Ћирилица Latinica
26.07.2019.
Kultura

Ispovjest Jelice Dabović o nasilju u porodici i društvu

Autor: Redakcija 1 Ostavite komentar

U barskom Dvorcu kralja Nikole je u  organizaciji Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjenika “Nekazano” iz Bara i NVO ”Ksena” iz Herceg Novog,  održana je promocija knjiga ”Tajna jednog osmeha” i ”Oproštaj”, čiji je autor Jelica Dabović iz Novog Sada.

Ispovjest Jelice Dabović o silovanju i pokušaju silovanja koje je opisala uknjizi "Tajna jednog osmeha" duže vremena već "diže prašinu" u Srbiji, a ona nastavlja u međuvremenu da otkriva šokantne detalje iz svoje prošlosti.

Riječ je o sestri poznatih košarkašica Milice i Ane Dabović, koja je i sama trenirala košarku.  Nju, sestre i brata Milana, kako je opisala u ispovijesti, otac je gotovo od rođenja tukao, a u 21. godini silovana je od strane nepoznatog muškarca, dok je nekadašnji poznati košarkaš i trener Partizana pokušao da je siluje, ali u krajnjoj namjeri nije uspio.

Jelica je kasnije otkrila da je pored nasilja, silovanja i pokušaja silovanja umalo izgubila život kada je jedna od njenih bivših partnerki pokušala da ih raznese bombom.

Kako navodi, sve se odigralo prije 25 godina, a njihovi problemi su počeli kada djevojka sa kojom je bila u ljubavnoj vezi nije mogla da podnese njihov raskid. Jelica je opisala da je njena tadašnja ljubavnica, koju u svojoj knjizi naziva Mirjana, aktivirala defanzivnu bombu dok je ona spavala, kao i da je pravo čudo da je ostala živa.

Poslije višečasovne operacije, vještačke kome i nepodnošljivih bolova je, kako navodi, morala ponovo da uči da hoda i živi sa otvorenim ranama, dok je njena ljubavnica preminula u bolnici dan nakon nesreće.

Jelica je motivator i terapeut PEAT-a (sve zastupljenije metode psihološkog i duhovnog razvoja).

Promocija njenih knjiga u Baru je dio projekta “Ne budi žrtva već pobjednik”, osmišljenog da se ukaže na sve veći problem porodičnog nasilja na našim prostorima.

Uz veliku pažnju i emotivne rekacije u publici, autorka je otvoreno govorila o trajanju zlostavljanja od strane oca, o ponašanju sestara koje su pretrpile iste stvari, ali i o njihovom odnosu danas. Poseban segment bio je posevećen ulozi majke u svim tim nemilim dešavanjima.Najzad,rekla je Dabović, njen bijeg u svijet knjige bio je bijeg od takvog života.

Prisutne je u ime "Nekazanog" pozdravio njegov predsjednik Labun N. Lončar, a Sanja Crnić, ispred NVO “Ksena”, govorila je o razlozima zbog kojih su se dlučili za projekat “Ne budi žrtva, već pobjednik” i prezentovala šokantne statističke podatke o količini nasilja u porodici. 

U  muzičkom dijelu programa nastupili su učenici ŠOMO “Njegoš” Lana Milanović i Sergej Levin

Komentari
Božo
Božo: Pozdravljam gospođu Dabović i Gospodina LABUDA. Treba preuzeti sve da se nasilje smanji jer podaci sa kojima raspolažemo su na žalost poražavajući
14.09.2019 17:21
Ostavite komentar
Ime / nadimak:
Komentar:
Ћирилична верзија
Pišite nam
Podijelite sadržaj na:
Izdavač:
Srpska narodna čitaonica - Bar