Ћирилица Latinica
23.01.2019.
Hronika

Preminuo dvogodišnji dječak iz Bara, drugom se bore za život

Autor: Redakcija 3 Ostavite komentar

 Dječak iz Bara star samo dvije i po godine, preminuo je od posljedica gripa, dok se jednom djetetu u Institutu za bolesti djece bore za život.

Ovu informaciju "Dnevnim novinama" potvrdio je direktor Dječje bolnice dr Saša Radović, koji je saopštio da je prije dva dana preminulo dvoipogodišnje dijete, koje je u tu zdravstvenu ustanovu dovedeno nakon desetodnevnog liječenja u bolnicama u Baru i Ulcinju, dok je drugo dijete, staro 14 mjeseci, životno ugroženo.

"Dvoipogodišnje dijete muškog pola je došlo sa komplikacijama u Institut za bolesti djece iz Opšte bolnice u Baru, nakon desetodevnog liječenja. Nezahvalno je sada davati prognoze, jer je riječ o djetetu koje je imalo komplikovanu gnojnu upalu pluća. Ipak, test je potvrdio prisustvo gripa", kazao je dr Radović.

On je kazao da je preminuli dječak adekvatno liječen od izabranih ljekara prije nego je došao u najveću zdravstvenu ustanovu, odnosno da su, kako je kazao, ljekari uradili sve po kliničkom planu hospitalizacije.

"Kod nas je, nažalost, doveden u takvom stanju sa povećanim nivoom ugroženosti, da prosto nijesmo mogli ništa da uradimo uprkos preduzetim mjerama intenzivne njege i reanimacije", kazao je dr Radović.

Kada je u pitanju jednogodišnje dijete čije je stanje za sada, kako kaže prvi čovjek Dječje bolnice, životno ugroženo, brzi test bio je negativan na grip. Objasnio je da procedura predviđa da se uz brzi, radi još jedan test, ali da se rezultati čekaju 24 sata.

"Za 14-mjesečno dijete brzi test na virus gripa je bio negativan, ali ide u tom pravcu. Međutim, mi imamo dva testa, jedan je brzi koji se radi odmah po prijemu, koji nam služi da razdvojimo djecu i da znamo na koju djecu treba da obratimo pažnju. Drugi je test iz krvi, ali mora da prođe 24 sata da bi dobili rezultate. Naravno, pored testa, ključni parametar je klinički nalaz", pojasnio je dr Radović.

Direktor Instituta za bolesti djece kaže da imaju umjereno povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, usljed gripa, ali da su bez obzira na to, preduzeli sve mjere predostrožnosti.

Komentari
Zgrožena
Zgrožena: Da li je moguće da nam djeca umiru od gripa u 21 vijeku!?Liječeno dijete u barskoj bolnici gdje lekara maltene i nema i zašto ga odma nisu poslali na dječju kliniku u Podgorici!?Čekali su da se jadnom djetetu pogorša stanje pa da "reaguju"!!!Žalosno!!!Saučešće porodici,a malom Anđelu da ga Bog primi u Rajskom naselju 😪
23.01.2019 09:57
STRS
STRS: STRASNO!!!!CRNA GORA NEMA PENICILINA!!!
23.01.2019 17:29
Gusar
Gusar: Zali boze,nedaj boze nikome,pa i najvecem krvniku. Drzali su djete nekoliko dana,na karju kad je vec bilo prekasno poslali ga za PG. Ko zeli da umre,slobodno neka lezi nekoliko dana u barsku bolnici,i tu ces umrjeti. Zali boze !!!
23.01.2019 19:06
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
14.10.2020.
8
Vladika
01.10.2020.
10
Kapela
08.09.2020.
20
Komite(tlije)
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar