Ћирилица Latinica
24.10.2019.
Kolumne

Plamenac: Andrija Mandić je simbol otpora režimu ucijenjenog Đukanovića

Autor: Redakcija 26 Ostavite komentar


( Portal IN4S objavio je besjedu protojereja Jovana Plamenca, paroha barskog,  izgovorenu na protestnom maršu prije dvije godine, 24. oktobra 2017. godine, kojim je obilježena godišnjica od protesta 24. oktobra 2015. godine, koji je prekinula policija brutalnim nasiljem. Prenosimo je integralno).

***************************************************************

Kada su nas ono, prije dvije godine, na današnji dan, ispred zgrade Skupštine Crne Gore zasuli obogaćenim suzavcem i „topovskim udarima“, ostavši bez vazduha, razbježali smo se kud je ko ugrabio. Ja sam utekao niz Skaline, prema ušću Ribnice u Moraču. Sjeo sam na pižun ispod stijene nad rijekom, grabeći čisti vazduh. Kada mi se vid malo razbistrio od suza, ugledao sam pored mene – Andriju Mandića.

Prodisavši, nastavili smo niz stepenice. Onda su i stazu i mostić ispred nas zasuli suzavcem. Iza nas suzavac, ispred nas suzavac. Bili smo u klopci. Očekujući ih da nas klepe s leđa, udahnuli smo duboko i nastavili bježanje, ušavši u novu agoniju.

Ponovo smo prodisali tek na Nemanjinom gradu. Krenuli smo ka Sahat kuli.

Ubrzo smo sreli ljude koji, u panici, bježe sa te strane. Rekli su nam da SAJ-evci džipovima jure po gradu, upadajući u grupe ljudi, čudom Božijim još nikoga ne usmrtivši, ispaljuju patrone sa suzavcem.

Vratili smo se i nastavili da bježimo prema Pobrežju. Vidjevši da je Podgorica postala lovište, blindirani policajci lovci, a mi – lovina, sklonili smo se u ovaj restoran. Ne na večeru, kako su to poslije izmislili, nego – kao u grm.
Ubrzo su se tu pojavili SAJ-evci. Neke momke koji su se zatekli u restoranu prislonili su uza zid, Marka Ražnatovića položili na pod…

Uhapsili su Andriju Mandića. Za njega su i došli. Locirali su ga, valjda, preko njegovog mobilnog telefona.

Samo što su odveli Andriju, čuli smo da su SAJ-evci prethodno upali u restoran pored „Kristala“. I da su tu prebili neke momke. Kako su nam rekli, SAJ-evci su tamo, grunuvši, upitali: „Gdje je Andrija Mandić“? Neko od mladića koji su se zatekli u kafani, posprdavši im se, otvorio je frižider i rekao: „Nije ovdje“. Polomili su ih. Valjda ti njihovi uređaji ne mogu da lociraju čovjeka baš u stolicu.

Postavljanje bodljikave žice oko režima Mila Đukanovića i njega lično, započetog hapšenjem Andije Mandića u ovom restoranu, u koji se on, gonjen, sklonio, nastavljeno je tragikomedijom rijalitija „Državni udar“, koji je kruna sestrinske saradnje crnogorske i srbijanske obavještajne službe.

Ovaj dan će – nadam se – biti državni praznik u Crnoj Gori. Jer, ovaj dan simbolizuje otpor crnogorskog naroda nasilju antihrišćanskog duha Zapada koji nad njim sprovodi korumpirani režim Mila Đukanovića, čovjeka ucijenjenog ličnom slobodom.

I, nadam se da ću doživjeti da u ovom restoranu osvane spomen ploča na kojoj će pisati: „Ovdje je 24. oktobra 2015. godine uhapšen Andrija Mandić, predvodnik otpora crnogorskog naroda režimu Mila Đukanovića“.

Komentari
Rade
Rade: Živa istina Oče Jovane. Kasnije su nesoji koji su na platnom spisku UDBE, a sa njima i onaj najgori ljudski talog koji glumi opoziciju, izmislili kako ste jeli koljenice u Kristal. To svjedoči o moralnom sunovratu i kukavičluku, ali i o mržnji prema Srbima, jer Vi i Andrija Mandić ste zaista ljudi koji svojom žrtvom svjedočite kako se bori za srpstvo. Andriji je izdajnički režim udario na porodicu, izmislili mu državni udar, sina pokušali da mu ubiju, hapse ga, isto kao i Milana Kneževića, a dokoni izdajnici i špijuni samo bi da pljuju po najboljim srpskim sinovima. Posebno one splačine od Bečića koji je trojanski konj američke ambasade i šiptarskih službi
24.10.2019 08:52
Вања
Вања: Док нас у вјери предвидите ви оче Јоване и у политици Андрија Мандић Срби ће бити на правом путу. Право је чудо да смо се као Срби и одржали и да Фронт опстаје шта нас је све снашло у овом фашистички смећу гдје купљеног Мила подржава Америка и Запад посрани и ђе је НАТО ушао и окупирао нас. Само њих ћемо поспремит много прије него Турке. Свака окупација мора да прође. А злим птицама говно у кљун.
24.10.2019 09:08
Đaga
Đaga: Da pospremite Nato, veliš Vanja!? Vi posrbice ste baš jaki, ahahaa. Idi u rupu i ne bleji. Zapad je civilizacije, idemo u EU, zajebi bre Srbiju, Rusiju i tako te aveti
24.10.2019 09:14
otpor
otpor: Mandic pruza najveci otpor "Budali "sto svako jutro vidi u (Schpigel"
24.10.2019 09:45
Aco
Aco: E dje vas sve ne odrase od batina ,nesoji
24.10.2019 20:26
Za. Vanju
Za. Vanju: Dok vas predvode ove velicine od Mandica i rumijskog popa vicete samo tapkati u mjesto. Kazes dacete ove istjerati prije nego Turke to je sigurno jer Milas moze jos jedno 10- 20 godina a turci su bili 300- 400 a ako vam podmladak ne bude bolji od ovih sadasnjih zaludnjaka mrka kapa.
25.10.2019 00:57
mandic kaze
mandic kaze: Ogledalce,Ogledalce istinu mi kazi"Ko je najljepsi"na svijetu.Pa ti naravno.Znao sam.Kazi ti meni Ogledalce ko je najgluplji na svijetu.Kad si povjerovao da si najljepsi onda znas da si i"Najgluplji"
26.10.2019 21:42
BANJO
BANJO: PODRSKA ZA ANDRIJU I OCA JOVANA.OVI STO MRZE RUSIJU I SRBIJU,NEKA SKINU GACE I PRAVAC JEVROPA,NA CELU SA BECICEM.STRVI IM SE NE VIDJELO.ZA SAD TOLIKO OD MENE,SA ZELJOM DA SE NE VRACATE.ONO,RADI NAPRETKA CG.
27.10.2019 07:38
Noki Nole.
Noki Nole. : Ziv je Banjo nije se suturao niz Rumiju kozna u koju je rupu bio i od koga se krijo.
27.10.2019 13:17
BANJO
BANJO: Za nola,ZIV ,ZDRAV I PRAV.TI SI ZA RUPU.MALI ,JADAN I NIKAKAV.MIJENJAS NIKOVE,NITKOVE.TU SAM ,SAMO CEKAM.SPREMAN!!!
28.10.2019 17:49
Mare Grujova Zubci
Mare Grujova Zubci: Djije ga oni Banjo vragovi ga coce pozobalibas je nekako suto bez njega i njegovih poucnih komentara. Da nije i on odio na vrh Rumije da ga nije napuvao kakav oskrap ili poskok on onako dugacak a usukan da se nije dje suturao niz Rumiju. Erbo tesko on moze pratit tempo onog popa on je ko dimljena ukljeva suv a zilav a jos i trenira uzgor nizdol nema druge rabote. Ovi Banjo moze do ovog naseg Ribnjaka najvise dobacit neka uzme kakvo grdno biciklo i neka vnezba uz zubce niz zupce a posto mi imamo jos dje po kojeg Tovara a izdajemo ih turistima na renta kar njemu cemo dat jednog dzabe. Banjo javi se mrcio se da znamo sto je stobom dosta imamo svojih problema a ne da jos i za tebe mislimo.
28.10.2019 21:21
SRDJA
SRDJA: Slusaj ti protuvo jedna koji spominjes Becica i skidanje gaca nemoj da jedes sa oprostenjem Go.... Vidim da si simpatizer Fronta neka si ali Becica vise ne uzimaj usta da ti ledja ne dodju meksa od stomaka razumjeli ti mene dobro avetinjo avetna.
29.10.2019 01:14
Komita barski
Komita barski: Kakve su ovo protuve na ovu sliku boze sacuvaj i sakloni. E ako ovi bi trebalo da dodju na vlast umjesto ovih dosadasnjih kurajbera neka oni i dalje vladaju bar jos 30 godina dok ove protuve ne odu u raj ili u pakao vec po zasluzi.
29.10.2019 01:55
Noki
Noki: ZDRAV PRAV I SPREMAN BAS MI JEDAN TAKAV TREBA. ZDRAV JAK PAMET NIJE BITNA OSTAO MI JE JEDAN KRS OD AUTA PA DA GA MALO POGURAS AKO SI VOLJAN. ZA PLACANJE NIJE PROBLEM. AUTO MI JE ISPRED BERLINA DO PUMPE ONDA KAD UPALI VOZIM TE DVA TRI KRUGA ZA DZABE JELI POSTENO MUNJO.
29.10.2019 08:45
za srdju
za srdju: Zivimo u demokratiji i Banjo ima pravo glasa,ako treba ko da ga tuce imamo "Uniformisane placenike"pa neka ga oni malo pocesu po ledjima,namoj damu diraju ruke jer nece moci da pise poruke!! Glavu ne moraju jer i tako u nju nema nista.Budi kulturan Srdja pa ga fino pozdravi ako se sretnete ??:-D:-D:-D:-D
29.10.2019 09:46
BANJO
BANJO: Za magare iz zubaca i jada srdju,NAMJERNO PISEM MALIM SLOVIMA,JER NIJESTE ZA VELIKA.ZNAM DA PO OVOM PORTALU PISKARAJU OVI BECICEVI,ZATO SAM VAS NACEO .DA SE ZNA DE STE VI TI ,KOJI NAJVISE NAPADATE OCA JOVANA,FRONT I SRBE.BIO SAM U PRAVU.ISTJERAO SAM VAS IZ RUPE.OVOME SRDJI ,DA ODGOVORIM .NEMAS TI M... ,DA MI STANES NA CRTU.JER VI ,BECICEVI SAMO LAJETE,A KAD VAS COVJEK PITA ,ZA KOJU STE CRKVU,MUK,.KAD VAS PITA ,KOJE STE NACIJE,MUK...!PROTIV SAM DPS,ALI AKO VI TREBA DA MI DODJETE,FALJIMENERS!PPZDRAC SRKI I NE KURAZI SEBE ,JER SI MALA BEBA ZA MENE.ZA OVO MAGARE IZ ZUBACA,OSAMARI SEBE I PRAVAC NA SUTORMAN.UPOZORENJE!!!CUVAJ SE ,JER SU SAD MAGARCI NA CIJENI.SEZONA JE BRANJA DRVA.DA TE NEKO NE NATOVARI,TOVARU!!!ZIVIO FRONT,MITROPOLIT AMFILOHIJE I OTAC JOVAN!!!EVO DA ZNATE DA NE KRIJEM,OSJECANJA.
29.10.2019 12:46
Za. Banja
Za. Banja: Niko od tebe ne trazi da krijes osjecanja drs se svojih pusti ostale a posebno Becica kad spomenes odmah da skocis na noge jeli jasno velicino.
29.10.2019 13:50
za banja
za banja: E moj Banjo voce neobrano,da sam "Peder" a ti Kiwi "Jeb."bih te prvi!Ako neko vec nije???:-D:-D:-D:-D:-D
29.10.2019 14:10
Драгоје Црмнички
Драгоје Црмнички: Бечић је фурунџија, примач. Зато је америма пожељан. Иначе шпијун по професији, полуписмен човјек, са фалц магистратуром. Но боље он да га прима но ја.
29.10.2019 14:29
banda
banda: E moj "Narode"Becic ili manda to su ista"Banda"mi se prepucavamo i zamjeramo preko portala,a oni nista ne rade,plata ide.Kad je Mandicu tako "Lose"u drzavi kojoj cak i himnu ne postuje,sto ceka?neka ide dje mu je bolje,ovdje mu je super,zalaje malo i to je to.
29.10.2019 17:26
volujica
volujica: Ovi ti skide "Gace"Banjo.Cekamo na Red.Bice "Radi reda(Odaspreda ili Reda radi(Otpozadi)" Bjez u cesovi Manastir Cuvaj "Obraz" ocu reci"Guzicu"
29.10.2019 17:39
BANJO
BANJO: ZA OVE STO VELICAJU BECKA,ZABORAVILI STE ,KAKO GA JE RAZBUCAO STIJEPOVIC,NA IZBORIMA ZA GRADONACELNIKA PG.IDE I RAZGOVARA U HRVATSKU,ALBANIJU,SVUDA U OKRUZENJU,SAMO GA NEMA U SRBIJI.KADA SE SREO SA AMBASADOROM RUSKE F.!?KADA JE PROZBORIO NESTO O ZASTITI SRBA U CG!?KADA!? HOCE GLASOVE OD FRONTA.OD DPS ,NI JEDAN.HOCE DA JE PRVI.NECE DA MOZE.KORISTI UDAR NA FRONT,DA SE UZDIGNE,ALI MU NESTO NE IDE!!!LEZI NA SRPSKIM GLASOVIMA,A ZA NJIH ,NI GLASA.ETO VAM GA ,PA SE DRUZITE.ZIVIO FRONT!!!
29.10.2019 21:31
Manda i njegova banda
Manda i njegova banda: Crni Banjo sto su te spopali ovi Montenegrini jedni ti skidaju gace drugi te salju u manastir da se zamonasis treci prijete Becicem cetvrti te salju da jases Tovara kroz Zupce itd. Lijepo te nije bilo jedno vrijeme i bas si bio odmorio ma i mi ali ti neda djavo mira opet cackas mecku i ovi jedva cekaju da se stobom segace. Odmori malo citaj sto drugi pisu i ne javljaj se sto ti ja dobro mislim. Ziv je Banjo umro nije dok je srba i Srbije.
30.10.2019 03:21
BANJO
BANJO: JOK.JOS CU JA VAS DA NERVIRAM.UKLJUCUJETE SE VAS PAR POD RAZNIM NIKOVIMA,ALI ZALUD.SVE VAS TRPAM.TRPACU ,DOK JE SUNCA I MJESECA.VI STE ZA SPRDNJU,ZATO ME CEKAJTE!!!ZNAM STO VAS BOLI I ZATO ,SO NA RANU.NAJBOLJI LIIJEK.PRAVAC NA SUTORMAN.SEZONA DRVA JE .IPPPP TOVARI.
01.11.2019 07:39
SIZIF
SIZIF: Jao, jao, jao Banjo nam je skroz prolupao. Crni Banjo sto te snadje da te pod stare dane montenegrinska omladina na mir ne ostavlja. Ali Banjo na to ni ne haje odgovore svima daje nikom duzan ne ostaje. E moj banjo crnogorski sine nikad neces biti rado vidjen medj srbine man se banjo coravoga posla idi skoncaj sa Velega mosta jedino ti to osta. Man se banjo Sizifova posla i poslije svega Montenegro jos jaca posta a ti banjo po obicaju Tovar osta. Ao banjo posrbice stara za te niko neda ni pet para man se jadan coravoga posla jerbo vidis za sprdnju osta. Dok je sunca i mjeseca i dok se zemlja okrece banjo prestat srbovati nece. Sve to banjo sto ti radis uzalud ti bjese Montenegro sa Milasom samo napred krece robovati vise nece. 🇲🇪🇲🇪 Odluci 🇷🇸🇷🇸
03.11.2019 11:45
Za. Banja
Za. Banja: Banjo javi se mrcio se dje si se skrio djavo te avetnog izio. Znas li Banjo lamo stara da je dosadno bez tvojih komentara. Da nijesi nidao bog dje pud Kotora zalutao jad te ne nasao. Da nijesi dje kroz Zupce trenirao pa da te nije dje oni Tovar u kakav jendek suturao nedaj boze da nijesi na glavu pao pa si i bez ono malo pameti ostao.
06.11.2019 02:16
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar