Ћирилица Latinica
25.02.2018.
Kultura

Barski i ulcinjski Kuči se sabrali oko djela Marka Miljanova

Autor: Redakcija 1 Ostavite komentar

Promocija sedmoknjižja "Cjelokupnih djela Marka Miljanova" u izdanju Fonda "Marko Miljanov" iz Podgorice, okupila je sinoć u barskom hotelu „Sidro“ brojne Kuče i prijatelje Kuča iz Bara i Ulcinja.

Organizator događaja bilo je Udruženje Kuča za dvije najjužnije crnogorske opštine, u čije ime se na početku skupa obratio predsjednik dr Ljubo Živković.

Na skupu je o ukpunom djelu Marka Miljanova govorilo troje od sedam priređivača, i to : glavni urednik - akademik Radomir Ivanović, prof.dr Rajka Glušica i dr Radomir Prelević. Medijator večeri bio je Miljan Živković.

Kako se čulo,Upravni odbor Fonda "Marko Miljanov" krajem 2014. godine odlučio je da u naredne dvije-tri godine pripremi za štampu izdanje cjelokupnih djela Marka Miljanova Popovića i taj ogromni izdavački poduhvat (ukupno više od 2000 riječi) priveden je ovih dana kraju iako priređivači planiraju da objave i osmi tom u kome bi se našle kratke izjave Miljanova koje nisu našle mjesto u prethodnih sedam tomova.

Sredstva za štampanje ovih sedam tomova obezbijedilo je 29 članova Fonda za razvoj Kuča, a troškovi izdanja ovog kapitalnog projekta koji je izašao u ediciji "Baština" premašio je 25.000 evra.

U ovaj složeni izdavački poduhvat ušlo se postupno tako da su tokom 2015. i 2016. godine izašla dva pilot izdanja "Tri književna amaneta", u kojima ima tekstova koji do sada nisu nikada bili objavljeni.

Do sada su štampana dva puta sabrana djela Marka Miljanova, ali ovo je prvi da je na jednom mjestu sve što je od njega sačuvano.

Marko Miljanov (1833-1901) je u svojim tekstovima pokazao da je moguće od neustrašivog hajduka postati plemeniti etičar, što se može sagledati u prva četiri toma koji su autorska djela hrabrog vojvode koji je tek sa 50 godina naučio da čita i piše.

"Među ovim koricama je i 'Poslanica serdaru Jolu Piletiću', poema od 1.099 deseteračkih stihova, koju je prvi put 1883. objavio Tomo Oraovac, da bi je skoro pola vijeka kasnije prisvojio kao svoju.

Na prvom Književnom sudu održanom u Podgorici 1996. nepobitno je dokazano da je to djelo Marka Miljanova. Ova i druge četiri poslanice, prvi put su date kao jedinstveni korpus, a na nov način predstavljen je i doprinos Miljanova čuvenoj Bogišićevoj 'Anketi o pravnim običajima u Crnoj Gori, Hercegovini i Albaniji' iz 1894. godine", objasnio je glavni urednik sedmoknjižja Radomir Ivanović.

Prema njegovim riječima, najpopularnije djelo Marka Miljanova su svakako "Primjeri čojstva i junaštva", zbirka kratkih priča i anegdota koje je za štampu priredio Simo Matavulj 1901.

Prema jednodušnoj ocjeni književnih istoričara i teoretičara, to je kanonski tekst čiji je uticaj na formiranje crnogorskih kulturnih obrazaca i stereotipa izuzetno veliki.

Na samom vrhu etičkog sistema kod Miljanova stoje čojstvo i junaštvo, a u hijerarhiji između te dve kategorije, on daje prednost čojstvu, koje je lapidarno definisao kao "čuvati drugog od sebe", dok je junaštvo "čuvati sebe od drugog", i taj odnos iskazao je slikovitom maksimom "junak čovjeku konja vodi".
U ovom izdanju su i knjige "Pleme Kuči u narodnoj priči i pjesmi", "Život i običaji Arnabasa", kao i proza, eseji, lirski zapisi, pisma.

I ova djela su u duhu predgovora "Primjerima" u kome Miljanov ukazuje na značaj dobročinstva tog, kako kaže, blaga božjeg, i ističe: "Koji i malo dobro čini, on će i veliko kad mogne".

Komentari
Miljan
Miljan: Kuci su ponos srpstva i Crne Gore. Nepokoreni sledbenici srpskog Vojvode Marka Miljanova.
25.02.2018 13:11
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar