Ћирилица Latinica
16.04.2020.
Kultura

Dokumentarci koji su podsjetili na tragičnu zbilju Bara i Crnogorskog primorja

Autor: Redakcija 0 Ostavite komentar

JP Kulturni centar Bar je onlajn projekcijom dva dokumentarna filma i video panelom u srijedu veče 15. aprila obilježio 41. godišnjicu razornog zemljotresa koji je 15. aprila 1979. pogodio Crnogorsko primorje.

Prvi put u istoriji preduzeća, ovaj program je prenošen ulivestreamu na zvaničnom veb sajtu, Fejsbuk stranici i YouTube kanalu Kulturnog centra Bar.

Pod nazivom „Bar 1979-1984-2020“, u sklopu podrške kampanji #Ostanidoma, prikazani su dokumentarni filmovi u produkciji "Bakar filma"i RTV Bor, “Hronika o Baru” iz 1979. i “Bar 84” iz 1984, koje je digitalno restaurirala Crnogorska kinoteka.

Priređen je i video panel u kojem su učestvovali mr Irina Dabović, članica prvog tima Radio Bara u aprilu 1979., tadašnji opštinski rukovodilac Miloš Šušter i novinar i publicista Željko Milović.

Direktor JP Kulturni centar Bar Erol Marunović istakao je da je cilj programa bio da starije gledaoce podsjeti na aprilske dane borbe sa posljedicama zemljotresa 1979, a da mlađe gledaoce upozna sa značajnim dijelom istorije Bara.

"Prezadovoljni smo odjekom ovog programa u javnosti, imajući u vidu i broj gledalaca i pohvale koje nam od sinoć pristižu sa svih strana. Bilo je bojazni u početku kako će sve proći, s obzirom da je ovo za nas pionirski poduhvat, uslovljen situacijom sa koronavirusom, ali, na kraju je sve prošlo izvanredno. Zahvaljujem Crnogorskoj kinoteci što nas je reparacijom filmova podržala i ovog puta, bez njihovog doprinosa ovaj program ne bismo realizovati. Veliko hvala i učesnicima panela koji su slikovito predstavili to vrijeme, takođe i CB Bar na dozvoli kretanja našoj ekipi u vrijeme zabrane izlaska iz objekta stanovanja. Nastavićemo ovu praksu, već razmišljamo o sljedećem onlajn programu o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena" -izjavio je Marunović.

Ovaj program realizovala je ekipa Kulturnog centra Bar u sastavu - režiser Milija Šćepanović, asistent režije Zoran Andrejić, pomoćnik direktora Mirko Bujišić i moderator programa i video-panela Radomir Petrić, uz tehničklu podršku Igora Perčobića.

Kompletan video zapis ovog livestreama postavljen je na zvaničnom YouTube kanalu jpkcbar. 

"Barski portal" ga emituje u prilogu ispod ovog izvještaja, i poziva čitaoce koji nisu odgledali ovaj program da mu svakako posvete svoje vrijeme i pažnju.

 Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
08.09.2020.
19
Komite(tlije)
14.08.2020.
15
Milo Ante portas
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar