Ћирилица Latinica
09.06.2018.
Kultura

Svi Sloveni su Srbi

Autor: Redakcija 15 Ostavite komentar
Piše:
Hadži Dragiša Šoć

U jednom rukopisu iz Minhena iz 1837 god. piše: "Srbsko carstvo je bilo toliko veliko da su iz njega proizišli svi slovenski narodi."

I sami Sloveni tvrde da svoje poreklo vode od Srba. Osim ovoga ima još bezbroj dokaza da je Srbi najstarije ime Slovena.

Tako Josif Šafarik u svom djelu "Slovenske starine" navodi da je Srb prastaro ime Slovena.

Veltman, ruski istoričar, smatra da su malorusi Sloveni, a zaporoški i donski kozaci Srbi!

Lužički Srbi kažu da se pod imenom Sorab, ili Srb, podrazumjeva najbolje i najljepše i najrazboritije u rodu!

Josif Dobrovski, otac Slavistike smatra da su se u prastarim vremenima svi Sloveni nazivali Srbi.

Naravno, kroz vjekove, mnogi istoričari nazivali su ih raznim imenima! Herodot ih je zvao Tračanima, a Hrvat Toma Maretić, lingvista, je tvrdio da je Tračani zapravo pogrčeni oblik od Rašani.

I Franjo Rački, kanonik, je tvrdio da su se u početku svi Sloveni nazivali Srbi, to jest rođaci. A Njemci su ih nazivali Vendi ili Vendeti, govorio je Rački.

Venemijan Kalajn, Mađar, tvrdio je da su svi Sloveni sabraća, Sorabi, Sorbi, Srbi.

Gregor Krek, profesor u Gracu napisao je : "Ime Srbi, koje je nekad označavalo sav slovenski rod se sve više ograničavalo, te danas predstavlja ime samo dvije oblasti, Lužički Srbi i južnoslovensko pleme Srbi".

Francuz Difren Dikanž nabraja 141 vladara Raške i navodi vrijeme vladavine, pa tek onda kao 142 imenuje Stefana Nemanju. Rino de Samori tvrdi da se za vladara Ilirije, još prije rimljana kaže da je bio kralj Srba.

Naravno,za sve ove tvrdnje, ovi i mnogi drugi naučnici nalaze uporište kod Antičkih istoričara i filozofa. Tako kod starih Persijanaca riječ Sarb, znači glava, a kod Jevreja, Arabljana i Haldejaca, pod riječ Srb, podrazumjeva se nepokoran junak i slobodan čovjek.

Plinije pominje riječ Serbi, Prokopije Spori, a Ptolomej kaže Sirbi, Helmohold Sorabi, Nestor Časni Kijevski kaže Sereb, pominje se još mnogo varijacija kao; Sirvi, Sorbi, Soavi, Sarbi i još dosta toga!

Platon tvrdi da su prastari Pelazgi Srbi i da govore srbski. Po tvrdnjama Herodota, svi Tračani, Skiti, Vendi, Tribali i ILIRI su Srbi!

Tacit je još određeniji i kaže da su Srbi stanovnici Sarmatije, Vendi ili Lužički Srbi su žitelji Norcijuma, Rašani Raške, Raci Racije, Panonci Panponije, Dalmati dalmacije, Dačani Dakije, Iliri Ilirikuma, Mezi Mezije i ističe da su svi oni Srbi.

Čak i kinezi 1600 godine prije nove ere kroz Hju Jua, pograničnog guvernera kažu : "Srbi su nas napadali trideset puta od...."

Isto tako Caj Jun kaže da otkako su pobjegli Huni, Srbi se osiliše i zavladaše zemljama njihovim".

O njemcu Španutu sam već pisao i njegovim otkrićima srbskih grobalja na području Španije, Portugalije i Bretanje i to oko tri hiljade godina prije Hristosa!

U najstarijim haldejskim, asirskim i misirskim rukopisima i kamenim spomenicima koji su stari oko pet hiljada godina pominje se ime Srbin.

Siprijan Rober, Francuz, Srbe donjeg Dunava zove Proto-Srbi, tvrdeći da su tu prije Mojsija. Prokopije tvrdi da su Vendi i Srbi dva imena istog naroda, a poljski naučnici su utvrdili prisusutvo Srba na obalama Baltika oko 2000 godina prije nove ere.

Nastavljamo, naravno.... Čitaćemo se...

 

(Autor je profesor istorije i direktor Izdavačke kuće "Jerusalim" iz Bara)

Komentari
KKK
KKK: VI ste gospodine Soce postali stvarno smijesni, pa ovo vase pisanje i nove cinjenice ce izazvati potres i bum u svjetskoj istoriji i nauci, divno sto ste nas '' prosvjetlili'', nijesmo ni znali da su nasi prapreci Sloveni u stvari srbi, , pa to znaci da su i Rusi i Poljaci i Cesi i svi ostali Slovenski narodi srbi, divno, steta sto za vas niko nezna i sto svoje radove objavljujete samo na ovom portalu, pa vi ste genije, haaaaaaaaaaa
09.06.2018 11:32
Небојша
Небојша: Опет лажи против српског народа. Зашто не кажеш да су германи старо србско племе? Има хиљаде и хиљаде доказа за то. До када геноцид над украденом србском историјом????
09.06.2018 11:58
Mladen
Mladen: Znači treba uništiti sve institucije, slavni Vizantološki i Balkanološki institut, Arheološki institut, Filozofski fakultet sa tri odsjeka koja su pronjela slavu srpske istoriografije zbog vaših besepotrebno nesmotrenih, glupih i netačnih citata izvučenih iz konteksta. Treba se odreći svih, od Ostrogorskog, Ćorovića, Ćirkovića, Kovačecića mnoogih... Božića do Pirivatrića, Batkovića i Radića... i sve zbog bolesnog Deretića. sramota... pa shvatate li kakvu štetu pravite narodu??? Ili ne...?? Uništavate ga, svoj narod jadni i napaćeni uništavate dajući povoda polupismenim budalama da šire neistine. Treba da se izvinite svim svojim učenicima!! Javno!
09.06.2018 12:30
Aco Pg
Aco Pg: E bolidi jedni pa da ste išta pročitali od onoga što vam ne servira zvanična politika vidjeli bi da čovjek sve navodi strane autore.
09.06.2018 15:31
xxy
xxy: Meni djeluje da neki od komentatora nisu dobro shvatii tekst. Nije pisac teksta gospodin Soc nista rekao iz svoje glave samo je citirao strane istoricare iz proslih vijekova. Tacno je naveo ime svakog pojedinacno i njegov citat , pa vi sami zakjucite sta je istina ako vise Istoricara iz vise razicitih drzava u razlicitim vremenskim periodima kaze istu ili slicnu stvar u vezi Srba i Slovena. Procitajte tekst jos jednom ,nisu ovo njegove licne tvrdnje nego gore navedenih licnosti iz istorije.
09.06.2018 21:16
List Crne Gore
List Crne Gore: Ovo je strasno. Nepismen i neucen svijet. Povrsan do zla boga. Tuga. Ubiti sve sta je SRPSKO. Bijedno. Nigdje ne pricitah da je gospodin Soc pisao bajke. Koliko pametan zakljucuje, dao nam je tacne izvore gdje se o istom jos detaljnije mozemo informisati. Kakav animozitet prema gospodinu Socu. Osjecate li komlekse ili bar sramotu. Sto gluplje reagujete, zatupljni ucenjem i kazivanjima neistina, danasnjih kvazi istoricara i politicara u agresivnoj mrznji prema Srbima, to ostavljate prostora da se normalan covjek zainteresuje i nauci nesto pa makar bio i Busmanin. Zatvorite portal, izludje vas arhivskom gradjom, jedan pravi gospodin. Steta sto ga ne mozete pratiti. Nekako mu se omakne i uvijek je ispred vas. Pricajte malo o vasim profesorima....mozda nas zasjenite njihovim skolskim rezultatima i lovorovim vinencima okicenim mudrim glavama. Dajte ta imena vrsnih istoricara koja nam truju potomstbo. Naprijed srbofobi! Vase je vrijeme. Ali, "... nicija nije gorela do zore".
10.06.2018 00:31
Adam Najstariji
Adam Najstariji: Kako su samo svi ti silni Srbi zaboravili da su Srbi?
10.06.2018 11:34
za Adama
za Adama: Zaboravii su tako jer vijekovi prolaze a mocni katoicki zapad vrsi etnicki inzinjering a takodje i isamski istok. Po popisu 1909 u CG 95% Srbi a 1945 po dekretu Komunista svi Pravoslavci u CG bez svoje voje upisani kao Crnogorci i tako prodje par generacija i tesko je to vratiti. Poturceni Srbi su bili vise vijekova Srbi musimanske vjere ,pa poitickim odukama postajuju po naiciji Muslimani pa onda Bosnjaci. Vijekovima su postojali Srbi Katolici koji su promjenom vjere pod uticajem Vatikana ,Mlecana,Austro-Ugara od Srba Pravoslavaca potstali Katolici pa kasnije vijekovima pod pritiskom postajali Hrvati. Politika Ustasa i Pavelica je je bila 1/3 pobiti ,1/3 procerati a 1/3 pokatoiciti. Madjari su vjeovima vrsili madjarizaciju Srba i Slovena uopste,Albanci takodje a sve uz blagosov Vatikana i Njemacke ,Austrije a i Engleza koji su uvijek bili negativno raspolozeni prema Srbima iz straha od Rusa da ne dodju na Balkan i Jadransko more. Srbi nisu nikad htjeli prihvatiti Papu ni Uniju i zato su vijekovima na udaru Zapada. Itd ..itd ..... moze se na ovu temu naci dosta argumenata i istorijskih cinjenica. I Barski Nadbiskup nosi tituu Primas Srpski ,valda zbog nekog razloga koji ima veze sa Srbima.
10.06.2018 14:22
List Crne Gire
List Crne Gire: Za Adama: mozes li navesti barem jedno prezime, jednu kucu uzcte mihe matuce Srbije gdje se za 500 godina(!) neko poturcio? Zato su se ovdje na ivom zlokobnom tlu i turcili i katolicili. A bili su Srbi. Srbi sve tri vjere. Znas li sta o tome. Vjerovatno iz tvog ugla i uvjerenja bili su to Crnigorci. A i sada su samo sto jedino se digne hzbuna na izjasnjavanje Srba iz CG. Svi istu, od dvijnog drzavljanstva do radnog angazovanja, bez problema. I Kinezi imaju prava. Svi. Samo da nije ko Srbin. Eto tako nestajemo. Stigli divlji da tjeraju pitome.Dok se vi takvi niste pojavili mi smo svi zivjeli kao rod rodneni, a nosili smo sadasnja imena i prezimna, slavili vnetske praznike mo je kojoj vjeri pripadao, zenili se, udavali, kumovali, bratiili. A danas? Vi ste nas " ujedinili" u zlo koje hara ovim gradom pod Rumijom. Zagospodarili ste propovijedajuci visu rasu, koja je potpuno nalik inoj koju je sirio po svijetu jedan Adolf. Da sve je preslo granice. Fasisoidno ponasanje. Baranima ne moze pomoci da setaju i sa cijelim korijenom masline, a kamoli s a grancicom. I na setalistu vise ima vas iz svih hacijendi radjenim sa 100% glasackim dozvolama. Jedino nas spadava aki se koja djevojka uda za Baranina, a da ga ne obradi, bilo koje vjere bio i da se nadamo da ce nekiga ostati od nasih. A moja nadanja su us.jerena na opstanak Srba i to brinuci samo od vas koji ste zalud isti nacion, ali volite da ste bar 99,99% nacija sa velikim slovom C iz ne tako davnig perioda.
10.06.2018 16:22
Adam Najstariji
Adam Najstariji: Ne bih nabrajao prezimena, ali cela Gora kod Prizrena je primila islam i danas su Goranci i poneki Bosnjak. Medutim, vecina Bosnjaka u Srbiji su poreklom iz Crne Gore i severne Albanije, doseljeni su u XVIII veku i verovatno im je kao dosljacima bilo teze da se odupru islamizaciji, nego u njihovim maticnim plemenima. Do XIX veka veroispovest je bila vaznija od narodnosti, a kada je narodnost postala popularna, verske granice su manje-vise postale etnicke. To nije zasluga ni Vatikana, ni SPC, niti nekog muftije, vec straha da cete morati da se odreknete svog verskog identiteta, ako se izjasnite kao pripadnik naroda koji je vecinom druge vere. Tacno je, komunisti su voleli da kreiraju narode i narodnosti, ali ako se pogledaju popisi stanovnistva vidi se da je bilo i pojedinaca dovoljno hrabrih da se izjasnjavaju kao Srbi katolici ( cak i nekih sa albanskim maternjim jezikom), Crnogorci muslimani itd. Mislim da je danas problem sto su mnogi u Crnoj Gori iskljucivi: ako je neko Crnogorac ne moze biti Srbin, ako je neko Srbin ne moze biti Crnogorac. A identiteti nisu crno-beli, vec kompleksni i slojeviti. Postoje istorijski zapisi koji pominju Srbe na teritoriji danasnje Crne Gore, BiH, Hrvatske, Nemacke i Ceske, i nije sporno da su neki od njih menjali veru i etnicku pripadnost. Pominju se i neki Serbi ( Sirbi, Sirboi, Serboi) ispod Kavkaza. Ali, ako neko tvrdi da su svi Sloveni poreklom Srbi, dokazi za to su veoma slabi. Kako je moguce da je Srba nestalo u Rusiji, tako daleko od Vatikana i Meke, dok su se ocuvali Luzicki Srbi posle vekova germanizacije. A da ne govorimo o Ilirima, Tracanima, Pelazgima, Skitima i srpskim grobljima u Spaniji, Portugaliji i Bretanji. Tako brojan i rasiren narod odrekao se svog imena. U starim jezicima na Bliskom Istoku sar znaci glava ili po-glava-r i otuda poticu reci kao serdar ili serasker ( zapovednik vojske). U indoevropskim jezicima *ser- je koren reci koji znaci cuvati ili zastititi. Moguce je i da su Srbi dobili ime po nekoj od ovih reci, ali to ne znaci da je svaki etnonim ili toponim koji pocinje sa Sar- ili Ser- trag Srba, vec potice od pomenutih korena. Vi imate pravo koristite istoriju u odbrani svog identiteta ili da dokazujete da su drugi narodi nastali od Vaseg, ali ako koristite ovako klimave temelje, samo pomazete svoje neprijatelje, ta zgrada ce Vam se obiti o "sar".
19.06.2018 21:27
Lidt Crne Gore
Lidt Crne Gore: Adamu: u prilog Vasem pojasnjenju i naucnom dodatku, kratko, da se zvijeri ne pomame: Biskup Nikola Dibrecic je bio Srbin katolik-maternji jezik Albanski O muslimanima i van granica Bara- veliki Mesa Selimovic Srbin musliman O dolasku Srba sa Kavkaza... ne mogu pisati jer se ne bavim tim istrazivanjem, samo mogu napisati sto su oci vidjele, susret i usi cule: u jednoj od bivsih republika SSSR-a postoji puno prezimena kao nasa ( jedna od Akademija nauka nosi ime cuvenog. Mirovica), Popovic, Jovanovic, Stankovic.... Pominjete groblja Srba u Egiptu, Tunisu....10.000 grobala Srba je po svijetu za koje se zna. Naravno ovdje su uvrscena i vojna groblja koja nisu predmet price o porijeklu. A gdje je Sirija, Angola.. je li to dio Svijeta i dio istorije Srba. Koliko je toga sto jos ne znamo. Toliko je toga sto mi sami unistavamo , pa i pricom da bi potirali sve sta je SRPSKO. ( a Turci cuvaju Srpski pravoslavni manastir Dejrulzafaran). Mozda je CPC Treba provjeriti, zbog svih sto im Serb- ne odgovara. Zaista je Vase pojasnjenje korektno, ali zakljucak, po meni, prati neku drugu rijeku, jer se nama preko jednog kolumniste priblizava istrazivanje i rijec sasvim drugih ljudi, ciji su radovi bili njihova uska specijalnost. A najvaznije od svega, nisu o Srbskom bicu i pirijeklu pisali damo pravoslavci.
24.06.2018 19:47
dragan
dragan: SORABI -SRBI -SRBLJI - SVETA RASA BELIH LJUDI - JE SU SVI SLOVENI ( RUSI , POLACI , ČESI , SKANDINAVCI , DANCI I VIKINGI , KELTI ( SKOTI VELŠANI ,ENGLEZI ,FRANCUZI ,ŠVICARI, I OSTALI BELI LJUDI ). sVETA RASA BELIH LJUDI -SRBLJI - SU BILI ČUVARI PLANETE ZVANE C-TON ILI ZEMLJE .
11.08.2020 22:09
Miki Alanja
Miki Alanja: Manastir Deyrulzafaran (Mor Hananyo) su sagradili (A)Sirijski arhitekti Theododius i braća Theodore između 491.-518. Nove ere, za vreme vladavine vizantijskog cara Anastasija I Dikorusa. Ja kao Srbin (koji živi u Turskoj) bih voleo da su naši preci napravili ovaj manastir, ali to jednostavno nije istina. A što se tiče navoda da Turci čuvaju crkve i manastire, o tome možemo da raspravljamo.
08.06.2021 21:13
Roy 74
Roy 74: Naravno da se naučnici koji govore istinu nikada neće pojaviti u medijima, jer satanisti koji vladaju svetom ne dozvoljavaju da se istina sazna, kako bi glupe mase držale u pokornosti. Većini naroda na Balkanu ispran je mozak satanističkom propagandom (vatikanskom, a kasnije avnojevskom), jer ljudi ne razmišljaju svojom glavom i ništa ne istražuju.
07.09.2022 11:36
Nixi
Nixi: Gde je Herodot napisao da su svi tračani, Skiti, venedi, tribali i Iliri Srbi?
13.04.2023 12:03
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar