Ћирилица Latinica
07.06.2018.
Hronika

Policijski pritisak na Mirzu Kurgaša, mirovnog aktivistu i kolumnistu “Barskog portala”

Autor: Redakcija 9 Ostavite komentar

Ovih dana, po ko zna koji put, aktivisti NVO "Broj 19" izloženi su pritisku od strane državnih institucija – sapštio je Mirsad Mirza Kurgaš, prvi čovjek ovog udruženja građana, istaknuti mirovni aktivista i humanista.

Kurgaš je pred ovlašćenim licima, morao da objasni okolnosti u vezi devastacije starobarskog Akvadukta.

„Iako su nadležne institucije, nakon saznanja o oštećenju ovog jedinstvenog kulturno-istorijskog dobra neprocjenjive vrijednosti, trebale i morale da preduzmu mjere i radnje na identifikaciji vinovnika ovog vandalskog čina, kao i da se hitno izvrši stručna sanacija, policija je po nalogu Tužioca (!?) nastojala da dođe do podataka ko su naši izvori informacija“ – navodi Kurgaš u saopštenju.

On je podvukao, da će se iz njegove NVO uz poštovanje institucija Države Crne Gore, uvijek odazvati svima koji žele dati svoj doprinos unapređenju društva u cjelini, „kao i očuvanju kulturno-istorijske baštine, ali bez dezavuisanja i podmetačina“.

 

“Slučaj Akvadukt”

“Iakoje od našeg reagovanja prošlo više od tri mjeseca, niko se u vezid evastacije starobarskog Akvadukta nije ni oglasio.

Sve do 1-og ovog mjeseca. Kada me, na mom radnom mjestu, pozivaju dvojica inspektora, da se hitno javim u Centar bezbjednosti Bar. Nedugo nakon njihovog odlaska, dolaziu niformisani policajac i uručuje mi pismeni poziv istim povodom.


Na prijavnici CB-a, odbili su mi vratiti primjerak poziva “ - svjedoči Kurgaš.

Potom, veli, razgovor koji je vođen u CB-u, navodno je iniciran njegovom krivičnom prijavom u vezi oštećenja Akvadukta.


“Problem je jedino što ja tu krivičnu prijavu (imajući u vidu prethodna iskustva sa našim bezbjednosnim i pravosudnim organima), nijesam ni podnosio” – dodaje izvršni direktor NVO “Broj 19”.

U to su, naglašava, mogli da se uvjere i policijski inspektori kada su citirali dio naloga izTužilaštva, gdje se navodi: "izvjesni Kurgaš Mirsad...".

“Obično, podnošenju prijave prethodi navođenje generalija.

S druge strane, tužilac je u cilju dobijanja informacija o slučaju, mogao lično da me pozove, a da policija uradi svoj posao i identifikuje počinioca oštećenja zidina Akvadukta.

Iako su u policiji insistirali da navedem imena lica od kojih sam dobio informaciju o devastaciji akvadukta, odbio sam iz razloga što bi isti, imajući u vidu naše stanje u kompletnom društvu, mogli da imaju posljedica na random mjestu.

Uputio sam policijske inspektore da se o "Slučaju Akvadukt" bliže mog uinformisati na sajtu NVO broj "Broj 19” – zaključuje Kurgaš, koji je i kolumnista “Barskog portala”.

Komentari
Rade
Rade: Mirza je za razliku od tih policijskih protuva i kerova covjek od integriteta i ugleda. Obrazovan, sa stavom, intelektualac, i on se sa njima na svoj nacin, dominirajuci, aposlutno sprda. Podrska za velikog pregaoca, patriotu i Čovjeka !!!
07.06.2018 09:59
Dragan
Dragan: Evo Misko obajvi na fejsbuk da je u pitanju obracun Udbe sa neistomisljenicima nakon izbora. Ako se uzme u obzir tajming kad su te zvali, sve je istina.
07.06.2018 10:22
Маки
Маки: Мирза је легенда. Немам ријечи колико је то частан човјек. Подршка добри човјече!!!
07.06.2018 13:56
Vlado Stijepović
Vlado Stijepović: MIRZA BRATE!! UZ TEBE SMO!!!
07.06.2018 13:59
atko.
atko.: samo napred brate! svaka podrska uz tebe smo
08.06.2018 00:04
Bjelišić
Bjelišić: Vjerovatno Spičo vrši pritisak na Mirzu svojim kerovima. Možda ne bi bilo slabo da malo pritisne ovoga što sjedi pored njega,a omrći budžet Crne Gore za stotine miliona.
08.06.2018 10:34
Slobo
Slobo: Policijska država!
09.06.2018 06:04
List Crne Gore
List Crne Gore: Moja podrska za covjeka koji ocigledno zeli da zastii vrijedno kulturno- ustorijsko nasledje. Licno vas ne poznajem, ali to i nije tema. Zaintrugirao me je tekst i posebno Vas pozitivivan pristup nacionalnom dobru ( prije svega mjesnom!)a postali ste zrtva sulude ideje politickig agresora u smislu zaplasivanha, ispiranja mozga i vajanje covjeka za njih. Svaka Vam cast. Nadam se da cete ostati uspravni i da cete obezbjediti strucne ljude da zastite ono sto nam je vec toliko dugo ostavljeno u nasledje,iz doba velike imperije, ne oskrnavljeno, ne otudjeno i do sada cijenjeno.
10.06.2018 01:12
Duks
Duks: Svaka čast dragom komšiji
12.06.2018 06:23
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
14.10.2020.
8
Vladika
01.10.2020.
10
Kapela
08.09.2020.
20
Komite(tlije)
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar