Ћирилица Latinica
30.07.2022.
Kultura

Iz istorije Bara (1): Grad pod Rumijom najveći procvat u kulturi i obrazovanju postigao u nemanjićkoj Srbiji

Autor: Redakcija 7 Ostavite komentar

U knjizi "Barska Gimnazija - hram znanja", autora Milenka Ratkovića, gdje se govori o školstvu i kulturi u prošlosti, navodi se, pored ostalog i sledeće:

"Za 180 godina, koliko je barski kraj bio u sastavu nemanjičke Srbije, nije bilo mnogo ratova, pa je u to vrijeme postigao najveći procvat u kulturi i obrazovanju."

Takođe, u istom dijelu knjige, poznati književnik i dugogodišnji direktor barske Gimnazije, piše o legendarnom Radu Neimaru.

"U to vrijeme živio je i gradio legendarni Rade neimar. Narodni pjesnik u baladi "Zidanje Skadra" kaže da Rade neimar rukovodi sa tri hiljade graditelja Skadra. Što oni danju grade, to vila noću razgradi. No, bez obzira na neiistorijsku osnovu ove pjesme, naimar Rade je stvarna ličnost. Rodom je iz Bara, a zove se Rade Borović ili Borojević (po ocu Boroju). Rođen je oko 1335.godine. Potiče iz porodice poznatih  graditelja i klesara. Rodonačelnik te kamenorezačke porodice je Radoje Bjelmužević. On se 1335.godine obavezao da će izgraditi 40 konzola od korčulanskog kamena, a godinu dana kasnije, sa sinom Borojem Radivojevićem i još dvojicom Barana, obavezuje se da izradi 24 vrata od korčulanskog kamena na opštinskim kućama u Dubrovniku. U dokumentima se javlja dvojni oblik imena Boroje i Beroje, kao i kraći i duži oblik prezimena njegovog sina Borović i Borojević. Ponegdje se Boroje pominje kao Borko.

Rade Borojević je stekao najveću slavu od svih barskih graditelja. Izgradio je mnoge značajne i veleljepne građevine. Za kneza Lazara podigao je manastir Ljubostinju 1387-88.godine i kao protomajstor uklesao svoje ime na pragu portala. Postoje osnovane indicije da je njegovo djelo i manastir svete Bogorodice na Novom Brdu kod Prištine. Ime Rada neimara pominje se u srpskoj narodnoj pjesmi "Opet zidanje Ravanice" i u muslimanskim narodnim pjesamama "Kako se ogradila ćuprija na Višegradu", "Tvrđa Srbina u vjeri" i "Hasan - aga".

(Iz knjige "Barska Gimnazija hram znanja", autora Milenka Ratkovića)

Komentari
Гага
Гага: Реално, затуцанији је сад народ у Бару него у то доба. У смислу образовања и културе посебно. Период на који ћемо ми стварни Барани који слиједимо српску традицију свих својих предака заувијек бити поносни.
30.07.2022 09:51
Drndoje
Drndoje: Najljepše je kad si dio Srbije. Bićemo opet, ako nas Srbija bude primila, doduše.
30.07.2022 09:55
Arijan
Arijan: Nisam znao da je grad u kom sam rodjen 180 godina bio u sastavu Srbije. Ili ja nista ne znam ili ovde nešto ne štima
30.07.2022 10:03
Строги центар
Строги центар : Аријане сине, не лупај главу бадава, 100% је ово прво.
30.07.2022 18:50
гаврило за Аријана
гаврило за Аријана: Да, много ми не знамо, неки неће да уче други не дају да се учи. Часно је када неко призна да не зна али не часно је када ође “нешто не штима”, а не штима када дођу пљачкаши, мафија и најгори људски олош на власти! Џаба им дипломе најчешће купљене...зато Аријане, књигу у руке јер Знање је Богаство!
03.08.2022 07:36
LOLA CG
LOLA CG: Ocigledno da je poznati Baranin, knjzevnik Milenko Ratković pisao o vremenu za koje je koristio moćne istorijske podatke. Gospodin Ratković ne bi se upustio u falsifikovanje sebe samoga. Vi koji niste naučili i nisu vas učili oni koji znaju i koji su pretresli arhiva i arhiva, pročitajte, za početak, barem knjigu postovanog gospodina Ratkovića ( i to ne jednu!!!) Ili pratite ovaj feljton...ako ne zbog saznanja prave istine, a ono da protjerate frustracije ....
03.08.2022 13:24
Barski
Barski: Pa ovaj grad su gradili drevni Srbi Jovan Vladimir i Stefan Vojislav prije 1000 godina. Nemanjici su dosli na djedovinu.
05.08.2022 23:30
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar