Ћирилица Latinica
07.08.2020.
Kolumne

Za budućnost Crne Gore

Autor: Redakcija 14 Ostavite komentar

PIŠE: Milenko Jovanović

Opozicija u Crnoj Gori nikada nije imala bolju priliku da ostvari trijumf na izborima od ove koja joj se ukazuje 30. avgusta. Neće je ni imati, sasvim izvjesno, ne bude li je valjano iskoristila. Naravno da se ovim zapažanjem ne otkriva ništa nepoznato. Ipak, pozornost svih opozicionih aktera važne izborne utakmice koja je u toku, više je nego neophodna.

Uprkos tome što grogirani i do kraja kompromitovani DPS računa na svoje standardne resurse (fantom birače, dio kupljenih „pečalbara“, kupovinu ličnih karata, stanje sa korona virusom), izgledi za pobjedu te partije i njenih tradicionalnih privezaka, u aktuelnom ambijentu su u domenu naučne fantastike.

Pokušaj brutalnog i divljačkog otimanja imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori kao institucije sa ubjedljivo najvećim povjerenjem građana, kroz nasilno stvorene formalne pretpostavke, dovoljan je razlog da se omražena vlast u političkom smislu baci na koljena i arhivira za sva vremena. Na korist pravde, odnosno građana i države, podrazumijeva se!

To je, bez dileme, glavni adut opozicije u ovoj kampanji, ali se nikako u drugi plan ne smiju gurati ni oni drugi, poput činjenice da je Crna Gora već duži niz godina država bez privrede, sa zakatančenim i opljačkanim preduzećima i desetinama hiljada radnika ostavljenih na ulici. Ali i država u kojoj caruje organizovani kriminal, i gdje imamo nepodnošljivo veliki broj nerasvijetljenih ubistava, pri čemu je odgovornost isključivo na institucijama kontaminiranim neradom, nemoralom, nepotizmom i bahatošću njihovih čelnika i činovnika.

U Crnoj Gori je ogroman broj gladnih ljudi, i po tome smo, nažalost, apsolutni lideri u regionu.

I najprepoznatljiviji režimski „istraživači“ poput Bešića, uveliko prave otklon od sponzora, priznajući značajnu dominaciju opozicije u odnosu na DPS u ovom trenutku, kako smo to ovih dana imali prilike da čujemo i pročitamo.

Partije Mila Đukanovića se više niko ne plaši, ali ni njega personalno. To je postalo jasno kao dan. Energija građana riješenih da mijenjaju Crnu Goru je ogromna. Apstinenti su se konačno probudili! Vojnici, oficiri, policajci, profesori, medicinari, novinari, pomorci – svakim danom sve snažnije demonstriraju opredjeljenje za promjenama, prije svega braneći Crkvu od ataka ateističke vlasti.

Svakako da su najveća očekivanja od velike narodne koalicije „Za budućnost Crne Gore“, koju predvode univerzitetski profesor Zdravko Krivokapić i Demokratski front, kao najveći subjekt u opoziciji. Oni su istorijsku odgovornost za kojom se nisu krili vapaji opozicione javnosti, već pokazali samom činjenicom da su se ujedinili.

Zaslužuju istinske pohvale Goran Danilović i Andrija Mandić, koji su se odrekli poslaničkih mandata i dali šansu novim licima iz svojih stranaka. Ne mora se imati baš slonovsko pamćenje pa se prisjetiti da su lideri opozicije, kojima prečesto iznalazimo mane, znali i za veće žrtve od mandata u crnogorskom parlamentu.

Prilično je nemoralno „zaboravljati“ da je Andriji Mandiću najdoslovnije i život visio o koncu nakon dvije sedmice stravičnog štrajka glađu u koji je stupio u znak protesta zbog nečasne odluke Vlade Crne Gore da prizna lažnu državu „Kosovo“. Valjda je suvišno podsjećati kroz kakav je pakao prolazila Mandićeva porodica zbog njegove nepokolebljivosti u političkim stavovima i ideološkom opredjeljenju svih godina za nama.

A tek o žrtvi koju još uvijek podnosi zajedno sa Milanom Kneževićem i drugim ljudima kojima se onako necivilizacijski i siledžijski pakuje krivica za lažni državni udar koji je osmišljen u kabinetu diktatora sa ciljem da se nekoliko sati pred zatvaranje biračkih mjesta na dan izbora 2016.godine spriječi trijumf DF-a i ostatka opozicije, kada je DPS već bio srušen…

Prilika je da se čestita i Daki Davidoviću (Narodni pokret), Jokoviću (SNP) i Milačiću (Prava CG), ali i svim onim glasačima i simpatizerima stranaka i pokreta čiji su oni predstavnici koji su, dakako, sa najboljim namjerama „vršili pritisak“ da dođe do konstituisanja velike narodne koalicije.

Narodu koji je dominantan u Crnoj Gori, danas je najpreče da sačuva Crkvu koja je stvorila ovu državu i koja je njen najsnažniji i najbolji oslonac kroz cijelu istoriju. Crkvu koja je najveća nada za izbavljenje iz dramatično lošeg stanja u kome se nalazi čitavo društvo.

Iznad svega je narodu potrebna SLOBODA! U slobodi će se ponovo graditi fabrike i unapređivati makar ono što u tragovima imamo još kao privredni potencijal. Crna Gora zaslužuje da (o)živi! Preduslov za sve to je da narod glasa za sebe. ZA BUDUĆNOST CRNE GORE!!!

Komentari
NANA
NANA: Nemamo izbora nego tako. Ko god misli dobro Crnoj Gori, ima samo jedan izbor - da glasa Koaliciju "Za Buducnost Crne Gore" koju je podrzala Crkva.
07.08.2020 12:27
Za nanu
Za nanu: Nano"cvece"neubrano!!! 🏰Nema sa politikom "nista" 😉 ili??? Bit ce sto biti Mora "zivio" nam MILO i CRNA GORA 🇲🇪🇲🇪🇲🇪💞💞💞✌️✌️✌️
07.08.2020 12:55
Лили
Лили: Само сложно, само уз Цркву. Професор Кривокапић је одлично рјешење, а Мандићу и Даниловићу свака част. Уосталом, листа није битна, битно је да скинемо гада са власти, а после ће бити чешљања свакако. Послушајмо цркву, послушајмо глас разума.
07.08.2020 13:45
Za lili
Za lili: Pjevat ces ti (Mandicu & company) kao ona "Lili Marlen" 🇩🇪🇩🇪🇩🇪😉!!! Sikter 🤫🤫🤫
07.08.2020 13:59
XYZ
XYZ: AKO VAM JE NA ČELU OPOZICIJE DF, SVAKA ČAST! IZ DOSADAŠNJIH "AKTIVNOSTI" ČELNIKA DF-a, OSIM VANDALIZMA, ŠIRENJE MRŽNJE, ODLAZAK PO "SVOJE MISLJENJE" PREKO GRANICE, TRUDEĆI SE DA UNIŠTE SUVERENU CRNU GORU...NIŠTA ŠTO BI PODSJEĆALO NA PRAVU OPOZICIJE KOJA OBEĆAVA LJEPŠU BUDUĆNOST DRŽAVE. ZAŠTO SU A.MANDICA NAPUSTILE DVIJE ČLANICE IZ BARA? NISU SE BAŠ POHVALNO IZJASNILI O NJEMU.NARAVNO, NJIHOVU IZJAVU NIJE OBJAVIO OVAJ PORTAL!!! PITAM I LILI DA LI ONA U 21.VIJEKU MOŽE DA RAZMIŠLJA SVOJOM GLAVOM ILI SLUŠA GLAS RAZUMA CRKVE??? CRKVA BI SE TREBALA BAVITI DUHOVNOŠĆU A NE POLITIKOM.JADNA JE SVAKA DRZAVA KOJA DOZVOLI DA KLER VODI DRŽAVNU POLITIKOM. ISKRENO SE NADAM DA SE TO NEĆE DESITI U SEKULARNOJ CRNOJ GORI.
07.08.2020 15:23
Dzoni
Dzoni: Jedina nada za opstanak crne gore je DEMOKRATSKI FRONT ovo je poslednja prilika da se tiranin kilo zbaci sa grbace ovog napacenog i siromasnog naroda i da se zaustavi rasprodaja i devaatiranje nase crne gore i zato braco i sestre galasajte za DEMOKRATSKI FRONT
07.08.2020 15:28
Kum Zoran
Kum Zoran: Bravo Kume moj! Britko, citko i kako jeste! Pametnima dosta! Tekst za respekt.
07.08.2020 17:30
Za nanu
Za nanu : nano nano cvece neobrano kazes za front jer ga podrzava crkva. E pa nano nas podrzava nasa CG crkva, katedrala, dzamija sinagoga sav normalan narod zato ce nano na tvoju zalos 30.08 rezultat da bude onaj na koji ste vi naucili svih ovih godina a to je 🇲🇪🇲🇪 75 🇷🇸🇷🇸 25.ajd sa srecom i vama i nama.
08.08.2020 01:36
Tomica
Tomica: Vala i oni ispod cerge da dodju na vlast, bolji bi bili od ugladjenih i namirisanih Milovih mafijasa. Njihova drskost i bezobzirnost je necuvena.
08.08.2020 07:45
Za. Milenkaaa
Za. Milenkaaa: Vala Milenko ako ste vi buducnost CG onda joj se crno pise ali kako cete dozivjeti jos jedan poraz odosmo mi u Evropu a vi u mitove i legende. A da ti kazem Milenkooo da nasoj pobjedi a vasem porazu veliki doprinos dajete ti sa ovim portalom i Gosa sa onim njegovim tako hvala vam i samo nastavite da sirite mrznju medju narodom i pljujete po 🇲🇪🇲🇪 pa cete pobijediti kad na vrbu rodi grozdje. Da je vjecna 🇲🇪🇲🇪🇲🇪.
08.08.2020 14:56
Љиља
Љиља : Вала ако ћемо право овај портал и још ИН4С су једина гласила ђе су уредници са петљом и не полторнишу са петљом, тако да ти непотписани ту причу о ширењу мржње остави за укућане ако зборе с тобом.
10.08.2020 23:54
Za. Liliku 🇷🇸🇷🇸
Za. Liliku 🇷🇸🇷🇸: Ljilo crna ljiljo tebe su vrane mozak popile grehote dijagnoza ti je sizofrenija 100%.A i kako nece kad si puna mrznje za sve sto je Crnogorsko a popovi ve unistise ocete veliku srbiju e pa lilika zelja ce vas biti samo vi litijajajte avetajte po ulica do 30.08 pa cemo onda malo da vidimo ko je za CG a ko za srbiju ko je kude. Lilika opusti se i pokusaj da se ponasas ko da si normalna.
11.08.2020 12:57
pozicija i opozicija
pozicija i opozicija: Evo poštovani uredniče, kad je sve tako crno, a znam da jeste.Znam da je DPS najlopovskija stranka u istoriji čovečanstva, znam da SD nije ništa bolji. Znam da se Ranja gura u svaku rupu, rekoše Kotorani od njega je jedino slabiji čoek njegov otac.I sve to znam, čujem i vidim.E sad kao urednik ovog portala, oćete li nama neznavenima nabrojati koji to mozgovi iz opozicije mogu da naslijede i vode ovu državu?? Samo pet imena i mojoj sreći neće biti kraja!!! Da ta nesrećna opozicija misli stvarno da zamijeni ove lupeže - uhedinila bi se dok prođu izbori, pa onda neka oči povade jedni drugima za fotelje, ali oni nemaju niti potencijala, niti želje da lupeže smijene, jer im je ovako super. Ne rade ništa, mlate praznu slamu, ponešto zakuče od ovija lupeža,a ko naje... po domaće rečeno.Obični ljudi, nesrećni građani koji ne mogu sastaviti kraj s krajem.Eto ja toliko i iskreno se nadam da ovaj moj post neće završiti u košu. Morate malo kritikovati i uhljebljene opozicionare. Bojim se da bi samo promijenili dres kad bi došli na vlast...
13.08.2020 10:26
XYZ
XYZ: KOMENTAR "POZICIJA I OPOZICIJA" U POTPUNOSTI OPISUJE " BORBU " OPOZICIJE DA SVRGNE POZICIJU SA VLASTI.SUSTINA OPOZICIJE JE DA BUDE KOREKTOR SVIH LOSIH DESAVANJA U SVAKOJ DRŽAVI. NAŽALOST, U SVIM DRŽAVAMA EX YU, OPOZICIJA JE SVE OSIM ONOGA ŠTO BI TREBALA BITI.PRAVE, ZDRAVE OPOZICIJE NEMA.DAJTE IM VLAST...UGLAVNOM BUDU ISTI KAO ONI ŠTO SU IH SMIJENILI ILI NE RIJETKO I GORI.
13.08.2020 15:35
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
14.10.2020.
8
Vladika
01.10.2020.
10
Kapela
08.09.2020.
20
Komite(tlije)
14.08.2020.
15
Milo Ante portas
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar