Ћирилица Latinica
09.10.2019.
Kolumne

Srbi Ilirije

Autor: Redakcija 5 Ostavite komentar

Piše: Dragiša Šoć, hadžija

 

Mnogo prije rimskih osvajanja i zaposedanja Helma ( Balkana) Srbi su živjeli na tim prostorima! Kada se pogledaju toponimi sve postaje jasnije! Recimo Serdika je Sofija, Sard je Skadar, a Skodra je Skradin.

Seraljevo je Sarajevo, a Serbinovo Zagreb. Srbica je u Grčkoj na rijeci Bistrici, a imamo još dvije u današnjoj Makedoniji, potom Serbion ili Sermion je Sremska Mitrovica.

Čitav planinski pojas od Durmitora do Starog Vlaha i Šar-Planine se u geokartama tog perioda naziva Srske Planine! Britanska istoriografija povezuje najezdu Dorjanasa povratkom Heraklića, srpske dinastije iz 1105 godine prije Hrista.

Grci su srpskog cara Serba Makaridova zvali Herakle i pripisivali mu čudesne i nadljudske osobine! Takođe, svi antički pisci tvrde za Dorjane da su Iliri! Po Strabonu Makedonija je oblast koja se graniči na istoku rijekom Maricom, a na zapadu Jadranskim morem.

Na sjeveru su joj granice bile srpske planine, a na jugu je obuhvatala i planinu Olimp. Sve ovo potvrđuju i mnoge istoriografske karte, koje su u raznim periodima iscrtavali mnogi istraživači istorije i naučnici koji su predstavljali vrh istorijske misli i djela svog vremena.

Te karte su pokazivale teritorije i društvena kretanja od oko 4 milenijuma prije Hrista pa sve do kraja sedmog vijeka nove ere. Naravno da ih ne mogu ovdje iznijeti, ali svako ko imalo ima interesovanja za istoriografiju može ih lako naći i vidjeti! Takođe Strabon pominje Srbe kao narod Ilirije od Jadranskog mora do Panonije, a za planinu Dinaru jasno i nedvosmisleno kaže srpska planina.

U Herodotovo vrijeme Veneti (Srbi) su bili Iliri koji su jasno isticali da su sa Helma. Rimski istoričar Apije iz prvog vijeka nove ere kaže "da su najslavnija ilirska plemena Tribali". Slično i stotinak godina poslije njega kaže i Dion Kasije, rimski istoričar, koji u svojim spisima uvijek govori Srbi Ilirije!

Sama provincija Ilirikum je u početku bila u oblast od rijeke Neretve do Bojane, ali kasnijim osvajanjima oni su je proširili sve do Dunava, jer su svuda živjela plemena koja su govorila istim jezikom, te je bilo normalno da su pripadali istom narodu.

Iliri se pominju kod raznih antičkih pisaca od 7 vijeka prije Hrista. Govorim o piscima iz antičkih vremena, jer je normalno da ranijih spisa nije bilo, a ako ih je i neko nekada negdje zapisao, sigurno nisu mogli biti sačuvani, jer je tehnološki nivo ljudi onemogućavao tako nešto, ali zato mnogi artefakti koji se i do današnjeg dana pronalaze na ovim teritorijama potvrđuju ovo.

Slavni Šafarik zaključuje da su:"Ilirski Srbi i Lužički Srbi naslijedili svoja imena iz prastarih vremena kada su sadašnja slovenska plemena bila ujedinjena pod zajedničkim imenom- Srbi". Takođe dodaje da su svi govorili jednim jedinim zajedničkim jezikom iz kojeg se postepeno kroz duga kretanja i dugo vremena postepeno razvilo dvanaest jezika.

Nestor Časni Kijevski smatra da su Rusi porijeklom Srbi iz Ilirije sa Helma. Inače, Ilir je bilo ime i sinonim za Srbe sve do kraja 19 vijeka!

Francuz Siprijan Rober kaže da je Dunav srpska rijeka jer su Srbi mnogo prije navodne velike seobe naroda živjeli na području oko rijeke Dunav, u Panoniji sve do Crnog mora, a na jugu u Meziji sve do Jadranskog mora Rimljani su tek pred sam kraj trećeg vijeka prije Hrista došli na Halm i sledećih sto godina u njihovim spisima i govorima nikad nisu pominjali Ilire, kad je trebalo označiti stanovnike ili ljude, nego uvijek izričito su govorili da ratuju protiv Srba.

To potvrđuje i pomenuti Siprijan Rober koji iričito tvrdi :"Srbi su najstariji među Slovenima i oni su preci svih Slovena. Srpska plemena sa Helma sklapaju savez sa Julijem Cezarom koji je bio iz plemena Jula koje je živelo južno i istočno od Naisusa ( Niša), a koji su bili porijeklom Dardani.

Tako se period saveza sa Rimljanima otprilike poklapa sa početkom nove ere i od tada počinje dominacija Srba u Rimskom Carstvu! To je i način da se objasni otkuda toliko imperatora, tribuna i cezara u imperiji koja je bila civilizovani vrh tada poznatog svijeta.

 

(autor je učitelj istorije u penziji i direktor Izdavačke kuće "Jerusalim" iz Bara)

Komentari
Garašanin
Garašanin: Tako je profesore. Probudili malo ove poltrone vlasti što su "zaboravili" i đedovi ko su im bili, a ne tek tako daleki preci. Crnogorci, pripadate najstarijom civilizaciji - SRBIMA !
09.10.2019 09:17
Nego sto
Nego sto: Ako je mene ovo ista jasno tako mi Boga,lakse ti je bilo napisati da je cijela Evropa i Rusija porijklom Srbi .da te barem razumijem no sto palamudis .
09.10.2019 17:27
Vasilije
Vasilije: Mnogo je tema a još više falsifikata!Pitanje svih pitanja u Baru i dukljanosiziji je:KO PORUŠI DUKLJU?
11.10.2019 09:19
flamantes
flamantes: Toponimi sa SER- ne onačavaju etnonime, nijesu iz naziva naroda već socijalnog sloja robova=SERVUS
13.10.2019 00:56
Vijenac za...
Vijenac za...: flamantes evo ti cas iz Vikipedije- Cirilicna verzija ( kao sto vidis koristim oba pisma- ne priadam bolesnicima(. Saljem ti ovo dobronamjerno: "Списак топонима названих по Србима садржи имена насељених мјеста, (градова и села), ненасељених предјела, хидронима (ријека и језера), планина итд. широм свијета, који своје име темеље у имену народа Срби. Такође, списак садржи и оне топониме који се могу повезати са етнонимом Срби. Списак је подијељен према одређеним макрорегионима или континетима, те државама, у зависности од концетрације броја топонима." Pozdrav
11.12.2019 17:18
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar