Ћирилица Latinica
27.01.2019.
Kultura

Izvještaj iz Bara o Savindanu 1887. godine: Sloga Srba u tri vjere

Autor: Redakcija 6 Ostavite komentar

„Barski portal“ primjereno današnjem prazniku, objavljuje novinski izvještaj iz Bara, publikovan o Savindanu 1887. godine u „Glasu Crnogorca“, koji svjedoči o skladnom suživotu sugrađana pravoslavne, muhamedanske i katoličke vjeroispovjesti a srpske nacionalne pripadnosti. Izvještaj je potpisan inicijalima K.D.

****************************************************************************************************************************************

U ovo doba godine srpsko se novinarstvo i naprijed sprema, kako će ustupiti liječak mjesta uobičajenoj rubrici „Svetosavske svečanosti“.

Nemam bogzna da vam javim ništa više od onoga, što bi svako srpsko selo imalo da javi: Sv. Savu proslavila je crkva, kao svog svetitelja, i proslavila škola kao svoje krsno ime i svog prosvjetitelja. Iza liturgije lijepa se svita građanstva uputila k školi.

Nakon obreda podosvećenja, ustade ovdašnji učitelj, gospodin M.Ivelić, da prozbori dvadesetak kratkijeh al jezgrovitijeh rečenica prisutnoj publici: govorio je o srpskoj vjeri, o srpskoj knjizi, i o srpskoj slozi i ljubavi kao onome blagu koje nam je Sveti Sava nakon smrti u našljedstvo ostavio; a zaključio kako nam je sreća u dio pala te imamo dobroga Gospodara, pod čijom ćemo zaštitom i to Savino blago moći lijepo da sačuvamo.

Sad da napomenem, kako je divota bilo gledati, đe se u srpskoj školi tri razne vjeroiposvjesti okupile.  Razne vjere – a sve Srbi!

Blagodareći Bogu, što je dao svijesti našoj braći muhamedancima i katolicima da svoje srpsko narodno ime razumiju – imamo razloga, da se sa svake strane u našu sjajnu budućnost pouzdamo!

K.D.

( "Glas Crnogorca", Savindan 1887.)

Komentari
Ikonija
Ikonija: Dobro je da ovako dokumentovane istorijske stvari vide mladi, i da slijede put svojih predaka. Dakle, ne samo pravoslavni stanovnici Crne Gore, vec i muslimani i katolici su bili srpske nacionalnosti, jer druge tj crnogorske tada postojalo nije. A Sveti Sava je sin naše Crne Gore i zato smo mi svi Svetosavci i Srbi, bez obzira na geografske pripadnosti - šumadijsku, crnogorsku, hercegovačku, krajišku, kosovsku, dalmatinsku.... Puno je još srpskih prostora, srpskih okupiranih teritorija. Srećan Savindan svima u Crnoj Gori. Uskliknimo s ljubavlju !!!
27.01.2019 13:02
Za Ikoniju
Za Ikoniju: Ti si Ikonija djelimicno u pravu tako je bilo do devedeset iih u Baru nije se gledalo na vjeru nego su svi zajedno isli navrh rumije za trojci dan pa na Ribnjak to su bili dozivljaji za pamćenje pa u maju pod Osrog kad te nije niko pitao ni odakle si ni koje vjere ali nazalost onda se desilo sto se desilo nagrnule izbeglice sa svih strana i sve se promijenio preko noci crkve dolec u helihopterima pod ostrog cvijeta biznis maltene ko u budvu na rumiju vise nema katolika muslimana crnogoraca isto je i na ribnjak tako da mi starosjedioci tj rodjeni Barani sa sjetom se sjecamo tih lijepih obicaja. Necu reci ko je krivac za sve to neka citaoci sami pogadjaju.
27.01.2019 14:48
За овога под иконију
За овога под иконију: Барани су и сад у бар.Да си био прије био би и сад .Кога прије није интересовало неће ни сад.Друже десио се ДПС десила се куповина за 50 евра.Ја и данас сам са све три вјере несмета му ни онај из Рожаја ни из Зрењанина ни из Сарајева.Буди углаву толерантан и не бој се
27.01.2019 16:04
Za nezna nog junaka
Za nezna nog junaka: Ja sam za tvoju informacije rodjeni Barani i sve sto sam napisao napisao sam iz iskustva nije se desio DPS nego su se desile izbeglice posrbica Amfilohije i razni Blavori kao sto si ti tako ne lapardaj i neglupiraj se.
27.01.2019 19:08
flamantes
flamantes: Za Ikoniju. Ike nije u pitanju dokument već novinski članak, koji su tada, kao i sada lažavina i lupeština. Uzgred pominje se nacija ne narod
29.01.2019 10:39
List Crne Gore
List Crne Gore: Citam novinski clanak i kao da slusam pripovjedanje jwdnog starine. S toga, pitajte vratstvo Marstijepovica sta znaju o Svetom Savi i sta znaci Slava ovog sveca. Eto, oni nisu "posrbice Amfilohija" kako neki kompleksas napisa.
06.02.2019 15:16
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar