Ћирилица Latinica
23.11.2020.
Kolumne

Dritan je bitan - za održavanje Milove državne građevine!

Autor: Redakcija 21 Ostavite komentar

PIŠE: Emilo Labudović

Što čovjek gazi sve dublje u rijeku života, svjesno i nesvjesno sve više ima potrebu da sjećanjima na prošlost, na djetinjstvo i mladost, drži glavu iznad vode i da se, kao topac za slamku, drži za najdraže uspomene. Osluškujući eho tih vremena, sve češće čujem glas pokojne majke i njenih priča kojima mi je, dok su napolju bješnjeli vihori snijega, prizivala san na oči. Među brojnim bajkama i pričama koje su njenim kazivanjem poprimale snagu koju napisane nikad nijesu imale, posebno se sjećam one o „Tamnom vilajetu“. Priča govori o pustinjskom karavanu koji je na svom putu zabasao u „tamni vilajet“, gazeći po nekom kamenju.

Dok su se batrgali putem, začuli su glas iz mraka: „to kamenje koje gazite ko ponese – kajaće se, ko ne ponese – kajaće se“!. Neki su razmišljali da je, kad će se već kajati, zaludno nositi kamenčuge, dok su drugi, vođeni znatiželjom, odlučili da ponesu makar po jedan, čisto da vide čime je to kamenje vrijedno kajanja u obje varijante. Kad su izašli na svjetlo dana, otkrili su da je riječ o dragom kamenju. Oni koji nijesu ponijeli, kajali su se što ne uzeše makar jedan, oni koji su ponijeli, kajali su se što ne uzeše makar još jedan.

Sjećajući se te priče, sve češće mi se nameće poređenje sa aktuelnom političkom situacijom nakon izborne „pobjede“ i zavrzlama oko formiranja nove vlade. Jednostavnije rečeno: ko ne uzme Dritana – kajaće se, ko ga ne uzme – kajaće se! Da je Dritan bitan, znalo se čim su se zbrojili rezultati, ali da su njegova četiri mandata važnija od ostalih 37 do mjere koja znači ucjenu tipa „uzmi ili ostavi“ izmicalo je ne samo političkoj već i elementarnoj zdravorazumskoj logici. Ali, politička praksa i u mnogo srećnijim državama zna i za takve primjere „vrednovanja“ izbornog rezultata kada je jezičak na vagi skuplji i od same vage. Ono što čudi je slijepa vjera onih koji u horu ponavljaju „ili Dritan ili kam bek Mila i familije“ ne vide da istu ucjenjivačku snagu ima bilo koji poslanik sa većinske liste „kota 41″, i da je svaki od njih, u bilo kojoj situaciji, za izbor i opstanak Vlade bitan ništa manje od Dritana i Jelušićke mu. Ta neumoljiva izborna i politička matematika, međutim, gubi se u kakofoniji koja prati igrokaz oko izbora nove Vlade i svodi se isključivo na Dritana i njegovu bitnost.

Ali, i od te same „bitnosti“ koja je nesporna (taman koliko i bilo čija sa pobjedničke liste) bitnija je unaprijed definisana i „neupitna“ (što bi rekao Milo) pozicija za koju je Dritan bitniji od svih drugih. Sektor bezbjednosti ili ništa, kojeviteza Dritan i „dritančići“ jer je on i samo on bogomdan za tu namjenu i samo on je dovoljno prijatelj Crne Gore koji će je spasiti od zakletih dušmana iz lijevog skupštinskog krila koje dijeli sa njima. Samo je Dritan dovoljno prozapadan, pronatovan, proevropski, da obezbijedi sigurnost Milove državne građevine, da joj ni cigla ne zafali. U protivnom, eto Mila opet.

Kao neko čiji su prađedovi i đedovi ovu istu Crnu Goru otimali i grobovima branili od njegovih prađedova i đedova (nije po srijedi nikakva nacionalistička pizma već puka istorijska istina koju čak ni Šerbo ne može da porekne) pitam se kako smo kao narod i kao država opstali bez Dritana? Kako je Crna Gora, koja traje evo vjekovima, status „vječne“ stekla tek sa Milom i Rankom, a definitivno potvrđena Dritanom? Kako je uopšte opstala pored ovoliko neprijatelja koje je sama „rodila“ i koji su joj i sada tolika opasnost da je samo Dritan može sačuvati?

Dritan je, na prvi pogled, simpatičan momak. Drčan, okretan, elokventan, obrazovan, nasmijan, rođen za šou na političkom „stejdžu“, ali čak i da ga zamislim na bijelom konju ne mogu da ga doživim kao viteza koji spasava i budi „trnovu ružicu“ iz stogodišnjeg sna. Čak i kada, onako skrušeno i skromno, prizna kako je sposoban i spreman „da nam se nađe i da nam učini“ prihvatajući se bremena odgovornosti koje samo on može da iznese. U tu njegovu sposobnost me nije ubijedio ni mandatar koji se, mimo svih hrišćanskih kanona, baci kamenom na one koji ga nosiše na ramenima i odreče ih se. Jer, da je Dritan dokazani „ekspert“ za bezbjednosni sektor znao bi još poneko osim mandatara. Čulo bi se u Skupštini, pisalo bi u novinama, pričalo bi se po gradu; „mala“ je toliko mala da se u njoj zna koliko ko kvarnih zuba ima a kamoli ko je za šta „ekspert“. Ali, evo, dozvoliću sebi da sam neznaven i neobaviješten i da mi je možda promakla činjenica da je Dritan bitan i po tome a ne samo po činjenici da može da ucjenjuje.

Kako god, ko uzme Dritana – kajaće se, ko ga ne uzme – kajaće se takođe. A kad se vratim priči sa početka ovog teksta, još kao mali shvatio sam da su se, ipak, manje kajali oni što poniješe makar jedan kamen. I tako, između Mila koji je, navodno, otišao i Dritana koji je za to da se na Milovo ni sjenkom ne baci, biram Dritana, šta god to značilo i šta god to donijelo. A kajaću se, znam pouzdano.

(IN4S)

Komentari
Brailovic
Brailovic: Nikad vjere u takve sa danajskim poklonima kao sto je Dritan. Ipak je on šiptar, to nikad ne gubite iz vida.
23.11.2020 09:33
Alkatraz
Alkatraz: Bravo Emilo. Drugim rijecima - Dritan je nuzno zlo u ovoj situaciji. Gori od DPS-a, pokazace vrijeme.
23.11.2020 09:35
Ciko Babaroga
Ciko Babaroga: Citam ovaj tekst i vidjeh sliku i ja se vratih u djetinjstvo moje gospodine Labudovicu. I sjetih se da ste mi vi gopsodine Labudovicu kvarili to djetinstvo i toliko ste mi urezani u pamcenje da vas ja a vjerujem i dostina moje generacije ne moze zaboraviti taj vas glas i te malene ruke za tv govornicom u studiju. Uvjek sam se pitao kako tako mali covjek rastom cita ovakve ratnicke junacke tekstove pune mrznje prema nekim ljudima samo zato sto se drugacije zovu, i bodri neke ljude preko tv ekrana koji idu da ubijaju druge ljude. Svaku emisiju laku noc djeco koja je isla prije dnevnika u 19;30 ste mi vi pokvarili svaki san tih godina. Ili mozda moji mama i tata koji su me pustali na moju 100 puta ponovljenu molbu da ostanem jos malo posle laku noc djeco. mama i tata ili vi??? Vi definitivno. Mislio sam da vas nema od stida da ste se povukli ali avaj zlo nikad ne spava uvjek je tu i neprestano radi nadji necin da zamuti. Isti ste vi kao ovaj protiv koga se sad borite vec 25 godina od kad ste se podjelili iz iste partije. Ja sam se zareko necu moju djecu ostaviti ovdje vama takvima da je neki naredni Emilo Labudovic plasi sa tv dnevnika ili djecu moje djece. Da neko ne shvati pogresno ovo zarekao sam se, da zarekao sam se moja djeca idu vani ako bog dragi da srece i oni a ni njihova djeca nece docekivati neke nove utvare poput vas i ljudi iz toga mracnog doba. Ipak ste vi samo jedan mali covjek sa tv ekrana bas mali, Babaroga djetinstava djece rodjene s kraja 70 i 80 godina prosloga vijeka koja su vas slusala 90 godina sa tv dnevnika posle djecije emisije laku noc djeco.
23.11.2020 09:54
Bagi1234
Bagi1234: Dritan je politicar neopterecen bilo cim i borac za opste dobro.Mislim da je srecna Crna Gora sto ga ima!Vi koji ovo citate zdravi i veseli bili ..cuvajte se koliko mozete jer niko ne zna dokle je korona spremna da ide testirajuci nasu izdrzljivost..imali 9 ili 99 godina.
23.11.2020 10:43
Бодин Србски
Бодин Србски: Да је вјечна наша права Србија, приморско-загорска Србија, као и сва Србија од мора сињега, до Суботице, Саве и Дунава!!!!!!!!!!!!!
23.11.2020 13:38
Bodin Srbski
Bodin Srbski: Dzabe rasrbice i pocrnogorice, pocrnogorčeni Srbi koji ste, po svojoj suštini, najobičniji Milovi janjičari, kljucate i lajkujete ove minuse kada bolno patite od kompleska da ste samo najobičniji naši Srbi iz prave Srbije, primorsko-zagorske Srbije!!!!!!!!!! Ha, ha, janjičari imaginarno-fantazmagorične Crne Gore koja je samo noćno-četinarski pojam srpske katunske nahije!!!!!!! I srpska Katunska nahija je dio prave Srbije, odnosno primorsko-zagorske Srbije!!!!!!!! Prava Srbija neće dozvoliti nikakav crnogorski separatizam jedinoj postojećoj Crnoj Gori, Katunskoj nahiji!!!!!! I ona je naša prava Srbija, ha, ha, ha......!!!!!!!!!!!!!!!!!!
23.11.2020 14:11
rolls royce
rolls royce: Pobogu, Dritane šta se zamaraš sa ovim odnarođenim Crnogorcima, okreni pilu naopako.Onaj trampavac iz Washingtona za kog su skupljali dolare u nadi da će im biti od pomoći odlazi iz "bele kuće"Velesilu vodi katolik bitno drugačiji od Franje iz Rima sa kojim mogu manipulirati.
23.11.2020 15:14
KONDOROV LET
KONDOROV LET: Jos je ziva emilija pa laje isto ko 90tih sto je huskao ljude da idu u rat za mir on milijana baletic i perica djakovic su najveci krivci sto je CG omladina ginula na Dubrovackom ratistu jer su oni svako vece na dnevnik plasirali lazi da na granici ima nekolko hiljada Zengi naoruzanih do zuba i samo sto nisu krenuli u napad na H. Novi da bi se ispostavilo da nije bilo ni Z od Zengi. To je najveca bruka i sramota za CG i crnogorski narod i tu ljagu je tesko sprati i sad ovaj ima obraza da pise nekakve kolumne i ponovo huska narod ovog puta na Musimane i Albance. E pa emilija bas mi te zao sto je DRITAN I TE KAKO BITAN a ti nisi nikad bio i neces.
23.11.2020 15:24
Šestan
Šestan: Čika Babaroga ——- Bravooo za komentar!!! Svaka na mjesto!
24.11.2020 00:11
Banjora
Banjora: Emilo , znamo prognoze tebe i tvojih saradnika...znamo ko su vam bili favoriti ranijih godina ... Bolje ucuti bar do Nove godine...jer ce svako pomislite da navijate da se nista ne promijeni... Ipak si ti ponikao u DPS -u....
24.11.2020 00:16
Ivan
Ivan: Poruka za čika Babarogu. Čitajući vaš tekst suze su mi krenule na oči, sjećajući se svega onoga što nam je 30 godišnja vladavina DPS ostavila. Od ratova za MIr, šverca da preživimo, kriminalizovanih i korumpiranih ustanova i države dovedene na rub propasti. Živjeli smo u jednom poremećenom svijetu i taj sijet je nažalost izrodio poremećene umove. Čudimo se kakav je narod, nije ni čudo šta jeproživio svih ovih godina. Treba nam jedno kolektivno liječenje... Hvala još jednom na komentaru kojim ste me vratili u prošlost. ps da završim KO O ČEMU K...A O POŠTENJU.
24.11.2020 08:50
Božidar...
Božidar...: Sjećaš li se Emilio delijo momaka i ko zna kakav ljudski kvalitetu kad si iza Čejovića pred nejveću svetu teritoriju prelijepog dijela planete Zemlje koja se Crna Gora zove a čiji je naziv Narodna Skupština....i govorio zajedno sa njim OVO FAŠISTI NE BI RADILI... pozivajući tako mene koji sam bio u blizini i ti si me prepoznao...i poštenog pokojnog Božidara Tadića kada onaj junačina uputi jeje da gađa imenovanog...a onda posla ekipu iz Nikšića u Rožaj i plav da ruše lokalnu vlast...pa pošto ne uspe pr i dan drugi dan uze pravoslavni djecu ispred Podgoričana i Nikšićana....a ostalo znaš..a posle u toj Svetoj teritoriji si nam solio pamet...e pa je te javno izaziva na TV duel....pa da se jedan proleter...i skromni sa iskustvom političkim bogat penzioner sa tobom priča...jer ovo mi liči na priču iza leđa za što nijesam vaspitan...naravno ima još..jer.....znam a neću ovako iza leđa...nego direktno...nadam se da ćeš mi kulturno izaći u susret i prihvatiti rijetki izazov..za sada toliko...
24.11.2020 16:37
Nickname
Nickname: Emilo em imaš kretensko ime, em si etiketirani ratni huškač, sjedi dje si umna sirotinjo jer za ništa nisi patuljku isfrustirani i moralna nakazo.
24.11.2020 17:28
Радомир
Радомир: Како овим полуписменим мајмунима Емило набија комплексе. Што се препознаје ова стока антисрпска која лајкује све српске коментаре? Стоко! Мајмуни монтенегрински! Ако има Србина да му је ближи шиптарчина Дритан од Србина Емила тако му у дом пјевало мајмуну!!! Мајмунскоме!!!
24.11.2020 17:34
Viki za Radomira
Viki za Radomira: Gospodine Srpkinka sam, ali mi je blizi svaki dobri covjek ovoga svijeta koji ne misli zlo nikome i ne poziva na zlo bez obzira na boju i naciju i vjeru.Miliji svaki takav od ovoga Labudovica i svih kao on pa da Je 100 puta Srbin. Zbog ljudi kao sto ste vi se i desavaju ratovi zlocini i sva stradanja. Nije sve sto je tvoga i moga roda dobro i posteno i casno to je pogresan nacin shvatanja. Niti su drugi svi dobri i posteni.Dobro je dobro a zlo je zlo. E sad sto je vama zlo dobro to je vas duhovni sunovrat i ne citanje Biblije od pocetka do kraja. A slusate samo CG popove koji nisu bas dobri administratori rijeci gospodnje. Docim su i oni podrzavali i pozivali na rat prije 30 godina. Ja sam rat iskusila i ko ga zeli u kucu mu dosao eto.
24.11.2020 20:48
Seka
Seka: Iz ovoga teksta, zakljucih da je Dritan dragi kamen.😍
25.11.2020 01:14
Jovetic
Jovetic: labudovicu ratni huskacu I zlocincu...dace bog I na tebe da pane koja granata kao na dubrovnik...
25.11.2020 08:45
Бодин Србски
Бодин Србски : Да је вјечна наша права Србија, приморско-загорска Србија, као и сва Србија од мора сињега, до Суботице, Саве и Дунава!!!!!!!!!!!!
25.11.2020 16:01
DVA PAPAGAJA ~BiD
DVA PAPAGAJA ~BiD: Bodine crni sine da ti ides malo preko Drine pitao je Dodik za tebe ko da vas je jedna majka rodila pa srbujte ali necete jos dugo. Zivjeli Drasko i Dritan Bodin vise nije bitan.
25.11.2020 19:52
Vasilije
Vasilije: Gospodin Labudovic uzima previse slobode da,po mom misljenju nepristojno vrijedja druge,posebno one koji nisu Srbi.Iako se da zakljuciti da je imao i licnih tragedija porodicnih to ga ne opravdava za ovakve uvrede a previse umnih i postenih ljudi stoji iza Dritana tako da smatram da Vam ni ovaj portal ne bi smio dozvoliti da svoj nesporni talenat pokazujete na ovaj nacin!
27.11.2020 09:54
Dzoni
Dzoni: Trebalo je u to vrijeme odvratiti hiljade ustasa i hrvatskih koljaca da ne udju i naprave zulum nasoj Crnoj Gori da su htjeli Dubrovnik bi bio sravnjen legitimna odbrambena akcija nase vojske
10.12.2020 12:37
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar