Ћирилица Latinica
09.04.2020.
Kolumne

Krešendo verbalnog divljanja i mržnja u doba korone

Autor: Redakcija 52 Ostavite komentar

PIŠE: dr Vladimir Leposavić

Globalna epidemija noviranog oboljenja pluća je izazvala de facto uvođenje vanrednog stanja, pa je obavljanje većine redovnih poslova i aktivnosti stalo i u Crnoj Gori. Višemjesečne zvanične prijetnje zloglasnim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti su zaustavljene kad se primakla kolektivna ugroženost zdravlja i života ljudi. Mržnja, pak, prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi prokrčila je sebi put.

Ona je svoju prvu sledeću šansu dočekala već onih dana kada je u Crnoj Gori postojala samo strepnja od pojave prvih slučajeva epidemije. Tada je osvanula lažna vijest da su sveštenici manastira Srpske pravoslavne crkve zaraženi smrtonosnim virusom. Prošlo je dana dok su i zaista registrovani prvi slučajevi oboljevanja, ali je istovrsna lažna vijest još jednom odapeta – sa malobrojnih ali upornih medija je ustvrđeno da su zaraženi povratnici iz inostranstva učestvovali na crkvenim litijama, što je demantovano čak i od strane tako zloupotrebljenih građana. Uslijedio je masovniji povratak naših državljana u zemlju i bolesti su uzele maha. Obje.

Posle kraće dramske pauze očigledno loših glumaca, predstava sa istih medija je nastavljena, pa je ubilačka briga za zdravlje države iskazana najprimitivnijim vrijeđanjem većine njenih građana koji su, umjesto vjernicima Crkve, u glas nazvani „lizačima kašičice“. Ovu i ovakvu sintagmu skovali su beogradski mediji diskutabilne profesionalno-umjetničke vrijednosti ali jasno uočljivih ideološko-političkih ciljeva. Nekažnjivost njene javne upotrebe, a time i puni omalovažavački kapacitet, odmah je prepoznat u Crnoj Gori budući da je riječ o jedinoj zemlji čija vlast je pokušala da nezapamćeno nasilje nad građanskim i vjerskim pravima predstavi kao pravni i civilizacijski standard.

Tu čudima u Crnoj Gori nije kraj, jer je narod, i to ne samo pravoslavni, istovremeno iznenadio snagom pobožnosti koja upravo u odanosti Crkvi nalazi svoj, katkad jedini, a bez sumnje autentičan izraz. Zbog toga se u ulozi izvršioca ovakvog novogovora javilo svega nekoliko lica od kojih većina ne potiče iz Crne Gore ili u njoj ne živi. Sugrađani koji su željeli da daju svoj doprinos u ovom jurišu na Srpsku pravoslavnu crkvu odlučili su da djeluju tajno, pa je tako Eparhija budimljansko-nikšićka bila prinuđena da prijavi da je nepoznato lice postavilo, na vratima parohijske crkve, lažno obavještenje kojim, u ime sveštvenstva, poziva vjernike na kršenje vanrednih mjera zaštite.

Bilo kako bilo, u istim crnogorskim medijima je počelo višestruko, povratničko objavljivanje autorskih tekstova čije centralno mjesto ostaje baratanje pozajmljenom kovanicom mrziteljskog značenja. Pokušaj da se na intelektualan način pomogne opštem dobru sveo se na nazivanje Svete tajne pričešća „rednim lizanjem“.

Krešendo ovog verbalnog divljanja u javnom prostoru nastupa kada je čitavo jedno vjeroispovijedanje okarakterisano kao „pošast“ i „neprekidno podsticanje ludih i zbunjenih na intimne odnose“, a cjelokupno sveštenstvo nazvano „bioteroristima u mantijama“. Egzaltirano javljanje o smrti episkopa valjevskog, gospodina Milutina, nalik radovanju, ne treba posebno komentarisati. Time je nestala i poslednja iluzija da se ovo anticrkveno bogotražiteljstvo ikome može prikazati kao hrišćansko.

I dok mantraško ponavljanje o „lizanju kašičice“ nije posvjedočilo naročitu orginalnost izvođača, ono je nesumnjivo potvrdilo njihovu namjeru omalovažavanja. Uvaženi profesor prava, koji je rukovodio izradom sistemskih zakona koji važe u zemljama regiona, uključujući i Crnu Goru, definiše omalovažanje kao „negiranje ili potcjenjivanje vrijednosti koje čine čast jednog lica“.

Sveta tajna pričešća predstavlja jednu od najvažnijih vrijednosti ispovijedanja vjere svakog hrišćanina i sveštenika njegove Crkve. Prema dokumentu „Vjera Svetih Katihizis Istočne Pravoslavne Crkve“, koji čini osnovne izvore autonomnog crkvenog prava, Sveta tajna je „vidljiva sveštena radnja kroz koju Božja blagodat prenosi čudotvorne darove“, ako se ovi „slobodnom voljom usvajaju i izražavaju kroz dobra djela“; dalje, Pričešće predstavlja „Svetu tajnu u kojoj pobožni hrišćani pod vidom hleba i vina primaju istinito tijelo i krv Gospoda našeg Isusa Hrista“. Iako to nije nepoznato ni laicima, jasno je da čak i sam ovaj simbolički čin nije opisan kao obedovanje, već kao „primanje Gospoda Isusa Hrista“ – koji je i ustanovio Svetu tajnu pričešća i od kojeg i prema kojem se i vrijeme računa.

Umanjivanje važnosti vjerskog obreda nije se zaustavilo na njegovom poistovijećivanju sa jelom i pićem, već su pojedinci sišli u podzemlje nepristojnog ponašanja nazivajući, odatle, sveštenstvo i vjerni narod „pravoslavnim lizačima“. Radnja lizanja tipično je svojstvena načinu na koji se hrane četvoronožne životinje, zbog čega, u društvenom govoru, etimologija nije odvela ovu riječ dalje od pojmova izrazito pogrdnog značenja, kao što su „ulizica“, „ulagivanje“ i „laganje“.

Istinitost vrijednosnih sudova u angažovanom javnom diskursu se nužno ne dokazuje, ali njihova očigledna neistinitost predstavlja otežavajuću okolnost kada se takvim sudovanjem krši pravo drugog.

Da ovakvo obrušavanje na Crkvu samo sebe razobličava, pokazuje manijakalno ignorisanje činjenice da je cjelokupno sveštenstvo Crkve, zajedno za vjernicima, postupilo u skladu sa svim novousvojenim propisima i, bez ijednog izuzetka, ograničilo i prilagodilo svoj život i aktvnosti. Štaviše, Crkva je stavila vlastima na raspolaganje svoja sredstva i najodgovornije se uključila u zajedničku borbu protiv zarazne bolesti – nastavljajući da pomaže građanima i zdravstvenim i drugim javnim ustanovama. Vlada Crne Gore je maksimalno ograničila pravo vršenja vjerskih obreda i Crkva se tome nije protivila, upravo iz razloga potrebe zaštite javnog zdravlja. Naprotiv, ispravna odluka Vlade da ne zabrani bogosluženje, makar ono bilo i bez prisustva vjernika, shvaćena je kao dobronamjerna i tako prihvaćena. U uslovima opšteg utiska da se epidemiologija pokazuje transedentalnijom od svake religije, sveštenstvo je iskazalo punu podršku zdravstvenim radnicima i njihovim naporima.

Uprkos svemu ovome, Crkva je zasuta uvredama i to zbog obavljanja Svete tajne pričešća. Zvanično, razlog napada je to što su se episkopi i protojereji usudili da posvjedoče svoju vjeru i kolektivno iskustvo neprenošenja zaraze prilikom uzimanja Pričešća u našoj Crkvi.

Predstavnici Instituta za javno zdravlje i Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti ocijenili su da ovaj vjerski obred nosi sobom „određeni epidemiološki rizik“. Iako je to standard, očigledno nismo u situaciji da ne ocijenimo pozitivnom činjenicu da su predstavnici Vladinih tijela upotrebili izraz „simbolično konzumiranje hrane korišćenjem istog pribora“ – uvažavajući, tako, makar elementarna vjerska osjećanja svojih građana. Crkva je, s druge strane, iskazala potrebu da se njeno pravo na obavljanje Svete tajne pričešća ne zabrani u potpunosti, s obzirom na to da je već svedeno na minimum. Ona nije najavila bilo kakvo protivljenje mjerama zaštite. O pojedinostima, uključujući i način upotrebe svetih sasuda i drugih predmeta takođe se moglo razgovarati u javnosti. Ali nema s kim.

Vrijeme pred nama će brzo pokazati da li je vlast odlučila da se, u odnosu prema Crkvi, do kraja povede pravilima učtivosti i vladavine prava ili će vratiti usamljenim glasovima davno prevaziđenih ideja što bi lako moglo dovesti, po slovu Druge poslanice Petrove, da „potonje bude gore od prvog“. Jer, ako je „rugačima“ dozvoljeno da se ponašaju po sopstvenom nahođenju, onda su nastupila „poslednja vremena“.

U ovom trenutku nije od presudne važnosti raspravljati o obimu dozvoljenih ograničenja slobode vjeroispovijesti i o tome da li su odredbe iz člana 25 i 46 Ustava Crne Gore u međusobnoj koliziji ili nisu. Ovo tim prije što je Crkva i sama ograničila svoje aktivnosti doprinoseći opštem nastojanju da se društvo sačuva od bolesti.

Važno je, međutim, podsjetiti da pravo na dostojanstvo i nepovredivost ličnosti ne može biti ograničeno ni za vrijeme vanrednog ili ratnog stanja i da njegovo kršenje ne može da doprinese zaštiti, već samo da ugrozi zdravstveno i svako drugo stanje. Vlada ima ustavnu, međunarodnu i zakonsku obavezu da obezbijedi apsolutno poštovanje ovog prava. Iako su uvreda i kleveta, kako se to uobičajeno kaže, dekriminalizovane u Crnoj Gori, to ne znači da su uvrede i govor mržnje nekažnjivi. To je potvrđeno brojnim obavezujućim normama, a naročito odredbama Zakona o obligacionim odnosima, Zakona o medijima i Krivičnog zakonika – kojima se, za različite slučajeve, konkretizuje ustavna norma o ograničenosti slobode izražavanja pravom drugog lica na „dostojanstvo, ugled i čast“.

Sloboda izražavanja, naravno, podrazumijeva pravo da se saopšti i ono što se drugima ne sviđa, pa i ono što može da šokira ili uznemiri. Prema evropskom pravu, Crkve i vjerske zajednice dužne su da tolerišu negiranje svojih uvjerenja i učenja. Barem je Pravoslavna crkva poznata po tome da ne pledira na bezgrešnost. To joj je i ime dalo.

Ono što je zabranjeno jeste korišćenje slobode govora na način i riječima koje evidentno imaju za cilj da uvrijede i ponize. U „slučaju Linges“ Evropski sud za ljudska prava je naglasio da se pravo na slobodu govora mora vršiti „u dobroj vjeri“, dok je u „slučaju Oto-Preminger“ presudio o „dužnosti izbjegavanja bezrazložnog vrijeđanja drugih koje ne doprinosi javnoj raspravi i napretku u ljudskim odnosima“.  U istom slučaju, a koji se ticao odnosa slobode govora i slobode vjeroispovijesti, sudije su podvukle da „postoje negiranja prava drugih koja sama sebi oduzimaju pravo da budu tolerisana“. Crnogorski slučaj je upravo takav.

Kada se utrvrđuje o namjeri omalovažavanja, nije odlučujuće mišljenje pojedinca ili neke međunarodne komune, već preovlađujuće shvatanje jednog konkretnog naroda i društva. Ovo posebno dolazi do izražaja u društvima u kojima pripadnici konkretne Crkve ili vjerske zajednice čine većinu, kao što je to bio slučaj sa katoličkim vjernicima u Tirolu, u sporu iz 1994. godine.

U „slučaju Gomez da Silva“, Evropski sud je istakao da je uvredljiv govor, u određenoj mjeri, dopušten u uskopoltičkim debatama i to onda kada se javlja kao reakcija na prethodno izrečene provokacije i isto tako uvredljive stavove.

Potvrđujući praksu Evropskog suda, Savjet Evrope je 2007. godine usvojio Preporuku pod nazivom „Svetogrđe, vjerske uvrede i govor mržnje“, a u kojoj je državama-članicama predočeno da „kriticizam ne smije da se sastoji u namjernim i malicioznim uvredama ili govoru mržnje koji podstiče na uzmemirenje, diskriminaciju ili nasilje“. U istom dokumentu se navodi da se sloboda govora ne može upotrebljavati u vjerskim stvarima na isti način kao i u političkim debatama, zbog čega države imaju pravo da najveća ograničenja slobde govora primjene baš u oblasti zaštite vjerskih prava i sloboda.

Ovo je sasvim razumljivo kada se, pored ostalog, zna da Crkva zabranjuje upotrebu onog što u svom monopolu ima država – a to je prinuda. Na ovim prostorima je, nažalost, više nego poznat manir da se kukavički odnos prema državi kompenzuje nedžentlmenskim ponašanjem prema Crkvi. U želji da se to, u suštini nemoralno, ponašanje opravda, prema Crkvi se često iskazuje i jedna pomodno-sajentistička gadljivost koja sebi pripisuje metodološku superiornost, ama njeni promoteri uporno pokušavaju da supu jedu viljuškom.

Nauka i religija su različite vrste sistema znanja koji svoje zakone i istine ne otkrivaju na isti način. Vjera nije stvar takve materijalističke izvijesnosti koja bi sebe potvrđivala u jednakim vremenskim razmacima ili ratama. To je posvjedočio još Sveti Aurelije Augustin nekoliko vjekova prije tzv. šizme koja je za mnoge, kako se to pokaza u vrijeme ove brige za zdravlje, još uvijek izvor frustracija. On, u svom čuvenom djelu, De Civitate Dei, objašnjava: „Ako bi Bog udijelio svakome ko traži, smatrali bismo da mu treba služiti isključivo radi takvih nagrada, te bi nas tako shvaćeno bogosluženje radije učinilo požudnim i pohlepnim nego pobožnim.

Ovo nije prva epidemija u istoriji i svako ko nastupa kao da ga  vjeroispovijedanje poznato više od dvije hiljade godina zapanjuje, izigrava kosmičku neobaviještenost. Pravo na slobodu vjeroispovijesti je, po svojoj prirodi, kolektivno ljudsko pravo koje se ostvaruje u zajednici sa drugima. Mržnja je, s druge strane, jedino zakonita u svoja četiri zida i tu, ako bolje nije moguće, treba da ostane.

 

Autor je doktor pravnih nauka i član pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske

 www.vijesti.me 

Komentari
On1990
On1990: Zao mi je sto pravi Barani ne dobijaju prostora da se iskazu u Baru, a ne ovaj Lepo.....
09.04.2020 13:15
Evica
Evica: Vlado je car. Pravi Baranin. Porijeklom Vasojevic.
09.04.2020 13:38
Млаки
Млаки: Изузетан интелектуалац, правник, човјек, све што се само пожељети може. Диван осврт на жалосну црногорску збиљу
09.04.2020 13:56
Šapina
Šapina: Ovaj lepi valja gluposti.Nema blage veze o čemu piše.Koja je pozadina litija i za koga ? Ko je naručilac i za koga se sve te gluposti rade.
09.04.2020 14:27
Za SAPINU
Za SAPINU: Prestani da drmas taj KAVEZ ili mijenjaj Terapiju vidis da nisi dobro. Hitno se obrati IZABRANOM dok si na vrijeme.
09.04.2020 15:21
Za evicu "malogradjanku"
Za evicu "malogradjanku" : Uopste nije "vazno" iz kojega je "plemena"!!! Relevantno je ima li sto pametno da kaze 🙏🙏👌👌👋👋
09.04.2020 16:38
Dino
Dino: Sapina i Rolls toliko mrze sebe pa ostale. Samo da nesto kazu protiv, po mogucnosti opozicije.
09.04.2020 16:49
Đedo St.Bar
Đedo St.Bar: U potpunosti se slažem sa Šapinom.To je naš Starobaran koji ima ispravne stavove.Ove četnike mi Crnogorci nemožemo podržati.Stavovi tih srbočetnika su jako bolesni i u današnje vrijeme smiješni.Neka se ljudi zabavljaju ako im to nešto znači.Mi znamo da smo svoji na svome i živjela nam naša CG sa Prešjednikom na čelu.👋
09.04.2020 21:33
Dino
Dino: Đedo, jesam li ti ja cetnik p.ti materina...smetaju ti cetnici ? A koverte ,limenke , afere razne , to ti ne smeta, ?
09.04.2020 23:14
Za djeda
Za djeda: 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪✌️✌️✌️✌️✌️
09.04.2020 23:55
Đedo
Đedo: Dino,Bog ti pomogao.Kod tebe je bolest srbizma uznapredovala pa moraš hitno zatražiti pomoć doktora samo ne Šešelja jer i on ima iste simptome bolesti.Tebi su srbići nešto u kafu stavili zato mlataraš gluposti.Mani se četnika Alaha ti.
10.04.2020 06:49
Dino
Dino: Đedo, ti si ocito ustasa, al neka si zdrao, samo nas starobarane ostavite na miru i idi dje ti basta. Ti volis ove kovertase ocito.
10.04.2020 09:20
Enis
Enis: Bravo Dino, vidi se po lajkovima ko je u pravu. Kovertasi mars odavde.
10.04.2020 09:33
Ilhan
Ilhan: Dino i Enise, razvaljujete ovu boraniju režimsku. Ima nas mnogo više Bogu hvala. Lajk i podrška za vas.
10.04.2020 09:36
Enis
Enis: Hvala Ilhane....
10.04.2020 09:44
Dino
Dino: Ilhane, pozdrav za tebe, đedo,sapina u ostali neka su zdrao, samo neka nas ostave....ps fali nam Eskobar,on je stvarno najjaci ,pravi gospodin. Nadam se da je ok
10.04.2020 09:57
Za dina
Za dina: Ko o cemu "kurva" o postenju!!!Nonstop pricas o koverti, limenci!!!Nadji nesto "novo" inace "batali" 🙏🙏🙏🙏👋👋👋
10.04.2020 11:35
BANJO
BANJO: Za djeda I sapinu,KUKAVCI CRNI.NIKO VAM NE VALJA.MLADI,OBRAZOVANI,POSTENI ,CIVILIZOVANI,VLADO L.,MOZE SVIMA VAMA DA DRZI PREDAVANJE.VI SE NADJOSTE ,DA NALAZITE MANE!?ANONIMUSI!!!DA NEKO VRIJEDJA JEDAN NAROD ,NA OVAJ NACIN STO VI I SLICNI RADITE,JOS NIJE VIDJENO.UDRITE JOS JACE.MOZE VAM SE.IMATE MUNICIJE.OVO JE VASE VRIJEME .(NE)COVJEK MOZE STO HOCE,ALI NE I DO KAD HOCE.VI (TOBOS) BARANI OD TRI VJERE,KOJE NECE DA SE DIJELE!?SVE DOLAZI NA NAPLATU,NAJCESCE OD BOGA!!!
10.04.2020 14:00
🤣🤣🤣
🤣🤣🤣: Banjo stara "Tranjo" misleo sam da si u "Leskovac" 😉 😉 😉 😉 😆😆😆😆
10.04.2020 15:44
Строги центар
Строги центар: Комшије моје коверташи и остала прстолепљива дружино, овако изгледа човјек са високим образовањем стеченим не по Болоњи...Него онако како треба и како је било некад!Овако изгледа човјек који је са највишим оцјенама завршио високе школе не везом родбинским, племенском или вашом омиљеном партијском.Не!Него добро угријаном столицом и уложеним свим собом. Коверташи драги, овако говори образован човјек.За разлику од ваших вођа који мисле да је за било какво обраћање довољно обући одијело, привезат' кравату и то је то. Ааа, еее, хм, пааа, замуцкивања и остали дефекти говорног апарата и одсутност мозга овог пута ће изостати јер овај господин није ваш. Милина чути, оку виђети а души угодно.
10.04.2020 20:25
Aleksandar
Aleksandar: Ajde redakcijo pusti makar jedan komentar i ako ti se ne svidja.... Leposavića znam kao dijete dok je još trenirao fudbal,znam mu sestru koja je predavala hemiju u Meksiko,znam i svu ostalu familiju....tako da o "kvalitetu" nemojte aman,znamo se....poznajemo mi Barani dobro ove ....
11.04.2020 11:05
Za dina, enisa i ilhana 🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳
Za dina, enisa i ilhana 🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳️‍🌈🏳: Vidim da "lajkujete" jedni druge!!! Vjerovatno se i"potezete "🤣🤣🤣😂😂🤩🤩
11.04.2020 13:12
Edin
Edin: Potegni ti mene malo, imas li ime majku ?
11.04.2020 13:33
Enis
Enis: Tikvane, dino ima preko 45 Lajkova, ljudi mu vjeruju, nije kovertas kao ti
11.04.2020 13:43
Za edina&enisa
Za edina&enisa: Hvala na ponudi ali cu "potegnem" koj se na mene "svidja" 😉 😉 😉.!!!! Kad vam je Dino 🦕tako "pametan" ubacite ga u "politiku" 🤔🤔🤔🤔😂😂😂😂😂😂😂👌👌👋👋👋
11.04.2020 15:55
Crni
Crni: Leposavicu samo tako nastavi... Veliki pozdrav i podrska iz Beograda
11.04.2020 18:16
Paprikaš
Paprikaš: Dino bravo, najvise lajkova, ovi zli mogu da ti.....fali nam Eskobar
11.04.2020 21:37
Paprikaš
Paprikaš: Dino rastura ovu bagru,nekoga đeda , šapinu, rollsa,xaxa....đedo u bpenziju mars,kupi prnje
11.04.2020 21:39
Šapina
Šapina: Lepi je pametan,obrazovan i krivo usmjeren.Velika šteta za takav potencijal.No otom potom,možda mu dođe iz guzice u glavu pa progleda.
12.04.2020 06:51
Dino
Dino: Šapina, kako da progleda,da predje na postenu stranu kovertasa ???? Xaxaxa
12.04.2020 09:21
General
General: Sapina,Djedo i ostale vucibatine njima slicne,
12.04.2020 12:52
Šapina
Šapina: Ti si Dino običan seronja, mlataraš gluposti neprestano. Alah će te kazniti ako se ne promjeniš tako da ti nijedna džamija neće pomoći
12.04.2020 13:03
Dino
Dino: Šapina, a sta ce se tebe desiti ? Tebe su gluposti koverte,limenke, klanovi,sveto, migo ? E sram te bilo. Stidi se,treba djeca na bijelo da ti se podizu. Branis vlast korumpiranu...a uostalom vidi se po lajkovima ko valja gluposti...i jos si vidim šovinista, a to ti ne valja
12.04.2020 14:34
Enis
Enis: Dino,svaka cast, u par recenica,sve receno
12.04.2020 16:05
Za 🦕🦕🦕🦕🦕
Za 🦕🦕🦕🦕🦕: Coban frulu "svira" pa je stavi za pas!!! Ti dosadi "bogu" i narodu!!! Bit ce kako ti "kazes" 😉 😉 samo nas "postedi" malo🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏
12.04.2020 16:21
Enis
Enis: Ne moze sa Dinom niko izac na kraj, xaxa. Argumentima pravo u srce gadja,xixi...napred Dino
12.04.2020 20:12
Argumenti🤔🤔🤔🤔
Argumenti🤔🤔🤔🤔: Koverta, limenka????? Daj nesto "novo" 😉 😉???🦕🦕🦕
13.04.2020 08:57
Enis
Enis: Argumentu, imao bi dosta da pisem. Mamlaze zar ti nije i to dosta..
13.04.2020 09:53
za Dina,Ilhana,p-Eisa
za Dina,Ilhana,p-Eisa: Tri jalovke koje čuva Vlah.
13.04.2020 16:50
Za dina
Za dina : Zao mi te "prijatelju"!!! Ovi "tvoji" sto ti tobos daju lajkove i podrzavaju te, kad bi vidjeli gdje se "topis" kamen "bi ti dali!!! Ali svako Mora da ima 🏯" budalu"a u ovom slucaju si to "nazalost" ti 🤥🤥🤥🤥. Ako si musko a cisto "sujmam" udri 🤚u sto i kazi "necete vala vise". 💒 Ili alah??? Ti upomoc 🙏🙏🙏🙏
13.04.2020 19:42
Enis
Enis: Za zadnjega magaronija. Rece fino Paprikaš : vidi se po lajkovima ko je u pravu ,, govedo, sovinisto
13.04.2020 20:02
Paprikaš
Paprikaš: Debilu : vise imaju dino,enis i ilhan lajkova nego svi zajedno
13.04.2020 20:10
Za paprikasa
Za paprikasa: Vi ste "obicna" provincijska "otpad!!! 🤫 🤫 🤫 Uostalom" vracaj "se za Leskovac sos tvoji" opancici "👋👋👋👋👋
14.04.2020 09:32
Za dina, paprikasa, p-enisa, i ostale 🇷🇸 💋👄💋
Za dina, paprikasa, p-enisa, i ostale 🇷🇸 💋👄💋: Lagano se"🔥🔥🔥"a da vam dam moju" Kurblu " Oslo bi to jos" brze "🤣🤣🤣😂😂😂
14.04.2020 11:15
Enis
Enis : Smeta vi sto sam musliman sram vas bilo, a jos na dr.stranu. divo nas razbija..vidi koliko ga vole koliko ima lajkova,xaxa ..mars
14.04.2020 14:12
Za enisa
Za enisa : Vole ga ka 🐮mrtvo tele 😂😂😂😂😂😂😂
14.04.2020 14:42
Enis
Enis: Za zadnjeg brava, bezimenog. Vole tebe kao mrtvog brava...i opet...vidi se po lajkovima ko koga voli, xaxa
14.04.2020 15:29
Za enisa
Za enisa : Nemam nista "protiv" tvoje vjere, tako sam "vaspitan!!! ✌️✌️✌️🙏🙏🙏👋👋👋
14.04.2020 17:00
Enis
Enis : Vidim da nemas, sirite mrznu po netu..
14.04.2020 19:59
Za enisa
Za enisa : U kojem "komentaru" imam nesto protiv tvoje "vjere???? 🤔🤔🤔🤔
14.04.2020 20:16
Enis
Enis : Mars smradu bezimeni, nemate argumente, boli vas sto vas niko ne podzava. Zoves me p enis, a sta je to ? Sprdas se sa mojim imenom jel ?
14.04.2020 22:27
haaha
haaha: Idite vi muslimani sto ne znate ko ste ni sta ste postite i klanjajte,nece vas bog sa litanja nagraditi.Cetnici proizveli ustase ,a ostalo sami zakljucite ako imate cime.......
18.05.2020 22:02
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
14.10.2020.
8
Vladika
01.10.2020.
10
Kapela
08.09.2020.
20
Komite(tlije)
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar