znamo i pokojni Mitropolit je neposredno pred smrt posjetio Brčele, pa vjerujemo da je Jovan Plamenac za uređenje groba koji se nalazi kod manastira u Brčelima imao blagoslov. Odlazeći režim treba da zna da je vrijeme napada na crkvu prošlost i da prestane sa ovakvim ponašanjem i progonom sveštenstva„, zaključuje se u saopštenju lidera Demokratske narodne partije Milana Kneževića.

 

Komentari
Владислав
Владислав: Тај брлог од "људи" који су се забринули за наводно скрнављење нема ништа са српским манастиром у Брчеле, који ће они матрак на српски посјед? Отац Јован не смије свом претку да уређује гроб, но ће да пита тај полусвијет, те смрде и тај отпад најгоре врсте, је ли ? Запишите имена начелника полиције и командира и тужилаца који стоје иза ове срамоте, јер морају да одговарају врло брзо, а и тако више неће бити ђе су од 1 децембра. Живи били па виђели. Оче Јоване, драги Крсто, Бог је са вама и сви православци који се нијесу одрекли својих предака у црној Гори.
08.11.2020 23:03
Baranin
Baranin: Tek se sad dps zapitao sto radi spc 30 godina u cg, krece istoriju cg... Plamenac realno nije kriv, on radi ono što je radio 30 godina... Dje ste cg patriote 30 godina!?? Niste imali kad o plačkanja. Srbi se svojski trude da uvjere cg zasto nisu trebali dati glas uri ili demokratama. Dps daju još jednu šansu da se vrati. Cg danas još podjeljenija nego 2006 god... Nadam se odlaskom Miloa i amfija da ce konacno krenuti cg na bolje.
08.11.2020 23:05
МЗС
МЗС: А још који дан па ће и полиција радити свој посао. Свачим се баве само не својим послом. Потпуно су бескорисни. А црмничани из Никшића и Цетиња ће изгубити сврху свог битисања.
08.11.2020 23:10
Veliki Knez
Veliki Knez: Sramota sto cojek napravi, ajde što kostima Šćepana malog kučiće nabranise, sto bar mitropolitu ne daju da pociva, kako bi bilo da neko čeprlja po ristanovome grobu. Ovi pravoslavni popovi da me Bog oprosti su postali nekakvi sektaši. Kuku
08.11.2020 23:10
Pinokio
Pinokio: A ne može ovo da prođe bez Buškovića,a i kako da prođe kad mora da opravda one kredite i apartmane i sve kriminalne prljavštine iza sebe....ali nema spasa ni njemu ni magovcevicu
08.11.2020 23:23
Sanja
Sanja: Otac Jovan i sin mu Krsto olicenja postenja, vrhunski ljudi. Ovi koji su ih hapsili kao da su na svete ljude udarili,bagra ustaska. Je li ih Magovcevic pandur poslao kod Magovcevica tuzioca, rodjenog brata kog je doveo u Tuzilastvu u Bar. Kao sto je svoju snagu doveo u policiju,a i jos jednu osobu sebi blisku, itd. To ce sve biti predmet istrage, i to velike . Neko biljezi, a ima nas dao Bog bas puno koji biljezimo i koje je zaduzio.
08.11.2020 23:31
Luka
Luka: Sarlatan Krivokapic i njegova URA osudili "skrnavljenje" pa se Krivokapic poslije vadio. Aj magare vrci se u jazbinu, nije politika za tebe. A Dritan fukara siptarska, od njega se nista dobro za pravoslavni narod i ne ovekuje. Podrska Plamencima cestitim.
09.11.2020 08:06
Miloš Sutomore
Miloš Sutomore: Još DPS ne može da shvati da je zbog Crkve i većine Pravoslavne Crne Gore izgubio izbore i da nestaje i tone... Pravoslavci, Crnogorci, Srbi. Vi ste jedan narod vi ste braća. Nemoj da dozvolimo da nas Milo ni bilo ko drugi zavadi... Vuk je najopasniji kad je ranjen a DPS i Milo su ranjeni... Ne miruju i sad su mnogo opasni...
09.11.2020 09:23
Niko
Niko: Kakva bi sreća bila u ovoj zemlji, da se ne javljaju notorni lažovi od političara,a naročito ova dvojica koja bi posvađala dvije slike na zidu. Ko vas što pita nesreće jedne, riješiće to država i bogoslovija, šta se vi odmah petljate i još više palite ovaj osiromašeni, nesrećni narod.
09.11.2020 12:24
rolls royce
rolls royce: za Sanju:Nema gore u životu, vodit crkvu u državi koju ne voliš, a još gore, borit se za crkvu koja je instalirana od strane okupatora.Možete vi bilježiti koliko hoćete, globalna politika se mijenja u korist Mila i DPS-a.
09.11.2020 13:09
Fido
Fido: Sta kazete, otvorio grobnicu da prepozna kosti mitropolita. Sram vas bilo sa ovakvim pokusajima pravdanja svega nenormalnog. Za sva nepocinstva se sakrivate Iza Srpstva. Nebrujajte onaj posteni dio Srpskog naroda Bojite li se icega na svujetu, imali Vam ista sveto.
09.11.2020 21:01
Бодин Србски
Бодин Србски: Да је вјечна наша права Србија, приморска и зетско-полимска Србија!!!!!!!!!!!! ДА ЈЕ ВЈЕЧНА ПРАВА СРБИЈА!!!!!!!!!!!
10.11.2020 00:28
Mašan Perov
Mašan Perov: Ni najobičnija stvar se u Crnoj Gori ne može završiti bez velje vardalame. Poznato je da je g-din Jovan studirao astronomske nauke, ali je potpuno nepoznato da se bavi arheologijom. Morao je usaglasiti stavovove sa g-dinom Zagarčaninom, priđe no se dohvatio kazme i lopate, a ne da ugoneta đe može biti grob mitropolita A.Plamenca. Sve da mu je otac ili đed, to se ne radi na taj način.
10.11.2020 14:25
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar