Ћирилица Latinica
11.09.2020.
Kultura

Zbirka ljubavne poezije sa 120 zastupljenih autora

Autor: Redakcija 1 Ostavite komentar

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano” iz Bara objavilo je zajedničku zbirku ljubavne poezije Pjesnik – Svetionik 3”.

U ovoj bogatoj knjizi zastupljeno je  120 autora iz petnaestak zemalja svijeta. Pored autora iz Crne Gore tu su zastupljeni pjesnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Poljske,Švajcarske, Rusije, Makedonije, Bugarske, Turske,Italije, Španije, Kanade, Holandije, Švedske...

Knjiga je sastavni dio međunarodnog festivala ljubavne poezije koji se već treća godine održava u Baru. Ove godine zbog epidemije koronavirusa pitanje je da li će se festival održati.Međunarodno udruženjee književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano” iz Bara objavilo je zajedničku zbirku ljubavne poezije Pjesnik – Svetionik 3”.

Planirani specijlni gost ovogodišnjeg  festivala je veliki španki pjesnik Horhe Husto Pardon, koji je ove godine nominovan za Nobelovu nagradu i koji se radovao dolasku u Bar i Crnu Goru.

Uprkos složenoj epidemiološkoj situaciji od svih autora zastupljenih u knjizi iskazana je spremnost da doputuju na festival i po treći out obiđu zidine starog grada Bara, Staru maslinu, Volujicu, Skadarsko jezero i da uživaju družeći se skupa u ljepotama i specijalitetima narodne kuhinje Bara.

"Kao odgovorno udruženje prije svega vodimo računa o opštem zdravlju i zdravlju autora zastupljenih u ovoj jedinstvenoj knjizi. Pa smo iz tog razloga odložili održavanje Festivala za neko sigurnije vrijeme koje je pred nama. Nadamo se da će to biti što skorije, naravno ako se normalizuje situacija sa koronavirusom. Mnogi naši prijatelji iz Poljske, Kanade i Turske bili su prinuđeni da vrate već kupljene avio karte, što najbolje govori koliko su vjerovali i radovali se našem festivalu.

U ovom projektu ostvarili smo veoma važan cilj a to je da smo u ovoj knjizi objavili pjesme naših srednjoškolaca iz Bara i time im dali snažnu podršku za njino dalje stvaranje. Tako su se pored već afirmisanih i eminentnih stvaraoca i kandidata za Nobela, H. H. Padrona, u knjizi našla imena naših učenica Andree Marković, Anđele Bujić i Dragane Stijović. Samom tom činjenicom mi smo prezadovoljni i smatramo projekat uspješnim pa i ako se zbog epidemije korone festival ne održi. Afirmacija mladih stvaralaca je naš prvenstveni zadatak i u tome je sav smisao postojanja našeg udruženja - riječi su Labuda N. Lončara, predsjednika udruženja "Nekazano".

Komentari
Azem Gvozden
Azem Gvozden: Presretan što sam zastupljen kao autor u plejadi velikana Hvala Labude Končaru i timu koji je realizirao ovaj orojekat
12.09.2020 23:46
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Izdvajamo
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar