Ћирилица Latinica
25.02.2019.
Hronika

Puno razloga za istragu: Stotine stranica dokaza protiv Brana Gvozdenovića

Autor: Redakcija 17 Ostavite komentar

Da je iole pravne države bivši gradonačelnik Bara Branimir Gvozdenović odavno bi u najmanju ruku bio po istragom zbog krivičnih djela i kršenja zakona za koja ga sumnjiče NVO, ali i njegov kum Duško Knežević, vlasnik Atlas grupe.

Gvozdenović je bio i dugogodišnji ministar održivog razvoja i turizma, a koordinator je Predsjedništva DPS-a za Bar.

Dejan Milovac iz Istraživačkog centra MANS-a saopštioje da količina dokaza koja se već godinama gomila protiv dugogodišnjeg državnog funkcionera, Branimira Gvozdenovića postaje zabrinjavajuća, ali ni izbliza koliko odsustvo adekvatne reakcije nadležnih državnih organa kada je on u pitanju.

"MANS je tokom proteklih godina podnio na stotine stranica pisanih dokaza koji svjedoče o brutalnom kršenju zakona od strane Gvozdenovića, bilo da se radi o procesu privatizacije, sektoru energetike ili prostornog planiranja", rekao je Milovac.

Dodaje da gotovo ne postoji oblast kojom se Gvozdenović bavio, "a da ona nije rezultirala ozbiljnim sumnjama na korupciju."

 "Informacije koje su od početka ove godine dospjele u javnost iznova svjedoče o brojnim sumnjivim poslovima zbog kojih Gvozdenović još uvijek nije procesuiran. Jedan od njih se odnosi i na zgrade koje u jednom od posljednjih obraćanja pominje i predsjednik Atlas Grupe, Duško Knežević, a koje je gradio Gvozdenovićev kum, Radenko Radojičić.

Istraživanje koje je još 2012. godine sproveo MANS je pokazalo da je Gvozdenović je kao ministar urbanizma svom kumu omogućio da suprotno zakonu i planskim dokumentima, sagradi dvije stambene zgrade, sa blizu 100 stambenih jedinica. U krivičnoj prijavi koju smo tada podnijeli se navodi da je Gvozdenović, zloupotrijebio funkciju ministra urbanizma i kompanijama svoga kuma („RR Inženjering“ i „Kapacity“) 2010. godine izdao građevinske dozvole koje su omogućavale gradnju više etaža nego što je bilo moguće tadašnjim planom za naselje Momišići u Podgorici.

Iako smo tada upozoravali da se time Gvozdenović abolira od kršenja zakona, Skupština Glavnog grada je 2012. godine usvojila izmjene i plana i time legalizovala ovaj dogovor između kumova. Izmjene plana su bile inicirane od strane tadašnjeg gradonačelnika, Miomira Mugoše, koji je takođe bio obuhvaćen krivičnom prijavom kao saučesnik", rekao je Milovac, prenose "Vijesti".

On je rekao da je "nažalost, tadašnje tužilaštvo na čelu sa tužiteljkom Rankom Čarapić odbacilo ovu krivičnu prijavu propuštajući da u potpunosti ispita odnose između Gvozdenovića i Radojičića, ali i njihov interes da na ovaj način krše zakon."

"Ovo je samo jedna od mnoštva krivičnih prijava koje je tokom zadnje decenije MANS podnosio protiv dugogodišnjeg državnog funkcionera. Podsjećanja radi, MANS je Gvozdenovića prijavio zbog učešća u legalizaciji vila na Zavali, privatizacije Svetog Stefana, afere „Snimak“, omogućavanju da suprotno zakona grade investitori poput Brana Mićunovića i kompanija Darka Šarića, pa sve do legalizacije brojnih objekata u Podgorici i na primorju kroz izmjenu planske dokumentacije kada je u privilegovanim investitorima omogućio ne samo sticanje ekstra profita, već i izbjegavanje krivične odgovornosti. Dok je vrlo poznato u čiju korist je Gvozdenović godinama kršio zakon, crnogorsko tužilaštvo još uvijek nije učinilo ništa da ispita koja je bila cijena tih njegovih „usluga“", zaključio je Milovac.

Komentari
Sanel
Sanel: Ko je onaj na slici na lezaljke što im "čuva" švalerke dok se oni dodiruju u vodi.... Kakva moćna slika. Hvala ti Duško Kneževiću, iako ste ista.....
25.02.2019 13:49
Kimi
Kimi: Dosta mu je i Srzentic nabacio para, a koliko se doktor ovajdio ne znam, samo nije baš da su mu samo bale išle
25.02.2019 13:53
Fiko
Fiko: Ne može na dobro da izadje da vaša djeca jedu samo kavijar i imaju milione a naša da su srećna kad imaju za burek i kad možemo da im kupimo knjige. Bog postoji, a žalosno je što odma ne kažnjava prave.
25.02.2019 14:11
Чемпресар
Чемпресар: Хвата ли Брано Мила за чемпрес у води? :)
25.02.2019 14:40
STOJAN
STOJAN: Ovakva LOPOVSKA ELITA moze samo da opstane u ovom " BANANA DRZAVAMA " sa KRIMINALCOM NA CELU
25.02.2019 17:28
Slavko
Slavko: Uhvatili svi vi Mila za stojka, a ne zna se jeli veći nesoj,lopov i splacina Brano ili Knežević, mrtva trka
25.02.2019 18:26
Zalazak
Zalazak: Ovakvi LOPINGERI SAMO ODJE USPIJEVAJU
25.02.2019 18:51
Za. Slavka
Za. Slavka: Jeli Blavoru dje ti vidis razliku izmedju njih troice.Ti nemoze sa tvojim ticijem mozgom da shvatis koji je to kalibar lopova zato ne prdi zagadi okolinu. Usput uhvati ih za kurblu posto jedino to znas. U rupu misu praznoglavi.
25.02.2019 21:09
mirko
mirko: DJE JE VIJEST O KOSARKASIMA i plas.anu na svjetskom prvenstvu!
26.02.2019 08:29
Enes iz stranke
Enes iz stranke: Milasuuu ,cekaju četnici, vehabije,irvasi,cetalji,nesoji,i ostali stocni fond brdsko-brzinski da te ufvali za lijevo jajce
26.02.2019 08:55
do tokija
do tokija: Kad počne da se odmotava duvansko klupko, pa na red dođu Drago i Đoka. Biće veselo.
26.02.2019 09:29
Za do tokija
Za do tokija: Alo srbalju-smrdalju ,vi ne smijete ni do Prištine poći a ne do Tokija...xaxaxa ka vaša posla,od svuda smrdalje ispratili,uiiiip traktoristi
26.02.2019 12:50
do tokija
do tokija: za smrdalja @Za do tokija: SMRDALJU znam da želite odbraniti barskog dobročinitelja, ali nesrećo jedna dobročinitelj to čini sa tvojim i mojim parama.Svake godine odere državu Crnu Goru za stotine miliona eura, koje podijeli sa šefom režima. Tu nema ništa lično nesrećniče, nego treba zaustaviti šverc duvana, oružja i droge.Sve je u rukama Duleta from London.
26.02.2019 13:55
Za do Tokija
Za do Tokija: Alo traktorista,bogu hvala ne zavisim ni od jednih ni od drugih nego od svog rada...Ako ćemo iskreno,i jedni i drugi su lopingeri neviđeni,ali mi je vazda draži domaći lopinger nego lopinger koji bi da ne bude Crne Gore...A smrdalje iz smrdeljije i nisu toliko loši za razliku od ovih irvasa posrbica,vehabija,pedera i ostalog stočnog fonda
26.02.2019 18:41
Martina BlinkMajer
Martina BlinkMajer: Polakote, pratite Branove aktivnosti u Baru, pocnite od Vujacica, i spasavanje 3 sprata im je ucrtao vise nego sto je dozvoljeno, pogledajte DUP Topolica 3 pa cete vidjeti da ostali imaju po 4 sprata oni 7. Zato je dobio pare, Nikola Vijacic je platio 30.000 kaznu za devastaciju prostora, ima sve u dosije u ministarstvu. Srzenitc povezao Vujacica sa Branom i za nagradu dobio stan dje mu je zena drzala nelegalnu ordinaciju. to je pocetak Branovog mesetarenja preko Zorana jer s Zarkom nije mogao da karta kako je mislio. E sad i Zoki i Brano nisu u zavisnoj situaciji, jer nekako vijek placa onaj ko ne treba. Uvijek se nekako Stvoritelj okrene tamo dje bas boli jako tako da ni pare ne pomazu. Mnogo su zla nanijeli drugma, ako im nece suditi Vesna Medenica ima ko ce.
27.02.2019 08:38
Za Martinu
Za Martinu: A sto je sa gradonacelnik om Zarkom njega ne spominjes ili si zaboravila pa i on je tome kumovao isto kao zgrada pored Supa koja ima isto 2_3 sprata vise. Citav DPS ogrezo u kriminalu ali policija, tuzilastvo I Sud sve je u njihovim rukama I rade sta I'm volja ali tako je to u banana drzava a.
28.02.2019 15:30
Cccc
Cccc: Sto portal ne prenosi pisanje portala IN4S obdesavanjima u Baru i sudjenja mafijašu talijanskom u Bariju jer mu je sudbeno za ubistvo baranina. Prenosite u nastavcima te dogadjaje. Ne treba da imate strah jer je drps prošlost.
26.03.2019 09:17
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
14.10.2020.
8
Vladika
01.10.2020.
10
Kapela
08.09.2020.
20
Komite(tlije)
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar